Reamenajare prin organizare: imbunatatiri fara mari cheltuieli (P)

In casele mici, cu lumina putina si aglomerate, reamenajarea pare dificila si costisitoare. Dar putem schimba mult cu bani putini, doar simplificand decorul.

Reamenajarea casei este in primele doua prioritati de investitii pentru romanii care au fost intrebati ce ar face daca ar avea 15.000 de lei, in cadrul unui studiu realizat de compania de cercetare Novel Research,  la initiativa Provident Financial Romania. Cei mai multi dintre acestia ar zugravi si ar inlocui mobilierul, iar altii ar inlocui instalatiile sanitare si tamplaria sau ar schimba pardoseala. 

In casele mici, cu lumina putina si aglomerate, reamenajarea pare dificila si costisitoare. Indiferent de schimbarea pe care doresti sa o faci, cauta sa-ti asiguri banii mai intai din economii, planificand din timp proiectul de reamenajare.

Analizeaza-ti veniturile si cheltuielile, calculeaza cat poti pune deoparte si apoi vezi daca te poti incadra in bugetul pe care il economisesti. Cand proiectul tau este prea amplu pentru a-l acoperi doar din economii si ai nevoie de un imprumut, gandeste-te bine inainte de a alege un produs financiar, ia in calcul atat avantajele, cat si dezavantajele si ia o decizie responsabila.

Incepe prin a cauta ofertele disponibile in piata, analizand criteriile de eligibilitate si conditiile de imprumut, vezi ce optiuni ai pentru a gestiona si o situatie neprevazuta ce te-ar impiedica sa platesti ratele la timp, dar si care sunt conditiile de rambursare anticipata. Ia in calcul si creditul ProviSenior, care le ofera persoanelor eligibile o dobanda preferentiala, cu 10 puncte procentuale sub produsul standard, dar si o asigurare de viata si accidente pe toata durata creditului. Chiar daca nu are cele mai mici dobanzi de pe piata, Provident ar putea fi solutia potrivita pentru tine si proiectul pe care il dezvolti. Cand ai decis ce solutie de finantare alegi, imprumuta atat cat iti trebuie, chiar daca esti eligibil pentru o suma mai mare.  

Dar nu orice schimbare inseamna renovare si inlocuirea mobilierului, finantate dintr-un buget consistent. Aspectul unei case se schimba si cand reducem numarul obiectelor din ea, simplificand astfel decorul. In acest caz, cheltuielile sunt mici spre deloc, resursa esentiala fiind deschiderea de a elibera spatiul prin eliminarea unor lucruri si dorinta de a-l pastra asa. Schimbarea rezista pe termen lung doar daca intelegem ca spatiul liber nu trebuie ocupat la loc si rezistam tentatiei de a acumula pe masura locului gol disponibil. Simplificarea vizeaza casa in care locuim, dar si propria gandire, iar nevoia de spatiu din ce in ce mai mare deriva dintr-un stil de viata pe care noi il alegem si il controlam.

Mai putine culori, imprimeuri si decoratiuni

Prea multe culori, nuante si imprimeuri aglomereaza vizual o casa. Limiteaza numarul culorilor la doua-trei si lasa in rest doar alb si nuante neutre. Pastreaza doar un tip de imprimeu in textilele decorative si un singur obiect mare foarte colorat in fiecare camera (fie covor, fie draperii), alaturi de alte accente colorate (decoratiuni, perne). Redu numarul decoratiunilor si expune-le prin rotatie, daca ai multe si nu te induri sa donezi surplusul.

Scapa de lucrurile inutile ori stricate

Depozitarea este principala problema in multe case, din cauza spatiului adesea insuficient. Problema se rezolva in primul rand prin reducerea numarului obiectelor detinute, apoi prin utilizarea inteligenta a spatiului existent.

Stiu ca este dificil sa sortezi si sa renunti la o parte din lucruri, dar se simplifica treaba daca urmezi cateva criterii.

Astfel, iei camerele una cate una, sortezi tot – inclusiv haine, mobilier si textile decorative – si treci la urmatoarea doar dupa ce ai terminat. Imparti pe categorii lucrurile si nu revii asupra lor: obiecte stricate sau uzate excesiv, nefolosite si dubluri, pe langa cele utilizate curent. Pe cele stricate ori uzate fie le repari, fie le folosesti pentru a le transforma in altceva, reciclandu-le. De exemplu, refoloseste blugii vechi pentru a coase huse pentru scaunele de birou ori ca material pentru tapitarea taburetelor. Este un material foarte rezistent si asigura un aspect original pieselor in care este folosit. Stabileste insa un termen pentru a face reparatiile sau proiectele de reciclare si renunta la obiecte daca nu reusesti sa il respecti.

