Test cu vopsea Dixie Belle, pe masuta devenita taburet

Sigur stii acest tip de masuta, usor de gasit in casele romanilor in urma cu multi ani. Cu picioare solide, din lemn masiv, aceste masute pot fi transformate usor in taburete, cu ajutorul a catorva materiale usor de gasit. Pentru mine, proiectul a fost ocazia sa fac un test de vopsea Dixie Belle.

Iata cum se face aceasta transformare, intr-un articol insotit de materialul video in care am prezentat acest proiect la TV, in rubrica „Lectia de bricolaj”.

Set de 3 masute vechi din lemn masiv, forma dreptunghiulara, dimensiuni  masuta mare L 50 x h 48 x l 33 cm, M-5056 - eMAG.ro

Desi par foarte aratoase, masutele mele poarta urma anilor: lacul de pe tablia din furnir a inceput sa se exfolieze, iar picioarele aveau si ele urme de zgarieturi. Am decis sa transform una din ele in taburet, adaugandu-i burete si acoperindu-l cu un material inflorat.

Pasii sunt simpli si iti trebuie doar cateva materiale: vopsea pentru picioare si o pensula plus alcool tehnic pentru curatat, burete de 8-10 cm grosime pe marimea tabliei, material textil mai mare decat buretele (ca sa il poti intoarce si prinde sub tablie), spray cu adeziv, un capsator pentru mobila si foarfeca. Daca nu ai un capsator la dizpozitie, poti folosi si cuie de tapiterie, dar trebuie sa asiguri intai marginea cu o bagheta, pentru ca doar cuiele nu vor rezista, ci va fi smuls materialul fara ca ele sa il poata opri.

Primul pas a fost sa vopsesc picioarele masutei, dupa ce le-am sters cu alcool tehnic, ca sa indepartez toate urmele care impiedica vopseaua sa adere. Am ales vopseaua Dixie Belle – un produs american ajuns de curand in Romania si pe care l-am asteptat foarte mult, dupa ce am vazut cate minuni potr face cu el bloggerii americani de DIY si specialistii in reconditionare de peste ocean.

Apoi am taiat buretele pe dimensiunea tabliei, iar materialul textil l-am taiat lasand o margine de cca 12 cm in jurul buretelui, ca sa il pot indoi inauntru, la prindere de tablie. Am fixat buretele de tablie cu ajutorul catorva pufuri de adeziv, apoi am intors materialul si l-am fixat pe marginea de dedesubt, cu ajutorul capsatorului.

Pasii in detaliu ii poti vedea si in materialul video de AICI, filmat pentru rubrica „Lectia de bricolaj” pe care o poti vedea saptamanal la Observatorul de la ora 12.00, la Antena 1.

Cum este vopseaua Dixie Belle?

Dixie Belle este un produs american, o vopsea chalk paint minerala, adica o incrucisare intre vopselele cretoase si cele minerale. Ca textura este fina si usor de intins, nu curge si nu cere un tratament special inainte de aplicare. Eu am aplicat-o pe lemn lacuit si singura pregatire facuta a fost sa curat cu alcool tehnic suprafata de vopsit.

Culoarea pe care am folosit-o este un roz intr-o nuanta fantastica, Peony (bujor, in limba romana), dar poti vedea mai jos cum arata intreaga lor paleta de culori.

Timpul de uscare a fost destul de scurt, tinand cont de faptul ca am aplicat doua straturi in interval de aproape o ora, lucrand la o temperatura de 18-19 grade. Cu alte cuvinte, daca lucrezi in caldura unei case si nu intr-un atelier inclazit ocazional, poti termina linsitit de vopsit si o piesa mai mare, aplicand mai multe straturi intr-o singura zi. Totusi, ca orice vopsea pe baza de apa, are nevoie de o perioada mai lunga pentru uscare definitiva, in profunzime, adica circa 30 de zile.

Din punct de vedere al texturii, Dixie Belle isi merita numele de „chalk mineral paint”: are stralucirea satinata a vopselelor minerale, imbinata cu textura cremoasa specifica chalk paint. Daca folosesti pensula potrivita (una cu par sintetic care sa nu fie excesiv de moale), poti obtine o suprafata plana, fara urme, pe care nu este nevoie sa o sigilezi cu lac sau cu ceara.

Inca ceva: aceasta vopsea este perfect sigura pentru copii, neavand compusi organici volatili (VOC) care sa dauneze sanatatii celor din jur sau mediului.

In momentul de fata, Dixie Belle are un singur distribuitor in Romania – Milos Home Decor din Arad, unde le poti comanda online indiferent in ce localitate te afli. La ei gasesti vopseaua aceasta in diferite cantitati, de la 240 ml si pana la 960 ml.

Spor in proiecte iti doresc si nu uita: poti descoperi si alte informatii si proiecte inedite urmarindu-ma pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY & Decor, pe Instagram si pe YouTube. Iar daca articolul ti-a fost de folos, te rog sa-l distribui in social media si sa il trimiti prietenilor pasionati de bricolaj.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top