Home Featured 25 de intrebari si raspunsuri despre incalzirea prin pardoseala
25 de intrebari si raspunsuri despre incalzirea prin pardoseala

25 de intrebari si raspunsuri despre incalzirea prin pardoseala

11/02/2018

Acum aproape zece ani, cand am construit casa si m-am mutat de la bloc, am luat doua decizii foarte destepte. Una a fost sa cumpar masina de spalat vase, pe care o am si acum, chiar daca s-a uzat pe alocuri. A doua a fost sa pun incalzire prin pardoseala, intr-o perioada in care acest sistem era inca in faza experimentala in Romania.

Am confirmarea ca am decis bine, mai ales in privinta incalzirii. In zece ani de utilizare, am invatat si bune, si rele despre instalatia asta. Destule cat sa pot sa raspund la cele 25 de intrebari pe care le ai mai jos si pe care le-am primit, de-a lungul timpului, de la cei interesati de un astfel de sistem.

Daca merita sau nu sa iti montezi incalzire prin pardoseala, decizi singur la final. Mai intai citeste!

1. Cat de scumpa este incalzirea prin pardoseala

Data fiind evolutia preturilor, ar fi impropriu sa urmarim efectiv tariful in lei sau euro. Dar, spre comparatie cu sistemul clasic, cu calorifere, incalzirea prin pardoseala este cam cu 20-30% mai scumpa. O parte din diferenta provine din faptul ca este necesar un modul central de distributie, de unde pleaca toate circuitele de caldura.

2. Cat platesti pentru caldura, cand ai incalzire prin pardoseala

Iti dau un exemplu relevant: apa din instalatie de incalzire prin pardoseala nu trebuie sa depaseasca 40-50 grade Celsius, pentru ca altfel apa calda este trimisa pe retur catre centrala si instalatia nu isi mai face treaba. Spre comparatie, in calorifere, apa ajunge la 80-90 de grade Celsius (Later edit: asta-i aflata de la un instalator, dar inteleg ca aici parerile sunt diferite si ca merge si cu 60-70 de grade). Cat consuma centrala termica pentru a incalzi apa la 40-50 de grade si in comparatie cu ce se incalzeste pentru calorifer? Exact, centrala munceste mai putin, ceea ce se resimte in factura la gaze, care este mai mica pentru incalzirea prin pardoseala decat prin calorifere.

Inca un exemplu: in conditii de zapada si ger, in varf de iarna, factura la gaze pentru cca 100 mp incalziti prin pardoseala ajunge la circa 350 de lei (inclusiv apa calda si gaze pentru gatit). Pentru o luna asa si-asa, este undeva sub 300 de lei, asa cum poti vedea si mai jos.

Hai sa facem un calcul si pentru varianta pe curent electric. In principiu, consumul de electricitate este de 15-25 W/h pentru incalzirea unui metru patrat. Pentru o locuinta de 100 mp, la un consum mediu de 20W/h/mp si un tarif pe kW/h de cca 0,4 lei tariful din Bucuresti, la momentul actual), poti ajunge la o cheltuiala lunara de cca 700 de lei doar pentru incalzirea. Aceste costuri cred ca pot fi reduse prin scaderea temperaturii in instalatie sau daca nevoia de incalzire scade, intr-o iarna calda.

3. In cat timp se amortizeaza cheltuiala

Aici calculele le face fiecare. Vezi cat costa lunar incalzirea prin calorifere prin comparatie cu cea prin pardoseala, la suprafata pe care o ai. Calculeaza apoi in cate luni ai acoperi, din aceasta diferenta, costurile suplimentare pentru montarea incalzirii prin pardoseala. In principiu, cred ca am amortizat-o in 2-3 ani.

4. Care este mai buna: instalatia pe baza de apa sau cea electrica

Nu stiu, pe cea electrica nu am testat-o. Pe cea electrica am respins-o din start, din cauza fricii mele fata de tot ceea ce determina cresterea consumului de electricitate, dar si pentru ca am mers pe recomandarile facute la momentul instalarii. Ce stiu este ca tarifele la electricitate fluctueaza prea tare, iar infrastructura este prea instabila pentru a ma interesa instalatia electrica de incalzire. Mi se pare mai simplu sa montez un generator, la nevoie, pentru alimentarea centralei termice decat pentru a sustine toata instalatia. Sigur ca am insa o parere subiectiva.

