Program buy-back pentru mobila Ikea: ce si cum

Ai aflat deja despre programele de tip buy-back care functioneaza pentru marfuri de valoare mare, precum autoturisme ori, mai nou electrocasnice. Avantajul acestor programe este ca te ajuta cu achizitia, dar si cu indepartarea produsului vechi, pentru care primesti o suma de bani.

Ce nu stii probabil este ca, mai nou, si Ikea a lansat un program de tip buy-back pentru mobilierul care a fost cumparat de la ei. Am intrebat si am aflat mai multe despre conditiile de acceptare a produselor, despre care iti povestesc mai jos.

Serviciul buy-back, disponibil in Ikea Pallady

Despre deschiderea magazinului Ikea din bd. Theodor Pallady au fost stiri in toata media, imediat dupa lansarea din 24 iunie. Este cel mai mare magazin Ikea din sud-estul Europei, cu o suprafata de 37.000 de metri patrati, 10.000 de produse si 58 de camere amenajate pentru inspiratia clientilor. In prima saptamana de la deschidere, timp in care peste 100.000 de oameni i-au trecut pragul, Ikea Pallady a inregistrat vanzari totalizand peste 7,8 milioane de lei, valoarea medie a bonurilor de cumparaturi fiind de 245 de lei.

Cifrele astea sunt interesante, dar si mai interesant mi se pare programul de buy-back pentru mobila cumparata de la Ikea, disponibil in acest magazin. Adica poti aduce inapoi mobilierul cumparat de la Ikea si folosit cativa ani, daca vrei sa iti cumperi altul. Mobilierul astfel preluat de Ikea nu va fi distrus, ci i se va cauta o noua casa. Asta inseamna sustenabilitate – concept pe care foarte multi il folosesc acum impropriu sau doar la nivel teoretic – si ma bucur ca exista asemenea abordare si in privinta mobilierului.

Ce trebuie sa faci insa si in ce conditii poti aduce mobilierul inapoi? Ce primesti in schimb? Hai sa le luam pe rand, pentru ca vei gasi mai jos toate raspunsurile.

Produse eligibile

Poti aduce inclusiv produse care nu mai fac parte din oferta Ikea, cu conditia sa fie in stare buna si foarte buna. Poti verifica si pe site, dar iti las mai jos lista produselor acceptate, sa o ai la indemana:

  • Baie (depozitare baie)
  • Dormitor (paturi, comode cu sertare)
  • Pentru birou (birouri și mese pentru calculator, scaune pentru birou)
  • Sufragerie (mese pentru sufragerie, tabureti și banci pentru sufragerie, scaune pentru sufragerie)
  • Camera de zi (masute de cafea și auxiliare, biblioteci, mobilier media și TV)
  • Unitati de depozitare pentru copii, mese și scaune pentru copii
  • Insule de bucatarie și carucioare.

Tine minte insa ca produsele sunt acceptate doar daca sunt in stare bune si foarte buna si nu s-a facut vreo interventie asupra lor, prin inlocuirea unor elemente sau vopsirea unor parti. Altfel spus, mobilierul trebuie sa fie in starea originala, fara niciun fel de modificare sau ajustare a pieselor lui.

Evaluarea produsului

Mecanismul de evaluare este simplu si este disponibil si pe site-ul Ikea aici, unde poti verifica ce produse sunt eligibile pentru acest serviciul. Apoi trimiti un mesaj catre adresa de mail [email protected], care sa contina: nume, prenume și  informatii despre produs (fotografii detaliate cu urmele de uzura, dimensiuni, denumire produs etc.) Fotografiile trebuie sa arate partea din fata, spate dar și din lateral a produsului, pentru a seputea face o estimare pe baza lor, in privinta starii in care se afla produsul.

Pe baza informatiilor primite, specialistii Ikea vor evalua produsul si iti vor propune o suma compensatorie maxima. Suma finala va fi stabilita insa in magazin, comparand starea fizica a produsului cu informatiile primite si pe baza carora s-a facut propunerea de pret. Daca accepti valoarea maxima propusa, poti sa vii cu mobilierul asamblat in magazin (Schimba și Returneaza) pentru evaluarea finala, pe care o poti accepta sau refuza.

Valoarea compensatiei

Valoarea voucherului variaza in functie de gradul de uzura al produsului. Clientii pot primi intre 40 și 60% din pretul de vanzare al produsului pe un card de retur cata vreme sunt indeplinite cerintele preliminare: produsul sa fie perfect functional și fara parti lipsa.

  • Pentru produsele returnate din categoria „Aproape nou” – produsul este aproape nou, fara semne vizibile de uzura și pare a fi neutilizat – primesti 60% din pretul initial.
  • Pentru produsele returnate din categoria „Foarte bine intretinut, semne minime de uzura” primesti 50% din pretul initial. In acest caz, produsul este in stare foarte buna, prezinta doar mici semne de uzura si nu are pete, mazgalituri sau zgarieturi.
  • Pentru produsele returnate din categoria „Stare buna, semne de uzura” primesti 40% din pretul initial. In acest caz, produsul este in stare buna, dar se vad semne de uzura in urma folosirii. Prezinta mici pete sau zgarieturi, insa produsul se prezinta in stare buna și este functional și sigur pentru utilizare viitoare.

Hai sa exact cum se aplica treaba asta si cum arata un produs returnat prin programul buy-back!

Cum spuneam, valoarea voucherului va avea legatura cu pretul original de vanzare al produsului și conditia actuala. De exemplu, pentru comoda cu sertare HEMNES pe care o vezi mai sus, pretul initial a fost de 299 lei. Pornind de la starea actuala a produsului, specialistii Ikea propun clientului o suma maxima de 120 de lei, care reprezinta in jur de 40% din valoarea de vanzare a produsului nou.

Si iata inca un exemplu: pentru masa de cafea LÖVBACKEN maro deschis pretul de vanzarea produsului este de 249 lei, iar propunerea facuta de Ikea, tinand cont de starea fizica a produsului, este de maximum 125 de lei, adica in jur de 50% din pretul de vanzare.  

Cum ti se pare initativa lor? Ai ceva mobila de returnat la Ikea? Lasa-mi parerea ta intr-un comentariu, mai jos. Si nu uita: daca ti-a placut articolul, distribuie-l in social media si prietenilor, pentru ca s-ar putea sa ii intereseze!


Descoperi si alte idei pentru casa, proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:

Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top