Ne-am obisnuit sa privim situatiile de supravietuire drept urmarea unor cataclisme, a unor accidente grave ori in legatura cu zonele de razboi. Realitatea ne demonstreaza insa ca o intamplare oarecare ne poate duce foarte aproape de limita dintre viata si moarte.
Cand autoritatile nu te mai ajuta, salvarea este doar in propriile maini, pentru ca esti in tara nimanui. Iar asta se poate intampla cand sistemele de urgenta sunt paralizate dupa un dezastru major sau cand, din ignoranta, incompenta sau coruptie, nimanui nu-i mai pasa daca traiesti sau mori. Asa cum s-a intamplat cu Alexandra din Caracal.
Ce poti face singur ca sa te salvezi, sa iesi singur din situatia limita si sa iti pui familia la adapost? Destule, cand cunosti cateva trucuri si iti dezvolti abilitatile si obiceiurile despre care iti voi povesti mai jos.
Pentru ce ne pregatim, de fapt?
Institutiile serioase au pregatite planuri de criza, pentru diferite scenarii de dezastru. Pe de alta parte, stii si tu – macar la nivel general – ca se fac periodic exercitii de interventie in caz de cutremur sau de evacuare in situatia unui incendiu. De regula, scenariile de interventie se bazeaza pe riscurile cele mai mari existente intr-o zona, cum ar fi cutremure intr-un oras cum este Bucurestiul sau incendiile si exploziile in unitatile indutriale mari.
Dezastrele majore apar insa rar – o data la cativa ani sau poate nici macar atunci. Noi le asimilam cutremurelor majore in principal, pentru ca Bucurestiul, dar si alte orase mari sunt vulnerabile din cauza starii constructiilor. Nu avem tsunami, nu avem uragane si nici tornade. Sau cel putin asa am fost invatati. Nu avem atacuri teroriste si nici in zona de razboi nu ne aflam.
Modificarile recente de clima insa reconfigureaza tot ce s-a stiut zeci ori sute de ani pana acum. Fenomenele meteo extreme – ploi si ninsori abundente, temperaturi extreme, incendii, chiar si furtuni solare – isi muta locul si lovesc cu putere. Se intampla din ce in ce mai des si trebuie sa ne creeze noi reflexe si obiceiuri in privinta pregatirii si a interventiei de urgenta.
Sa nu uitam starea deplorabila a retelelor electrice si de termoficare, a infrastructurii si suprasolicitarea retelelor de telefonie, precum si faptul ca, pe fondul evolutiei tehnologice, multi dintre noi si-au pierdut – sau nu si-au dezvoltat niciodata – capacitatea de a rezista prin forte proprii, chiar si in situatii cu risc scazut. Retelele cedeaza pe rand, iar lipsa electricitatii, a gazelor sau a apei potabile determina, la randul lor, crize cu impact de cutremur.
Tari precum Venezuela se confrunta cu alt tip de criza. Este un dezastru social si economic generat politic, unde saracia generalizata duce la un dezastru similar celui care urmeaza cataclismelor naturale: lipsesc hrana si carburantii, criminalitatea scapa de sub control. Intr-un astfel de loc, autoritatile nu sunt de ajutor, pentru ca intervin putin si doar in scop represiv. Dintr-un anume punct de vedere, se aseamana zonelor de razboi, alt loc in care oamenii trebuie sa supravietuiasca in regim de dezastru.
In toate aceste situatii, interventia imediata a autoritatilor se limiteaza pana la disparitia totala. In secunda doi, serviciile de urgenta sunt total depasite de situatie, suprasolicitate numeric, dar si pentru ca cei care le compun sunt si ei oameni, care pot fi raniti ori pot muri in dezastru. Mijloacele de interventie nu pot fi utilizate integral din motive similare, dar si pentru ca infrastructura este blocata ori distrusa.
