5 lucruri pe care nu le stiai despre reciclarea becurilor arse

Nu arunca la gunoi becurile arse! Exista o alternativa mult mai prietenoasa cu mediul si, pana la urma, cu sanatatea ta si a orasului in care traiesti.

Cand un bec s-a ars, il arunci la gunoi, nu? Daca ai facut asa pana acum, vei vedea ca exista o alternativa mult mai prietenoasa cu mediul si, pana la urma, cu sanatatea ta si a orasului in care traiesti.

Daca iti inchipui ca singur nu poti face mare lucru, lasa-ma sa-ti spun ca dimpotriva, totul incepe cu tine. Orice bec reciclat inseamna mai putin mercur in aerul pe care il respiram si in apa pe care o bem. Daca acest mic efort ar fi replicat de fiecare dintre noi, tara noastra ar arata altfel, nu doar in statisticile privind poluarea cu mercur.

Asa ca te invit sa citesti si sa actionezi. Descopera aceste cinci lucruri pe care nu le stiai probabil despre reciclarea becurilor si actioneaza in consecinta!

1. Becurile sunt diferite ca natura si toxicitate

Becurile incandescente sunt becurile clasice, pe care unii dintre noi le mai au inca prin locuinta. Functioneaza pe baza de filament intr-o capsula cu gaz inert, transformand in caldura pana la 90% din energie, de unde si ineficienta din punct de vedere energetic. Au o durata de viata de in jur de o mie de ore si un consum care poate depasi 100W.

Nu contin substante toxice, dar devin periculoase in cazul spargerii, din cauza cioburilor foarte fine de sticla. Sut cele pe care le vedem utilizate si prin proiecte de bricolaj, de catre oameni creativi care au suficienta indemanare sa manevreze cu delicatete acest material.

Becurile economice mai sunt denumite si becuri CFL (compact fluorescent lamp). Au devenit mult mai populare dupa 2010, cand s-a decis renuntarea la becurile incandescente, pentru reducerea consumului de materii prime necesare pentru electricitate si, implicit, a poluarii. Durata de viata este mai mare decat a becurilor clasice – cateva mii de ore, cu un consum de pana la 55-60W.

Mai eficiente din punct de vedere energetic, acestea contin in schimb mici cantitati de mercur, un metal greu foarte toxic pentru mediul inconjurator.

Desi nu au mercur nici cat un termometru, becurile economice – care includ si tuburile fluorescente, adica tuburile de neon –  devin extrem de periculoase daca sunt aruncate la gunoi: mercurul se infiltreaza in sol si ajunge in panza freatica. Un bec contine in medie 5 miligrame de mercur, a caror degajare in atmosfera produce o poluare pe termen lung.

Inca un lucru important despre becurile economice: pe langa pastila mica din centru, mercurul se gaseste si sub forma de vapori, care se imprastie in incapere in cazul in care un astfel de bec este spart.

Becurile de tip led sunt cu pana la 90% mai eficiente decat clasicele becuri incandescente – o durata de viata care ajunge si la 50.000 de ore si un consum de pana la 20W. Ele au un mecanism diferit de functionare: contin o dioda care aprinde un bec minuscul, de tip led. Nu contin mercur, dar pot contine cantitati mici de arsenic si plumb, care sunt toxice pentru mediul inconjurator. De aceea, este de preferat sa nu arunci la gunoi acest tip de becuri, ci sa le reciclezi.

2. Cinci materii prime pot fi recuperate dintr-un bec economic

Asa usor si fragil cum il vezi, becul poate oferi cinci tipuri de materiale atunci cand, in loc sa fie aruncat la gunoi, intra in schimb intr-un program de reciclare. Strop cu strop se face oceanul, iar becurile merita in mod clar sa fie reciclate.

3. Sticla unui bec poate fi reciclata integral si la nesfarsit

Materiale din care sunt facute obiectele din jurul nostru pot fi in general reciclate, insa nu toate in acelasi grad. Sunt foarte putine cele care pot fi recuperate integral sau care nu au un ciclu de reciclare redus.

Spre exemplu, hartia poate fi reciclata de 5-7 ori, dar calitatea ei scade la fiecare trecere prin acest proces. Cu toate ca rezista zeci de ani abandonat in mediul inconjurator, plasticul poate fi reciclat de cel mult doua ori, in functie de cat este de dur si de materiile din care a fost facut. Este de inteles astfel de ce exista o dorinta globala de a reduce utilizarea obiectelor din plastic: cu un ciclu de reciclare redus si cu defectul de a nu fi biodegradabil, plasticul va ajunge sa ne sufoce intr-o zi.

In schimb, sticla, metalul si aluminiul pot fi reciclate la infinit, prelucrarea lor nefiind atat de costisitoare precum cea a altor tipuri de materii prime. Practic, metalul poate fi topit relativ usor daca ai uneltele potrivite, asa cum faceau si strabunicii nostri candva.

In cazul sticlei, reciclarea este mult mai putin costisitoare decat fabricarea, iar materialul in sine nu este deloc toxic pentru mediu. In plus, sticla este unul din cele mai sigure materiale pentru depozitarea hranei, datorita suprafetei care nu permite aderenta bacteriilor si a faptului ca nu degaja substante toxice la contactul cu alimentele (spre deosebire de plastic ori anumite metale).

4. Recolamp te ajuta sa reciclezi becurile arse

Daca nu stii ce sa faci cu becurile arse, sa stii ca organizatia neguvernamentala Recolamp iti ofera o solutie – containerele amplasate in marile supermarketuri, unde poti arunca in siguranta becurile arse. Daca nu crezi ca este posibila si reala colectarea selectiva a acestor deseuri, te invit sa urmaresti clipul video de mai jos:

Poti afla mai multe despre colectarea si reciclarea becurilor direct de pe site-ul Recolamp, adica de AICI.

5. Depinde MAI ALES DE TINE sa reciclezi aceste deseuri

Desi exista norme europene pe care Romania ar trebui sa le aplice privind colectarea selectiva si reciclarea deseurilor, in practica acest lucru depinde numai de bunavointa agentilor economici si a cetatenilor interesati de nivelul poluarii.

Lipsa unei taxe pentru gropile de gunoi – reglementare suspendata de Guvern din cauza investitiilor in infrastructura de colectare pe care le necesita – a transformat strangerea deseurilor intr-o problema pentru care autoritatile locale nu sunt momentan silite sa caute solutii pe termen lung. Desi taxa ar trebui sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2019, este putin probabil ca acest lucru sa se intample cata vreme – din cate am vazut – nu s-a facut niciun efort ori vreo investitie in masini, pubele diferentiate ori gropi de gunoi ecologice, care sa permita strangerea selectiva a gunoiului, care ar determina si cetatenii sa nu mai arunce la gunoi materiale care pot fi reciclate. Faptul ca Romania este deja in centrul unei proceduri de infringement din partea Uniunii Europene din cauza 68 de gropi de gunoi care nu au fost inchise nu pare a avea vreo importanta pentru guvernanti.

De aceea, responsabilitatea colectarii selective si a reciclarii ne revine noua, celor care inteleg cat de important este sa protejam mediul in care traim. Te invit la responsabilitate si sustenabilitate, prin reciclarea becurilor arse!

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like