5 probleme in decor acasa + cum le rezolvi

Ai o casa noua si ai amenajat-o cum ai vrut, iar acum te multumeste pe deplin? Felicitari! Este unul dintre putinii oameni care pot spune asta. Cei mai multi dintre noi se confrunta cu probleme de design legate de propria locuinta, pe care le suporta nestiind cum sa scape de ele. Se intampla in casele renovate acum multi ani sau aranjate cu ce s-a putut, fara tema anume. Limitarile de buget, timp si cunostinte de design duc adesea la compromisuri in amenajare, soldate cu locuinte care nu ne plac. Se poate si altfel. Hai sa vedem ce probleme in decor apar acasa si cum le rezolvam!

Putem gasi solutii mai simple decat crezi uneori. Iti spun asta in calitate de specialist in reamenajare interioara. Trebuie sa ai curaj sa faci schimbari acolo unde credeai ca nu-i nimic de modificat. Iti spun un secret: singurul lucru previzibil in viata este schimbarea.

Felul in care cade lumina sau lipsa ei

Lumina naturala variaza in raport de punctul cardinal spre care este orientata incaperea. Lumina care iti patrunde in casa poate fi alterata de culorile pe care le ai in locuinta si invers. Combinatiile de culori si gradul de luciu al suprafetelor influenteaza si ele felul in care percepi lumina, in camera respectiva.

Cum rezolvi? Coreleaza culorile din camera cu tipul de lumina, in functie de punctul cardinal, dar ia in calcul si sursele alternative de lumina si tipul de bec pe care il vei folosi.

  • Nord – Evita nuantele reci si albul cu tonuri de verde si gri, alege in loc nuante neutre de bej ori alb cu tenta ivoar, roz sau galbena. Cauta sa ai suprafete lucioase, care reflecta lumina, pentru a compensa lipsa ei in cantitate suficienta.
  • Sud – Orice culoare se potriveste bine aici, dar cele usor mai reci te ajuta sa creezi o atmosfera relaxanta. Cel mai bine se potrivesc insa nuantele neutre cu tonuri de albastru, verde, violet, gri, care pastreaza echilibrul luminii chiar daca nu adaugi accente de culoare.
  • Est – Lumina de dimineata este rece, alba, astfel ca indulcesti decorul optand pentru nuante mai calde – auriu, galben, portocaliu. Alege variante desaturate (mai putin intense) sau apropiate de neutru ale acestor culori daca vorbim despre dormitor, pentru ca altfel vei avea o atmosfera care energizeaza, in loc sa te ajute sa te odihnesti.
  • Vest – Apusul iti inunda casa cu lumina calda, portocalie, astfel ca evita galben, rosu, portocaliu, optand in loc pentru culori mai reci – albastru, verde, gri, ca sa pastrezi echilibrul.

Nu te speria daca ai ales nepotrivit culoarea pentru lumina pe care o ai in casa, am gresit si eu aici, acum zece ani si mi-am colorat in galben livingul orientat spre sud si vest.

Pana la urmatoarea zugraveala, schimba becurile si corecteaza rezultatul prin temperatura lor, alegand becuri cu lumina calda pentru camerele in culori reci sau rece acolo unde culorile sunt prea calde. Temperatura luminii este trecuta pe cutia becurilor: 2.500-2.700 grade Kelvin pentru lumina calda, peste 3.500 grade Kelvin lumina rece.

Iar data urmatoare cand zugravesti, tine cont de aceste corespondente, dar si de sursele de lumina pe care le vei folosi, astfel incat sa poti cumpara tipul de bec care sa iti puna in valoare casa.

Spatiile mici

Spatiile mici nu pot fi marite decat prin reconfigurarea peretilor, operatiune complicata, costisitoare si care necesita uneori autorizatii de la autoritati. Ce poti face este sa le optimizezi, actionand din doua directii: reducerea volumului si numarului de obiecte depozitate si, respectiv, utilizarea cat mai inteligenta a spatiului pe care il ai.

