Home Pentru casa 25 de intrebari si raspunsuri despre incalzirea prin pardoseala
25 de intrebari si raspunsuri despre incalzirea prin pardoseala

25 de intrebari si raspunsuri despre incalzirea prin pardoseala

11/02/2018

Acum aproape zece ani, cand am construit casa si m-am mutat de la bloc, am luat doua decizii foarte destepte. Una a fost sa cumpar masina de spalat vase, pe care o am si acum, chiar daca s-a uzat pe alocuri. A doua a fost sa pun incalzire prin pardoseala, intr-o perioada in care acest sistem era inca in faza experimentala in Romania.

Am confirmarea ca am decis bine, mai ales in privinta incalzirii. In zece ani de utilizare, am invatat si bune, si rele despre instalatia asta. Destule cat sa pot sa raspund la cele 25 de intrebari pe care le ai mai jos si pe care le-am primit, de-a lungul timpului, de la cei interesati de un astfel de sistem.

Daca merita sau nu sa iti montezi incalzire prin pardoseala, decizi singur la final. Mai intai citeste!

1. Cat de scumpa este incalzirea prin pardoseala

Data fiind evolutia preturilor, ar fi impropriu sa urmarim efectiv tariful in lei sau euro. Dar, spre comparatie cu sistemul clasic, cu calorifere, incalzirea prin pardoseala este cam cu 20-30% mai scumpa. O parte din diferenta provine din faptul ca este necesar un modul central de distributie, de unde pleaca toate circuitele de caldura. 

2. Cat platesti pentru caldura, cand ai incalzire prin pardoseala

Iti dau un exemplu relevant: apa din instalatie de incalzire prin pardoseala nu trebuie sa depaseasca 40-50 grade Celsius, pentru ca altfel apa calda este trimisa pe retur catre centrala si instalatia nu isi mai face treaba. Spre comparatie, in calorifere, apa ajunge la 80-90 de grade Celsius (Later edit: asta-i aflata de la un instalator, dar inteleg ca aici parerile sunt diferite si ca merge si cu 60-70 de grade). Cat consuma centrala termica pentru a incalzi apa la 40-50 de grade si in comparatie cu ce se incalzeste pentru calorifer? Exact, centrala munceste mai putin, ceea ce se resimte in factura la gaze, care este mai mica pentru incalzirea prin pardoseala decat prin calorifere.

Inca un exemplu: in conditii de iarna normala, factura la gaze pentru cca 100 mp incalziti prin pardoseala este de 330-350 de lei (inclusiv apa calda si gaze pentru gatit). 

Hai sa facem un calcul si pentru varianta pe curent electric. In principiu, consumul de electricitate este de 15-25 W/h pentru incalzirea unui metru patrat. Pentru o locuinta de 100 mp, la un consum mediu de 20W/h/mp si un tarif pe kW/h de cca 0,4 lei tariful din Bucuresti, la momentul actual), poti ajunge la o cheltuiala lunara de cca 700 de lei doar pentru incalzirea. Aceste costuri cred ca pot fi reduse prin scaderea temperaturii in instalatie sau daca nevoia de incalzire scade, intr-o iarna calda.

3. In cat timp se amortizeaza cheltuiala

Aici calculele le face fiecare. Vezi cat costa lunar incalzirea prin calorifere prin comparatie cu cea prin pardoseala, la suprafata pe care o ai. Calculeaza apoi in cate luni ai acoperi, din aceasta diferenta, costurile suplimentare pentru montarea incalzirii prin pardoseala. In principiu, cred ca am amortizat-o in 2-3 ani.

4. Care este mai buna: instalatia pe baza de apa sau cea electrica

Nu stiu, pe cea electrica nu am testat-o. Pe cea electrica am respins-o din start, din cauza fricii mele fata de tot ceea ce determina cresterea consumului de electricitate, dar si pentru ca am mers pe recomandarile facute la momentul instalarii. Ce stiu este ca tarifele la electricitate fluctueaza prea tare, iar infrastructura este prea instabila pentru a ma interesa instalatia electrica de incalzire. Mi se pare mai simplu sa montez un generator, la nevoie, pentru alimentarea centralei termice decat pentru a sustine toata instalatia. Sigur ca am insa o parere subiectiva. 

