Carti vechi, haine ponosite, biciclete uzate, albume din anii ’70 si ’80 pe vinil, jucarii vechi si haine purtate de cine stie cine pe vremea in care Romania era inca republica socialista, ravasite printre masini straine si sub miros de mici ce pluteste pana la sosea.
Pentru unii, piata de vechituri este o ramasita a vremurilor comuniste, un loc in care putini ar recunoaste ca merg. Dar n-ai idee cate lucruri grozave poti descoperi in doua ore. Este locul meu preferat pentru vanatoarea de comori.
Talcioc. Yard Sale. Targ de vechituri. Flea Market
In multe tari occidentale si in Statele Unite, asa numitele „flea market”sunt o afacere grozava pentru sute de mii de oameni. Exista o asociatie a vanzatorilor in pietele de vechituri, care organizeaza periodic targuri si care misca marfuri in valoare totala de sute de milioane de dolari. Oamenii vin sa vanda si sa cumpere nu doar pentru preturile foarte bune, ci si pentru ca aici gasesc piese unicat la preturi acceptabile.
Puteti citi AICI mai multe despre targurile de vechituri din Europa si din alte parti ale lumii.
Pietele de vechituri se numara printre furnizori inclusiv pentru o parte dintre designeri, mai ales de cand stilul vintage a capatat atata audienta. In Statele Unite, Chip si Joanna Gaines, de la show-ul TV Fixer Upper, sunt probabil printre cei mai cunoscuti promotori.
Spre exemplu, ideea lor de a refolosi literele folosite de magazine pentru firmele luminoase instalate la intrare a setat un trend in designul interior de aproape zece ani. Reconditionate, vopsite, colorate, gasesti literele vechi aproape in orice casa americana decorata in stil rustic.
Sursa foto: Magnolia Market Blog
La noi, pietele de vechituri nu au aceeasi valoare si nici aceeasi prestanta, fiind o combinatie de kitch cu antichitate si marfa ramasa adusa de la turci si chinezi. Asa sunt Oborul, Vitanul si Valea Cascadelor si, cu tot aerul idilic pe care il zugravesc unii, piata de vechituri este inca un mare cos de gunoi in care gasesti comori doar daca ai suficienta rabdare sa strabati kilometri de alee, in soare, miros de mici si sunet de manele.
La targ, pe Valea Cascadelor
De ce te-ai duce atunci intr-un loc care arata mai degraba a margine de oras prafuit decat a zona comerciala? Unde singura umbra pe care o primesti pentru cei 2 lei platiti pe bilet este cea de langa frigiderul cu bere? Ca sa fugaresti pokemoni?
Si totusi, merita. Pentru cine este pasionat de vintage si decoratiuni, multe din cele pe care le vezi acolo sunt inspiratie. Opreste-te putin langa tarabele cu antichitati, acolo sunt cele mai frumoase lucruri. Si poate ca nu au niciun farmec aruncate de-a valma pe o taraba, in bataia soarelui, dar cauta sa vezi potentialul din ele.
Vezi imaginea de mai sus, da? Toate acele farfurii amestecate aiurea, fara nicio noima ori legatura intre ele. Gasesti un milion de farfurii acolo daca ai in plan sa bricolezi ceva si ai nevoie de ele. Alege cateva si gandeste-te ca le duci acasa si faci din ele ceva ca in imaginea de mai jos (daca dai click pe poza, vezi o selectie intreaga de exemple):
Sursa foto: Pinterest
Imi pare rau si acum ca nu am cumparat un cantar vechi de bucatarie, rusesc, de un verde aprig, de felul celor care se gaseau prin orice bucatarie romaneasca, prin anii ’70-’80. I-as fi gasit un colt undeva, asa cum altcineva a gasit un colt pentru acesta:
Sursa foto: Pinterest.
Later edit: Am si eu cantarul meu! Rosu, nou si cumparat de la Lidl cu 45 de lei. Nu este vechi, dar copiaza ceva din farmecul cantarelor de altadata:
La ce folosesc vechiturile astea?
Iti trebuie un pic de practica sau imaginatie pana ajungi sa vezi ce poti face cu fiecare obiect. Important este sa incepi de undeva, iar in lumea asta pestrita sigur iti atrage ceva atentia. Iar atunci intri in vorba cu proprietarul, care vrea sa iti arate si asta, si cealalta, si face si o reducere de pret. Si asa pleci cu sapte chestii dintr-un loc in care te-ai oprit doar sa te uiti putin.
Cristian si Razvan vand doar in targ, desi au foarte multe obiecte pe care multi amatori le-ar vrea probabil. La ei am gasit un degetar din ceramica minunat, mare … cat un degetar (5 lei pretul initial, care a fost apoi redus cu 50%), dar si o multime de alte miniaturi din portelan, cele mai multe de inspiratie olandeza. Plus o lampa veche si o casuta din ceramica, tot in miniatura.
Si mai au cei doi frati multe, multe vase din ceramica foarte frumoase, tablouri deosebite si statuete metalice. Tot la ei am vazut un carucior pentru copii foarte vechi, dar in stare excelenta, si un cos colorat pentru fructe si legume, pe care imi dau seama ca ar fi trebuit sa il cumpar.
Iar caruciorul acesta micut cred ca ar arata grozav cu un ghiveci de flori in el:
La „domnul profesor” am vazut o masina de cusut din 1850 inca functionala, pentru colectionari. Si doua masini de macinat cafea poate la fel de vechi, aduse din Olanda, unde „domnul profesor” merge din cand in cand sa se aprovizioneze. Face parte din asociatia colectionarilor si spune ca toata afacerea asta cu antichitati merge numai daca pui pasiune in ea.
Mi-au placut mult halbele de bere, pe care le poti transforma usor in recipiente de depozitare, in bucatarie mai ales. Le gasesti la preturi pornind de la 25 de lei, iar modelele sunt deosebit de variate. Mi-am cumparat doua, opace, pentru zahar si pentru cafea.
Daca petreci suficient timp printre tarabe, ajungi sa descoperi singur povestile obiectelor vechi. Pleci mereu acasa cu ceva, desi ai venit doar sa te uiti. Si mereu iti pare rau ca ai lasat ceva in urma necumparat.
Ti s-a intamplat asta vreodata? Povesteste-mi comentand mai jos!
Va recomand grupul „Cautatorii de vechituri”, pe Facebook. Sunt sigur ca o sa gasiti o gramada de lucruri frumoase 🙂
Multumesc pentru pont, nu stiam ca exista! 🙂