Nu-ti place, dar crede-ma ca trebuie sa scapi de o parte din lucruri, daca vrei spatiu mai mult. Am denumit aceasta operatiune „marea debarasare” si, daca o pornesti si tu, vei vedea ca iti faci mai mult loc nu doar in casa, ci si in viata, pentru lucrurile pe care ti le doresti cu adevarat. Gasesti AICI o lista de sfaturi concrete despre cum sa sortezi ce ai si sa pastrezi ce-ti trebuie, ca „marea debarasare” sa te conduca la cel mai bun rezultat.

Cat priveste optimizarea, inseamna sa actionezi asupra modului in care ti-ai gandit spatiile de depozitare si functionalitatea mobilierului, astfel incat sa obtii maximum posibil din spatiul pe care il ai. O lista de solutii detaliate de optimizare a spatiului din locuinta gasesti in articolul de AICI.

Culorile nepotrivite

Ti-am vorbit mai sus despre corelarea dintre lumina si culori, ceea ce trebuie sa mai stii este ca si destinatia spatiului de locuit influenteaza alegerile tale cromatice. Zonele de relaxare au nevoie de culori reci, iar cele destinate distractiei ori socializarii de culori calde. Pentru urmatoarea zugraveala, fa-ti curaj sa adopti alte culori, care sa te faca sa te simti bine!

Dincolo de culoarea peretilor, mobilierului si a textilelor, sunt si alte elemente care strica echilibrul cromatic. Este o greseala frecventa ca usile, ferestrele, caloriferele sa nu fie luate in calcul, iar la final sa te trezesti ca iti strica planurile, pentru ca nu se integreaza in decor.

Daca se intampla asta, modifica paleta de culori existenta si introdu – prin perne sau decoratiuni – si nuanta pe care o au usile si ferestrele. Iti voi povesti curand, intr-un articol separat, cum schimbi echilibrul cromatic dintr-o incapere umbland numai la decoratiuni si la textile.

Mobila masiva si veche

Aici solutia este reconditionarea. Chiar si un dulap masiv si greu poate parea nou si delicat, daca il vopsesti intr-o culoare deschisa, ii montezi picioare si ii pui manere metalizate.

Reconditionarea cere un pic de rabdare, dar poate fi realizata si de catre o persoana fara pregatire in domeniu. Variante sunt o multime, iar eu iti recomand cateva in articolul de AICI.

Senzatia de aglomerat

Simtim asta mai ales in casele in care lumina este putina, culorile sunt multe si nepotrivit alaturate, iar spatiul este ocupat cu mobila si foarte multe decoratiuni sau obiecte depozitate.

Intai de toate, prinde curaj si porneste „marea debarasare”, pentru a scapa de o parte din obiectele inutile care te aglomereaza din toate punctele de vedere. Foarte mult se poate face si cu putin, chiar foarte putin.

Apoi, renunta la ideea de a impinge tot mobilierul langa pereti, pentru ca ocuparea lor integrala accentueaza senzatia lipsei de spatiu. Plaseaza un fotoliu in paralel cu masa de sufragerie sau canapeaua. Trage masa de bucatarie mai in mijloc daca poti. Cauta pozitii noi pentru mobila ta fara sa te cramponezi de ideea de a avea in spate un perete plin.

Probabil unele din probleme casei tale vor ramane nerezolvate pe moment. Sau poate ca rezolvarea lor ar fi prea costisitoare oricand. Bucura-te insa de partile bune si de ceea ce poti imbunatati, prin creativitate si stil personal.

Si stai pe-aproape, caci vei gasi mereu aici sfaturi si recomandari care sa te ajute sa-ti modelezi casa in asa fel incat sa te reprezinte si sa te bucuri de ea.

Iar daca ti-a placut articolul, stii ce ai de facut: distribuie-l ca sa-l citeasca si altii! Spor la reamenajat iti doresc!

Sursa foto pentru imaginile Before & After: Pinterest.


Descoperi si alte idei pentru casa, proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:

Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top