Cu alte cuvinte, esti pe cont propriu pana la o data pe care nimeni nu o poate banui. Magazinele nu au ce sa vanda, oamenii sunt disperati si creste criminalitatea, politistii fiind prea putini ca sa tina sub control lucrurile. Mortalitata creste, pe fondul colapsului sistemului medical, iar primii afectati sunt bolnavii cronic, apoi cei raniti si care raman fara medicamente. Iar acesta este doar inceputul, caci lipsa apei si deseurile omniprezente favorizeaza epidemii greu de tinut sub control. O descriere detaliata, pe faze si momente, a ceea ce urmeaza unui dezastru gasesti in articolul de aici (in limba engleza), si crede-ma ca nu este nicio exagerare in situatiile descrise.
Pana la dezastre, noi, romanii, avem supravietuirea de zi cu zi, intr-un mediu in care indolenta, incompententa si coruptia au compromis aproape tot si au impins sistemele in pragul colapsului. Infrastructura este permanent picata pe undeva, sistemul sanitar nu are cum sa te salveze, iar politia nu intervine la timp. Pe acest fond, protectia cetateanului cinstit si vulnerabil tinde spre zero, intr-o tara in care talharii, violatorii, pedofilii si criminalii nu doar ca umbla liberi, dar au toate circumstantele favorizante de a-si gasi usor victime. Din nou, iti aduc aminte de Alexandra din Caracal.
Ce putem face?
Cand nimeni nu te apara, nu-ti ramane decat sa te aperi singur. Iar pregatirea nu inseamna exersarea unor scenarii de criza pe care sa le urmezi la nevoie, ci dezvoltarea unui set de abilitati si a unui model comportamental corelat cu mediul in care traiesti. Inseamna sa poti, la nevoie, sa gasesti singur solutiile potrivite pentru tine si familia ta. Daca ti se pare exagerata expunerea mea, gandeste-te ca traim intr-o tara aflata deja la limita de avarie in multe privinte. Un fapt minor poate declansa o reactie in lant care sa ne impinga total in dezastru. „Better be safe than sorry”.
Ti-am mai povestit despre supravietuire si despre cateva reguli de baza pe care sa le cunosti pentru a te salva in situatii limita. Ce iti voi spune in continuare – si am invatat in anii in care am lucrat in domeniu, pentru piata din Statele Unite – te va ajuta sa iti faci un plan de bataie, pentru ca tu si familia ta sa puteti fi in siguranta, pe termen lung. Nu inseamna sa iti faci un scop in viata din a planifica supravietuirea, ci doar sa „furi” cate ceva din experienta celor care stiu sa faca bine asta, respectiv prepperii americani (ti-am povestit despre ei in articolul de aici).
Vorbim despre decizii legate de casa ta si de modul de viata, dar si despre abilitati si obiceiuri pe care si tu poti sa le deprinzi, daca vrei. Pasii pe care ii faci urmeaza la un alt nivel „regula celor trei”, care spune ca rezisti trei minute fara aer, trei ore fara adapost, trei zile fara apa si trei saptamani fara hrana. Cu alte cuvinte, prioritatea este sa ramai sanatos, sa ai un adapost sigur, apa si hrana, fix in aceasta ordine.
Sanatatea si trusa de prim ajutor
Avem toti in casa o cutie cu medicamente, da? Este baza trusei tale de urgenta, in care trebuie sa ai plasturi, fese sterile, dezinfectant (rivanol, de preferat), antitermic, antialergic, eventual si un antibiotic, toate in termenul de valabilitate. Un curs de prim ajutor te ajuta mult, mai ales daca mergi impreuna cu cei mici. Vei sti cum sa intervii in situatii limita si, mai ales, nu mai esti luat prin surprindere de evolutia unui om care are nevoie de ingrijiri.
Dubleaza asta cu grija pentru sanatate si pentru conditia ta fizica, pentru a limita la minimum contactul cu sistemul sanitar. Fa-ti analizele periodic, tine sub control micile afectiuni si evita situatiile care implica un risc pentru sanatate, ca sa nu ajungi sa fii internat intr-un spital din care poti pleca mai bolnav decat ai venit.
