Amenajeaza si tu: living simplu in alb si bejuri

Sunt milioane de moduri in care poti amenaja o casa folosind culoarea. Alte milioane de amenajari pot fi construite fara culoare, fara ca ele sa fie plicticoase ori urate.

Combinatiile monotone sau acromatice au farmecul lor. Un exemplu este livingul ales de fanii paginii de Facebook Gabi Ralea DIY & Decor din doua variante de design propuse de mine.

Daca vrei sa reproduci acest aranjament in casa ta, citeste articolul si cauta ceea ce eu iti recomand. Decorul pe care ti-l doresti va deveni astfel foarte usor de realizat!

Mai intai a fost intrebarea pe pagina de Facebook a blogului, apoi a venit si raspunsul fanilor: varianta preferata de cei mai multi dintre ei a fost cea in alb si bejuri, despre a carei realizare iti povestesc in cele ce urmeaza.

Despre schema de culori si stilul amenajarii

Aceasta combinatie monocroma – contine o singura culoare in nuante diferite – este dinamizata prin verdele plantelor amplasate in diferite locuri din camera. Sa nu te pacaleasca prezenta verdelui in aceasta schema, pentru ca este doar un element neutru care se integreaza natural intr-un decor bazat pe materiale naturale. Daca vrei sa vezi mai bine cum arata fiecare culoare, foloseste codul care incepe cu # pentru a le gasi pe google ori aici si a le privi mai atent.

Asa cum am spus, texturile si materialele sunt naturale – lemn, in, canepa, bumbac, de unde si paleta cromatica foarte calma si primitoare. Materialele sunt pastrate in culorile naturale ale fibrelor, covoarele sunt tesute, iar masa si cufarul au lemnul cu fibra la vedere, chiar daca este ceruit. Liniile drepte de pe fetele de perna si forma bine definita a vaselor din sticla decorative, precum si contrastul alb – negru (vezi galeriile) sunt insa moderne, dar sunt perfect integrate in decor.

Desi poate nu-ti pare, vorbim despre un stil traditional, reinterpretat in maniera moderna, pe care il gasesti in casele americane din orasele mici si foarte mici. Este ceea ce americanii numesc „farmhouse”, stil despre care eu ti-am mai vorbit aici si aici.

Ce iti recomand

Peretii ai spune ca sunt albi, dar nu-i chiar asa. Este un alb cu tenta gri / bej, pe care o poti gasi si in gama SPOR baza de nuantare de la Policolor. Eu iti propun una din nuantele de mai jos, dar poti alege si altceva, din gama de culori pe care o poti vedea aici. Tine minte insa ca ecranul denatureaza culorile si ca, in realitate, ele sunt mai deschise.

Alegerea unei nuante de alb pentru pereti face camera mai luminoasa. Cand completezi cu perdele albe si mobila in alba ori in nuante deschise de lemn, creezi o atmosfera simpla si naturala, aproape scandinava. Si daca tot am vorbit despre mobila, iti recomand sa cauti la Ikea fotolii si canapea asemanatoare celor din imaginea noastra.

Tot la Ikea vei gasi si cele doua covoare suprapuse de care ai nevoie ca sa refaci acest decor. Nu sunt identice, dar sunt asemanatoare: un covor din iuta ori canepa si altul in dungi albe, negre si gri, de preferat tot tesut.

Si tot la Ikea poti gasi cu usurinta mai multe tipuri de perdele albe foarte asemanatoare celor din amenajarea de care vorbim. Tot pentru ferestre, ai nevoie de storuri de bambus, pe care le gasesti la Hornbach, pe pagina de aici, la preturi incepand de la 22 de lei, in raport de ce dimensiuni au.

Ca sa incheiem cu textilele, sa mai stii ca fetele de perna potrivite sunt de gasit la H&M Home si costa in jur de 20 de lei fiecare. Le poti comanda inclusiv online, dupa ce le alegi de pe pagina de aici.

