Ce alta metoda mai simpla exista decat folosirea imprimeurilor, atunci cand vrei culoare ori variatie in decorul casei tale? Textilele sunt cel mai ieftin accesoriu, usor de schimbat ori de cate ori doresti. Alegerea imprimeurilor este insa o mare provocare. Cum stii daca se potriveste culoarea, modelul, textura? Unele combinatii arata genial, altele iti dau peste cap planul de amenajare.
Din articolul acesta vei afla care sunt principalele tipuri de imprimeuri si cu ce stil de design interior se potriveste fiecare. Le vei recunoaste usor pentru ca sunt clasice, avand in spate o istorie chiar si de mii de ani, in care designeri celebri le-au interpretat in stilul propriu. Acum le vei putea interpreta si tu in stil personal.
Citeste si ia aminte, ca sa poti mai tarziu sa alegi cu usurinta accesoriile textile pentru casa!
Materialele textile se deosebesc intre ele nu doar prin culoare, ci si prin compozitie si textura. Imprimeurile sunt si ele diferite, in principal prin modul de realizare. Unele au modelul imprimat pe materialul tesut, prin diferite tehnici, unele vechi de cateva mii de ani.
Altele au modelul imprimat pe fire folosite la tesut, in timp ce altele sunt compuse din fire in culori diferite. In aceste conditii, este clar ca ele nu sunt, de fapt, imprimeuri. De aceea, le voi spune tuturor, mai simplu, modele (pattern este termenul in limba engleza pe care il vei mai intalni in acest context.) Fiecare tehnica produce propriul rezultat, asa cum vei vedea mai jos.
Pe langa dungi si buline, sunt numeroase alte stiluri, pe care te invit sa le descoperi mai jos.
1. Animal print
Oricine il poate identifica, indiferent de animalul care il inspira. De la leopard si pana la obisnuita vaca, animal print este imprimeul devenit atat de comun incat aproape s-a transformat intr-un element neutru. Combina-l cu o culoare solida ca sa scoti in evidenta culoarea sau cu alb, bej ori negru ca sa evidentiezi imprimeul.
In design, mai putin inseamna mai mult, cand vorbim despre animal print, chiar daca se potriveste in aproape orice stil de amenajare – modern, clasic, boem, traditional, scandinav sau chic. Limiteaza-te la una-doua piese in animal print, pentru ca ele sa iti completeze decorul si sa nu iti strice echilibrul.
2. Argyle
Probabil stii deja acest model, intalnit foarte des pe sosetele si puloverele barbatesti: romburi colorate care se suprapun simetric cu linii care se intretaie tot in romb. Este un model vechi, provenit din Scotia secolului al XVII-lea si popularizat apoi de o casa de moda britanica, furnizor al ducelui de Windsor, sotul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
Initial folosit doar in industria modei, modelul a fost preluat si in designul interior, fiind asociat in principal cu obiectele sau camerele destinate barbatilor, mai ales atunci cand culorile folosite sunt reci, neutre sau inchise. Un efect deosebit se obtine cand liniile din acest desen contrasteaza cu romburile, fiind fie intr-o culoare intensa, fie puternic contrastanta.
3. Carouri
Pe scurt, carourile sunt patrulatere formate din diferite culori, dar si acestea sunt de mai multe feluri, in functie de cate culori sunt folosite si de simetria formelor.
Patratele
Cel mai simplu dintre toate: sunt patratele in doua culori, dispuse precum tabla de sah. Se integreaza intr-un decor elegant, modern sau traditional, dar si in casele eclectice, unde sunt imbinate mai multe stiluri. Cand este in combinatia alb / negru, scoate in evidenta lemnul si elementele colorate, mai ales daca sunt in stil vintage.
Gingham
Este unul din modelele de baza, cel intalnit mai ales la fetele de masa, fiind compus tot din patratele, dar par a fi trei culori diferite – doua contrastante si a treia rezultata din combinarea lor. De obicei, una din culori este alb.
I se mai spune si Buffalo Check, daca vrei sa cauti mai multe imagini, pe Pinterest. Studiaza exemplele de mai jos sa vezi diferenta fata de modelul anterior de carouri.