5. Daca se poate instala daca ai centrala cu lemne

Am inteles ca, in momentul de fata, exista solutii pentru incalzire prin pardoseala si cand ai centrala cu lemne, ba chiar si cu panouri solare ori alte surse alternative de energie. Cauta un specialist care sa iti dea toate informatiile in acest sens.

6. Daca va creste consumul de apa sau de curent electric

La apa, nu ai de ce sa iti faci griji. Instalatia se umple la inceput si ramane asa, apa fiind recirculata. Mai consumi apa atunci cand o aerisesti, insa apa costa cativa lei metrul cub (5,8 lei/mc in Bucuresti) si daca ar fi sa consumi cativa metri cubi la operatiunea asta, costurile in plus s-ar ridica la cateva zeci de lei.

7. Daca incalzeste la fel de bine

Incalzeste, dar in alt fel. Cand ai calorifere, de la 10-15 cm in sus incepe sa se incalzeasca, dar podeaua ramane rece. La incalzire prin pardoseala, podeaua este caloriferul tau si degaja caldura. Nu vei avea pardoseala fierbinte, ci o vei simti ca are o temperatura placuta si ca nu iti ingheata picioarele pe ea. Lasi un obiect pe jos, iar cand il iei este cald, pentru ca nu s-a degajat caldura, ci s-a acumulat in el. Iarna cel putin, cand toti umbla cu sosete groase ori papuci, tu vei sta descult si nu iti va fi frig la picioare.

8. Daca este nevoie si de calorifere

Nu, daca este facut corect calculul termic. Circuitele se monteaza pe suport cu distante mai mici sau mai mari intre ele, in functie de temperatura pe care trebuie sa o determine: in baie este cel mai cald, iar in dormitoare cel mai racoare. Sunt si spatii unde nu este nevoie sa incalzesti, dar asta iti va spune inginerul de instalatii, care stie cum trebuie puse circuitele, in raport de suprafata de incalzit, destinatia camerei, izolatia existenta samd. Asta face diferenta intre un sistem eficient si bine montat si unul care nu iti scade in mod real cheltuielile.

9. Cum se intretine instalatia

Trebuie sa fii atent la presiunea apei din circuit (indicata de ceasul de la panoul de distributie),  care variaza la noi intre 1,2 si 1,5. De obicei, prima setare o fac cei care instaleaza sistemul de incalzire, iar ei iti vor arata si care sunt particularitatile distribuitorului si de unde mentii presiunea constanta.

In al doilea rand, instalatia trebuie aerisita periodic, asa cum faci si la incalzirea prin calorifere. Si asta poti face singur, daca ai inteles exact cum functioneaza distribuitorul tau de caldura si ai vazut exact care sunt turul si returul si cum se tine presiunea constanta.

10. Cum setezi centrala termica pentru ca instalatia sa functioneze bine

Important este ca apa care pleaca spre instalatia de incalzire sa nu depaseasca 40-50 de grade, adica vei seta centrala termica pe incalzire la temperatura mai mica decat la incalzirea prin calorifere. Noi am invatat asta in modul dur: in primul an de utilizare, centrala incalzea apa prea tare, iar noi tremuram de fig in casa. Ne-am dat seama tarziu ca temperatura este prea ridicata, timp in care am consumat gaz aiurea, fara ca instalatia de incalzire sa mearga. Am avut atunci cea mai costisitoare factura la gaze: 480 de lei pentru o singura luna de iarna.

