Cum am vopsit blatul de bucatarie ▶️

Am vopsit mobila veche de bucatarie, dar cu blatul ce sa fac? Sa cumpar altul nou sau merita sa il reconditonez? Si cat este de complicata reconditionarea lui prin vopsire? Iata intrebari la care acest proiect iti ofera raspunsul. Nu am cumparat alt blat, ci am vopsit blatul de bucatarie vechi, asa ca stiu acum sa iti spun si tie cum sa faci.

Citeste articolul, urmareste clipul video si apuca-te de treaba cu curaj!

Ce blat de bucatarie poti vopsi

In primul rand, sa vedem ce nu poti vopsi. Blaturile din cuart, inox ori piatra sunt dificil de vopsit si, sincer, nu vad rostul acoperirii cu vopsea a unei suprafete din piatra.

Poti vopsi blaturi din lemn, pal si – desi nu am incercat – nu vad de ce nu s-ar putea vopsi metalul, cu materialele potrivite. Cred insa ca vopsirea este cea mai buna solutie pentru blaturile din PAL, a caror suprafata se uzeaza cel mai repede, cu toate ca in rest raman ok.

Blatul meu este de la Ikea, iar acestea sunt un pic mai aparte fata de ce gasim de obicei pe piata: nu au folia lucioasa pe deasupra, ci doar un strat mat, pe care vopseaua a aderat foarte usor.

Ce materiale alegi

Vopsirea cu succes a unui blat de bucatarie depinde de materialele alese, pentru ca vorbim despre o suprafata care trebuie sa fie rezistenta la umezeala, impact si, daca este posibil, temperaturi ridicate.

In plus, blatul este o piesa pe care o vopsesti pe pozitie, adica este putin probabil sa il demontezi si sa il scoti in balcon ori in curte, ca sa il poti slefui. Drept urmare, iti trebuie o vopsea care sa adere fara slefuire, iar singura care poate face asta si sa reziste pe termen lung este Annie Sloan Chalk Paint.

Aceasta vopsea are nevoie insa de sigilare, mai ales intr-un mediu umed, asa ca iti trebuie un lac rezistent pentru acoperire. Iti recomand lacul pentru parchet Villa Yacht 3 in 1 de la Policolor.

Later edit: Sau, si mai bine, lacul poliretanic pe baza de apa Cedria. Nu l-am avut la momentul derularii acestui proiect, dar am facut intre timp un alt blat sigilat cu aceasta pelicula.

Cum am vopsit blatul de bucatarie

Vezi in clipul de mai jos etapele proiectului si motivele pentru care am ales sa vopsesc blatul in loc sa il inlocuiesc.

Ca sa completez ce ai vazut in video, iata mai multe imagini. In coloana din stanga vezi rezultatul final, iar in dreapta ce aveam inainte:

Iar daca nu ai mai facut niciun proiect de bricolaj inainte si nu stii de unde sa incepi, iti recomand sa citesti articolul despre 7 trucuri de stiut despre vopseaua pe baza de apa.

Ti se pare dificil? Spune-mi parerea ta intr-un comentariu si nu uita: distribuie articolul in social media, ca sa inspiri si alti amatori de bricolaj!


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi de amenajare urmarindu-ma pe mai multe platforme:

Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!

11 thoughts on “Cum am vopsit blatul de bucatarie ▶️”

  1. Buna. Multumesc mult ca ai scris acest articol. Am vopsit si eu blatul de la bucatarie si a iesit super ca si textura si model si culori.
    Mi-au fost foarte de ajutor toate informatiile date de tine. Eu am folosit lac ”Lac Poliuretanic Bicomponent Incolor” de pe decoratorshop.ro ca mi s-a parut mai potrivit pentru sigilare (nu se ingalbeneste, rezista la zgarieturi si la umiditate si are un pret decent).
    Mi-ar fi placut sa pot atasa si foto la comentariu sa se vada rezultatul. Toate cele bune!

    1. Buna!
      Foarte buna completarea ta! Intr-adevar, lacul este foarte important in rezistenta blatului vopsit. Voi tine minte recomandarea de produs, ca sa il folosesc si eu pe viitor.
      Succes in toate proiectele!

  2. Hello! M-am inspirat din videoclipul tau si am refacut blatul din bucatarie. (Clasic PAL lucios) Am folosit Annie Sloan si, pentru ca nu am vrut o suprafata lucioasa, am folosit lacul lor mat. A iesit minunat, dar, orice pun pe el lasa urme. Apa, mancare etc. Se curata daca sterg imediat toat suprafata, dar am senzatia ca se degradeaza). Am testat pe un raft lacul recomandat de tine initial, Villa Yacht…. Vopsit in prealabil tot cu Annie Sloan. Si el se pateaza
    Ai idee cu ce alt lac (daca este si mat, cu atat mai bine) as putea sigila, astfel incat sa nu se mai pateze?
    Ps: culoarea cu care am lucrat este Athenian Black.
    De mentionat este ca sunt complet amatoare si am lucrat pentru mine personal. Deci, nu stiu prea multe tips&tricks.
    M-ar ajuta foarte mult un sfat 🙂 Multumesc!
    Multumesc!