Vinde obiectele in stare buna sau foarte buna (inclusiv mobilier), apeland la grupuri pe Facebook sau la site-urile de mica publicitate. Sau doneaza obiectele nefolosite daca nu te poti ocupa de vanzare, iar dublurile pastreaza-le pana le vine randul sa le inlocuiasca pe cele care s-au uzat.

Lasa suprafetele libere

Mai putine obiecte inseamna mai mult spatiu, iar suprafetele libere fac casa sa para mai mare. Blatul de bucatarie, masa din sufragerie si bibliotecile se aglomereaza rapid daca nu insisti sa le pastrezi libere. Stabileste un loc in care pui facturi si corespondenta si grupeaza intr-o tava nimicurile de pe blat si de pe masa – bonuri si facturi, condimente, telecomenzi ori suporturi pentru pahare. Grupajul va delimita spatiul liber si il va scoate in evidenta. Grupeaza colectiile si obiectele de acelasi fel, pentru ca aglomerarea obiectelor diferite micsoreaza vizual spatiul.

Gruparea obiectelor de acelasi fel elimina dezordinea care apare cand elementele sunt imprastiate prin casa. Un bun exemplu sunt colectiile, despre care am scris intr-un alt articol din aceasta serie, aratand cum sa le transformi intr-un element unitar de decor. Expune o singura colectie in fiecare camera, pentru a simplifica aspectul camerei si a evita aglomeratia. 

Aceeasi idee se aplica si cartilor: grupeaza-le pe categorii si apoi ordoneaza categoriile pe raft in ordinea culorilor, pentru continuitate vizuala.

Mai putina depozitare la vedere

Continuand ideea de mai sus, redu depozitarea la vedere daca nu ii poti oferi un aspect unitar. Pe rafturi deschise, sub mobila ori pe mobila, spatiile trebuie sa ramana cat mai libere de obiecte care le fragmenteaza vizual. Renunta la cutiile de ambalaj si geamantanele din locuri vizibile, lasa pardoseala la vedere si la fel partea de sus a camerei, daca nu ai corpuri de mobila care sa ajunga pana la tavan. 

Foloseste la maximum spatiile de depozitare din mobilier, fie ca este vorba despre dulapuri sau lazi de recamier ori spatiul de sub canapea. Acolo unde rafturile sunt prea adanci, foloseste rafturi ajutatoare, cum ar fi acest raft in forma de U, care iti aduce spatiu de depozitare pe parti, foarte potrivit pentru a insira borcanele de condimente in dulapul de bucatarie.

Mai poti spori spatiul de depozitare si cu ajutorul acestor cosuri metalice care se monteaza foarte usor de rafturi si pe care le gasesti in multe magazine cu obiecte pentru casa.

Recipiente ori cutii identice pentru depozitare

Daca trebuie sa depozitezi la vedere, investeste in recipiente ori cutii identice, pentru un aspect unitar. Alege o singura culoare pentru toate cutiile si este de preferat ca aceasta sa fie deschisa. Un truc simplu:  foloseste cutii simple, chiar si de la pantofi, pe care le imbraci in acelasi autocolant. Ori poti improviza recipiente din borcane pe care fie le vopsesti, fie le atasezi butoni pentru mobila pe capac, asa cum vezi mai jos. Astfel le pastrezi utilitatea si vor avea si un aspect finisat si ingrijit, cata vreme sunt toate la fel.

Asa cum vezi, ai la indemana solutii simple pentru a reorganiza spatiul in care locuiesti si a-l imbunatati prin mijloace accesibile. Analizeaza toate resursele pe care le ai si refoloseste-le la maximum. Gandeste responsabil cand vine vorba despre finantarea proiectelor tale pentru casa, iar in final ia decizia cea mai potrivita, urmand sfaturile din aceasta serie de articole despre reamenajare cu buget redus.

Spor in toate iti doresc si nu uita: poti descoperi si alte informatii utile si proiecte inedite urmarindu-ma pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY & Decor, pe Instagram si pe YouTube, unde postez saptamanal materiale video noi.

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like