11. Daca se poate monta temostat de caldura

Da, se poate, dar sa ai in vedere ca variatiile de temperatura se petrec lent, pentru ca acest tip de instalatie are inertie mare. Asta inseamna ca, din momentul in care o pornesti, se va simti caldura abia dupa ce apa calda ajunge in tot circuitul si determina incalzirea sapei, lucru care poate dura cateva ore. Cel mai bine se simte caldura in urmatoarea zi, cand casa cu totul se incalzeste. Ai putea spune ca este un dezavantaj, dar pe de alta parte, podeaua ramane calda ceva timp si dupa ce ai oprit-o.

Daca urmaresti evolutia temperaturilor exterioare, poti sa te descurci si fara termostat de caldura, pornind caldura cu o zi inainte sa se raceasca si oprind-o sau reducand temperatura cand stii ca vin zile calde. Altfel spus, un termostat de caldura va functiona, dar cu rezultat intarziat fata de sistemul clasic de incalzire.

12. Daca se poate fixa temperatura diferentiat, la fel ca la calorifere

Da, se poate, pentru ca instalatia este formata mereu din mai multe circuite. Intr-o camera de 30 mp, de exemplu, am doua circuite. Daca le pornesc pe ambele pe treapta maxima (adica 4), ajung si la 26-27 de grade temperatura interioara, ceea ce poate fi greu de suportat. Drept urmare, il pornesc in primul rand pe cel dintre spatiul vitrat, iar pe al doilea il las la treapta mai mica, pentru 23-24 de grade suportabile in orice conditii. Pe de alta parte, in bucatarie am tinut circuitul oprit multa vreme, pentru ca pardoseala se incalzea de la tevile care fac legatura intre centrala si sistemul de distributie.

13. Daca ocupa centrala mai mult spatiu

Centrala termica ocupa spatiul obisnuit pentru o centrala, dar sa stii ca ai nevoie de loc pentru sistemul de distributie, care are in jur de 1,20 m latime x 90 cm inaltime x 25 cm adancime si arata asa:

Pentru el, ai nevoie de un spatiu in care sa poti umbla usor si care sa nu fie blocat cu mobilier. Nu toate sistemele sunt la fel, dar presupun ca nu sunt diferente majore.

Inca ceva: distribuitorul acesta degaja caldura in sine. A doua baie pe care o am se afla pe cealalta parte a peretelui in care e montat sistemul de distributie, astfel ca baia nu are incalzire. Deloc. Si nici nu ii trebuie, in conditiile astea.

14. Daca ia din inaltimea camerei

Oarecum. Ca sa construiesti sistemul de incalzire cu apa, se monteaza direct pe sapa izolatia termica si apoi cofraje din plastic, iar prin ele trece un furtun special, dintr-o singura bucata, legat de la distribuitor. Peste furtun se toarna o sapa de tip samota, de 8-10 centimetri, peste care se monteaza pardoseala efectiva. Cu totul, sistemul inseamna cam 15 cm, peste planseul efectiv, fata de numai 3-5 cm pardoseala simpla.

15. Daca poate fi montata la bloc

Tehnic, nu cred ca sunt limitari, iar vecinul de la etajul de jos ar fi fericit sa aiba un tavan cald. Problema este insa in autorizarile de care ai nevoie. Ai nevoie, in primul rand, sa chemi un inginer specializat in structuri, care sa vada in ce masura planseul poate sustine greutatea sapei pe care trebuie sa o torni, dar si a circuitului cu apa.

Daca nu rezolvi intai problema autorizarii, orice discutie este inutila. Este nevoie de aprobari pentru ca se intervine pe structura blocului, fie prin reducerea planseului, fie prin ingreunarea lui. La zgomotul si vibratiile produse, vin vecinii la usa cu primarie cu tot. Si pentru a sparge un perete interior din BCA este nevoie de aprobare (din experienta spun), asa ca astfel de activitati genereaza disconfort si au si un grad mare de risc pot genera probleme mari, daca are cineva motive sa creada ca structura blocului este afectata.

16. Daca poate fi instalata dupa ce ai ridicat casa

Da, daca ai nervi sa deschizi iar santier.

