Cutia asta veche din lemn zace de o gramada de vreme fara vreun rost in curtea mea. Am tot mutat-o de colo colo pana am gasit un proiect perfect pentru ea: am transformat-o intr-o tava.
Si nu oricum, ci intr-una cu picioare foarte sic. Desi, daca te uiti un pic la obiectul de la care am pornit, n-ai spune ca e posibil, nu?
Acesta este unul din proiectele acelea in care nu folosesti doar suruburi si piulite, ci si vopsea, iar mestereala se imbina cu un strop de desen si pictura. Exista o parte migaloasa care transforma rezultatul acestui proiect intr-un lucru deosebit. Citeste pana la capat articolul, ca sa vezi despre ce vorbesc!
Lista de materiale
Cutia din lemn cu pereti ingusti este primul obiect. Are forma unui sertar, daca vrei, dar de dimensiuni mai mici – a mea are in jur de 20 cm x 24 cm. Poti folosi un sertar de noptiera, de exemplu, dar sa ai grija sa alegi pentru ea manere suficient de rezistente.
Apoi, iti trebuie vopsea pentru culoarea de baza – o cantitate mica, adica ceva mai putin de un pahar pentru o cutie de marimea celei despre care ti-am vorbit. Eu am folosit o vopsea de culoare ivoar pe baza de creta, pentru ca aceasta permite prelucrarea pentru a obtine in final un aspect vintage. Daca vrei sa faci si tu la fel, ai nevoie si de o bucata de circa 10 centimetri de smirghel potrivit de aspru.
Vopseaua pe care o vezi mai jos – marca Shabby Provence – costa in jur de 23 de lei si am gasit-o la Hornbach si se diferentiaza de alte tipuri de vopsele prin faptul ca se dileaza cu apa, nu cu diluant, ulei ori alcool, ceea ce o face mai usor de folosit. In plus, timpul de uscare este mai scurt, iar stropii sunt mult mai usor de indepartat cu apa, daca nu o lasi sa se usuce prea tare. O gasesti in mai multe nuante pastelate – gri, verde, albastru deschis sau z, dar exista si alti producatori care ofera acest tip de vopsea si in culori mai tari (am un dulap galben vopsit astfel, de exemplu).
Daca vrei sa stii mai multe despre acest tip de vopsea si sa afli cum sa o folosesti fara greseala, lasa-mi intrebarea ta intr-un comentariu mai jos, iar un specialist iti va da cel mai potrivit raspuns!
Al doilea tip de vopsea poate fi acrilica, la tub, de tipul celor pe care le gasesti din cand in cand la Lidl ori la departamentul pentru pictura si desen de la Hornbach. Culoarea este la alegerea ta, dar gandeste-te sa fie in contrast cu cea de baza. Poti folosi si un marker permanent ori o alta carioca intr-o culoare puternica. In final, pentru protectia vopselei / cariocii folosite, ai nevoie de un strat de lac – spray ori care se intinde cu pensula. Eu iti recomand sa alegi unul spray, din aceeasi gama precum sprayurile Maston pe care le-am folosit AICI.
Iti mai trebuie doua manere pentru mobila, de tipul celor pentru sertare, ca sa le montezi pe lateral si sa poti lua tava tinand de ele. Eu am avut unele micute, care se prind cu un singur surub, dar poti alege orice alt model iti place.
Apoi, ai nevoie de patru picioare, pe care le poti face tot din butoni pentru mobila / manere rotunde, dar poti fi creativ si pune in loc dopuri de pluta sau chiar margele. Eu asa am facut: am renuntat la butonii alesi initial, iar apoi si al dopurile de pluta, pentru ca am gasit patru margele metalice mari, care se potriveau perfect cu manerele.
In interiorul tavii, am scris un citat simpatic despre rolul cafelei in viata de zi cu zi. Am de gand sa folosesc tava pentru dus cana de cafea in gradina, astfel ca cele doua merg perfect impreuna. Am ales limba engleza, din mai multe motive, dar nu este obligatoriu sa faci la fel. Daca insa vrei exact ce am scris eu pe tava mea, gasesti AICI imaginea, impreuna cu alte trei variante asemanatoare. Descarca PDF-ul, printeaza pagina pe care o vrei si copiaz-o pe tava cu ajutorul unei hartii de indigo.
