Unii oameni urasc aceasta planta din cauza rezistentei ei si a faptului ca este invaziva. Altii – printre care ma numar si eu – o iubesc fix din aceleasi motive.
Este vita canadiana sau, cum ii spun botanistii, Partenocissus Quinquefolia. Daca stii cum sa o imblanzesti, este o resursa extraordinara, accesibila si deloc pretentioasa. Iata cinci trucuri ca sa faci din aceasta planta o bucurie pentru curtea sau balconul tau.
O planta fara mofturi
Vita canadiana are frunze mari, cu cinci foi (de unde si numele in limba latina), in forma de palma. Creste in aproape orice conditii, dar se descurca cel mai bine in plin soare ori in semiumbra. Nu are pretentii majore legate de sol, chiar daca este pamant uscat ori usor alcalin. Nu are nevoie nici de multa apa si suporta bine perioadele de seceta. De fapt, nu-i place solul prea umed pentru ca acesta favorizeaza aparitia daunatorilor.
Singura parte toxica a vitei canadiene sunt fructele, pe care NU trebuie sa la mananci. Asadar, trebuie atentie daca ai copii mici, care obiceiul de a rontai tot. Paradoxal, animalele si pasarile nu au probleme cu aceste fructe, pe care le mananca fara probleme.
Hai sa iti spun acum si ce sa faci pentru ca vita canadiana sa creasca asa cum vrei.
1. Ajut-o sa se catere
Desi lianele ei tind sa devina lemnoase, vita canadiana nu se poate sustine singura, deci are nevoie de un suport pe care sa urce – un gard, un grilaj sau chiar un perete. Daca il are, va creste minunat, in toate directiile.
Cand planta este mica, folosesc sfoara pentru a o ajuta sa ajunga la suportul pe care i l-am pregatit, iar apoi dau jos sforile si o las sa se catere singura. Sunt de preferat grilajele ori gardurile precum cel de mai jos, unde poti strecura planta printre scanduri, ca sa poti verifica usor lianele cand vrei sa o tunzi.
Daca nu va avea un suport pe care sa se urce, vita va cauta singura si se va agata de ce poate, cu ajutorul unor ventuze mici. Pe un zid ori gard din beton, aceste ventuze lasa urme in timp.
Totusi, ea nu strica zidul si, daca o dai jos, nu va pleca cu tot cu tencuiala, asa cum se intampla in cazul iederei, de exemplu. Totodata, chiar daca poate napadi cu usurinta un copac, nu va fi la fel de periculoasa pentru el precum glicina ori pipa turcului, plante a caror radacina lemnoasa poate strange un copac pana il face sa se usuce ori pot chiar indoi barele de metal ori sparge betonul pe sub care se strecoara.
2. Dirijeaza-i cresterea
În momentul in care o ajuti sa urce, directioneaz-o si profita de cresterea ei pentru a crea arcade ori a imbraca diferite zone verticale pe care vrei sa le ascunzi. Daca o urci pe un grilaj, leag-o din loc in loc si n-o lasa sa se incolaceasca prin grilaj, ca sa o poti da jos cand o tunzi ori vrei sa ajungi la peretele / gardul din spate.
Iata cum am folosit eu vita, in parcare, pentru a imbraca un gard oribil din sarma si cum am lasat loc semnului din tabla.
3. Permite-i sa atarne
Vita canadiana are liane minunate. Frunzele cu cinci foi sunt frumoase foc si se insira minunat pana la cea mai mica, din primavara pana in toamna. Imi si pare rau uneori ca trebuie sa le tai si sa le arunc…
Lianele creeaza un efect grozav cand atarna intr-un spatiu gol, de pe o streasina ori dintr-un copac. Asa este cea de mai jos, care atarna de la 4-5 metri inaltime, dupa ce s-a cocotat in nucul din spatele casei.
4. Nu o lasa sa se tarasca
Americanii numesc aceasta planta „Virginia Creeper”, adica taratoare de Virginia, cu un motiv, acela ca are tendinta de a se intinde pe sol la nesfarsit. Dar ratezi fix cea mai frumoasa parte a cresterii ei daca o lasi sa se strecoare pe pamant. Daca o lasi sa se strecoare pe alei ori in zone cu pavele, vita canadiana va dezvolta radacini care se vor strecura prin pavaj si va dizloca piesele din loc.
O poti folosi ca sa acoperi zone in care nimic nu creste, dar vita canadiana arat mult mai bine cand se catara pe un perete ori un gard.
Arata ciudat cand este calcata in picioare, pentru ca frunzele se zdrobesc. Mai bine ii tai lianele prea lungi inainte de a ajunge la pamant.
5. Tunde-o regulat
Aceasta este partea cea mai importanta din viata vitei canadiene in gradina ta. Unii oameni considera vita asta prea invaziva ca sa fie lasata in viata, dar eu consider mai degraba ca este o planta cu o crestere rapida.
Daca nu o tai regulat, va creste suficiet incat nimic sa nu raman neacoperit in jur. Dar, dupa zece ani de imblanzit vita canadiana, crede-ma cand iti spun ca tunderea functioneaza foarte eficient.
Sunt doua tipuri de tundere a vitei canadiene.
Tunderea de primavara este cea mai importanta si ar trebui facuta cat mai curand, dupa ce trece inghetul (inceputul lui Aprilie, in zona mea). Se poate curata si toamna, dar eu prefer sa o las asa peste iarna, ca sa o protejez si sa curat apoi tot ce a inghetat ori s-a uscat.
Tundere regulata (de intretinere) se face periodic, pentru a tine planta sub control si a-i directiona cresterea. Fac asta din aprilie si pana in iunie cam la o data la o saptamana-doua, fiind perioada in care planta creste accelerat. Ii scurtez lianele crescute prea mult si le elimin pe cele care nu se incadreaza in forma pe care vreau sa o aiba planta. Din iulie, o tai o data la doua-trei saptamani, cat sa nu iasa din forma pe care deja a capatat-o.
Cum tunzi vita canadiana
Taierea de primavara este o taiere de profunzime, al carei scop este sa ajuti planta sa se dezvolte in sezonul urmator. Eu tai mai mult de jumatate din fiecare planta si pastrez tulpina principala si cateva ramuri mai zdravene, pe care le scurtez serios. Curat toate frunzele si tot ce este uscat, taind fara mila. Au fost ani in care am taiat vita pana aproape de pamant, ca sa o improspatez.
Taierea de intretinere urmareste sa dea plantei o forma frumoasa, care sa imbrace gardul pe care sta si sa lase spatiu si plantelor din jur. Eu tai fix langa nod, imediat sub frunza, scurtand liana la lungimea dorita. Fac la fel si la lianele foarte subtiri care ies apoi din frunzis, ca sa aiba un aspect finisat. Nu exista „am taiat prea mult”, ci doar „lasa, creste, apoi ii ajustez forma iar”.
Recompensa pentru toata munca asta vine toamna, cand vita canadiana isi imbraca frunzele in rosu, portocaliu si verde oliv.
Daca pana acum planta asta iti era antipatica, incearca sa urmezi cele cinci trucuri si vei vedea cum nesuferita se transforma intr-o comoara! Iar daca stii pe cineva care trebuie convins ca vita nu e o pacoste, ci un dar al naturii, stii ce ai de facut: trimite-i articolul si distribuie-l si in social media!
Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi de amenajare urmarindu-ma pe mai multe platforme:
- pagina de Facebook Gabi Ralea DIY | Decor | Living
- grupul de Facebook Gabi Ralea DIY & Living
- YouTube
Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!