Ramai in forma prin exercitii fizice si sport, ca sa poti faca fata in cazul unor urgente care te solicita fizic, cum ar fi un accident intr-o zona necunoscuta ori intr-o excursie la munte sau atacul unui talhar, intr-o scara de bloc. O conditie fizica buna iti mentine si starea mentala buna si optimismul, care sunt esentiale pentru a scapa cu bine in situatii limita.
O casa independenta si sigura
Principiul urmat aici este sa nu pui toate ouale in acelasi cos, ca sa te poti sustine daca una din surse cade. Nu te baza exclusiv pe electricitate si cauta si surse alternative de energie, atat pentru siguranta ta, cat si pentru a reduce costurile.
La bucatarie, alege plita pe gaz si cuptor electric, ca sa poti prepara mancare cand una din resurse lipseste. O butelie mica de camping iti poate fi de folos daca ramai fara gaze naturale in mijlocul iernii. Renunta la reteaua centralizata de incalzire in favoarea centralei proprii si instaleaza panouri solare, daca poti.
Invata sa tai lemne si sa faci un foc adevarat. In ultima instanta, intr-o iarna cu zapezi cat casa, ai putea fi silit sa te incalzesti la soba, chiar daca stai la bloc (eu am crescut la bloc si ne-am facut soba in casa, in apartamentul de la etajul 9). Exista sobite din teracota la 500-800 de lei portabile, care pot fi usor instalate intr-un apartament, la nevoie. Nu o cumperi acum, dar este bine sa fii informat ca sa mergi la sigur cand iti trebuie.
Atentie la gradul de tehnologizare al casei si la centralizarea comenzii intr-un singur device. Sunt la moda casele inteligente, dar ia in calcul sa nu ramai blocat daca se opreste electricitatea pe termen lung ori trebuie sa iesi intr-o situatie de urgenta sau cand nu poti fi recunoscut.
Tot din punct de vedere al sigurantei, afla care sunt cele mai sigure zone din casa ta in caz de cutremur si de patrundere fortata din afara. Este locul in care te refugiezi ca sa scapi cu viata si sa te feresti de cioburile care pot zbura din ferestre. Tot legat de ferestre, sunt de preferat obloanele, daca poti sa le instalezi. Au rol de a proteja si de a izola termic, fiind de folos pentru protectie fata de hoti, furtuni, temperaturi extreme.
Rezerva de hrana pentru doua saptamani
Daca iti suna ciudat, gandeste-te ca oricum ai prin casa paste, orez, conserve si diverse chestii de rontait, pentru situatiile in care trebuie sa pregatesti rapid ceva. Fa un calcul al portiilor si vei constata ca s-ar putea sa ai deja ce sa mananci daca ramai blocat in casa cateva zile. Trebuie doar sa maresti putin rezerva si sa te asiguri ca ea ramane constanta.
Urmareste sa ai in rezerva si alimente pe care le poti consuma fara sa gatesti (conserve), dar si care au un aport caloric mare si care nu necesita pastrarea la frigider sau congelator, ca sa reziste si daca ramai fara curent electric (nuci, miere, batoane energizante, fructe uscate). Nu stochezi mai mult, ci mai destept.
Si inca un truc: verifica periodic datele de valabilitate si urmeaza principiul „first in, first out”, care inseamna sa consumi mai intai cutiile intrate primele in rezerva, adica cele care se apropie cel mai mult de expirarea termenului de valabilitate.
Surse proprii de hrana
Bunicii nostri traiau cu ce cresteau in curte si cultivau in gradina. Noua ne-a disparut o parte din acest obicei si chiar si la sate sunt oameni care cumpara de la magazin tot ce au in frigider si pe masa. Asa au ajuns satenii ca, ramasi blocati sub troiene, sa sufere de foame si de sete pentru ca nu aveau nimic in camara. Este inadmisibil, daca ma intrebi pe mine.
Nu inseamna ca trebuie sa iti produci singur tot. Un ghiveci cu condimente, un pom fructifer in fata blocului, trei fire de rosii intr-un ghiveci sau o tufa de mura la gard sunt parte a antrenamentului pentru supravietuire. Adica inveti ce sa faci, ca sa replici la scara mare daca esti nevoit sa iti cresti singur hrana.
