Am renuntat la covoare aproape in totalitate, pentru ca am ales incalzirea prin pardoseala, care functioneaza eficient mai ales cand nu acoperi podeaua. Am gresie in 80% din casa si o suprafata de cateva zeci de metri patrati de spalat si sters in mod regulat. Si am o multime de proiecte pe care, pana voi avea atelierul meu, le mesteresc in casa si in curte.
Imi trebuie, asadar, un mop care sa isi faca bine treaba. L-am gasit, l-am probat, acum iti povestesc si tie despre el, pentru ca este un sistem care isi merita banii. Este vorba despre Leifheit Clean Twist.
Este vorba despre Leifheit Clean Twist – un set format din mop si galeata rotativa, pe care l-am primit si folosit, pentru testare, in ultima saptamana. Leifheit este un producator german de echipamente de curatenie si pentru bucatarie cunoscut mai ales in industria hoteliera, fiind preferate de cei care au nevoie de instrumente profesionale. Desi auzisem despre ei, nu am folosit niciodata altceva decat instrumente pentru gratar ori alte obiecte mici pentru bucatarie. Pana acum.
Ce am remarcat la acest set, in primul rand, a fost cat de usoara era cutia, mult mai usoara decat ma asteptam. Pana am ajuns cu ea acasa, am avut timp sa studiez pictogramele, suficient de clare incat sa nu mai ai nevoie de alte instructiuni. Uituca de mina insa nu a mai stiut cum se monteaza coada… M-am prins repede, asa cum poti vedea si in clipul video de mai jos.
Coada este din metal usor si dur si se monteaza din doua bucati, prinse prin insurubare si cu o siguranta care nu permite demontarea din greseala. La mijlocul cozii se afla o clapa, pe care o ridici la stoarcere ori atunci cand vrei sa coada faci mai lunga ori mai scurta. Iar daca vrei sa stii exact, iti spun ca, odata montata, coada poate fi fixata la lungimi intre 110 cm si 140 cm, pe masurate.
Pe aceeasi coada se pot monta, in loc de mop, cel putin alte sase accesorii pentru curatenie – raclete si maturi de diferite tipuri si cu utilizari diferite. Ele nu fac parte din setul Clean Twist, ci se achizitioneaza separat. Daca iti trebuie o coada mai lunga, gasesti tot separat una care ajunge la 4 metri lungime si care este aproape la fel de usoara precum cea din setul Clean Twist.
Rezerva de microfibra se prinde tot printr-un sistem click si este usor de indepartat. Galeata este gradata pe interior: are o capacitate de 18 litri, dar este suficient sa pui in ea doar 6-7 litri de apa, ca sa ai spatiu pentru stors. Am mai remarcat de la inceput usurinta cu care se roteste sistemul de stoarcere. M-am jucat precum copiii si l-am intors cu mana, iar el s-a rotit timp de aproape un minut. Da, l-am cronometrat, de curiozitate.
Cum este cand il folosesti? Sa iti spun intai ce astept de la un astfel de set: sa fie usor de manevrat, mopul sa se stoarca bine, sa nu lase scame si sa adere bine pe suprafete. Nu in ultimul rand, sa fie rezistent si usor de curatat.
Ce mi-a placut
- Ca nu lasa scame. De obicei, orice mop pe care l-am avut (mai putin cele de tip laveta), erau clatite inainte de prima utilizare pentru a indeparta scamele. De data asta l-am folosit luat direct din cutie si ma bucur ca nu am strans scame in urma lui. Dupa o saptamana in care l-am folosit de cinci ori, microfibra nu s-a scamosat si rezista ok. Inca nu am cumparat alta, dar se gasesc, la cca 25 de lei bucata.
- Ca se stoarce foarte usor. Pui mopul in rotativa, lasi clapa in jos si apesi usor pe maner, iar el isi face treaba singur. Asa cum ti-am spus si in video, si un copil poate face asta cu usurinta.
- Ca nu trebuie sa schimb capatul in functie de suprafata, pentru ca microfibra sterge la fel peste tot. Ma enerveaza accesoriile multiple, pentru ca cer spatiu de depozitare si timp pentru montat si demontat. De asta imi plac lucrurile simple, pe care le iei din cutie si le folosesti.
- Ca rezerva are fibrele mult mai scurte in centru (in jur de 5 cm), asa ca nu se mai face „carare” intre ele cand stergi, cum se intampla la mopurile clasice.
- Ca exista instructiuni legate de cat sa storci mopul in raport de suprafata curatata – de doua ori pentru gresie si de patru ori pentru parchet.
- Ca atunci cand ai terminat treaba si ai curatat mopul, ramane uscat dupa 5-6 stoarceri.
- Ca are coada suficient de lunga pentru ca un om de inaltimea mea (aproape 1,70 m) sa nu stea aplecat cand sterge.
- Ca am scapat pe jos, pe gresie, galeata (noroc ca era goala) si nu a avut nici pe naiba. A sarit in sus si a ramas intreaga. Plasticul este dur, insa nu rigid si nu pare sa se sparga la socuri.
Ce am de comentat
Este mult spus ca nu mi-a placut ceva, pentru ca este un produs bine realizat si pare destul de rezistent.
Galeata este un pic peste marimea cu care sunt obisnuita, asa ca a trebuit sa o depozitez altfel decat pe cea precedenta, insa nu mi se pare un inconvenient major. Dimensiunile galetii sunt 46 cm x 25 cm, in cazul in care ai nevoie de acest amanunt.
Am vazut multe seturi de curatenie unde galeata avea rotite. In prima faza, mi-am spus ca ar trebuit rotite la o galeata de 18 litri. Insa existenta rotitelor poate fi si un dezavantaj, pentru ca mecanismele astea pot zgaria pardoseala si nu sunt foarte fiabile, ca orice obiect construit din mai multe bucati. In plus, intr-o galeata cu interior neregulat, mizeria se decanteaza in colturi si este mai greu de indepartat.
Setul este foarte simplu construit, dar cred ca tocmai asta il face eficient. Il consider un produs premium, deci are un pret peste cel al altor produse similare de pe piata. Cred insa ca isi merita banii, asa ca il recomand. Il poti cumpara de aici.
Later edit: Dupa un an de utilizare, imi mentin parerea ca acest mop rotativ este un produs care isi merita banii. Galeata este foarte stabila si nu se rastoarna (mai bine fara rotite!), coada rezista fara sa se indoaie, iar clapa de la sistemul de stoarcere functioneaza in contiuare excelent. Recomand!
Later later edit, adica din 2021: Am testat inca o varianta a mopului – Leifheti Clean Twist Ergo, care s-a dovedit a fi la fel de rezistenta. O gasesti AICI, alaturi de alte variatii ale acestui mop.