Bucatarie ordonata cand gatesti? Iata cum

Cat iti este de usor de gatesti intr-o bucatarie dezordonata? Unii cred ca nici nu se poate altfel decat cu dezordine, cand gatesti. Ii contrazic: se poate sa tii bucataria ordonata cand gatesti. Ba chiar este indicat sa o faci, ca munca sa-ti fie mai usoara si sa dureze mai putin.

Am urmat de multe ori sfaturile de mai jos, deci iti spun din experienta de ce si cum functioneaza. Incearca-le si tu si vei vedea cum gatitul nu iti mai da peste cap bucataria.

Pentru cineva care gateste in mod curent, s-ar putea ca solutiile propuse de mine sa para de la sine intelese. Dar nu toti suntem asa: exista si oameni care fie nu au avut de unde invata cum sa se organizeze, fie abia acum se vad in situatia in care trebuie sa se descurce in bucatarie. Nu toti oamenii au norocul sa invete de acasa ce si cum trebuie facut intr-o gospodarie si nu trebuie sa ii punem la zid pentru asta.

Vase spalate si ordine in jur

Ai auzit de “teoria geamurilor sparte”? Se refera la un experiment social prin care s-a demonstrat ca, daca o cladire are o fereastra sparta care nu este rapid inlocuita, in scurt timp ajunge la toate ferestrele ei sa fie distruse. Prin analogie, se ajunge la ideea ca un lucru pastrat stricat le va strica si pe cele din jur, indiferent despre ce este vorba.

Uita-te in jur si vei vedea ca este cam acelasi lucru ca in societatea noastra: daca cineva comite o fapta reprobabila care nu este pedepsita imediat – aruncarea chistoacelor pe strada, traversatul pe rosu, indisciplina in trafic -, comportamentul se extinde si devine un obicei si pentru altii. Cam la fel se intampla lucrurile si in bucatarie ori in casa: un obiect lasat aruncat devine primul dintr-o lunga insiruire de obiecte aruncate si care genereaza o dezordine generala.

De aceea, incepe sa gatesti cand totul este spalat si pus la loc. Primul beneficiu este ca toate instrumentele de care ai nevoie sunt curate si nu mai pierzi timp spaland exact lingura ori sita de care ai nevoie. Cand este curat si liber in jur, ai tendinta de a spala imediat un instrument folosit la gatiti, iar asta inseamna mai putin timp consumat sa faci curat la final.

Pregateste toate cantitatile si ingredientele necesare

Ai vazut in tutorialele video despre retete cum sunt pregatite toate ingredientele in cantitati exacte, iar bucatarul le ia si le pune direct in vasul in care sunt gatite. Pentru economia tutorialului, este mia practic asa, dar si in realitate te ajuta mai mult sa ai totul pregatit si la indeman.

Asta inseamna sa cureti toate legumele de la inceput, chiar daca le folosesti in momente diferite ale prepararii. Le speli si le lasi pregatite pentru utilizare. Un sfat: imparte legumele pe feluri de mancare, astfel incat sa pui in fiecare ce trebuie si sa nu-ti ramana vreun morcov pentru supa ratacit intre rosiile pentru papricas.

Totodata, inseamna sa ai alaturi toate recipientele cu ingrediente, din care masori si pui in mancare ori masori / cantaresti si iti opresti intr-un vas mai mic (mai ales cand folosesti putin din ingrediente depozitate in cantitati mai mari – faina, zahar etc).

Odata ce vei citi urmatorul pas, vei intelege si mai bine cat de mult te ajuta aceasta practica.

Lucreaza in paralel , dar nu te intoarce din fluxul de lucru

O bucatarie practica se imparte in zone de lucru, care corespund fluxului de activitati pe care le facem cand gatim: zona in care curatam legumele / ingredientele (unde se afla cosul de gunoi), le spalam (la chiuveta) si le pregatim (blatul dintre chiuveta si aragaz), le gatim (aragazul / cuptorul) si apoi scoatem mancarea la racit (blatul de dupa aragaz, eventual).

Urmareste sa mergi cu toate odata mai departe si incepe cu ceea ce-ti permite sa avansezi repede ori cu felurile de mancare care au o durata mare de preparare – sarmale, friptura. Curata legumele pentru tot ce vrei sa gatesti si arunca atunci cojile (eu le adun pe toate si le pun la compostat). Lucreaza in paralel la feluri diferite de mancare, cand este nevoie de fiert ori copt care nu necesita supraveghere permanenta.

