Cand prietenii te stiu pasionat de reconditionare, ai noroc sa primesti uneori material neasteptat pentru proiectele tale. Eu am primit o oglinda cu rama defecta, in ideea ca o pot face ca noua si asa s-a si intamplat.
Iti arat, in cele ce urmeaza, un proiect in doi pasi, in urma caruia am o oglinda noua in hol, cu o rama decorata diferit de ce vezi prin magazine. Ia aminte, intr-o zi ti-ar putea fi de folos acest truc!
Oglinda primita este una cu rama din lemn de balsa, in stil bagheta, de tipul celor pe care le gasesti la Ikea, cu dimensiuni aproximative de 40 cm x 140 cm. Lemnul fiind usor si moale, s-a stricat pe la colturi, astfel ca rama se dezmembra usor si exista riscul sa cada foaia de oglinda.
Rama trebuia reparata inainte de a o trata in orice alt fel, astfel ca am pregatit un adeziv pentru lemn si chit pentru lemn, ca sa pot acoperi micile defecte ori crapaturi. Pentru a face suprafata neteda dupa reparatie, am folosit in smirghel cu granulatie de 340, apoi doua culori de vopsea pe baza de apa de la Annie Sloan – Greek Blue si Original, dar si ceara. Cum tehnica de vopsire este un pic diferita de data asta, am avut nevoie de o pensula si de un buretel.
Reparatia
Primul pas a fost sa lipesc colturile desprinse, folosind un adeziv cu uscare rapida pentru lemn, pe care il folosesc frecvent in proiectele mele si de a carui performanta sunt foarte multumita.
Dupa uscare, a fost nevoie sa sa completez o bucatica de lemn lipsa, cu o scobitoare si chit de lemn, prin procedeul pe care ti l-am explicat si in articolul de aici.
Vopsirea
Am vrut un efect atipic, asemanator texturii denimului, pe care l-am obtinut usor, prin suprapunerea a doua straturi de culoare – albastru si alb. Tehnica este simpla, dar ai nevoie de un pic de indemanare si de hartie sau banda de scoci ca sa izolezi sticla si sa nu o patezi cu vopsea ori cu ceara.
Aplici primul strat de vopsea si lasi sa se usuce. eu am folosit o pensula pentru asta, ca sa pastrez striatiile specifice lemnului, dar si tesaturii. La al doilea strat, am folosit un buretel cu ajutorul caruia am aplicat vopseaua alba, in doua directii, perpendiculare una pe alta.
Ca sa iti iasa bine efectul, lucreaza cu o cantitate mica de vopsea nediluata, pe care o pui pe un capac ori pe o farfurie. Dupa ce iei vopsea pe buretel, o intinzi frecand buretele de o suprafata plana, astfel incat sa nu existe vreun surplus care sa iti produca pete. Practic, trebuie sa existe doar o urma de vopsea pe burete, pe care apoi o stergi pe suprafata de vopsit, lasand urme asemanatoare celor de pe blugii uzati.
Important este si modul de aplicare. Intinzi vopseaua alba pe lung si apoi pe lat (sau invers), in ideea de a reproduce textura unei tesaturi. Nu apasa in exces, ca urma sa fie uniforma. Daca ti-a ramas pe undeva prea multa vopsea alba, sterge-o si apoi intinde ce a ramas, folosind partea curata a buretelui.
Fiind o oglinda foarte inalta si ingusta, este mai dificil de pozat, dar cred ca ti-ai facut deja o idee despre rezultatul acestui proiect.
Daca ti-a placut acest proiect, distribuie-l in social media si trimite-l prietenilor pasionati de bricolaj!