Afla unde sunt surse alternative de apa in apropierea casei – izvoare si fantani care pot fi utilizate – si citeste despre cum filtrezi si dezinfectezi apa pentru a o face buna de baut. De exemplu, zapada poate fi topita si folosita ca apa menajera pentru toalete, dar trebuie fiarta pentru a o dezinfecta si utiliza apoi in bucatarie.
Plan de urgenta pentru membrii familiei
Stabileste cu ceilalti membri ai familiei un scenariu de urmat in caz de urgenta – o persoana la care sa apeleze pentru ajutor, un traseu si un punct de intalnire in caz de dezastru, un loc in care sa va refugiati in caz de evacuare.
Ideal ar fi sa ai un bagaj de urgenta cu un minimum necesar de haine si medicamente, pe care sa il iei rapid si sa pleci daca ajungi in situatie limita. Acest kit de urgenta este denumit de americani „bug out bag” si poti citi mai multe despre el pe site-urile de specialitate.
Stabiliti o metoda de comunicare alternativa pentru situatia in care nu functioneaza retelele mobile. Din acest motiv, eu am pastrat telefonul fix, locul in care noi am pleca in caz de urgenta putand fi contactat, de asemenea, prin reteaua de telefonie fixa.
Usureaza localizarea ta si a membrilor familiei tale instaland pe telefon aplicatia Apel 112, care ajuta la localizarea cu precizie de catre echipele de urgenta.
Foloseste iesirile in aer liber pentru a exersa cateva abilitati de supravietuire cum ar fi orientarea fara Google Maps ori GPS, ci pe baza hartilor printate, pornirea unui foc fara chibrituri sau bricheta, cataratul in copaci, gasirea punctelor cardinale fara busola, identificarea plantelor si a fructelor de padure comestibile, identificarea urmelor de animale salbatice. Sunt un prilej de a te distra impreuna cu cei mici, dar si de a dezvolta abilitati care pot salva viata.
Masina gata de plecare
Poti lasa in masina kitul de urgenta, ca sa scurtezi timpul de plecare, in caz ca este necesar. Sa ai carburant in rezervor si un incarcator de telefon in masina, o harta a tarii si un traseu in minte pe care sa il urmezi ca sa ajungi acolo unde te consideri in siguranta. Ia cu tine actele importante si bani, nu pe card ci cash.
Si daca tot am vorbit mai sus despre evacuare, sa stii ca cel mai bun moment de a pleca este inainte ca autoritatile sa dispuna evacuarea, ca sa eviti sa ramai blocat in trafic. Foloseste aplicatii care sa iti indice traseul perfect si nu astepta sa ti se spuna ca lucrurile o iau razna.
Fii vigilent si invata-ti familia sa fie la fel
Am intrat cu un prieten prepper intr-un bar din Statele Unite si l-am vazut cum alege cu atentie masa la care stam, urmarind cateva lucruri: sa avem vedere afara, sa nu stea nimeni in spatele nostru si sa avem acces rapid la iesire. Pare complicat, dar la el a durat cateva secunde, timp in care a cantarit din ochi incaperea si pe cei cativa oameni din ea. La final, mi-a indicat chiar doua persoane care purtau arma – desi nu o aveau la vedere – si pe care nu i-a scapat din ochi cat am stat la masa. El, la randul lui, poarta arma, avand permis pentru asta.
Asta inseamna vigilenta, ceea ce americanii numesc „situational awareness”. Adica sa fii mereu constient de ce se intampla in jur, sa identifici potentialele riscuri, ca sa iti iei masuri de prevenire, ca sa poti actiona rapid in cazul unei crize. Pare obositor, dar nu este atunci cand devine un obicei. Inseamna sa te asiguri ca stii unde este iesirea cand mergi intr-un bar aglomerat. Sa nu mergi pe strada cu ochii in telefon ori cu castile in urechi si muzica la maximum. Sa fii circumspect cand intri in contact cu persoane necunoscute ori care au un comportament deosebit. Sa nu ramai in spatii mici (lift, masina) cu persoane necunoscute.