17. Ce faci daca se strica circuitul

Nu stiu, nu am ajuns acolo si nici nu am auzit de astfel de cazuri. Garantie furtunului este de 20 de ani, asa ca mai am inca zece pana cand sa incep sa imi fac probleme, mai ales ca nu are ce sa se strice acolo. Pentru instalatie, se spune ca 50-60 de ani nu este nevoie sa faci reparatii. In zece ani, singurele lucruri pe care a trebuit sa le facem au fost sa invatam sa o folosim corect si sa o aerisim, cam o data la un an-doi.

18. Cat de greu se incalzeste

Cum spuneam, dureaza cam o zi sa simti cu adevarat caldura in casa. Noi ne-am obisnuit si nu mai suntem luati prin surprindere de scaderile bruste de temperatura.

19. Daca se pierde caldura prin pereti sau prin fundatie

Fundatia se izoleaza oricum si un strat de izolatie termica vine si sub cofrajele care tin circuitul de apa. Este important totusi sa nu ai pierderi de caldura – izolatie termica a casei, chedere care sa inchida corect ferestrele si usile, dar sunt aceleasi lucruri pe care le faci si cu sistemul clasic, ca sa nu consumi aiurea pe incalzire.

20. Daca poti avea orice tip de pardoseala sau covoare peste

Cele mai bune suprafete sunt cele radiante, cum ar fi gresia, piatra sau marmura, dar exista si parchet laminat special pentru incalzirea prin pardoseala (nu-mi place insa, il voi schimba cu gresie). Daca acoperi cu un covor, reduci practic din suprafata radianta, pentru ca pardoseala ta este un calorifer imens.

Eu am gresie care imita scandura si multi dintre cei care vin la mine nu isi dau seama ca nu este lemn (cea din poza de la inceputul articolului), Fiind o suprafata calda, este cu totul alta senzatie decat cea pe care o degaja gresia in mod normal, asa ca perceptia de spatiu rece nu mai exista. Avem covoare mici si subtiri, cu antiderapant sub ele, doar pe alocuri. In plus, este muuuuult mai usor de intretinut.

21. Daca este gresia prea rece vara

Mi se pare rezonabila gresia pe timpul verii, ba chiar simt uneori nevoia sa umblu in picioarele goale, sa ma racoresc. Si nici despre parchet nu pot spune ca este cine stie cat de cald vara, ca nu vad mare diferenta fata de gresie. Umblu cu papuci prin casa, de obicei. Dar daca ai calorifere, umbli descult iarna, cand e caldura pornita? Nu cred.

22. Daca ridica praful ori scamele

Praf am mai mult in casa daca nu aspir ori nu fac curat, nu din cauza incalzirii. Iar scamele se muta din cauza curentilor de aer care mai circula pe sub usi. Daca nu as avea mobila pe picioare, probabil nu ar fi asa multe, ca nu ar avea unde sa se adune cand nu aspir foarte des. Imi place curatenia, dar pana sa fac crize pentru orice scama de pe covor mai este cale lunga.

23. Daca poti fixa obiectele sanitare in podea

Adu-ti aminte ce ti-am spus despre sapa de 8 cm, dincolo de care se afla circuitele. Asadar, cu dibluri de 10-15 cm nu poti monta nimic, daca nu vrei sa spargi vreun circuit. Asta inseamna ca lipesti obiectele sanitare de podea ori le zidesti acolo. Sau le montezi in perete, nu in pardoseala.

24. Daca poti pune mobila direct pe jos, fara picioare

Poti, dar ar fi pacat, pentru ca acoperi din suprafata radianta. In al doilea rand, poti aspira si sterge mai bine cand ai mobila ridicata pe picioare, ca sa nu mai spun de avantajele demonstrate in caz de inundatie domestica. In plus, mobila ridicata pe picioare ajuta la optimizarea spatiului din casa, asa cum ti-am povestit si in articolul de AICI.

25. Daca pot sa fac si singur

Depinde la ce te pricepi. Montarea efectiva nu e mare lucru, daca ai materialele, dar trebuie sa tii cont de calculul termic daca vrei sa ai un sistem cu adevarat eficient. Asa ca intelege-te cu un inginer de instalatii sa te ajute cu asta, ca sa poti face tu singur restul.

