Asa mi-am facut singura crema pentru maini

Toate femeile pe care le stiu au nevoie de crema pentru maini si nu stiu cate dintre ele sunt multumite de ceea ce folosesc. Daca as aduna banii cheltuiti pe creme pentru maini – si, in general, pe cosmetice – as pleca fara grija in vacanta in Hawaii. Iar acolo as gasi cocos pe toate drumurile si as face din el crema pentru maini.

Despre asta e vorba: nu mai dau banii pe creme, ci imi prepar singura. Am reusit din prima, a doua oara deja experimentez cu arome si elemente noi.

Pasii ii gasesti in continuare, daca vrei sa iti faci propria crema, mult mai sanatoasa si lipsita de chimicale decat orice produs asa-zis bio eco natural din comert. Citeste, trimite prietenilor, spune tuturor, pentru ca reteta asta merita sa inlocuiasca fara regret oricare crema fitoasa si scumpa!

Lista de ingrediente

Din diferitele retete pe care le-am gasit pentru creme facute in casa, am ales cu greu una de la care sa plec, iar factorul hotarator a fost ca aveam aproape toate ingredientele in casa. „Aproape” pentru ca imi lipseau doua, pe care le-am inlocuit cu ulei de migdale dulci si ulei esential de iasomie.

Asadar, lista de ingrediente este urmatoarea:

  • o lingura de ceara de albine (fulgi)
  • o lingura de ulei de cocos
  • o lingura de unt de shea
  • doua lingurite de apa distilata
  • o jumatate de lingurita de glicerina (gasesti la farmacie)
  • o lingurita de ulei de migdale dulci (dar poti folosi si ulei de masline extravirgin)
  • 15 picaturi de ulei esential de iasomie

Iti mai trebuie un vas pentru topit in bain-marie si inca unul cu apa, o spatula curata din lemn (poti folosi bete chinezesti ori o lingura din lemn noua) si un recipient foarte curat in care sa pui crema.

Hai sa vorbim inca un pic despre ingrediente. Nu sunt eu specialist in produse naturiste, dar am cercetat problema si am aflat cate ceva. Un ulei de cocos bun trebuie sa fie ecologic si presat la rece, cum este cel pe care l-am cumparat eu (in jur de 25 de lei 175 de grame). La fel uleiul de migdale (10 lei 50 de mililitri). Untul de shea costa 22-25 de lei 200 de grame.

Ceara de albine este, de fapt, facuta fulgi, iar o punga de 25 de grame costa 6-8 lei si ajunge cred sa faci crema de maini de 2-3 ori. Adauga uleiul esential (6-9 lei) si apa distilata. Cat despre glicerina, este de preferat cea vegetala (pana in 10 lei 100 de mililitri), dar eu nu am avut-o, asa ca am folosit boraxata.

Toate aceste ingrediente hidrateaza si protejeaza pielea. Da, asta scrie pe toate cutiile cu crema de maini, dar crede-ma ca ce obtii amestecand acesti compusi naturali nu poate fi egalat de lotiunile pe care le gasesti in magazine.

Cum prepari crema

Am spus mai sus ca folosesti cantitati egale de ulei de cocos, ceara de albine si unt de shea, dar nu toate merg in aceeasi ordine la topit. Prima pe care o pui in vas este ceara, apoi asezi vasul pe o craticioara sau  un ibric cu apa, pe foc. Lasi sa se incalzeasca treptat si amesteci ca sa se topeasca uniform. Cand ceara este lichida, adaugi uleiul de cocos si apoi untul de shea, amestecand pentru a se incorpora treptat. Urmeaza glicerina, timp in care continui sa amesteci.

Iei vasul din sticla de la incalzit si adaugi acele doua lingurite de apa distilata, usor incalzita. Acum trebuie sa amesteci iar bine, pana cand se incorporeaza apa, iar compozitia asta nu mai arata ca o maioneza taiata. Vei vedea ca, pe masura ce se raceste, devina albicioasa si tinde sa se ingroase precum o budinca.

Iti place ce citesti? Distribuie articolul in social media!

Acesta este momentul in care operatiunea mea a luat-o razna: incercand sa pun cele cateva picaturi de ulei de migdale dulci, am scapat capacul in compozitie, iar uleiul s-a dus cat a vrut el. Adica o lingura, zic eu. „Na, ai gresit-o!”, mi-am zis, dar cum nu mai avea rost sa incerc sa repar asta, asa ca am mers mai departe. Pana la urma, ce avea sa fie rau, cata vreme uleiul acesta este si el puternic hidratant? Drept urmare, reteta are cantitatile pe care le-ai vazut mai sus.

La final, cand compozitia era in curs de racire, am adaugat uleiul esential de iasomie. Sa tii minte ca, de fiecare data cand pui uleiuri esentiale intr-o compozitie, aceasta nu trebuie sa fie fierbinte, altfel uleiul se volatilizeaza si tu ramai cu mai nimic din efectul lui.

In final, am pus crema intr-o cutie foarte curata (spalata la temperatura mare in masina de spalat vase, pentru ca nu aveam una noua) si arata asa:

Cand este calda, crema are o textura care imi aduce aminte de budinca de vanilie pe care o fac pentru eclere. Si miroase bine bine. Odata ce se raceste, se intareste si trebuie sa apesi putin ca sa poti lua ceva pe degete. Se topeste usor insa, de la caldura corpului, iar senzatia pe care o lasa in urma este grozava…

Imi place faptul ca hidrateaza puternic, in profunzime, iar mainile nu raman unsuroase mult timp (cred ca e tocmai bine cata glicerina am pus). Are un miros delicat si placut si am constatat ca se preteaza la fel de bine si pe coate, si pe buze.