5. Daca se poate instala daca ai centrala cu lemne

Am inteles ca, in momentul de fata, exista solutii pentru incalzire prin pardoseala si cand ai centrala cu lemne, ba chiar si cu panouri solare ori alte surse alternative de energie. Cauta un specialist care sa iti dea toate informatiile in acest sens. 

6. Daca va creste consumul de apa sau de curent electric

La apa, nu ai de ce sa iti faci griji. Instalatia se umple la inceput si ramane asa, apa fiind recirculata. Mai consumi apa atunci cand o aerisesti, insa apa costa cativa lei metrul cub (5,8 lei/mc in Bucuresti) si daca ar fi sa consumi cativa metri cubi la operatiunea asta, costurile in plus s-ar ridica la cateva zeci de lei.

7. Daca incalzeste la fel de bine

Incalzeste, dar in alt fel. Cand ai calorifere, de la 10-15 cm in sus incepe sa se incalzeasca, dar podeaua ramane rece. La incalzire prin pardoseala, podeaua este caloriferul tau si degaja caldura. Nu vei avea pardoseala fierbinte, ci o vei simti ca are o temperatura placuta si ca nu iti ingheata picioarele pe ea. Lasi un obiect pe jos, iar cand il iei este cald, pentru ca nu s-a degajat caldura, ci s-a acumulat in el. Iarna cel putin, cand toti umbla cu sosete groase ori papuci, tu vei sta descult si nu iti va fi frig la picioare.

8. Daca este nevoie si de calorifere

Nu, daca este facut corect calculul termic. Circuitele se monteaza pe suport cu distante mai mici sau mai mari intre ele, in functie de temperatura pe care trebuie sa o determine: in baie este cel mai cald, iar in dormitoare cel mai racoare. Sunt si spatii unde nu este nevoie sa incalzesti, dar asta iti va spune inginerul de instalatii, care stie cum trebuie puse circuitele, in raport de suprafata de incalzit, destinatia camerei, izolatia existenta samd. Asta face diferenta intre un sistem eficient si bine montat si unul care nu iti scade in mod real cheltuielile.

9. Cum se intretine instalatia

Trebuie sa fii atent la presiunea apei din circuit (indicata de ceasul de la panoul de distributie),  care variaza la noi intre 1,2 si 1,5. De obicei, prima setare o fac cei care instaleaza sistemul de incalzire, iar ei iti vor arata si care sunt particularitatile distribuitorului si de unde mentii presiunea constanta.

In al doilea rand, instalatia trebuie aerisita periodic, asa cum faci si la incalzirea prin calorifere. Si asta poti face singur, daca ai inteles exact cum functioneaza distribuitorul tau de caldura si ai vazut exact care sunt turul si returul si cum se tine presiunea constanta.

10. Cum setezi centrala termica pentru ca instalatia sa functioneze bine

Important este ca apa care pleaca spre instalatia de incalzire sa nu depaseasca 40-50 de grade, adica vei seta centrala termica pe incalzire la temperatura mai mica decat la incalzirea prin calorifere. Noi am invatat asta in modul dur: in primul an de utilizare, centrala incalzea apa prea tare, iar noi tremuram de fig in casa. Ne-am dat seama tarziu ca temperatura este prea ridicata, timp in care am consumat gaz aiurea, fara ca instalatia de incalzire sa mearga. Am avut atunci cea mai costisitoare factura la gaze: 480 de lei pentru o singura luna de iarna. 

11. Daca se poate monta temostat de caldura

Da, se poate, dar sa ai in vedere ca variatiile de temperatura se petrec lent, pentru ca acest tip de instalatie are inertie mare. Asta inseamna ca, din momentul in care o pornesti, se va simti caldura abia dupa ce apa calda ajunge in tot circuitul si determina incalzirea sapei, lucru care poate dura cateva ore. Cel mai bine se simte caldura in urmatoarea zi, cand casa cu totul se incalzeste. Ai putea spune ca este un dezavantaj, dar pe de alta parte, podeaua ramane calda ceva timp si dupa ce ai oprit-o. 

