Cand stai la casa, periodic trebuie sa faci o serie de reparatii pe care nu le poti acoperi in totalitate singur. Aerisirea instalatiilor ori pregatirea pomilor pentru iarna sunt operatiuni accesibile, dar daca ai de facut reparatii la acoperis atunci, de regula, este necesara interventia unui specialist.
Am trecut recent printr-o astfel de experienta, iar lucrurile nu au mers integral cum am sperat, asa ca au fost o multime de invataminte de tras din patania asta. Vezi mai jos ce sa faci pentru ca repararea acoperisului casei tale sa nu se transforme intr-o problema si mai mare decat aveai la inceput.
Un acoperis defect poate genera probleme in tot restul casei, prin infiltratiile care se produc si care, in timp, pot ajunge sa afecteze inclusiv rezistenta, in cazul caselor pe structuri usoare. Pentru a nu ajunge aici, acoperisul trebuie protejat de factori care il pot agresa din exterior, cum ar fi crengi ale copacilor din jurul casei, care pot slabi elementele de prindere si pot zgaria sau gauri tabla, prin frecare repetata ori prin cadere. In interior, pot sa apara daunatori pe structura ori zonele de sustinere se pot modifica in timp, pe masura ce lucreaza lemnul. Uneori, viciile de montaj ori alegerea materialelor nepotrivite au urmari in timp, care se traduc prin scurgeri, infiltratii ori dezmembrarea unor elemente din acoperis.
Periodic, trebuie verificat daca acoperisul este in regula, urmarind daca mai are toate sistemele de prindere si de evacuare a apei de ploaie, dar si sistemele care previn alunecarea in bloc a zapezii de pe casa (parazapezile). Pe interior, acolo unde exista elemente de sustinere la vedere, precum stalpi sau grinzi, trebuie verificat daca ele nu au fisuri, nu s-au strambat ori nu sunt atacate de daunatori.
In situatia in care vezi la acoprisul tau unul din semnele de mai sus, este clar ca trebuie sa apelezi la un specialist, care sa detecteze cauza si sa poata face corect reparatia necesara. Iata ce trebuie sa ai in vedere atunci cand angajezi pe cineva pentru a face reparatii la acoperis. Iti povestesc pe baza propriei experiente, completate de sfaturile specialistilor de la Bilka, cel mai mare producator de tigla metalica din Romania.
Lucreaza cu firme autorizate, nu la negru
Chiar daca pretul lucrarii este putin mai mare, ca urmare a includerii in tarif a unor taxe catre stat (taxele pe munca si eventual TVA), ai asigurat un cadru reglementat, care simplifica situatia atunci cand apar probleme si iti protejeaza drepturile de consumator.
Lucrarile executate de o firma implica existenta unui contract si a unui certificat de garantie, care sunt inexistente atunci cand lucrezi la negru, cu un meserias independent. Firma iti asigua garantie pentru materialele folosite, cat si pentru executie, respectiv montaj, asa ca orice problema apare in termenul de garantie trebuie rezolvata gratuit de catre executant.
Un alt aspect este cel al accidentelor de munca ce pot aparea si care pot genera probleme penale. Firma de reparatii este cea care asigura masurile si echipamentele de siguranta ale muncitorilor (se lucreaza la inaltime!), in timp ce un incident cu un meserias care iti cade de pe acoperis poate atrage si raspunderea ta penala.
Fix din aceste motive, noi am angajat o firma pentru reparatiile de la acoperis si am preferat sa avem un contract semnat.
Cate materiale sunt necesare pentru reparatii la acoperis?
Potrivit specialistilor Bilka, acest lucru este greu de identificat de catre un consumator final. Nu exista vreun raport intre necesarul de material si suprafata lucrata, insa, daca apare neincrederea fata de necesarul intocmit de o firma, se poate solicita acelei firme ”panotajul”, adica un plan pe care ei in fac pentru a calcula colile de tigla, iar acolo se identifica necesarul de coli pentru fiecare apa a acoperisului. Verificarea se poate face in functie de latimea invelitorii alese si de cotele acoperisului. Uite un exemplu mai jos, ca sa stii ce anume sa ceri.
