Vopsirea usilor interioare: ce trebuie sa stii ▶️

Usile de interior au un impact major asupra aspectului unei case. Cand culoarea este nepotrivita, vopsirea usilor este o alternativa mult mai buna decat inlocuirea lor, care implica un consum mare de bani, timp si nervi. Indiferent din ce material sunt facute, usile pot fi vopsite.

Daca nu sunt profund degradate, operatiunea poate fi facuta si de noi, fara ajutorul unui specialist. Rezultatul depinde de cativa pasi pe care ii detaliez mai jos. Nu te speria: in cea mai mare parte, aceasta operatiune este stiinta exacta si mult mai putin un rezultat al creativitatii.

Am vopsit pentru a doua oara usi interioare, acum fiind vorba despre cele din atelier. Sunt usi celulare pregatite pentru vopsire, ceea ce inseamna ca operatiunea mea a fost una destul de simpla. Tocul a fost insa realizat de noi, pentru ca peretele avea o grosime care nu se potrivea cu tocul din magazin. De aceea, tocul are alta structura si avea alt aspect decat usile.

Usile inainte de vopsire

In acest caz, foaia de usa a fost mai usor de pregatit pentru vopsit decat tocurile, unde a trebuit sa fac mici reparatii si a trebuit sa slefuiesc. Am acoperit urmele suruburilor cu chit pentru lemn, am slefuit apoi tocurile, pentru a ca suprafata lor sa fie plata, iar praful l-am curatat cu pensula. Am sters apoi totul cu alcool tehnic, apoi am vopsit.

Gasesti mai jos detaliile, in raspunsurile la intrebarile uzuale despre o astfel de operatiune.

Ce fel de usi poti vopsi?

Pana acum nu am intalnit vreun caz in care usile de interior sa nu poata fi vopsite. Fie ca sunt din lemn ori MDF infoliat, exista solutii pentru vopsirea lor. Inclusiv usile din termopan se pot vopsi si am vazut un astfel de proiect la unul din distribuitorii de vopsea Annie Sloan.

Fiecare material are insa particularitatile lui, de la tipul de vopsea aleasa si pana la pregatirea pe care trebuie sa o parcurgi, chiar daca pasii sunt aceiasi pentru toate usile. Astfel, pe usile din lemn adera cam orice vopsea, in timp ce usile din PAL ori cele imbracate in folie au nevoie de o alegere mai atenta o vopselei ori de un strat de grund inainte de vopsire.

In cazul usilor infoliate, trebuie atentie la starea foliei, pentru ca trebuie reparate inainte zonele in care aceasta este deteriorata. Pe zone mici, folia poate fi data jos si facute reparatii cu chit, apoi slefuit. Nu recomand indepartarea ei in totalitate, pentru ca materialul ramas in urma nu are aceeasi rezistenta in timp fara acea folie protectoare. Vezi in articolul de aici cum am vopsit eu usile infoliate si cum am rezolvat problema micilor reparatii necesare in acest caz.

Ce fel de vopsea aleg?

In primul rand, recomand o vopsea pe baza de apa, din mai multe motive: se usuca usor, nu miroase, este mai putin toxica si nu se ingalbeneste in timp.

Bugetul este un criteriu, dar mai importanta este compatibilitatea vopselei cu suprafata pe care o ai de vopsit. Pe scurt, poti alege o vopsea precum Annie Sloan, care adera pe orice suprafata ori o vopsea mai ieftina, daca se potriveste suprafetei tale. Pentru lemn, aproape orice vopsea este potrivita, in timp ce usile infoliate, din PAL sau furnir ar putea avea nevoie de un strat de grund inainte de vopsea, daca aceasta nu este potrivita suprafetelor dificile.

Important este si ce aspect lasa in urma vopseaua, ca usile sa fie usor de intretrinut. evita vopselele cu aspect lucios ori catifelat, pentru ca sunt mai greu de intretinut. Opteaza in loc pentru finisajul satinat, precum cel lasat in urma de SPOR Aqua. Este o vopsea cu rezistenta crescuta inclusiv in mediile umede (poate fi folosita si in exterior) si este foarte usor de intretinut, iar albul este imaculat. V-am mai spus despre ea cand mi-am vopsit mobila de bucatarie, proiect pe care il puteti vedea in articolul de aici.

Daca vrei o protectie suplimentara, protejeaza usile cu un strat de lac incolor mat, care va creste duritatea suprafetei si o va proteja de zgarieturi.