Daca urmaresti evolutia temperaturilor exterioare, poti sa te descurci si fara termostat de caldura, pornind caldura cu o zi inainte sa se raceasca si oprind-o sau reducand temperatura cand stii ca vin zile calde. Altfel spus, un termostat de caldura va functiona, dar cu rezultat intarziat fata de sistemul clasic de incalzire. 

12. Daca se poate fixa temperatura diferentiat, la fel ca la calorifere 

Da, se poate, pentru ca instalatia este formata mereu din mai multe circuite. Intr-o camera de 30 mp, de exemplu, am doua circuite. Daca le pornesc pe ambele pe treapta maxima (adica 4), ajung si la 26-27 de grade temperatura interioara, ceea ce poate fi greu de suportat. Drept urmare, il pornesc in primul rand pe cel dintre spatiul vitrat, iar pe al doilea il las la treapta mai mica, pentru 23-24 de grade suportabile in orice conditii. Pe de alta parte, in bucatarie am tinut circuitul oprit multa vreme, pentru ca pardoseala se incalzea de la tevile care fac legatura intre centrala si sistemul de distributie.

13. Daca ocupa centrala mai mult spatiu

Centrala termica ocupa spatiul obisnuit pentru o centrala, dar sa stii ca ai nevoie de loc pentru sistemul de distributie, care are in jur de 1,20 m latime x 90 cm inaltime x 25 cm adancime si arata asa: 

Pentru el, ai nevoie de un spatiu in care sa poti umbla usor si care sa nu fie blocat cu mobilier. Nu toate sistemele sunt la fel, dar presupun ca nu sunt diferente majore. 

Inca ceva: distribuitorul acesta degaja caldura in sine. A doua baie pe care o am se afla pe cealalta parte a peretelui in care e montat sistemul de distributie, astfel ca baia nu are incalzire. Deloc. Si nici nu ii trebuie, in conditiile astea. 

14. Daca ia din inaltimea camerei

Oarecum. Ca sa construiesti sistemul de incalzire cu apa, se monteaza direct pe sapa izolatia termica si apoi cofraje din plastic, iar prin ele trece un furtun special, dintr-o singura bucata, legat de la distribuitor. Peste furtun se toarna o sapa de tip samota, de 8-10 centimetri, peste care se monteaza pardoseala efectiva. Cu totul, sistemul inseamna cam 15 cm, peste planseul efectiv, fata de numai 3-5 cm pardoseala simpla.  

15. Daca poate fi montata la bloc

Tehnic, nu cred ca sunt limitari, iar vecinul de la etajul de jos ar fi fericit sa aiba un tavan cald. Problema este insa in autorizarile de care ai nevoie. Ai nevoie, in primul rand, sa chemi un inginer specializat in structuri, care sa vada in ce masura planseul poate sustine greutatea sapei pe care trebuie sa o torni, dar si a circuitului cu apa.

Daca nu rezolvi intai problema autorizarii, orice discutie este inutila. Este nevoie de aprobari pentru ca se intervine pe structura blocului, fie prin reducerea planseului, fie prin ingreunarea lui. La zgomotul si vibratiile produse, vin vecinii la usa cu primarie cu tot. Si pentru a sparge un perete interior din BCA este nevoie de aprobare (din experienta spun), asa ca astfel de activitati genereaza disconfort si au si un grad mare de risc pot genera probleme mari, daca are cineva motive sa creada ca structura blocului este afectata. 

Iti place ce citesti? Aboneaza-te si afli primul ce am publicat!

16. Daca poate fi instalata dupa ce ai ridicat casa

Da, daca ai nervi sa deschizi iar santier. 

17. Ce faci daca se strica circuitul

Nu stiu, nu am ajuns acolo si nici nu am auzit de astfel de cazuri. Garantie furtunului este de 20 de ani, asa ca mai am inca zece pana cand sa incep sa imi fac probleme, mai ales ca nu are ce sa se strice acolo. Pentru instalatie, se spune ca 50-60 de ani nu este nevoie sa faci reparatii. In zece ani, singurele lucruri pe care a trebuit sa le facem au fost sa invatam sa o folosim corect si sa o aerisim, cam o data la un an-doi. 

18. Cat de greu se incalzeste

Cum spuneam, dureaza cam o zi sa simti cu adevarat caldura in casa. Noi ne-am obisnuit si nu m,ai suntem luati prin surprindere de scaderile bruste de temperatura. 