In rosu si alb, este modelul specific restaurantelor frantuzesti, materialele din acest fel fiind din bumbac ori alte fibre naturale si obtinut initial prin teserea lui din fire de culori diferite. Acolo unde este mai putin intensa culoarea, sunt de fapt fire in doua culori diferite, unul pe lungimea si altul pe latimea materialului.
Tartan
Este unul din cele mai populare modele de textile, vechi de sute de ani si provenit din Scotia, unde faceau parte din elementele distinctive ale fiecarei familii. Sunt carourile in care se suprapun patrate sau dreptunghiuri compuse din dungi groase si dungi mai subtiri, in cel putin trei culori diferite si cel mai adesea contrastante.
La origine, acesta era un model specific tesaturilor groase, compuse din fire in culori diferite. Tehnica moderna a facut insa posibila imprimarea pe orice suprafata, astfel ca avem acum inclusiv tesaturi subtiri imprimate astfel sau ceramica in carouri tartan. Probabil stii ca una din cele mai cunoscute case de moda, Burberry, a transformat un astfel de model in element de brand, fiind un semn al elegantei si luxului.
Daca vrei sa folosesti astfel de textile de interior, sa stii ca ele se potrivesc mai ales intr-un decor cu elemente clasice, in stil englezesc, in care mobila este inchisa la culoare si grea. Daca optezi pentru culori mai deschise (stil burberry de exemplu), este de preferat ca restul decorului sa fie neutru, pentru ca elementele imprimate astfel sa iasa in evidenta si sa nu creezi impresia de aglomerat.
Pentru ca se foloseste mai ales pe stofe si fulare si il asociem cu vremea rece, acest model este perfect pentru decoratiunile de Craciun, mai ales in variantele in care contine rosu si verde.
4. Chevron
Imprimeurile in stil chevron (citit șevron) sunt prezente tot mai mult in casele in stil modern. Este unul din cele mai vechi modele, primele astfel de semne fiind gasite pe vase de ceramica vechi de aproape 4.000 de ani. Modelul s-a regasit de-a lungul timpului in insemne heraldice si in uniforme militare.
Se compune din dungi in zig-zag, in culori contrastante (de obicei una este alb), fiind o multiplicare a literei V. Dungile pot avea diferite grosimi, dar de regula sunt simetrice.
5. Ditsy
Mai stii capoatele matusii de la tara, cele in flori micute? Acel imprimeu a fost foarte popular in urma cu multi ani si se numeste Ditsy. Este unul floral, in care elementele sunt mici si dispuse fara sa urmeze neaparat o anume simetrie.
Se asociaza cu decorurile vintage sau romantice, dar si in casele amenajate in stil lejer, fara sa urmeze strict un stil anume.
6. Ikat
Este un model mai rar intalnit la noi, dar de o frumusete deosebita. Este una din cele mai vechi tehnici de decorare a textilelor, intalnita in mai multe zone ale lumii – Asia Centrala, America Centrala si de Sud, dar provenind pare-se din Indonezia sau Uzbekistan.
Este obtinut prin imprimarea modelului direct pe fire, inainte de a tese materialul, de unde si aspectul usor sters. Eleganta formelor, culorile bazate pe pigmenti naturali si aspectul usor neclar fac acest model potrivit atat in decorurile elegante, clasice, cat si in cele cu tendinte boeme ori traditionale.
7. Os de peste
Daca am vorbit despre capoatele matusii, atunci sa vorbim si despre paltonul unchiului, pentru ca acolo am putea gasi acest model. Este obtinut din dungi subtiri oblice, simetrice, fiind folosit adesea la instalarea parchetului masiv. In cazul textilelor, este obtinut de regula din tesatura cu fir gros, precum stofa.
Ca o curiozitate, acest model este si el unul foarte vechi, fiind descoperite vase egiptene decorate in os de peste. Daca vrei sa il folosesti in casa ta, sa stii ca il poti integra daca ai un decor modern ori scandinav, fiind usor de asociat cu aceste curente datorita simplitati liniilor.
8. Paisley
Si acesta s-ar putea sa iti fie cunoscut, datorita influentelor orientale pe care le gasim in sud-estul Europei.