Cum pregatesc usile?

Esentiala este degresarea, pentru ca ea trebuie sa elimine toate urmele de grasime care impiedica vopseaua sa adere. Pentru asta, poti folosi un degresant de tip spray sau chiar un detergent de vase. Daca nu sunt necesare reparatii, dupa degresare iti recomand sa stergi usa cu alcool tehnic, ca sa indepartezi toate tipurile de urme.

Un alt lucru important este indepartarea feroneriei si a oricaror alte elemente de decor, ca sa poti avea un aspect frumos finisat, la final. Le montezi la loc atunci cand usa s-a uscat si poti chiar sa le vopsesti si pe ele, cu o vopsea de tip spray.

Slefuiesc sau nu?

Intrebarea asta se pune ori de cate ori avem ceva de vopsit. Daca suprafata permite (lemnul, de exemplu) si usile nu sunt puternic degradate, slefuieste cat sa nivelezi totul si sa elimini riscul de exfoliere a vopselei. Daca lemnul are straturi succesive de vopsea, ia in calcul sa le indepartezi pe toate prin decapare (vezi aici cum) ori slefuire profunda. Asa obtii unaspect mai ingrijit, finisat, pe care ar fi pacat sa nu il ai in cazul usilor din lemn.

In celelalte cazuri, mai ales daca suprafata este lucioasa, o usoara slefuire matuieste suprafata si creste aderenta vopselei. Iti recomand sa folosesti, pentru asta, un smirghel cu granulatia 180, eventual unul pe suport textil, care este mai usor de folosit si poate fi reutilizat, dupa spalare.

Cu ce vopsesc: pensula ori trafalet?

Depinde ce aspect iti doresti la final, ce vopsea folosesti si cat de dreapta este suprafata usii. Daca usa ramane pe pozitie, s-ar putea sa-ti fie mai usor sa folosesti un trafalet pentru vopsirea ei, dar trebuie sa alegi unul din microfibra, care nu stropeste.

De cele mai multe ori, se vede diferenta dintre pensula si trafalet in aspectul final al vopselei. In cazul vopselelor autonivelante (precum Fusion Mineral Paint ori Ressource, de exemplu), nu conteaza daca vopsesti cu trafalet ori pensula. La Annie Sloan in schimb, aceasta diferenta este mult mai vizibila, fiind o vopsea cu textura. Rezolvi insa usor acest lucru daca ai vopsit cu Annie Sloan: slefuiesti usor suprafata dupa fiecare strat si poti obtine un aspect perfect plat. Mai trebuie doar sa cureti foarte bine praful rezultat, cu o pensula ori cu aspiratorul, apoi poti aplica stratul de lac pentru sigilare.

Eu am vopsit cu o pensula mica in zonele in care usa avea adancituri, iar in rest cu o pensula mai lata.

Cate straturi de vopsea sa dau?

Un singur strat este insuficient, daca schimbi culoarea. Doua sunt o varianta buna daca noua culoare este apropiata de cea veche.

La majoritatea vopselelor, daca faci o schimbare dramatica de culoare, ai nevoie de trei straturi sau de o culoare intermediara. De exemplu, daca treci de la wenge la alb, aplici intai un strat intermediar de gri sau bej si apoi un strat de alb. Astfel reduci tonul inchis care trece prin vopsea si o face intunecata chiar daca ti se pare ca a acoperit perfect.

Usile dupa vopsire – cea din stanga in doua straturi, cea din dreapta intr-un singur strat si inca neuscata complet.

Dau cu lac sau nu?

Nu este obligatoriu sa dai cu lac usile, dar te ajuta sa protejezi vopseaua, daca aceasta nu este una foarte rezistenta. Te sfatuiesc sa alegi un lac rezistent, eventual unul potrivit pentru parchet (Villa Yacht pentru parchet, de exemplu, care este produs de Policolor) sau unul poliuretanic (cum este Cedria).

Daca ai vopsit usile in alb si ai nevoie de lac peste, cauta unul care nu da o tenta galbuie vopselei, iar pentru asta iti recomand Annie Sloan. Sau mai bine te orientezi spre o vopsea alba rezistenta, care nu are nevoie de sigilare si pe care o gasesti in gamele SPOR Aqua, Autentico, Fusion Mineral Paint sau Ressource.

