3 lucruri esentiale cand vopsesti mobila de bucatarie

Am primit o multime de intrebari dupa ce am postat primele imagini din bucataria mea cu mobila in curs de vopsire. Cum, cu ce, in ce fel si, mai ales, merita efortul? Pana la vopsitul efectiv, ai de facut cateva alegeri si trebuie sa le faci in cunostinta de cauza. Am trecut si eu prin ele si am invatat ca nu trebuie sarite. Sper ca informatiile de mai jos sa te ajute sa evaluezi corect decizia in privinta bucatariei tale. Sunt trei lucruri importante de care sa tii cont inainte de a incepe efectiv proiectul. Odata ce ai clarificat intrebarile de mai jos, de poti declara pregatit sa declansezi marele proiect de vopsire a bucatariei. Citeste si judeca bine, ca apoi sa inchei cu succes curajosul proiect de a vopsi singur mobila de bucatarie!

1. Ce culoare alegi pentru mobila de bucatarie?

Daca te-ai decis sa vopsesti, inseamna ca renunti la nuanta initiala a lemnului, dar pot sa o si acoperi cu un alt strat de lac care sa ii schimbe aspectul.

Culoarea iti face bucataria sa para mai luminoasa ori dimpotriva, iti poate da senzatia de hruba. Lumina naturala care patrunde in incapere este un factor determinant, urmata de sursele de lumina artificiala de care dispui. Mai sunt importante celelalte elemente din incapere – culoarea peretilor, fereastra si usa, masa si scaunele, caloriferul, electrocasnicele si in general orice obiect care ramane in forma initiala. Ele vor completa imaginea finala si iti vor influenta modul in care este perceputa culoarea dulapurilor.

Culoare calda sau rece? – Spre ce punct cardinal ai orientata bucataria? Lumina din est este rece, astfel ca o nuanta calda este de preferat, pentru echilibru.  Cand fereastra este orientata spre vest, lumina este calda, astfel ca poti alege culori reci. Sudul este pentru orice culoare doresti, pentru ca lumina este neutra.

Culoare inchisa ori deschisa? – Daca ai lumina putina, alege o nunta deschisa, pentru ca una inchisa absoarbe lumina si face incaperea mai mica, cand este aplicata pe suprafete mari. Indiferent de spatiu, o culoare inchisa ar trebui balansata cu o pardoseala deschisa ori cu un blat si perete deschis.

O varianta care mie personal imi place foarte mult pentru o bucatarie mica este sa combini doua culori – pereti albi si dulapuri suspendate albe, iar corpurile din partea de jos alta culoare, contrastanta, asa cum vezi in prima dintre fotografiile de mai jos. Astfel ai impresia de spatiu data de jumatatea alba a incaperii, dar poti urmari si aspectul practic, cu dulapuri care rezista la murdarire, in partea de jos.

Cat priveste bucataria alba, este o alegere potrivita in orice spatiu si in orice stil de amenajare. O porti particulariza cel mai usor, combinand-o cu lemn pentru un aspect rustic, cu metal argintiu pentru un look modern ori cu textile colorate pentru un stil traditional.

Ca sa fii sigur ca iti place culoarea si ca este ceea ce ai cautat, testeaza inainte de a vopsit totul. Vopseste o bucata mica, pe o partea interioara a unei usi si vezi cum arata culoarea la lumina zilei si la cea artificiala.

2. Ce tip de vopsea alegi?

Ai doua optiuni – pe baza de apa sau alchidica (se dilueaza cu solvent).  Despre diferentele dintre cele doua tipuri de vopsea ti-am mai vorbit aici,dar recomandarea mea este sa alegi o vopsea pe baza de apa. De ce iti recomand asta? Pentru ca vopseaua pe baza de apa se aplica mai usor, nu miroase (poti vopsi in casa fara probleme, inclusiv iarna) si se usuca mai repede, ceea ce iti usureaza considerabil munca si confortul.

Chiar si asa, tot ai mai multe optiuni, pentru ca nu toate vopselele adera la fel si implica aceeasi pregatire a suprafetei. Cele mai multe necesita slefuirea inainte de vopsit pana la indepartarea completa a stratului anterior de vopsea ori lac. Asta iti creste aderenta, dar iti complica operatiunea intr-un mod la care trebuie sa te gandesti bine inainte.

Alte vopsele se pot aplica fara alt tratament in afara de o degresare serioasa si cel mult o slefuire usoara, pentru indepartarea asperitatilor si deschiderea porilor suprafetei. Acest tip de slefuire se numeste matuire tocmai pentru ca zgarie doar suprafata, fara sa ii modifice forma.

Astfel, vopseaua Annie Sloan se poate aplica fara slefuire, pe suprafata foarte bine curata inainte, dar trebuie sigilata la final cu ceara sau lac. (Pentru mobila de bucatarie iti recomand lac, fiind mediu mai umed, iar alegerea mea este lacul Villa Yacht 3 in 1 de la Policolor.) Daca folosesti SPOR Aqua de la Policolor (existenta in varianta lucioasa ori mata) ai nevoie de o slefuire usoara cu un smirghel cu granulatie de 240 sau mai mare, iar la final nu mai trebuie sa aplici nimic.

Alte vopsele au nevoie de un primer (o amorsa) inainte de aplicare, pentru a le creste aderenta. sunt si cele pentru care suprafata de vopsit trebuie slefuita complet, altfel ele nu vor adera sub nicio forma pe mobila, indiferent cat ai degresa.