De exemplu, taie legumele sau carnea si pune-le la fiert, in timp ce pregatesti ingredientele deja spalate pentru un alt fel de mancare. Cat fierbe ciorba ori se coace fripura in cuptor, pregatesti un alt fel de mancare. Ideea este sa lucrezi in zone invecinate, fara sa te misti mult prin bucatarie, pentru ca pierzi timpul. Daca duci un fel de mancare pana la capat si apoi te apuci de un altul de la zero, efortul va fi mai mare si timpul petrecut in bucatarie mai lung.

Mai multe detalii despre organizarea zonelor de lucru conform acestui flux gasesti in articolul de AICI.

Delimiteaza aria in care lucrezi

Eu obisnuiesc sa imi pun ingredientele pentru fiecare fel separat si foloses adesea tocatoare de bucatarie ca zona de lucru pentru fiecare fel de mancare. Ma ajuta sa nu uit ceva important din compozitie si am impresia ca merg lucrurile mai repede. Iar cand prepar anumite feluri de mancare, aceasta delimitare ma ajuta sa pastrez mai curata suprafata de lucru si sa strang mai usor la final.

Aloca spatiu suficient pentru instrumente

De regula, folosesc instrumente diferite pentru fiecare fel de mancare, asa ca am nevoie de spatiu in care sa le asez cand nu sunt folosite, ca sa nu ma incurce ori ca sa nu le dau pe jos. Le pun fie pe manerul capacelor (cred ca pentru asta au fost gandite in forma pe care o au) sau pe manerele oalelor. Daca faci la fel, urmareste sa nu se incalzeasca de la flacara aragazului ori sa nu ia foc, daca focul este prea puternic. Si imi place sa las loc liber pe blat, chiar daca nu il folosesc.

Pastreaza-ti mainile curate

Cand mainile sunt murdare de mancare, se murdaresc si instrumentele pe maner, moment in care ai tendinta de a le schimba cu altele curate. Cele vechi ajung in chiuveta, iar daca faci asta de cateva ori, vei avea in final o multime de instrumente pe care ai fi putut sa nu le murdaresti, daca ti-ai fi curatat in schimb mainile.

Foloseste servetele de hartie ori spala-te repede pe maini, in loc sa schimbi instrumentele. Iar daca unul s-a murdarit, spala-l si pe el rapid si foloseste-l in continuare.

Mentine curatenia si in jur

Sunt feluri pe care nu le poti prepara fara a sacrifica din curatenia bucatariei, cum ar fi prajelile. Nu sunt sanatoase, dar stim bine ca si asa, cam toti facem din cand in cand cate ceva. Orice implica o tigaie si un strop de ulei prezinta risc de stropire. La fel sunt mancarurile pe care le lasi sa fiarba la flacara mare ori care sunt in oale cu capac perfect etans.

Nu poti preveni mereu stropii, dar poti sa tii situatia sub control stergand treptat, pe masura ce gatesti. Asta te ajuta sa reduci din curatenia de final si previne murdarirea profunda, care apare cand stropii de grasime stau mult timp pe suprafete precum chitul de rosturi. Profita de momentele moarte care apar cand ai mancarea pe foc pentru a sterge stropii, a strange ingredientele care nu-ti mai sunt necesare si a spala din vasele folosite la gatit.

Daca mentii ordinea in jur, iti raman timp si spatiu sa transformi gatitul intr-o activitate relaxanta. Atat de relaxanta incat merge si un pahar de vin rosu alaturi…

Repet, aceste faturi pot parea de la sine intelese pentru cine are experienta in gospodarie. Dar sa nu uitam ca nu toti oamenii stiu la fel de multe si ca oricat am fi de invatati, un schimb de experienta nu ne strica niciodata.

Daca vrei sa imi spui cate ceva despre experinta ta cu gatitul, te invit sa lasi un comentariu mai jos. Iar daca articolul ti s-a parut util, distribuie-l in social media si trimite-l acelor prieteni care crezi ca au nevoie de un sfat legat de bucatarie.

Spor la gatit si la orice alt proiect iti alegi sa faci!

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like