10+ trucuri pentru o casa mai calda, iarna asta

Sunt cel putin doua sau trei luni in care avem cele mai mari facturi la caldura din an. O izolatie buna a casei, ferestre si usi de calitate si un sistem de incalzire eficient sunt calea spre confort termic cu facturi mici, iar pregatirea lor se face din timp.

Daca nu le ai, ce poti sa faci fara interventii majore, ca sa tii cheltuieile cu incalzirea sub control? Si daca le ai, tot sunt lucruri minore care te ajuta sa nu faci risipa de caldura si de bani, ca parte a unui trai sustenabil.

Gasesti in continuare cateva ponturi care sa te ajute.

Daca sunt construite asa cum trebuie, locuintele noi au izolatie, ferestre si sisteme de incalzire dimensionate dupa un calcul termic facut de specialisti si care duce la cheltuieli rezonabile cu incalzirea, in conditiile unei temperaturi optime cuprinse intre 18 si 22 de grade in locuinta. Reduci costurile pe termen lung si daca instalezi un sistem de incalzire prin pardoseala, despre care iti povestesc in articolul de aici, pe baza experientei mele de 10 ani in folosirea lui.

Sunt inca multe situatii in care izolatia termica fie lipseste, fie este insuficienta, iar sistemul de incalzire lasa de dorit. O stiu bine bucurestenii care, iarna aceasta, au avut de suferit din cauza deselor avarii in reteaua RADET. Folosirea incalzirii electrice nu este neaparat o solutie pentru ca ar suprasolicita alta retea, nici ea foarte sanatoasa.

Pentru ei, dar si pentru altii in aceeasi situatie, ideile urmatoare sunt de folos. Acestea urmaresc atat generarea din surse alternative a caldurii (inclusiv atunci cand sistemul de incalzire nu lucreaza), cat si conservarea ei, in incercarea de a pastra in locuinta o temperatura confortabila, fara ca sa o ia razna costurile.

Crede-ma ca variantele astea sunt testate si folosite intens in Statele Unite, de catre oameni despre care am scris si cu care am lucrat, timp de cativa ani. Nu sunt perfecte, ci perfectibile, iar unele au si dezavantaje, dar mi-e greu sa cred ca vei gasi vreodata solutii perfecte pentru orice. Chiar daca unele ne aduc aminte de perioada comunista, sa tinem minte aceste trucuri simple, care ne pot fi de mare folos in situatii de criza ori cand vrem sa facem economii.

1. Dubleaza draperiile cu inca un rand de material, chiar si subtire

Aplici aici principiul foilor de ceapa, care inseamna straturi succesive de textil, care creeaza o bariera protectoare in cala frigului. Este o idee folosita si de pasionatii de drumetii montane si de alpinisti, care stiu ca e mai eficient sa porti mai multe haine mai subtiri decat una sau doua foarte groase.

In cazul draperiilor, inseamna sa adaugi in strat pe partea dinspre geam, asa cum vezi uneori la hoteluri. Poate fi bumbac ori in si poate fi prins prin coasere de mana, in partea de sus a draperiei, de rejansa. Cand vine primavara, renunti la el la fel de usor cum l-ai cusut.

Exista chiar drpaerii speciale pentru asa ceva, o captuseala speciala care asigura o anume izolare termica. Eu am cumparat de la Ikea (cea de aici) si nu am dublat nimic cu ele, ci le folosesc asa cum sunt, pentru au culoarea potrivita si chiar arata grozav.

Sursa foto: gabiralea.ro

2. Lasa soarele in casa ziua si trage draperiile noaptea

Profita de soare si lasa-l sa incalzeasca incaperea, in timpul zilei. Noaptea insa, trage draperiile si perdelele, pentru ca pana la 25% din pierderea de caldura are ca sursa aceste suprafete.

Daca ai rulouri exterioare, lasa-le coborate noaptea. Pe langa faptul ca sporesc gradul de siguranta casei, pot creste temperatura interioara cu circa doua grade.