Hai sa recapitulam ce ne trebuie, sa nu pierdem din vedere vreun material:
- cutia de lemn
- vopsea de baza
- vopsea pentru accent ori marker permanent
- lac (spray ori pentru pensula)
- pensule potrivite
- 10 cm de smirghel de asprime medie
- doua manere pentru mobila
- patru picioare – butoni pentru mobila / dopuri / margele samd
- citatul printat
- hartie de indigo
Sa trecem la treaba!
Iti place ce citesti? Alatura-te celor cateva sute de abonati carora le trimit saptamanal prin email astfel de articole!
[mc4wp_form id=”604″]
Cum faci
Mai intai, cureti cutia si o o pregatesti pentru vopsit. O dai cu vopsea in doua straturi si o lasi sa se usuce bine. Daca vrei un look vintage, foloseste smirghelul ca sa cureti muchiile de vopsea si sa lasi aspectul acela de aparenta uzura.
Cu cat cureti mai multa vopsea, cu atat va fi mai accentuat aspectul de vechi. Tine minte insa ca treaba asta e una care produce mult praf, asa ca fa-o intr-un spatiu deschis si ferit de vant si poarta manusi si masca pentru nas, ba si ochelari daca esti o persoana sensibila, ca sa iti protejezi pielea si ochii.
Dupa ce ai terminat cu vopsitul si ai dat tavii aspectul vintage, urmeaza montarea manerelor. Marcheaza centrul pe partile laterale mai mici, ca punct de reper pentru fixarea manerelor. Avand manere cu un singur surub, am gaurit partile laterale fix in centru. Daca ale tale se monteaza cu doua suruburi, trebuie sa urmaresti ca acestea sa vina la distanta egala de centru, pe fiecare din partile laterale mai mici.
Este de preferat sa folosesti o bormasina ca sa dai gaura mai intai, pentru ca apoi sa poti introduce mai usor surubul. Si odata cu bormasina, si o mana de ajutor este binevenita, sa stii! 🙂
Dupa manere, trebuie montate picioarele. Ai nevoie de patru gauri in fundul tavii, cat mai aproape de colturi (la 3 centimetri distanta de colt, de exemplu), ca sa poti monta picioarele. Ai grija ca, atunci cand marchezi locul in care vei monta picioarele, sa iei in calcul grosimea laturilor laterale si sa lasi suficient spatiu incat sa poti monta surubul prin interior, fara sa te incomodeze peretii tavii.
Cum scrii si colorezi citatul
O alta alegere dificila pe care a trebuit sa o fac a fost legata de ceea ce urma sa scriu pe tava. Clar, ceva despre cafea, mi-am spus. Ok, dar mai departe? Ce fel de fonturi, ce fel de citat? Si ce culoare? Sa spunem ca am ales usor culoarea, fiind cea pe care o gasesti si in logo-ul blogului meu. Apoi, am restrans aria de cautare pentru fonturi in acelasi mod: am ales fonturi pe care le gasesti si aici, pe blog. Cat despre citat…. am decis cu greu, pana la urma: viata incepe dupa ceafa. Un adevar pe care – sunt sigura – il simt aproape dureros pe propria piele multi dintre cei care sunt nevoiti sa se trezeasca mereu cu noaptea in cap.
Citatul se transfera usor in interiorul tavii cu ajutorul unei foi de indigo…
…iar apoi se coloreaza cu markerul ori cu pensula cu vopsea acrilica.
Lasi totul sa se usuce, dai un strat de lac pe deasupra si gata!
Mai are ceva in comun cu vechitura aceea care zacea intr-un colt al casutei de scule? Nu, in mod clar! Am acum o tavita simpatica si care, pe deasupra, pastreaza in ea un mare adevar: viata incepe dupa ce ai baut cafeaua.
Stii ce imi place la tava asta cel mai mult? Picioarele. Nu mi-as fi inchipuit ca poate iesi ceva atat de simpatic cu jumatate din colierul meu rupt…
Si-mi mai place mult vopseaua pe baza de creta. Este usor de folosit si ofera multe posibilitati. Sunt inca multe de descoperit in legatura cu vopseaua asta, nu-i asa?