Exista multe alte tipuri de vopsea pe baza de apa, dar cele doua mentionate deja sunt alegerea mea pentru bucatarie. Si prefer variantele mai lucioase, pentru ca suprafata este mai usor de intretinut si reflecta lumina, ceea ce amplifica senzatia de spatiu. Dealtfel, producatorii mari de vopsea si designerii recomanda ca, pentru mobilierul de bucatarie, sa fie utilizate vopsele glossy / lucioase, tocmai pentru a se poata sterge mai usor.

Un element important in alegerea vopselei este natura suprafetei pe care o vopsesti. Lemnul slefuit are alta porozitate, astfel ca sunt mai multe vopsele care prind pe mobila din lemn. Daca ai mobilier din PAL, prima mea alegere este vopseaua Annie Sloan, dar cu o slefuire inainte si cu o aplicare corecta poti folosi si SPOR Aqua de la Policolor (desi este destinata lemnului). Trebuie sa stii insa ca reactia suprafetei vopsite este alta in cazul PAL-ului, in sensul ca aderenta este mai scazuta, iar straturile trebuie aplicate cu mai mare grija si lasand ceva mai mult timp intre uscari.

Inca un lucru important: vopseaua pe baza de apa are o perioada de uscare definitiva de pana la doua saptamani, astfel ca nu te astepta ca ea sa fie beton la doua zile de la aplicare. Va rezista la atingere, dar socurile ii pot deteriora suprafata, astfel ca este de preferat sa o protejezi si sa eviti contactul puternic pana la uscarea completa.

Reamintesc si aici importanta testarii. Trebuie sa vezi cum adera vopseaua pe suprafata pe care o vei trata, cat de repede se usuca si care este gradul de acoperire, ca sa poti calcula daca dai doua straturi sau trei si cat timp iti ia operatiunea. Dar mai ales ca sa te obisnuiesti cu cele doua elemente, inainte de a trece la marele proiect.

3. Cat efort esti capabil sa faci?

Etapa asta, despre care citesti in articol, se numeste planificare si este esentiala pentru proiectul tau. Dealtfel, este esentiala pentru succesul oricarui proiect, pentru ca iti da imaginea exacta asupra a ceea ce urmeaza sa faci.

In cazul de fata, inseamna sa estimezi cat mai aproape de adevar cat timp si energie iti ia sa iti vopsesti singur mobila de bucatarie. Tipul de vopsea aleasa iti influenteaza durata proiectului si numarul operatiunilor, iar asta poti vedea numai testand vopseaua.

Apoi, daca trebuie vopsite doar fronturile (usile si fata sertarelor), demontezi doar usile si efortul este mai mic decat daca ai vopsi si lateralele. Daca vopsesti totul, dulapurile trebuie date jos, ceea ce presupune alt efort si durata a proiectului. Mobila de bucatarie cumparata de la Ikea – cum este a mea – este construita din PAL alb, doar usile fiind diferite (din lemn de pin, in caul bucatariei mele). Asta simplifica lucrurile in cazul vopsirii si reduce costurile atunci cand construiesti o bucatarie noua. (PAL-ul alb este cel mai ieftin, iar in timp poti schimba doar usile fara probleme. In plus, te ajuta sa vezi mai bine ce ai pe rafturi pentru a este lucios si reflecta lumina.)

Fronturile perfect plate sunt mai usor de vopsit pentru ca folosesti doar o pensula or un trafalet. Cele care au striatii sau aplicatii, implica o vopsire pe portiuni si putin in contratimp, ca sa nu se usuce vopseaua si sa raman urme inestetice. Ca sa nu mai vorbim ca si slefuirea se complica atunci cand suprafata nu este complet plata, in sensul ca presupune un pic de migala sa slefuiesti inclusiv in adancituri.

Ce vreau sa iti spun este ca aceste lucruri cer timp si rabdare si trebuie sa stii asta de la inceput. Daca nu ai vopsit nimic niciodata, amana bucataria si treci la proiecte mai mici pana inveti cum se comporta vopseaua, ce se intampla la slefuire si cum sa ajungi la aspectul final pe care ti-l doresti.

Vopsirea mobilei de bucatarie este un proiect care, din punctul meu de vedere, merita facut, mai ales daca ai decis deja sa iti reamenajezi bucataria. Ca in orice proiect de reconditionare, poti avea surpriza ca rezultatul sa fie peste asteptari si sa renunti la orice achizitie. Judeca insa la rece efortul, testeaza de mai multe ori si abia apoi treci la fapte.

Iti doresc succes in proiecte si ramai pe-aproape, ca sa vezi si pasii efectivi de parcurs cand vopsesti mobila de bucatarie. Ii gasesti in articolul de AICI.

Iar daca articolul ti s-a parut util, distribuie-l in social media si trimite-l prietenilor care stii ca au nevoie de sfaturile de mai sus!


Descoperi si alte idei pentru casa, proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:

Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!

4 thoughts on “3 lucruri esentiale cand vopsesti mobila de bucatarie”

  1. Florentina

    Super articol,chiar de ajutor eu chiar sunt in pana de idei am.o căsuță batranesaca si vreau sa o schimb…poate ma.puteti ajuta cu niste idei..multumesc

    1. Multumesc pentru apreciere.
      Legat de casuta batraneasca, inca un pic de rabdare. 🙂 Pregatesc ceva care s-ar potrivit tare bine pe subiect!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top