Aproape 4 din 10 romani nu au schimbat nicio piesa de mobilier de peste sase ani si au trecut mai mult de patru ani de cand au zugravit ultima data. Daca ar avea cum, acestia si-ar dori sa investeasca in renovarea locuintei: cei mai multi ar schimba mobila, instalatiile sanitare, tamplaria si ar zugravi, conform unui un studiu realizat, in iunie 2021, de compania de cercetare Novel, la initiativa Provident Financial Romania.
Renovarea si reamenajarea urmaresc confortul intr-o locuinta, dar pot fi declansate si de reparatii sau lucrari neprevazute. Cum te pregatesti pentru acest proiect si ce solutii ai pentru a-l sustine daca nu ai economisit inainte? Daca recurgi la un imprumut, trebuie sa o faci cu responsabilitate, cantarind toate avantajele si dezavantajele lui. Ce cheltuieli apar, cum le prioritizezi si cum le tii sub control?
Sunt intrebari de bun simt inaintea oricarui proiect de reamenajare cu buget redus. Iata si raspunsurile pentru o astfel de situatie.
Cu ce incepe proiectul de reamenajare?
Reamenajarea porneste din nevoia de a schimba mediul in care locuim sau cand ceva nu funtioneaza. Doua cerinte sunt de urmat: sa construim un décor placut si functional si care sa ne usureze viata pe masura ce inaintam in varsta.
Orice plan are insa nevoie de un buget, care trebuie asumat si asigurat din start. Ideal este sa te pregatesti pentru reamenajare economisind inainte, dar uneori lucrarile sunt urgente si neprevazute, fara sa tina cont de ce ai planificat.
Daca nu ai economii, un imprumut poate fi solutia potrivita. Daca mergi pe varianta unui imprumut, e bine sa cantaresti cu atentie toate optiunile din piata. De exemplu, Provident, una dintre cele mai mari IFN-uri de credite de consum din Romania, a lansat recent creditul ProviSenior , prin care persoanele eligibile beneficiaza de o reducere de 10 puncte procentuale fata de dobanda standard, dar si de o asigurare gratuita de viata si de accidente. Nu uita insa ca orice credit are avantaje si dezavantaje. Provident nu este cea mai ieftina optiune din piata, insa ar putea fi o solutie potrivita pentru tine. Verifica cu atentie care este suma totala de plata si clarifica orice nelamurire inainte de semnarea contractului. Intreaba ce se intampla daca nu poti plati una sau mai multe rate la timp si care este procedura pentru rambursare anticipata. Nu in ultimul rand, imprumuta doar suma de care ai nevoie, chiar daca te-ai califica pentru sume mai mari.
Odata clarificata finantarea, trei categorii mari de lucrari iei in calcul, iar planificarea lor atenta te poate ajut sa tii cheltuielile sub control.
Instalatiile
Indiferent de aspectul final, instalatiile sunt mereu punctul de plecare cand reamenajam. Mai intai, ele trebuie verificate pentru a depista eventualele defectiuni ascunse ori vicii care pot provoca avarii pe termen lung. Reparatiile trebuie facute primele, inainte de zugravit ori montat mobilierul nou. Cum ar fi sa spargi un perete pe care abia ai pus faianta doar pentru ca nu ai verificat din timp o teava care avea fisuri?
Mai apoi, pot fi necesare modificari daca ai in plan sa schimbi pozitia unor obiecte sanitare sau a unor corpuri de iluminat. Daca iti cumperi frigider nou si vezi ca nu ai priza in nisa de pe hol unde vrei sa il instalezi? Si ce faci cand constati, la finalul lucrarilor, ca instalatia electrica nu suporta masina de spalat si cuptorul pe acelasi circuit?
De aceea, instalatiile sunt primele in planul tau si cele mai importante in buget. Costul lor variaza de la caz la caz si poate parea mare pe termen scurt, dar lipsa de interventie iti afecteaza bugetul mai tarziu. Ca sa reduci cheltuieile aici poti face pe cont propriu lucrarile lipsite de riscuri (schimbarea bateriilor sau a obiectelor sanitare) si repara lucrurile minore, precum un bazin de toaleta cu mechanism defect sau un filtru imbacsit.
Daca stai la bloc, intreaba administratorul ce lucrari pot fi suportate in comun, intrucat este sarcina asociatiei sa se ocupe de bunuri comune precum coloanele de apa si caldura ori acoperisul. Daca problema este la centrala termica, verifica termenul de garantie si alege o garantie extinsa, pentru a te pune la adapost pe termen lung de cheltuieli cu reparatiile.
Cheama specialisti autorizati pentru a repara instalatiile de gaze si electrice, pentru ca o lucrare facuta de amatori poate provoca mai tarziu un dezastru. Intreaba prietenii, vecinii sau chiar furnizorul tau de gaze ori electricitate despre specialistii autorizati pentru lucrarile respective. Cere pareri si oferte si vezi cum este mai avantajos si cere-i sa ti asigure garantie, ca protectie pe termen lung.
Finisajele
Gresia, faianta si zugraveala reprezinta cea mai costisitoare parte cand nu ai probleme majore cu instalatiile, pentru ca trebuie sa iei in calcul atat costul materialelor, cat si manopera.
