Ne petrecem in bucatarie aproape un sfert din viata, asa ca este logic sa ne dorim ca ea sa fie cat mai practica. Chiar daca cei mai multi dintre romani se declara multumiti de locuintele in care stau, isi doresc totusi sa faca imbunatatiri, care sa le sporeasca gradul de confort.
De altfel, daca ar avea 15.000 de lei disponibili, romanii ar investi in locuinta si in educatia copiilor sau a nepotilor, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Novel Research la initiativa Provident Financial Romania.
Banii pentru imbunatatiri pot fi economisiti in timp, punand deoparte o mica suma in fiecare luna. Cand lucrarile nu suporta amanare si nu ai suficiente resurse in bugetul de economii, o solutie poate fi de a recurge la un imprumut. Exista diferite solutii de finantare in piata, dar alegerea unui partener care sa te ajute sa iti indeplinesti dorintele trebuie facuta cu responsabilitate si doar dupa o analiza amanuntita. Trebuie sa fii constient ca orice credit are avantaje, dar si dezavantaje si, mai ales, trebuie sa intelegi ce efecte pot avea asupra ta, deci pregateste din timp o lista de intrebari pe care sa le adresezi inainte de a lua o decizie si care sa te ajute sa compari ofertele.
Intereseaza-te si de creditul ProviSenior – lansat recent de Provident, una dintre cele mai mari IFN-uri de credite de consum din Romania, prin care persoanele eligibile beneficiaza de o reducere de 10 puncte procentuale fata de dobanda standard, dar si de o asigurare gratuita de viata si de accidente. Desi Provident nu este cea mai ieftina optiune din piata, poate fi un partener bun pentru tine. Pune toate intrebarile care sa te ajute sa intelegi oferta, dar si conditiile de rambursare anticipata. De asemenea, este important sa intrebi ce solutii ai daca nu poti plati la timp ratele. Cand toate aceste aspecte iti sunt clare, imprumuta cu responsabilitate: este prudent sa iei doar suma care iti trebuie, indiferent cat de tentant ar fi sa ceri suma maxima care ti se poate acorda.
O mica lucrare de reamenajare a bucatariei nu trebuie sa fie neaparat costisitoare. Iata cateva idei utile pentru a-ti face bucataria mai practica.
Simplifica si reorganizeaza
Ca si restul casei, bucataria poate suferi din cauza aglomerarii de obiecte si culori, iar prin trierea lor creezi spatiu si simplifici modul de lucru. Mai putine lucruri inseamna mai mult spatiu si o bucatarie mai usor de intretinut.
Analizeaza rostul fiecarui obiect si elimina-le de pe blat pe cele pe care nu le folosesti zilnic. Redu numarul dublurilor – pentru ca nu ai de ce sa folosesti cinci site, patru polonice, opt castroane – si scapa de cele utilizate mai rar de o data pe luna. Pastreaza mai degraba obiectele din aceeasi serie ori set, pentru unitate vizuala si scapa de piesele desperecheate.
Depoziteaza la inaltime obiectele sezoniere si lasa cel mai aproape lucrurile pe care le folosesti in mod curent. Renunta la magneti si la retetele prinse pe frigider, care aglomereaza vizual camera.
Obiectele pe care le pastrezi grupeaza-le in cutii sau pe tavi si iti va fi mai usor sa le folosesti si sa mentii curat locul in jurul lor. Fa acelasi lucru in camara si eticheteaza cutiile, ca sa iti fie usor sa gasesti ceea ce-ti trebuie. Si in frigider pastreaza ordine tot cu ajutorul cutiilor si al recipientelor mai mari, depozitand mereu alimentele in aceleasi locuri: oua si lactate pe raftul de sus, mancarea gatita la mijloc, mezeluri si legume tari pe raftul de jos, iar verdeturile, fructele si legumele in cutia lor speciala. Verifica periodic sosurile si alte alimente la borcan sa fie in termenul de valabilitate si scapa de ele cand l-au depasit.
Blat de lucru in seria chiuveta / aragaz / frigider
Amplasarea electrocasnicelor trebuie sa urmeze fluxul de lucru si sa-ti asigure spatii in triunghiul frigider – chiuveta – aragaz. Trebuie sa ai macar 40 cm de blat intre elementele din aceasta serie, pentru a putea pregati in siguranta ingredientele pentru gatit.
Daca nu ai acest spatiu, foloseste un tocator de 30 cm x 40 cm, pe care sa il asezi pe chiuveta sau aragaz, pe care sa il muti succesiv si sa il folosesti drept blat de lucru. Gasesti asa ceva in piata ori la magazinele cu obiecte pentru bucatarie.