Sistemul acesta l-am luat-o in calcul fiindca, intr-o noapte de Inviere, copilul s-a urcat pe teava unui calorifer, care s-a fisurat si am chemat RADET-ul sa sisteze caldura in bloc si arteziana care promitea sa se dezvolte in sufragerie. Zece ani mai tarziu, nu am nicio umbra de regret ca l-am ales, ceea ce iti doresc si tie. Pe scurt, daca ma intrebi pe mine, iti voi spune cu foarte mare convingere ca merita.

Daca ai citi intrebarile si raspunsurile astea, stii la ce sa te astepti. Iar daca ce vrei sa stii nu se regaseste aici, da-mi de veste printr-un comentariu!

Citeste si...

20 comments

Emma 20/10/2018 - 23:35

Salutare : )

Vreau să știu ce nu se regăsește în articolul tău (foarte fain scris și util, aș adăuga!). Avem de curând un apartament de renovat și luăm în calcul destul de serios și varianta asta.

Mulțumiri de pe-acum,
Emma

Reply
Gabi 21/10/2018 - 10:10

Eu am trecut tot ce m-am gandit ca ar fi folositor despre acest tip de instalatie. Daca este ceva ce mi-a scapat, intreaba-ma si raspund cu drag. Chiar si la partile neplacute 🙂

Reply
Cristian 25/10/2018 - 14:28

Buna, foarte util articolul multumesc. In schimb am o nelamurire, am un termostat setat pe 23 grade in cea mai friguroasa camera, de multe ori tempratura scade pe timp de noapte sub 23, iar dimineata cand ma trezesc e destul de rece, centrala e pornita, dar nu suficient cat sa incalzeasca tot apartamentul. Imi puteti spune va rog daca e mai OK sa renunt la Termostat, si sa tin centrala pornita pe o anumita temperatura? Care ar fi temperatura optima, avand in vedere ca pe jos am parchet? Costurile ar fi mai reduse? Momentan apa din incalzire este setata la 43 de grade. Multe aprecieri, va multumesc.

Reply
Gabi 25/10/2018 - 14:46

Ma bucur ca este util articolul, asta imi si doresc.
Legat de termostat, cred ca renuntarea la el este cea mai buna solutie, tocmai din cauza inertiei foarte mari a acestui tip de instalatie. Centrala este pornita atat cat trebuie, insa inertia este – din cate am observat – cam de 8-12 ore, in functie de cat de mare este cresterea de temperatura pe care vrem sa o obtinem. Am primit si eu termostat odata cu centrala (iarna trecuta), dar am renuntat la el fix din acelasi motiv.
Nu stiu ce grosime are parchetul pe care il aveti, dar eu nu cred ca este cea mai buna varianta pentru pardoseala. Am si eu parchet si nu ma multumeste, desi este special pentru incalzire prin pardoseala. Parchetul meu are 7 mm grosime. In varf de iarna, in perioadele cu ger maxim, temperatura ambientala in dormitoare (unde am parchet) este de 21-22 de grade, in living si in baie (unde am gresie) ajunge la 25 de grade, in conditiile in care centrala este fixata pe 40 grade, iar circuitele din fiecare zona sunt setate pe treapta 5.
Sper ca raspunsul meu va este de folos 🙂

Reply
Albu Vlad 02/11/2019 - 13:05

Buna ziua. Forte interesant articolul si de mare ajutor.
Dețin și eu o casă cu încălzire in pardoseală, actuatoare automate, pompă suplimentară, termostate in fiecare cameră etc… adică totul ca la carte.
Singurul lucru care mă deranjează și îmi fac griji mai mult pentru copii este faptul că daca nu se primește comanda sa deschida circuitul într-o cameră, podeaua este destul de rece in acea cameră (am gresie peste tot). Lucrul pe care l-am făcut este sa desfac efectiv actuatoarele circuitelor din living si aici acum e tot timpul cald pe jos pentru că ori de câte ori pornește centrala pentru una din camere, se încălzește automat si livingul.
Sa fac oare la fel cu toate actuatoarele la restul circuitelor și să las eventual doar o camera pentru a primi de undeva comanda? Cum mă sfătuiți?
Oricum din ce am mai citit, tot timpul este ceva de învățat și setat la un sistem de încălzire în pardoseală 🙂
Vă mulțumesc!