Chiar daca alegi finisajele in functie de aspect, tine cont de functional, ca sa poti intretine cu usurinta casa dupa renovare. Ia in calcul cat timp si efort cere intretinerea lor si alege finisajele pe care le poti mentine in stare buna fara sa fie un chin curatenia. Sunt greu de intretinut suprafetele foarte lucioase (MDF lucios, marmura, oglinda), dar si cele foarte mate (piatra), mai ales cand le instalezi in zone cu trafic intens precum bucataria. Alege in loc suprafete satinate, gresie si faianta fara rosturi (rectificate), var superlavabil si tesaturi care contin Teflon, mai rezistente la uzura, mai ales daca ai animale de casa.
Cand peretii sunt in stare buna, zugravitul este relativ simplu si se poate face in familie, cu ajutor de la prieteni sau rude mai in putere. Te costa mai putin sa te revansezi fata de ei decat sa angajezi meseriasi care cuantifica la metru patrat o lucrare care, cu ajutorul apropiatilor, poate fi rezolvata intr-un weekend.
Inca un sfat cu bataie lunga: pentru suprafete mari, alege culori neutre sau pastelate si completeaza cu accente de culoare, ca decorul rezultat sa fie suportabil. Testul de vopsea rezolva problema: zugraveste jumatate de metru patrat de perete in culoarea aleasa, ca sa vezi cum arata in locul dorit. Daca nu-ti place, te poti razgandi si scutesti cheltuieli importante.
Dincolo de aspect, urmareste raportul calitate / pret si nu te orienta spre cele mai ieftine produse, ci spre unele de nivel mediu sau recomandate de utilizatori. Gresia ori faianta de 30-35 lei / mp pot fi la fel de fiabile uneori precum cele de 70 lei / mp, iar aspectul nu este foarte diferit. Adauga costul adezivului si al montajului (in total circa 40 lei / mp) si vezi cat platesti pe suprafata respectiva. Placile foarte mici si mozaicul costa mai mult la achizitie, dar si la montaj, asa ca evita-le ca sa pastrezi cheltuielile sub control.
Cauta campanile de reduceri si lichidarile de stoc la gresie si faianta si, in acest caz, asigura-te ca ai o rezerva de 20-25% de material, fata de pierderea de 10% obisnuita. Cumpara finisaje in anotimpul rece, cand preturile sunt mai mici si ia-le din magazine care asigura transportul gratuit. Uita-te si dupa ofertele la pachet ori care includ produse auxiliare (lavabila si amorsa ori gresie / faianta si adeziv), pentru ca uneori iesi mai ieftin decat daca le cumperi separat.
Exista grupuri de Facebook specializate in amenajari, unde sute de mii de oameni simpli impartasesc experientele lor in astfel de proiecte, iar acolo poti gasi multe informatii de folos.
Decorul
Este ultima din cele trei categorii de cheltuieli si priveste ceea ce remarcam prima oara, intr-o casa. Aici este cel mai usor sa pierzi sirul cheltuieilor, caci sunt o multime de magazine cu lucruri dragute, iar reclamele la decoratiuni ne inunda ecranele din minutul in care ai vorbit despre reamenajare. Totusi, aici ai si cel mai mare control: nu tin de functional, iar mare parte din elementele pe care le ai deja pot fi transformate cu usurinta.
Nu cumpara decoratiuni doar pentru ca iti plac, ci asteapta pana pui cap la cap planul pentru toata casa, altfel risti ca ele sa nu se potriveasca in noul décor. Porneste amenajarea stiind de la inceput la ce vrei sa ajungi, ca schema de culori si stil. Iar odata ce ai decis ce vei face, nu cere parerea altora si nu reveni la alegerea schemei, pentru ca vei pierde timp pretios si vei ajunge sa te indoiesti de alegerile facute, chiar daca sunt corecte si ti se potrivesc.
Inainte de a cumpara ceva, vezi ce poti transforma din tot ceea ce ai. Mobila, canapelele sau fotoliile, decoratiunile si chiar draperiile pot fi modificate cu o cheltuiala mai mica decat daca ai cumpara unele noi. Costurile revopsirii – si in cazul utilizarii unor vopsele premium – sunt mult mai mici decat daca ai cumpara mobila noua, de multe ori mult mai slaba calitativ decat cea realizata cu 30 sau 40 de ani in urma. Iti voi oferi curand solutii concrete si costuri pentru realizarea lor, in urmatorul articol din aceasta serie despre reamenajare cu buget redus.
Un cufar vechi poate fi o masuta de cafea foarte buna. O masuta veche se integreaza bine si intr-un decor actualizat.
Cand cauti insa obiecte noi, urmareste promotiile care apar pe piata, dar insista sa si vezi produsele inainte de a le comanda. Este important ca nuantele comandate sa fie cele reale si sa se integreze in schema de culori pe care ai ales-o.
Sper ca informatiile din acest articol, dar si urmatoarele din serie sa iti fie de folos daca ai in plan o reamenajare, mai ales daca tii la buget.
Spor in toate iti doresc si nu uita: poti descoperi si alte informatii utile si proiecte inedite urmarindu-ma pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY & Decor, pe Instagram si pe YouTube, unde postez saptamanal materiale video noi.
Sursa foto: Unsplash.com