    1. Hello! Ma bucur ca ai avut curaj sa incerci. Uite, la treaba cu urmele lasate pe lac nu m-am uitat pana acum, pentru ca nu am avut ocazia sa le observ, poate si pentru ca am dat mereu pe suprafete oarecum texturate, nu culoare solida (mai ales negru). Pe negru, de regula, se vede cam tot, indiferent ce finisaj are – mat sau lucios. Gandeste-te daca nu ar fi o solutie sa adaugi un model. textura / urme de piatra sau altceva, ca sa atenuezi acest lucru si sa faci urmele mai putin vizibile. Adica s-ar vedea tot si daca ar fi din alt material, fiind negru solid.
      Un lac mat de buna calitate este Cedria, iar pentru blat as alege varianta de exterior, ca sa nu ai emotii ca nu rezista la umezeala. Eu l-am folosit pe cel de interior pe blatul de birou si este ok, dar nu este in zona umeda. Am Cedria de interior pe blatul din camera tehnica din atelier (aici proiectul https://gabiralea.ro/cum-construiesti-un-blat-din-osb/). Acolo este ok, dar este foarte texturat, deci nu se vad urme de niciun fel si nu las apa sa balteasca pe blat.
      Uite la ce ma refer: https://allmycrafts.ro/webshop/lac-mat-pentru-exterior-cedria/ Poti suna inainte la ei si sa ii intrebi cum se comporta in conditiile date, mai ales ca ei vand si Annie Sloan, asa ca sigur vor raspunde la toate intrebarile.
      Sper sa fie de folos raspunsul.

      1. Multam mult! M-am gandit la model/textura, dar mi-a fost cam teama sa incerc. Ar fi fost chiar de preferat, intrucat s-ar fi incadrat perfect cu celalalt blat pe care il am (dim cauza caruia am si ales sa revopsesc). Probabil voi face asta,. Multam mult de idei si recomandari.
        Inca una si ma duc 🙂 Ca sa incerc model, pot sa aplic peste cele 3 straturi de lac date deja? Sau ar trebui sa slefuiesc inainte?
        Multumesc mult!

      2. Nu trebuie sa slefuiesti de tot, ci doar cat sa matuiesti lacul, sa prinda mai bine textura. Slefuiesti putin, aspiri praful ori cureti cu pensula, stergi bine cu alcool tehnic si vopsesti.
        Spor la treaba! 🙂

  3. HELLO!
    Gabi draga…foarte frumos ti a iesit…cred ca si eu voi face acelasi lucru…
    Vreau sa te intreb ce fel de pensula ai folosit pentru aplicarea lacului?
    Multumesc.

    1. Buna, ma bucur ca iti place. 🙂 De regula, pentru lac folosesc o pensula mai subtire si lata, adica dunga de par este de circa 1 cm latime, iar latimea pensulei e circa 5-6 cm.

  4. Buna! tot eu! :)) ma documentez intens! pe blat se „scurg” in timp tot felul de chestii..care se aduna am observat sub blat, unde i se termina marginea, catre mobila. de acolo cu ce poti degresa super-eficient si care sunt modaitatile de a elimina lipiciul intarit de pe mobila peste care a fost lipita folie (nu pe toata suprafata, ci doar pe laterale)? cum arata blatul tau acum, la 1 an de la vopsire? Multumesc!

    1. Hello! Curatarea o poti face cu un degresant puternic pentru mobila si apoi stergere cu alcool tehnic. Ca degresant, iti recomand Asevi, este puternic, cam ataca mainile, dar scapi rapid si fara efort de grasimea de pe mobila si de toate chestiile care altfel nu se indeparteaza, inclusiv urme de etichete.
      Blatul este ok cu exceptia locurilor in care era apa infiltrata in el. Adica al meu era deja inflorit pe alocuri de la umezeala, iar in zonele respective nu a rezistat bine lacul (am plecat de la premisa ca oricum il schimb la un moment dat, asa ca poate fi scarificat, doar ca a iesit bine si nu l-am schimbat inca). In rest arata la fel, superok s-a intretinut. Daca ar fi sa vopsesc inca o data, as folosi un lac poliuretanic, care am inteles ca are rezistenta mai mare. Cei de la Rouge Boutique Decor au asa ceva si ei l-au si testat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top