Sa ma fac mic si negru daca mai cumpar de-acum crema de maini!

Asta dupa ce am incetat sa mai cumpar balsam pentru rufe, ti-am spus aici de ce si ce folosesc in loc! Ok, ok, recunosc, nici lotiune impotriva tantarilor nu mai cumpar de o vreme…

Tu la ce produse cumparate ai vrea sa renunti pentru alternative facute in casa? Spune-mi comentand mai jos si voi cauta si testa pentru tine varianta facute in casa!

19 thoughts on “Asa mi-am facut singura crema pentru maini”

  1. Bună! Super rețeta de cremă. O întrebare aș avea: în loc de ulei esențial, pot pune Vit.E de ex?

    1. Buna! Nu am incercat asta si nu stiu sa iti spun care ar fi efectul. Exista combinatii interzise cu vitamina K, spre exemplu. Sper ca nu este cazul cu vitamina E, este destul de prietenoasa.

    1. Apa distilata am gasit la farmacie, din aceea am folosit.
      Cea pentru fierul de calcat este dedurizata, in senul ca nu are calcar, dar nu stiu daca este la fel de pura si de sigura pentru cosmetice.

      1. Apa distilata se găsește in benzinarii, uneori si in supermarket.
        Te-am descoperit de curând si mă încântă ceea. e citesc.

  2. Florentina

    Bună!!
    Sunt începătoare în ce privește preparatele handmade, dar îmi place f mult ideea te de crema de mâini și vreau sa o încerc și eu , doar ca nu as vrea sa fie foarte solida la final îmi poți spune ce ingredient se adaugă mai mult pentru ca as vrea sa o pun la final întru recipient cu pompita. Mutumesc anticipat

    1. Nu stiu daca merge diluata atat de mult incat sa mearga prin atomizor, pentru ca o parte din ingrediente au tendinta de a se intari si a face depuneri care pot sa infunde pompita – ceara si uleiul de cocos. Incearca sa pui mai mult ulei de migdale si apa distilata, dar nu prea cred totusi ca va fi atat de subtire incat sa o poti folosi fara probleme in pompita.

      1. Florentina

        Mulțumesc, azi mi-au venit ingredientele necesare pentru crema și sper curând sa reușesc sa o fac

  3. Crema de fata, nu mai folosesc de mult din comert, pentru ca ingredientele imi irita tenul. Asa ca imi prepar singura:
    · Unt de Mango – o masura
    · Unt de Murumuru – o masura
    · Ulei de Jojoba – o masura
    · Ulei de Luminita Serii – ½ masura
    · Colagen vegetal – 1/3 picaturi (putin, 1-5% concentratie maxima)
    Toate au efect de restructurare a colagenului, regenerarea tesutului, cresc elasticitatea pielii, hranesc
    Se amesteca usor, cu un betisor de inghetata, in recipientul final. Da, nu este nevoie sa le incalzesti, poti sa omogenizezi unturile direct prin adaugarea uleiului. Cantintatile se pot ajusta in functie de cat de solida/fluida ai vrea sa iti iasa crema in final.
    Pot fi luate in considerare si: Untul de Shea sau Uleiul de Argan
    · La final se adauga uleiuri esentiale: Lavanda, Muscate, Rozmarin, Tamaie (cate 1-3 picaturi – adica foarte putin, 1-5% concentratie)

    1. Ralea DIY Gabi

      Wow, multumim, foarte faina explicatia!
      Poti spune pentru ce fel de ten este, te rog?

  4. 🙂
    Pai eu as vrea sa renunt la mezeluri. in fiecare zi ii pun copilului un sandvis pentru pachetul de la scoala, sunt zile in care am timp sa fac un snitel, sa fac niste chiftele fara usturoi, mai pun niste branza cu o leguma, ocazional unt de arahide, dar prea adesea nu am timp asa ca iau cateva feliute de muschi cu diverse denumiri, incercand sa nu ma uit deloc pe lista de ingrediente ca sa nu ma apuce plansul…

    1. Si noi incercam sa reducem mezelurile tot din cauza chimicalelor. Am facut un pas inainte si ne-am obisnuit sa ne uitam pe eticheta si sa cumparam, de la Lidl, doar ce are eticheta curata. Exact asa se cheama – eticheta curata. Inseamna ca au mai putine substante daunatoare, nu au coloranti si altele asemanatoare.

      1. Eu am reusit sa-mi fac sunca in casa si never mezeluri din comert.Mi-am cumparat o presa si in ea pregatesc sunca.O tai feliute , videz cat mancam 2-3 zile si o pun la congelator.Nu-mi trebuie decat 1 kg carne porc sau pui sau curcan, cateva mirodenii sare si putin timp.Daca te intereseaza in amanunt, imi spui .Cu stima, Violeta

      2. Eu nu stiu daca voi face, pentru ca nu am unde sa tin larece, dar sigur sunt altii intertesati. 🙂 Ar prinde bine reteta lasata intr-un comentariu, daca se poate. 🙂 Multumesc mult pentru idei si inspiratie. 🙂

    1. Apa distilata este inlocuita in multe situatii casnice cu apa fiarta si racita. Daca am fi intr-un spital, probabil ca nu ar fi ok, dar in cazul acesta cred ca se poate inlocui fara griji.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top