Se bazeaza pe un element grafic persan – buta, respectiv lacrima cu varful indoit, despre care se crede ca este un simbol floral reprezentand viata vesnica. Acest model a ajuns in Europa in secolul al XVII-lea, in urma colonizarii de catre britanici a unei parti din Orient. A devenit din ce in ce mai popular, fiind ulterior asociat curentului psihedelic, de unde si integrarea acestui model in decorurile in stil boem ori cu tente traditionale orientale.
10. Pepit
Il stim toti din scoala, pentru ca este imprimeul uniformelor din clasele primare: un fel de patratele legate intre ele prin linii oblice. Combinatia de alb si negru este clasica si a fost facuta celebra de Coco Chanel, in timp ce Ralph Laurent a consacrat varianta masculina in bej si maro.
Forma abstracta si atipica, asemanatoare coltilor unui caine (de unde si numele de houndstooth, in limba engleza), face acest model potrivit pentru incaperile decorate in stil modern, contemporan.
11. Toile
Suna frantuzeste (pronuntat toal) pentru ca provine din Franta. Este un stil datand din secolul al XVIII-lea, realizat atunci prin pictura manuala pe material alb si reprezentand scene din viata rurala.
Data fiind provenienta franceza, se integreaza mai ales in decorurile romantice, in stil shabby chic, din care mai fac parte mobila cu forme curbe si bogatia de volane si funde.
12. Trellis
Am descoperit acest model in calatoriile mele in Statele Unite si m-a cucerit. La noi am gasit cu mare greutate un astfel de material, astfel ca am profitat la maximum de el cand l-am descoperit, prin proiectul de reconditionare a draperiilor din dormitor, despre care ti-am spus AICI.
Este inspirat de gardurile metalice, de unde si denumirea (trellis = structura cu rol de sustinere), fiind modern si clasic totodata, deci versatil. Un material de calitate are acest model obtinut prin tesatura in culori diferite, nu prin imprimarea lui.
13. Shibori
Iata si ceva din Japonia secolului VII, care iti este poate cunoscut datorita obiectelor de imbracaminte aduse din Asia sau pe care le vezi prin magazinele cu haine indiene. Este obtinut printr-o tehnica speciala de vopsire: materialul se leaga ori se coase pe alocuri, se vopseste si apoi se desface, scotand la iveala pete mai inchise si mai deschise care formeaza modelul.
Culoarea de baza in acest model este albastru indigo, dar sunt folosite si alte culori precum rosu, portocaliu sau verde. Albastrul este preferatul meu, datorita nuantei apropiate de denim pe care o are, care il transforma intr-un obiect neutru.
Daca aduci o piesa textila Shibori intr-un decor scandinav, vei obtine o minunata influenta boema, intr-un stil care capata tot mai mult teren, inclusiv la noi.
Acum, ca ai vazut toate aceste modele, cred ca vei cere mai mult furnizorilor de textile, nu doar obisnuitele motive florale ori geometrice, asa-i? Si sper sa iti fie mai usor sa alegi imprimeul potrivit pentru casa ta, ca sa obtii efectul pe care ti-l doresti.
Daca ti-a placut acest articol, distribuie-l in social media si trimite-l prietenilor pasionati de design interior!
P.S. Am facut fotografia din deschiderea articolului intr-un magazin american cu articole pentru hobby – Michaels, la departamentul metraje. Este doar unul din cele aproape zece coridoare cu materiale textile. Daca vrei sa te inspiri, poti vedea mai multe din textilele lor AICI.
Nu stiu cat de curand vom avea si noi o asemenea varietate de produse, dar vreau sa cred ca schimbarea va incepe de la noi, clientii, cerand furnizorilor si altceva decat produsele comune pe care multi dintre ei le vand.
Tartanul este cel mai special. Mi s-a lipit de suflet. Fabuloasa este si combinatia de tartan pe perete si tavan + lambriuri albe. Materialul asta merge la orice, de la haine pana la amenajari interioare,
Da, asa este. De aceea si este atat de utilizat tartanul. Numai cate uniforme scolare sunt asa…
Foarte , foarte interesant , nu m-am gandit niciodata ca anumite materiale ca cele prezentate se pot folosi pentru mobilier. Multumesc ,
Orice se poate 🙂 Trebuie doar sa apara ideea. Mult succes in toate proiectele!