„Consideram ca sunt putini clientii care pot face aceste verificari, tocmai de aceea noi recomandam sa aleaga o firma de incredere. Dat fiind faptul ca sunt clienti care nu stiu cum sa aleaga firma cu care sa colaboreze, ne contacteaza si noi ii indrumam catre colaboratori din tara cu care avem o colaborare buna si pentru care am primit doar feedback ok de-a lungul timpului”, spun reprezentantii Bilka.
Ce fel de tabla este mai potrivita?
La alegerea modelului de tabla, luam in calcul culoarea si aspectul dorite, dar trebuie avuta in vedere si fisa tehnica a produsului, respectiv caracteristicile tehnice, in mod special panta recomandata pentru fiecare model de invelitoare.
Tabla este disponibila in mai multe variante de grosime, insa grosimea nu este aleasa in functie de tipul lucrarii. O grosime de 0.40 mm (cea mai mica grosime posibila conform standardului european) va fi aleasa din ratiuni de cost, dar ea se monteaza si comporta la fel ca cea de grosime 0.45 sau 0.50 mm. Problemele apar nu din cauza grosimii tablei, ci atunci cand montatorii calca pe ambutisari, nu intre module si provoaca indoituri, lucru care se intampla la orice grosime de acoperis.
Cu alte cuvinte, atunci cand calci unde nu trebuie, tabla – orice grosime ar avea – se indoaie si se intampla fix cum vezi mai jos:
Atentie la materiale, inainte si in timpul montarii
Felul in care sunt manevrate materialele inainte de utilizare influenteaza modul in care ele se vor comporta ulterior. Ele trebuie protejate si in timpul montajului, astfel incat sa isi pastreze proprietatile atunci cand sunt instalate pe casa. Mai exact, potrivit specialistilor Bilka, tabla trebuie depozitata si manevrata astfel incat sa nu se indoaie, ferita de actiunea substantelor corozive ori care ii pot afecta stratul protector. In cazul Bilka, pentru pastrarea garantiei materialelor, tabla nu trebuie lasata mai mult de 45 de zile in aer liber sau 180 de zile in spatiu inchis, inainte de a fi montata.
Cat priveste montajul, specialistii Bilka spun ca tabla trebuie taiata cu foarfeca speciala si nu cu flexul ori cu alte instrumente care incalzesc excesiv zona. Totodata, asa cum am spus si mai sus, in timpul montajului, nu se calca pe oriunde pe tabla, ci doar intre module si doar acolo unde ea este dublata de sipca, pe dedesubt. Iar incaltamintea celui care calca trebuie sa fie moale si fara pilitura de metal pe ea, altfel invelisul se zgarie si nu va mai rezista la fel de bine in timp.
Conditiile complete de depozitare si montaj le gasesti AICI, iar de ele trebuie tinut cont pentru a putea beneficia de garantia pentru materiale. Daca aceste lucruri sunt urmarite si respectate, acoperisul nu va intampina probleme pe parcursul anilor.
Iar ca sa fie si mai clar cum anume trebuie montat in mod corect un acoperis si cum se executa lucrarile la el, las aici si un clip care indica in mod clar etapele si cerintele pentru fiecare pas.
Ca neprofesionisti, ne este greu uneori sa avem control asupra lucrarilor pe care altii le realizeaza pentru noi, dar important este sa ne informam inainte si sa urmarim apoi ca pasii sa fie respectati. Nu va fie teama sa interveniti ori de cate ori vedeti ca ceva nu este in regula in ceea ce fac executantii. Aveti dreptul sa stiti ce se intampla cu lucrarea pe care o platiti si sa cereti respectarea tuturor prevederilor legale si a ghidurilor de montaj.
Evident ca pot oricand sa apara probleme, pentru ca doar simpla existenta a procedurilor nu ne salveaza de la erori, ci trebuie ca si oamenii sa le respecte integral. Din pacate, noi fix de factorul uman ne-am izbit, pentru ca simpla existenta a unor acte si legi nu mai rezolva problema atunci cand un furnizor de servicii alege cu buna stiinta nerespectarea lor. bine insa ca si aici exista cai legale, la care orice om de buna credinta alege din start sa apeleze.
Daca articolul ti-a fost de folos, da-l mai departe, distribuindu-l in social media ori prietenilor care au nevoie de astfel de sfaturi.
Spor in proiecte iti doresc si nu uita: poti descoperi si alte informatii si proiecte folositoare pentru casa ta urmarindu-ma pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY & Decor, pe Instagram si pe YouTube.