3. Foloseste rulouri protectoare la usi si ferestre

Sigur le stii: sunt suluri textile ori imbracate in textile, care impiedica frigul sa intre si caldura sa iasa pe sub usi ori ferestre. Le poti confectiona cu usurinta chiar tu, dintr-un ciorap lung, in care ai indesat resturi de material textil, melana sau vata, asa cum iti arat in articolul de aici.

Ai mai jos si cateva modele pe care le-am gasit pe Pinterest, dar poti crea fara probleme altele, in functie de materialele pe care le ai.

4. Profita de lumanari si electronice in functiune

Lumanarile sunt o varianta ieftina de a spori confortul incaperii, prin lumina si aroma pe care le degaja. Sa stii insa ca ele degaja si caldura, iar un grup de 3-4 lumanari sau o lampa din lut pentru aromaterapie pe masuta din centrul camerei ajuta la incalzirea atmosferei.

Daca vrei sa mergi mai departe si sa profiti de caldura lor, poti construi un sistem bazat pe lumanari tip pastila si ghivece din lut, cunoscut sub numele de „candle heater” si folosit in multe parti ale lumii. Probabil ai vazut proiectul prin diferite medii, dar sa stii ca, din cauza caldurii degajate, poate fi periculos de folosit daca nu este realizat din materiale termorezistente.

De asemenea, electronicele si electrocasnicele aflate in functiune – televizorul, calculatorul, fierul de calcat – degaja caldura fara sa solicite reteaua electrica asa cum o face un radiator, de exemplu. Inclusiv becurile degaja caldura, iar despre asta poti afla mai multe din articolul de aici.

5. Inchide usile camerelor nefolosite

Interesul tau este sa fie cald in incaperea in care te afli sau in cele in care te vei afla in scurt timp – baie, bucatarie, dormitor. Cum prezenta umana, electrocasnice si becurile degaja caldura, o conservi in zonele de interes pentru tine limitand spatiul prin inchiderea usilor.

6. Verifica si acopera spuma poliuretanica din jurul ferestrelor

Am constata singura ca, intr-una din camere, se pierdea caldura pe sub fereastra, pentru ca spuma poliuretanica folosita la montarea ramei nu fusese acoperita cu glet. Fiind un material poros, lasa frigul sa treaca fara jena, din cauza unui Dorel prea lenes sa duca treaba bine pana la capat.

Iti dai usor seama daca ai aceeasi problema plimband mana pe sub glaf ori in jurul ramelor. Daca faci asta in timpul iernii, frigul se simte imediat. In plus, vei vedea ca variaza consistenta peretelui – poros acolo unde este spuma si dur unde este gletuit.

Foloseste un chit de cutit (vezi un exemplu in articolul de aici) ca sa acoperi spuma. Este gata preparat, se aplica usor cu o gletiera (ori cu o carte de credit veche, daca n-ai gletiera) si se usuca destul de repede, desi nu la fel de usor ca in perioadele calde ale anului. Il poti nivela cu o carpa uda sau cu un smirghel umezit, ca sa nu produci prea mult praf.

7. Verifica si inlocuieste chederele la usi si la ferestre

Afli rapid in ce masura se inchid etans ferestrele tale plimband o bricheta aprinsa in jurul ferestrelor si usilor. Daca flacara se misca in lateral, inseamna ca un curent de aer provoaca acest lucru, fiind totodata un loc prin care se pierde caldura. Proba este relevanta daca elimini din jur alte surse de curent, cum ar fi ventilatoarele, hota ori alte ferestre deschise.

In cazul usilor, prinde o foaie de hartie in usa, cu un capat pe o parte si celalalt capat de alta, apoi inchide usa si incearca sa scoti foaia. Daca iese, usa nu are inchidere etansa, iar problema se rezolva fie inlocuind chederul fie montand unul daca nu ai. Exista role cu fasii de burete in diferite grosimi, pe care il poti lipi pe tocul usii de la intrare, pentru a reduce pierderile de caldura.