Depozitare cu rafturi ajutatoare
Cand spatiul din dulapuri este insuficient ori greu accesibil din cauza adancimii, foloseste rafturi ajutatoare care iti permit sa suprapui obiectele fara sa-ti reduca accesul ori cosuri agatate de raftul de sus. Asa cresti spatiul pentru depozitare si vezi usor ce ai adaugat. Poti folosi inclusiv fata interioara a usilor, de care sa prinzi cu pioneze retetele pe care le folosesti frecvent.
Spre exemplu, poti construi un raft pentru condimente in forma de U, pe care sa il montezi intr-un dulap de bucatarie. am facut un astfel de raft si imi este de mare folos in a vedea cu usurinta fiecare borcanel, mai ales ca am etichetat fiecare recipient, tot pentru o mai buna organizare.
Iluminarea blatului si a bucatariei
Lumina face spatiul sa para mai mare si mai curat. Monteaza usor un sistem de iluminat pentru blatul de bucatarie, prinzand o banda cu leduri de partea de jos a dulapurilor suspendate. Poti folosi inclusiv o banda alimentata cu baterie, daca nu ai suficiente prize pentru a o conecta.
Pe aceeasi idee a spatiului marit prin iluminare, asigura-te ca ai suficienta lumina din plafon. Alege becuri suficient de puternice si evita lumina galbena, optand in loc pentru becuri LED cu lumina neutra alba. Ca sa ai asa ceva, urmareste ca temperatura luminii inscrisa pe ambalaj sa fie de 2.800 – 3.000 K (grade Kelvin).
Reconditioneaza usor si rapid mobila
Mobila de bucatarie are nevoie de o improspatare o data la cativa ani. Mobilierul de bucatarie poate ajunge la un pret ametitor, asa ca este mai simplu si mai ieftin sa-l reconditionezi pe cel pe care il ai. Ii imbunatatesti aspectul vopsind usile si schimband manerele sau poti imbraca fronturile in autocolant. Chiar daca este mediu umed si plin de vapori, exista vopsele care sa-ti schimbe aspectul mobilei si sa reziste in timp.
Alege o vopsea pe baza de apa, dar care rezista si in exterior, pentru ca altfel va rezista mult mai bine factorilor agresori din bucatarie. Pregateste mobila in primul rand prin degresare temeinica si aplica grund, daca vopseaua aleasa necesita asa ceva. Aplica vopseaua in doua straturi sau chiar trei, daca schimbi radical culoarea, lasand fiecare strat sa se usuce de pe o zi pe alta. La final, pentru protectie sporita, poti aplica un strat de lac tot pe baza de apa. Toate aceste etape cresc rezistenta vopselei si iti asigura un aspect nou cu o cheltuiala mult mai mica decat daca ai cumpara mobila noua.
Daca sa vopsesti ti se pare prea mult, poti modifica aspectul si cu o simpla schimbare a manerelor sau butonilor.
Mai putine textile, mai putine suprafete dificile
Cel mai usor de intretinut sunt suprafetele plane si nu excesiv de lucioase. Oglinda si MDF-ul lucios se intretin greu din cauza amprentelor pe care le retin cu usurinta. Totodata, tesaturile groase, cum ar fi catifeaua sau plusurile, absorb praf si mai ales lichide, astfel ca se imbacsesc rapid intr-o bucatarie unde se gateste intens. In loc, alege suprafete satinate, lemn lacuit si cat mai putine tesaturi, daca vrei o bucatarie mai usor de intretinut.
Orice ti-ai dori sa imbunatatesti in casa, vei gasi solutia potrivita daca iti analizezi realist posibilitatile si stabilesti un buget in acord cu acestea. Nu toate proiectele de reamenajare implica o cheltuiala majora, iar pentru cele care necesita totusi fonduri suplimentare, analizeaza responsabil si apoi alege solutia potrivita. Inspira-te si din seria noastra de articole despre reamenajare cu buget redus, ca sa faci cele mai potrivite alegeri!
Spor in proiecte iti doresc si nu uita: poti descoperi si alte informatii si proiecte inedite urmarindu-ma pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY & Decor, pe Instagram si mai ales pe YouTube, unde postez saptamanal materiale video noi.
Bună. O recomandare pentru vopsit mdf lucios? Trebuie neapărat rașchetata suprafața pentru aderență sau e suficient un strat de grund?
Mulțumesc și mulțumesc și pentru articole, foarte util informative
Buna! Putina slefuire ajuta, mai exact matuire, cat sa nu fie atat de puternic luciul.
Daca dai cu grund, poti alege practic orice vopsea care rezista in mediul din bucatarie – SPOR Aqua, Autentico, Luxens, Fusion Mineral Paint sau Annie Sloan + lac peste. Faci selectia si in raport de culoare.
Mobila mea de bucatarie este vopsita cu SPOR Aqua de la Policolor, de exemplu. Am vrut alb imaculat si asa este.