Reply
Gabi 02/11/2019 - 13:39

Nu stiu cum a fost proiectata instalatia pe care o aveti, dar eu am posibilitatea de a incalzi separat camerele, adica am robinet separat pe circuitul fiecarei camere. Asa mi se pare normal sa fie, dealtfel, sa poti umbla separat la fiecare. Termostat am intr-o singura camera si nu a fost montat separat, ci a venit odata cu centrala termica (era inclus, cum s-ar spune), dar nu as fi montat altfel. Data fiind inertia mare a instalatiei si faptul ca este distribuita altfel caldura in camere decat la caloriferele clasice (adica este o caldura de confort, degajata la nivelul solului), am inteles ca termostatele nu au aceeasi eficienta precum in cazul instalatiei clasice. Orice ar simti temostatul si ar comanda centralei sa faca, in instalatie se va simti modificarea mult mai tarziu.
Cum am spus si in articol, nu sunt instalator si nu inteleg foarte bine partea tehnica, dar din practica pot spune ca termostatul de camera are – la mine, cel putin – mai mult rol de termometru si nu am vazut sa schimbe efectiv cu ceva modul in care se comporta centrala pentru incalzire. Adica tot pe setarea manuala ma bazez, in sensul ca setam separat circuitele pe camere si apoi umblam doar la distribuitorul general de caldura, pe care il dau mai tare sau mai incet, dupa cum vreau sa fie in casa. Daca stiu ca se raceste, dau mai tare cu o seara inainte, iar daca se incalzeste afara reduc tot cam asa.
Sper sa va fie de folos explicatia.

Reply
Albu Vlad 02/11/2019 - 14:28

Actuatoarele sunt niste robineți cu comanda electrica si sunt montate pe fiecare circuit si la mine, doar ca pe retur. Pe tur am un fel de robineți, însă ei sunt pentru reglajul echilibrului hidrodinamic (cantitatea de apă care trece prin fiecare circuit în funcție de lungimea lui, astfel încât toată instalația să fie echilibrată). Fiecare termostat îmi măsoară temperatura din camere, iar când aceasta scade sub valoarea setată termostatul dă comandă, centrala porneste și actuatoarele care deservesc camera respectivă se deschid automat și astfel se încălzește camera.
Casa îmi este bine izolată, de aceea nu am pierderi mari de căldură și în unele camere scade temperatura foarte rar, deci podeaua este rece, fapt care crează disconfort.
Așa cum am mai spus, pentru circuitele din living am scos acele actuatoare și acum sunt deschise tot timpul si podeaua caldă. Oare as greși dacă le-aș scoate si pe celelalte pentru a păstra podeaua caldă tot timpul? Nici nu aș vrea să meargă centrala mai mult pentru ca deocamdată e electrică, până se introduce gazul și nu e tocmai ieftin curentul.

Gabi 02/11/2019 - 14:38

Nu stiu ce sa zic… Dar stiu pe cineva care ar putea sti – Cosmin de la https://blogdeinstalatii.ro/. Au si grup de Facebook foarte activ. Poate stiu ei – https://www.facebook.com/groups/grupulinstalatorilor/.
Succes!

Cristian 26/10/2018 - 15:50

Va multumesc pentru raspunsul oferit, o sa testez cand o sa se strice vremea (sper cat mai tarziu :P). Un weekend cat mai placut!

Reply
Gyuri 20/01/2019 - 21:02

Buna
Imi plac foarte mult informatiile pe care le-ati trecut.
Am o intrebare in legatura cu treapta de care ziceati ca o setati si obtineti 25 grade. La ce va referiti treapta?
Am tot incalzire in pardoseala dar nu am treapta doar la cele 2 pompe suplimentare.
Din pacate debitmetrele nu le pot manevra fiindca daca toate circuitele merg atunci debitmetrele sunt la 05 imi sta apa si asa nu se incalzeste uniform.
Va multumesc de raspuns.