8. Acopera suprafetele care pierd caldura

Din toata pierderea de caldura dintr-o casa, 35% se produce prin pereti si 15% prin pardoseala. Daca nu ai sistem clasic de incalzire (calorifere ori soba), acopera cu un covor sau mai multe pardoseala, pe timpul iernii.

Bunicii nostri stiau ei ce stiau cand acopereau peretii cu diferite cuverturi. Nu spun sa faci acelasi lucru, dar ia in calcul sa acoperi peretii – mia ales pe cei exteriori – astfel incat sa reduci raceala pe care ei o degaja in incapere. Spre exemplu, poti plasa corpuri de biblioteca ori dulapuri in stanga si in dreapta ferestrei, iar in locurilor tablourilor poti folosi, iarna, decoratiuni textile, potrivite mai ales in casele amenajate in stil romatic sau boem.

Un lucru trebuie urmarit atunci cand acoperi peretii cu diferite obiecte ori tesaturi: nivelul de umiditate, care poate provoca mucegai daca incaperea nu este aerisita suficient. Poti folosi si un dezumidificator, ca sa tii umiditatea la un nivel optim (adica sub 60%), sa nu usuci rufele in casa si sa tii inchise usile la bucatarie si baie.

Recomandarea functioneaza si in sens invers: nu acoperi suprafetele calde, cum ar fi pardoseala calda ori caloriferele sau peretii interiori si care dau spre incaperi de obicei incalzite, cum ar fi bucataria.

9. Foloseste cu masura ventilatoarele si hota

Ventilatoarele si hota misca aerul din casa afara, dar si permit frigului sa ajunga in casa, prin faptul ca exista canale ori burlane care fac legatura. foloseste-le cat mai putin. Astupa insa alte intrari care pot lasa loc frigului, cum ar fi usita portanta pentru pisici sau supapele pentru alimentarea cu apa spre gradina, daca stai la curte. Poate fi mai incomod fara ele, dar reduci caile prin care frigul se poate strecura in casa.

10. Folie de aluminiu in spatele caloriferului cu elementi

Pe principiul foliei de aluminiu montate pe geamuri vara, aceasta improvizatie te va ajuta sa distribui mai bine caldura in incapere. Functioneaza la caloriferele cu elementi (cum sunt cele din fonta ori din baie), pentru ca in cazul lor exista spatiu prin care sa fie difuzata caldura.

Si inca un truc care te ajuta sa tii sub control costul facturii la gaze, daca ai centrala de apartament: seteaza centrala pe modul economic. Astfel, centrala nu va consuma gaz ca sa mentina calda apa din circuitul ei, ci va porni sa incalzeasca atunci cand pornesti tu robinetul. Totodata, seteaza temperatura apei calde la 42-43 de grade, astfel incat sa nu fii nevoit sa amesteci apa calda din centrala cu apa rece pentru a te putea spala (racind practic apa incalzita), ci sa folosesti doar apa calda exact la temperatura furnizata.

Pe langa toate acestea, exista mereu inca o cale: o haina in plus si sosete groase in picioare. Pentru multi, acesta solutie este una oribila, care aminteste de vremurile comuniste. Pentru altii insa, este obicei. Ne-am obisnuit multi dintre noi cu temperaturi de vara in casa, in conditiile in care temperatura optima recomandata de specialisti este de 19-22 de grade Celsius in spatiile de zi, 16 – 18 grade Celsius in dormitor si 22 – 24 de grade Celsius in baie. Sa mai spun ca, in Statele Unite, toate camerele de hotel aveau temperatura setata pe 17 – 18 grade, iar ferestrele erau toate fixe si nu se puteau deschide? Nu era vorba doar de economie, ci despre un stil de viata.

Ai alte idei prin care sa incalzesti casa si sa tii costurile sub control? Spune parerea ta intr-un comentariu!

Spor in proiecte iti doresc si nu uita: poti descoperi si alte informatii si proiecte inedite urmarindu-ma pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY & Decor, pe Instagram si mai ales pe YouTube, unde postez saptamanal materiale video noi.

Sursa foto: Pixabay.com, Pinterest.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top