Ladita asta pentru scule nu trebuie sa o ascunzi

Cand esti pasionat de gradinarit, ai pe-acasa lopatele, manusi si alte unelte pentru ingrijit plantatia din balcon, gradina ori terasa. Iar daca te pasioneaza lucrurile handmade, ai o multime margele, pietricele ori cutii cu lipici.

Unde le ascunzi? Ce faci cu ele ca sa nu iti stea ca un cui in coasta, dar sa le ai la indemana cand iti trebuie?

Am eu o propunere: cutia speciala pentru unelte de orice fel. Iti povestesc mai jos cum am realizat o foarte simpatica ladita galbena, pe care o voi da cadou cuiva drag, pentru ca i-a placut si are nevoie de ea sa isi tina uneltele de gradinarit.

Despre materiale

Cel mai simplu este sa cumperi o cutie din lemn pentru scule, dar o poti face si tu, in cazul in care te pricepi (las povestea asta pentru alt articol totusi). Eu sunt un mare fan al magazinelor Hornbach si te asigur ca poti gasi la ei mai multe tipuri de ladite si cutii din lemn pentru scule, la preturi pornind de la 25 de lei. Eu ti-o recomand totusi pe cea cu maner (am cumparat-o cu mai putin de 40 de lei, anul trecut), care arata cam asa:

Ai nevoie de o vopsea in care sa colorezi toata ladita si iti recomand o vopsea pe baza de apa, care se usuca usor si este usor de dilulat, cum ar fi Aqua Matt de la Oskar sau cea de la Shabby Provence, despre ti-am spus in proiectul de AICI. Daca nu vrei culoare, poti alege un lac usor colorat, caz in care iti recomand lacul protector 3 in 1 de la Kober, pe care il poti vedea in proiectul de AICI.

Iti mai trebuie cateva culori acrilice, la tuburi mici, in functie de preferintele tale. Eu am folosit rosu, portocaliu, alb, galben, verde si albastru, plus un marker permanent negru, pentru accente. Cauta si lac pentru lemn – la tub de spray ori cutie, ca sa dai un strat protector la sfarsit, peste ce ai pictat.

Pentru desenele de pe laterale, pregateste creion, foi albe si hartie de indigo, pentru transferul tiparului pe ladita. Poti decora toate lateralele, cu orice doresti si poti printa cu usurinta orice desen care ti-a placut, daca este suficient de mic sa incapa in spatiul disponibil. Asadar, ai nevoie si de imprimanta.

Daca vrei sa fie cu adevarat personalizata, deseneaza singur flori sau scrie orice iti doresti pe ea. Va fi cu adevarat unica!

Optional, la final, poti proteja manerul laditei infasurandu-l in sfoara. Iti trebuie pentru asta cativa metri buni de sfoara groasa (din pacate, nu am masurat cat) si un lipici puternic. Iti recomand Superglue. Ai grija doar sa nu iti lipesti sfoara de degete cu el!

Sa trecem la treaba!

De obicei, laditele acestea sunt deja slefuite, astfel ca nu trebuie sa muncesti prea mult pentru a le pregati de vopsit. Este suficient un sters usor cu o carpa inmuiata in alcool tehnic, ca sa adere mai bine vopseaua.

Iti place ce citesti? Alatura-te celor cateva sute de abonati care primesc saptamanal prin email astfel de proiecte!

[mc4wp_form id=”604″]

Aplica vopseaua in doua straturi ca sa aiba un aspect mai placut. Daca alegi o culoare pastelata ori foarte deschisa – alb, crem, bej – poti merge pe un aspect vintage, slefuind vopseaua pe margini, asa cum ti-am povestit ca am facut cu aceasta tavita.

Indiferent cum alegi sa o vopsesti, lasi ladita sa se usuce bine si te pregatesti sa decorezi lateralele cu desene ori cu un cuvant potrivit. Fiind pentru sculele de gradina, am scris GARDEN pe o parte, iar pe cealalta parte am pictat cateva flori.

Cuvantul l-am scris intr-un fisier Word si l-am printat scris pe doua randuri, pentru ca voiam sa fie foarte mare. Am printat, am taiat foia ain doua si am reconstituit cuvantul, inainte de a-l transpune pe lemn. Poti alege orice fel de font iti place, dar daca vrei exact ceea ce am eu aici, foloseste Goody Stout, corp 120.

Florile le-am desenat si le-am colorat cu vopsea acrilica. Prefer acrilicul pentru proiecte pe lemn pentru ca adera bine, iar culorile sunt foarte diverse si, fiind in cantitati mici, nu exista pericolul sa se usuce si sa devina inutilizabile.

Cand am terminat de pictat, mi-am dat seama ca era nevoie de un accent, asa ca am marcat toate contururile cu puncte facute cu markerul negru. Este mai simplu si mai putin precis decat un contur continuu, pe care putini au dexteritatea de a-l face perfect peste desenul initial. Eu recunosc ca nu as fi putut.

Este practic un chenar invizibil de la distanta, dar acest lucru le da cuvantului si florilor pictate un aspect finisat si elegant. Spune-mi intr-un comentariu daca vrei si tu acest tipar, ca sa transferi florile pe propria ladita ori pe alt obiect care crezi ca ar arata mai bine cu ele.

Inainte de a merge mai departe, protejeaza culoarea si pictura cu un strat de lac. Il poti da cu pensula – asa cum am facut eu cu masa de cafea de la Ikea – ori cu sprayul. Afli din proiectul acesta cate ceva despre vopselele spray.

Cum protejezi manerul

Acest pas este optional, dar am preferat sa il fac pentru ca, fiind un obiect folosit in gradina, este posibil ca manerul sa se murdareasca mai usor. L-am infasurat in sfoara groasa, in ideea ca are o frumoasa culoare antijeg, pe care trec neobservate amprentele si alte murdarii imposibil de evitat. Sigur, faptul ca este galbena s-ar putea sa nu ajute foarte mult, dar raul a fost facut deja, nu? :))

Am folosit o sfoara mai groasa, ca sa fie mai spornica si sa nu consum doua gheme ca sa acopar manerul. Pana la urma, au fost suficienti cativa metri, cu care am imbracat manerul asa cum vezi in imaginile de mai jos.

Ca sa explic ce vezi mai sus, am pornit cu un capat de cativa centimetri pe care l-am intins de-a lungul manerului si pe care l-am ascuns apoi sub sfoara. L-am fixat cu cativa stropi de superglue si am continuat cu infasuratul, ascunzand al doilea capat in mod similar. A fost un pic mai greu cu al doilea, pentru ca a trebuit sa il strecor pe sub sfoara deja infasurata, dar am lasat o terminatie mai lunga pe care am tras-o pe sub sulurile de pe maner si apoi am taiat-o. Am sigilat iar totul, cu un pic de lipici.

Partea buna in a avea o astfel de ladita pentru scule este ca, fiind atat de frumos decorata, o poti lasa la vedere pe terasa ori in balcon. Este un mod simpatic de a-ti expune pasiunea, pe care nu-i nevoie sa o ascunzi.

Daca ti-a placut acest proiect, distribuie-l pe retelele sociale! Si trimite-l si acelui prieten al tau care este pasionat de gradinarit, ca sa ii faci o bucurie!


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top