19. Daca se pierde caldura prin pereti sau prin fundatie

Fundatia se izoleaza oricum si un strat de izolatie termica vine si sub cofrajele care tin circuitul de apa. Este important totusi sa nu ai pierderi de caldura – izolatie termica a casei, chedere care sa inchida corect ferestrele si usile, dar sunt aceleasi lucruri pe care le faci si cu sistemul clasic, ca sa nu consumi aiurea pe incalzire.  

20. Daca poti avea orice tip de pardoseala sau covoare peste

Cele mai bune suprafete sunt cele radiante, cum ar fi gresia, piatra sau marmura, dar exista si parchet laminat special pentru incalzirea prin pardoseala (nu-mi place insa, il voi schimba cu gresie). Daca acoperi cu un covor, reduci practic din suprafata radianta, pentru ca pardoseala ta este un calorifer imens.

Eu am gresie care imita scandura si multi dintre cei care vin la mine nu isi dau seama ca nu este lemn (cea din poza de la inceputul articolului), Fiind o suprafata calda, este cu totul alta senzatie decat cea pe care o degaja gresia in mod normal, asa ca perceptia de spatiu rece nu mai exista. Avem covoare mici si subtiri, cu antiderapant sub ele, doar pe alocuri. In plus, este muuuuult mai usor de intretinut.

21. Daca este gresia prea rece vara

Mi se pare rezonabila gresia pe timpul verii, ba chiar simt uneori nevoia sa umblu in picioarele goale, sa ma racoresc. Si nici despre parchet nu pot spune ca este cine stie cat de cald vara, ca nu vad mare diferenta fata de gresie. Umblu cu papuci prin casa, de obicei. Dar daca ai calorifere, umbli descult iarna, cand e caldura pornita? Nu cred.

22. Daca ridica praful ori scamele

Praf am mai mult in casa daca nu aspir ori nu fac curat, nu din cauza incalzirii. Iar scamele se muta din cauza curentilor de aer care mai circula pe sub usi. Daca nu as avea mobila pe picioare, probabil nu ar fi asa multe, ca nu ar avea unde sa se adune cand nu aspir foarte des. Imi place curatenia, dar pana sa fac crize pentru orice scama de pe covor mai este cale lunga. 

23. Daca poti fixa obiectele sanitare in podea

Adu-ti aminte ce ti-am spus despre sapa de 8 cm, dincolo de care se afla circuitele. Asadar, cu dibluri de 10-15 cm nu poti monta nimic, daca nu vrei sa spargi vreun circuit. Asta inseamna ca lipesti obiectele sanitare de podea ori le zidesti acolo. Sau le montezi in perete, nu in pardoseala. 

24. Daca poti pune mobila direct pe jos, fara picioare

Poti, dar ar fi pacat, pentru ca acoperi din suprafata radianta. In al doilea rand, poti aspira si sterge mai bine cand ai mobila ridicata pe picioare, ca sa nu mai spun de avantajele demonstrate in caz de inundatie domestica.

25. Daca pot sa fac si singur

Depinde la ce te pricepi. Montarea efectiva nu e mare lucru, daca ai materialele, dar trebuie sa tii cont de calculul termic daca vrei sa ai un sistem cu adevarat eficient. Asa ca intelege-te cu un inginer de instalatii sa te ajute cu asta, ca sa poti face tu singur restul.

Sistemul acesta l-am luat-o in calcul fiindca, intr-o noapte de Inviere, copilul s-a urcat pe teava unui calorifer, care s-a fisurat si am chemat RADET-ul sa sisteze caldura in bloc si arteziana care promitea sa se dezvolte in sufragerie. Zece ani mai tarziu, nu am nicio umbra de regret ca l-am ales, ceea ce iti doresc si tie. Pe scurt, daca ma intrebi pe mine, iti voi spune cu foarte mare convingere ca merita.

Daca ai citi intrebarile si raspunsurile astea, stii la ce sa te astepti. Iar daca ce vrei sa stii nu se regaseste aici, da-mi de veste printr-un comentariu!

Citeste si...

Tu ce crezi? Comenteaza!

%d blogeri au apreciat:
UA-32905858-1