Este important mai ales in cazul copiilor sa creezi aceste reflexe, pentru ca ei sunt victime mult mai usor de prins. Cauta pentru ei solutii care sa iti permita sa ii protejezi in drumul spre si dinspre scoala si sa stii mereu unde se afla. Exista aplicatii pentru mobil care includ, pe langa controlul parental, si functia de localizare permanenta a copilului.
Este ceea ce ne lipseste cel mai mult, pentru ca tine de schimbarea atitudinii si implica mai multa responsabilitate si actiune la momentul potrivit. Este exact atitudinea care face diferenta intre victima si supravietuitor, intre cel care asteapta sa fie salvat si acela capabil sa-i salveze si pe altii.
Invata sa te aperi
Autoapararea poate fi o chestiune de viata si de moarte. Nu trebuie sa stii arte martiale la nivel de performanta, dar iti sunt de folos cateva trucuri, ca sa te poti apara si daca esti mic si slab. Se aplica inclusiv in cazul copiilor, expusi la violenta in toate mediile, inclusiv in scoala (unde – din experienta iti spun – posibilitatile de interventie impotriva agresorilor sunt foarte limitate).
Intr-o confruntare unu la unu, un agresor mai voluminos decat tine va fi suprins sa aiba de-a face cu o reactie. Daca lovesti, scopul nu este sa il dobori la pamant, ci sa il faci indisponibil o vreme, suficient cat sa poti fugi sa ceri dupa ajutor. Iata cateva locuri sensibile in care sa lovesti agresorul ca sa poti scapa, iar pentru asta trebuie sa iti folosesti picioarele, mainile, degetele, coatele sau capul.
Chiar daca nu ai forta, cauta sa compensezi prin lovitura bine plasata. Foloseste ce ai la indemana pentru a-i arunca in ochi agresorului si a-l impedica sa vada incotro fugi: apa din sticla, spray sau fixativ, chiar si praful de pe trotuar te ajuta. Un spray paralizant este mai greu de procurat, dar un fixativ ori spray mic, de tipul celor pe care le iei in avion, sunt de acelasi folos in situatii limita.
O alta solutie de iesire din necaz este uneori sa faci pe mortul ori sa simulezi o criza care te face sa te prabusesti la pamant horcaind si zbatandu-te aparent necontrolat. Uneori, atacatorii se sperie de acest fapt si fug, de teama de a nu fi acuzati de ceva mai grav decat furt.
Si, mai ales, mentine-ti vigilenta si evita zonele si situatiile periculoase, cauta sa fii mereu cu oameni in jur si fa galagie cand simti ca ceva nu este in regula ori esti atacat.
Construieste-ti mentalitatea de supravietuitor
Este o munca de durata, un rezultat de durata al dezvoltarii personale. Trebuie sa inveti sa te detasezi de emotii, sa iti pastrezi controlul, sa nu intri in panica si sa judeci rapid, in cautare de solutii. Inseamna sa te descurci prin forte proprii si sa nu astepti nimic de la nimeni, pentru ca primul om pe care te poti baza esti chiar tu. Dar merita efortul, este viata ta in joc!
Acest pas inainte vine la pachet cu altele, asa cum am spus si mai sus: responsabilitate, initativa, spirit de sacrificiu, simtul dreptatii. Ele ne determina sa luam pozitie fata de nedreptati, sa ne aparam punctul de vedere, sa iesim in strada cand trebuie sa ne cerem dreptatea, sa ne implicam pentru a schimba lucrurile si a le aduce pe calea cea dreapta.
Este dificil sa schimbi oameni si atitudini blocate in indiferenta de ani de zile. Dar intr-o tara in care inclusiv legea este indoita ca sa ii protejeze pe cei rai, este singura optiune ramasa.
Articolul a fost publicat si pe Republica.ro.