Reply
Gabi 20/01/2019 - 21:24

Treapta despre care spun este pe robinetii de la fiecare circuit. Este in articol o fotografie si acolo se vede ca fiecare circuit are tur si retur, cu robineti cam ca la calorifer, dar mai mici. Treptele de caldura sunt setate din robinetii rosii, cei de pe tur, de acolo reglam fiecare circuit. In combinatie cu temperatura maxima de 50 de grade setata din centrala termica, pentru incalzire, rezulta cele 25 de grade in casa.
Sper sa fie de folos raspunsul meu. 🙂

Reply
cip 22/03/2019 - 19:02

Buna seara. Credeti ca se poate lua legatura cu inginerul ce v-a facut proiectarea instalatiei ? In zona mea nu am gasit inca un proiectant.

Reply
Gabi 22/03/2019 - 19:07

Buna seara! Am facut instalatia cu o firma din Brasov, acum 10 ani, dar nu stiu exact care, pentru ca fost subcontractata de catre cei care mi-au construit casa. Ca sa gasiti pe cineva, va recomand sa incercati si pe 5oferte.ro, sunt specializati in constructii si au si instalatii.

Reply
cip 22/03/2019 - 19:04

Si daca nu cer prea mult puteti publica cateva fotografii cu partea de instalatie dintre centrala si distribuitoare ? Multumesc.

Reply
Gabi 22/03/2019 - 19:09

Fotografia de la intrebarea 13 este cu distribuitoarele. Este singurul panou pe care il am pentru ea, in rest mai am centrala pe gaze si atat, nu am alt distribuitor sau parte vizibila. 🙂 Legatura dintre centrala si distribuitoare este teava trasa prin pardoseala, la fel ca restul instalatiei. Centrala este normala, cu tur si retur, voi incerca sa pun o fotografie si cu ea, dar nu are nimic diferit de sistemul pentru calorifere, din cate am inteles.

Reply
Lucan 09/04/2019 - 21:06

Salut. Am și eu o întrebare. Vreau sa îmi montez în casa încălzire în pardoseala. Am o suprafață de 90 mp iar terasamentul casei nu este la nivel. Am o diferență de aproximativ 4 cm. Pot monta acest sistem în condițiile de fata?

Reply
Gabi 09/04/2019 - 21:34

Salutare! Nu sunt inginer si nici specialist, dar am vazut la montarea instalatiei mele ca meseriasii urmareau cu polobocul ca suprafata sa fie perfect dreapta, probabil pentru ca circuitele de apa trebuie sa fie la acelasi nivel peste tot. Parerea mea este ca ar fi nevoie de aducerea pardoselii la acelasi nivel pentru ca apa sa circule cum trebuie. Daca este in panta, gravitatia cred ca va impiedica instalatia sa functioneze corect. Dar, repet, nu sunt specialist, ci am fost doar spectatoare la montarea instalatiei mele.

Reply
Ada Chira 16/04/2019 - 13:22

Buna ziua, foarte util articolul! Am vazut recent ca ar exista si incalzire in pardoseala care nu ar mai avea nevoie de sapa, pentru ca teava se introduce in canale „sapate” intr-o placa rigida, tip pardoseala flotanta. Oare stiti ceva despre acest tip de sistem? Multumesc 🙂

Reply
Gabi 16/04/2019 - 15:12

Multumesc pentru apreciere. 🙂 Nu stiam ca exista acest sistem, dar stiu pe cineva care s-ar putea sa stie: Cosmin de la blogdeinstaltii.ro. Il recomand calduros pentru orice intrebare foarte tehnica in domeniul instalatiilor. 🙂

Reply
BlogdeInstalatii 16/11/2019 - 22:22

Multumesc pentru recomandare Gabi.

Reply

Tu ce crezi? Comenteaza!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
UA-32905858-1