Am gasit mai multe veioze potrivite tot la Horbach, in magazinul online. Iti propun mai multe variante, usor diferite in functie de influentele pe care decorul tau vrei sa le aiba. Prima dintre ele este in stil clasic, a doua are o tenta romantica si se potriveste mai bine daca iti doresti o nota feminina mai accentuata in decorul tau. A treia are influenta industriala desi este in stil traditional (piciorul din lemn brut sugereaza asta) si iti recomand sa ii atasezi un abajur cilindric si nu foarte mare, din in alb-crem. Este potrivita in camerele mai mici, spre deosebire de ultima. Aceasta „cere” un abajur amplu (precum cel alaturat) si se potriveste mai ales in camerele mari.

Preturile veiozelor de mai jos pornesc de la 81 de lei pentru baza, la care se adauga abajurul, care costa si el in jur de 40 de lei. Poti gasi abajururi asemanatoare si in magazinele Jumbo, la mai putin de jumatate din acest pret, dar nu le poti comanda online, ci trebuie sa le cauti pe rafturi.

Cufarul folosit drept masa pentru cafea este o piesa care atrage atentia si pe care o vei gasi pana la urma, dar la un pret mai mare decat al unei mese obisnuite. Iti recomand sa ieri unul nu foarte mare (cca 70 cm lungime ar fi destul), pentru ca aspectul lui masiv iti poate dezechilibra amenajarea, daca incaperea este mica. Eu am descoperit cateva cufere aici, la preturi pornind de la aproape 400 de lei.

Masuta auxiliara de langa canapea atrage atentia prin picioarele sculptate, fiind un model pe care nu l-am gasit la noi. Am descoperit alte modele, dar trebuie sa stii ca mobilierul din lemn cu un asemenea grad de detaliu este destul de costisitor. Daca iti doresti neaparat ceva din lemn masiv, cauta la Evambient, unde vei vedea atat modelele de mai jos, cat si altele asemanatoare. Pentru o astfel de masa auxiliara ai nevoie de spatiu insa, pentru ca se pierde vizual intr-un spatiu aglomerat.

Daca insa vrei alternative la pret mai accesibil, iti recomand sa te orientezi spre Ikea, de unde poti alege unul din modelele de mai sus, care se integreaza in stilul si cromatica despre care vorbim, desi fiecare are o alta influenta. Prima este mai aproape de traditional, a doua are o nota industriala si minimalista, iar ultima este un element modern. Cele doua masute negre sunt de preferat in spatii mai mici pentru ca sunt mai putin masive decat prima.

Decoratiunile din sticla sunt de gasit la H&M Home si arata asa cum vezi mai jos.

Daca vrei alte variante, cauta si la JYSK, unde vei descoperi si alte decoratiuni pe care merita sa le iei in calcul pentru acest decor. Plantele artificiale sunt o varianta cand iti este greu sa le intretii pe cele adevarate ori cele pe care ti le doresti ti se par costisitoare. Iti spun sigur ca plantele de la JYSK sunt de calitate si au un aspect care te poate induce usor in eroare, lasand impresia vegetatiei naturale.

Pentru depozitare, poti folosi cosuri din fibre naturale – rachita, bambus, zambila de apa sau canepa ori din imitatii, care sunt uneori mai rezistente decat materialele naturale. Acesta patru pe care ti le propun sunt de la Ika si le gasesti aici.

Pentru depozitare gasesti solutii si la H&M Home, tot din materiale naturale.

Acestea sunt elementele pe care ti le propun, dar poti cauta si altele pe cont propriu, urmarind ca ele sa se integreze in decor – sa fie din materiale naturale ori cu aspect natural si sa aiba linii si texturi asemanatoare. Daca nu te descurci, adu-ti aminte ca poti apela oricand la serviciile mele de personal decor shopper, despre care poti citi mai multe AICI.

2 thoughts on “Amenajeaza si tu: living simplu in alb si bejuri”

  1. Ce ma bucur ca am gasit acest articol! In curand avem mari sanse sa ne mutam intr-o casa noua. Si vad noua sufragerie decorata in acest stil, pentru ca ne dorim un spatiu luminos si primitor! Multumesc pentru inspiratie!

    1. Si eu am inceput migratia spre asa ceva, dupa ce am avut multi ani o casa blonda. Nu mai vreau nuante galbui, ci trec spre alb / bej. Ma bucur ca te inspira 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top