Cat timp rezista o usa vopsita?

Rezistenta in timp depinde ce fel de vopsea ai folosit si de cat de bine s-a uscat aceasta. Vopseaua pe baza de apa are doua etape de vopsire: uscarea imediata (care-ti permite atingerea fara sa lasi urme) si uscarea in profunzime (care dureaza pana la 3 saptamani). Pana la uscarea profunda, usa trebuie protejata de lovituri, socuri, spalare si frecare.

Cat costa vopsirea?

Pentru o usa in stare rezonabila, indiferent ce materiale folosesti, costul vopsirii va fi oricum mult mai mic decat al inlocuirii usilor, care inseamna cheltuieli cu usa si tocul, dar si cu montajul si reparatiile ulterioare la pereti si praguri. Ca sa nu mentionez praful lasat in urma si, nu in ultimul rand, problema aruncarii usilor vechi intr-un mod care sa nu-ti aduca o amenda pentru abandonul materialelor de constructii pe domeniul public. Toate astea se traduc in cheltuieli care, insumate, pot depasi de doua-trei ori costul vopsirii cu cele mai bune materiale.

Cand usile sunt insa degradate, crapate, puternic lovite, costurile pot fi foarte mari, in functie de cine iti face reconditionarea si vopsirea. Daca usile sunt din furnir ori din prefabricate, inlocuirea ar putea fi o solutie mai durabila si mai ieftina. Daca usile sunt din lemn si urmeaza si un stil deosebit, refacerea va fi costisitoare, dar deja vorbim despre restaurare, operatiune justificata prin rolul estetic. Este greu de dat un raspuns standard, insa iti recomand sa te documentezi foarte bine inainte de a lua o decizie intr-un sens ori in altul, in cazul usilor vechi.

Pentru mine costul vopsirii usilor a fost unul mai mult decat acceptabil: am folosit cam un litru de vopsea pentru fiecare usa (tocurile au „cerut” mai multa vopsea, nefiind tratate inainte), ceea ce ar insemna un cost de circa 50 de lei / usa.

Poti vedea un video detaliat despre aceasta operatiune aici:

Sper sa-ti fie de folos aceste sfaturi si sa te ajute sa gasesti solutia potrivita pentru usile tale. Daca ai intrebari, lasa-le mai jos si voi incerca sa te ajut cu cel mai bun raspuns. Iar daca ai prieteni interesati de acest subiect, trimite-le articolul si inspira-i pentru propriul proiect!


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi de amenajare urmarindu-ma pe mai multe platforme:

Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!

12 thoughts on “Vopsirea usilor interioare: ce trebuie sa stii ▶️”

  1. Bună ziua!
    Vreau sa schimb culoarea ușilor din casa, de la culoare deschisa la închisă, doar ca ușile actuale au strat de lac. Imi puteti recomanda o vopsea care ma scăpa de smirgheluirea ușilor?

    1. Buna ziua!
      Daca usile sunt in stare buna, nu este nevoie sa fie slefuite, ci doar degresate bine.
      Pentru cazul de fata, cea mai buna varianta ar fi vopsea Annie Sloan sigilata cu lac incolor mat. Prinde fara probleme si pe suprafata lucioasa precum lacul. Lista distribuitorilor acestor produse este aici: https://chalkpaint.ro/contact/

  2. Bună ziua, aș dori să schimb culoare ușilor de interior din maro în alb sau un gri deschis .Ar trebui șlefuite și ce vopsea se poate folosi?Mulțumesc

    1. Buna ziua!
      Mai intai, conteaza foarte mult din ce sunt facute usile, pentru ca alegerea vopselei tine de tipul de material care trebuie vopsit. Pentru lemn, merge orice vopsea pe baza de apa, dar pentru PAL, MDF ori infoliat, trebuie ceva care sa adere: fie Annie Sloan, fie un strat de grund si apoi vopsea. eu am folosit GoodHome, pe usi infoliate wenge, dar stiu ca sunt probleme cu stocurile, nu am vazut sa mai fie toate disponibile la noi. Este exact proiectul cu detalii aici: https://gabiralea.ro/cum-vopsesti-usile-de-interior/ Daca trebuie sau nu trebuie slefuit tine de vopsea si de starea usilor.
      Inca ceva: daca se schimba culoarea din inchis in foarte deschis, trebuie atentie la vopsire. Se face asa cum am aratat eu aici, unde vorbesc si despre partea cu slefuirea inainte de vopsire cu Annie Sloan: https://gabiralea.ro/lectiadebricolaj-cum-reconditionezi-o-masa-din-pal/
      Spor si succes la vopsit!

