Lampadar reconditionat

Proiect de reconditionare a unui lampadar vechi

Daca mergi la targul de vechituri, vei gasi usor obiecte asemanatoare cu cel despre care iti povestesc mai jos.

Desi vechi si jumulit, acest lampadar trebuia pastrat, pentru ca are pentru mine o valoare sentimentala. Tatal meu l-a construit si sculptat acum mai bine de 30 de ani, fiind unul dintre putinele obiecte care mi-au mai ramas de la el.

Am aplicat una din cele mai simple tehnici de bricolaj si, in cateva ore, am adus acest lampadar la un aspect total diferit de ceea ce vedeti mai jos. 

Reparatia

Primul lucru facut a fost sa schimbam partea electrica, respectiv firul si dulia. Dupa demontarea duliei (un model vechi, din bachelita, sparta pe jumatate), am tras firul prin partea de jos si l-am inlocuit cu un altul, la capatul caruia am montat stecherul. Nu a fost complicata operatiunea, firul alunecand usor prin canalul central, pana sus, la dulie. Am lasat o portiune de circa un metru si jumatate de cablu in afara lampadarului, pentru a-l putea aseza la o anume distanta de priza.

Cea mai mare problema pe care acest lampadar o avea insa era lipsa unei bucati din partea de sus, din locul in care se monteaza dulia si apoi becul. Bucata sarise de acolo cu tot cu gaura prin care iesea firul pentru intrerupator.

Aveam nevoie de o solutie pentru a acoperi acea portiune, iar ideea care ne-a venit a fost sa o acoperit cum o bucata de plastic (teava din PVC, mai exact), cu acelasi diametru. Pentru a masura, am avut nevoie de un subler.

Am gasit bucata potrivita de teava si am infipt-o peste lemn, iar norocul a fost ca am gasit dimensiunea potrivita. Am acoperit orificiul pentru intrerupator, pe care l-am inlocuit cu unul pentru picior, montat pe firul de alimentare.

Cu asta, am incheiat ce aveam de reparat la acest lampadar si am trecut la pasul urmator – vopsirea.

Vopsirea

Lampadarul acesta fusese colorat printr-o metoda folosita intens acum 30 si ceva de ani. A fost dat intai cu un bait inchis la culoare si apoi cu lac incolor (am explicat diferenta dintre bait, lac si vopsea in articolul de aici), ceea ce a facut ca suprafata lui sa fie lucioasa, chiar daca pe alocuri era roasa de vreme.

Am ales vopseaua cu cea mai simpla aplicare pe o astfel de suprafata, ca sa nu fie nevoie sa slefuiesc – Annie Sloan Chalk Paint, in culorile Original (o nuanta de alb) si Country Grey (grej), impreuna cu ceara translucida. In plus, aveam nevoie ca si portiunea de plastic folosita pentru reparatie sa fie acoperita la fel de bine cu vopsea, iar despre produsele de la Annie Sloan stiu ca adera la fel de bine pe toate suprafetele.

Am aplicat primul strat de vopsea un pic diluata, mai subtire, iar pe al doilea l-am lasat gros, aproape asa cum era in cutie. Asa arata lampadarul meu, dupa al doilea strat de vopsea.

Nu am trecut imediat la ceruire, ci am vrut sa adaug un accent care sa scoata in evidenta striatiile si sculpturile de pe lampadar. In plus, portiunile grej pe lampadarul aproape alb fac mai putin vizibile inevitabilele amprente. 🙂

Am aplicat vopseaua grej din loc in loc, cu un buretel, ca sa obtin aspectul umbrit de mai jos – impresia unui obiect uzat, dar nu in mod excesiv, nefiind slefuit pe margini, asa cum vezi de obicei la obiectele de mobilier antichizate. Am urmarit sa nu ajunga vopseaua in adanciturile obtinute prin sculptare, ci am vrut ca ele sa ramana albe si sa iasa in evidenta.

Ultima operatiune a fost aplicarea stratului de ceara si apoi lustruirea ei. Un singur strat, aplicat cu o pensula rotunda si moale, a fost suficient pentru a sigila vopseaua.

Este dificil sa prind intr-o singura poza intreg lampadarul, in asa fel incat sa vezi cat de bine arata.

Genul acesta de reconditionare se integreaza cu usurinta intr-un decor romantic, shabby chic. Insa planul meu este sa il includ in alt stil – urban farmhouse, pe care vreau sa il aduc in amenajarea casei mele. Este o imbinare de traditional (lemn in nuante naturale, accesorii cu forme rotunjite) cu elemente moderne (mobila in linii drepte, decoratiuni din ciment), totul in nuante naturale de alb si bej, cu accente de verde in principal.

Astfel de lampadare sunt usor de gasit prin casele bunicilor si matusilor, daca vrei sa faci si tu ceva asemanator. Nu le arunca, ci da-le o noua viata, printr-un astfel de proiect de bricolaj.

Daca nu stii exact ce ai de facut, vino la Lectia de bricolaj sa inveti despre cele mai folosite tehnici si materiale. Descopera mai multe AICI!

2 thoughts on “Proiect de reconditionare a unui lampadar vechi”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top