  3. Buna seara, am ajuns si eu la vopsitul usilor, usi de bloc care par a fi din placaj cu zone din lemn si, bineinteles, cu cateva straturi de vopsea in ulei. Le.am slefuit, dar nu ma pot decide ce vopsea pe baza de apa sa iau ;usile le vreau albe , satinate, as vrea o vopsea rezistenta, autonivelanta si care sa nu necesite lac/ceara. Va rog sa-mi dati o idee. Multumesc.

    1. Salutare!
      eu am folosit cu rezultat foarte bun SPOR Aqua de la Policolor, despre acer am spus in articol, care este si destul de ieftina si rezista foarte bine.
      Am inteles ca tot autonivelanta ar fi si Vitex si ca albul lor este chiar alb, dar nu l-am folosit personal. In Bucuresti, exista un magazin pe langa Piata Obor, dar stiu ca se gaseste si online. Mi se pare ca are nevoie de un grund inainte insa, mai ales ca, fiind baza cu lemn, este posibil sa apara tanini si sa iasa pete galbene mai tarziu.
      Ar mai fi autonivelanta Fusion Mineral Paint, care este premium si cam scumpa, unde sunt mai multe nuante de alb. Se gaseste la https://www.milosfamily.com/magazin/10-vopsea/brand,1-fusion
      sper sa fie de ajutor.
      Legat de tanini, acestia pot iesi din lemn prin orice vopsea si se vad urat mai ales pe alb. Eu rezolv de obicei asta cu 1-2 straturi de Kvistlack inainte, care functioneaza ca autoblocant. Adica asta: https://rbdecor.ro/webshop/colorex-kvistlack/
      Sper sa fie de folos. 🙂 Spor la vopsit!

      1. Multumesc de raspuns! O sa merg pe Aqua Spor, dar mat sau lucios? N-as vrea sa iasa prea lucioase. Si ordinea este antitanini, grund si apoi vopsea? Sper sa mai aveti rabdare 🙂

      2. SPOR Aqua mat este putin lucios, mai degraba satinat, care este cel mai ok finisaj din toate. Are un pic de luciu cat sa nu fie mat si sa retina toate urmele, dar nu straluceste asa cum fac cele lucioase.
        Daca usile sunt slefuite pana la lemn, ar trebui dat taninul, iar grundul nu ar fi neaparat obligatoriu. Dar mai degraba as face o proba, pe dosul unei usi, ca sa vedeti exact cum prinde vopseaua si daca este totusi nevoie de grund sau nu. Asa se vede cum acopera vopseaua, cum se rezolva cu taninul si cum arata la final.
        Eu zic mereu ca testul acesta trebuie facut intotdeauna, cu orice tip de vopsea, pentru ca arata si cat efort inseamna vopsirea in sine si cata vopsea ar intra, in raport de gradul de acoperire.
        Spor la treaba!

  4. Andreea Albu

    Bună seara. Frumos materialul publicat. Ma aflu în situația de a curata vopseaua de pe tocul ușilor comuniste iar golul de ușa ori foaia de ușa doresc sa o comand. Am încercat sa curat vopseaua cu suflanta cu aer cald însă nu am reușit. Nu se curata. Nu știu din ce este tocul ușilor (nu știu pe vremea aceea din ce se făceau) dar va spun ca nu știu cum sa procedez sa curat vopseaua, sa șlefuiesc și sa vopsesc tocurile pentru a avea un aspect frumos. Ma puteți ajuta ori îndruma către cineva care poate sa ma ajute?

    1. Multumesc pentru apreciere. 🙂 Sper sa fie de folos ceea ce public aici. 🙂
      Tocurile acelea au fost probabil vopsite cu o vopsea pe baza de ulei ori solvent. Eu a slefui cat se poate, sa duc totul la acelasi nivel si sa nu se exfolieze, apoi as da cu grund si as vopsi. Nu cred ca vopseaua aceea veche poate fi indepartata integral, pana la lemn.

      1. Albu andreea

        Mulțumesc ca mi-ați răspuns.
        Daca folosesc curățarea chimica credeți ca as obține rezultate?
        Vorbiți despre șlefuire. Cu ce anume?

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top