#LectiaDeBricolaj: cum reconditionezi o masa din PAL ▶️

Pentru orice piesa de mobilier exista reconditionarea potrivita, inclusiv pentru o masa neagra din PAL melaminat, aproximativ degradata. Am reusit sa-i schimb aspectul destul de usor, printr-un proiect pe care il vedeti si la rubrica „Lectia de bricolaj”, la Prima TV.

Acest proiect are doua provocari si un mare castig. Mai intai, palul melaminat poate fi greu de vopsit, mai ales daca este negru si-l vrem vopsit in culoare deschisa. Dar, pe de alta parte, pasii urmati aici pot fi replicati cu usurinta in cazul oricarei alte piese de mobiliar.

Asadar, daca ai vopsit cu succes o astfel de piesa, poti trece fara grija la proiectul urmator. Iata pasii mai jos.

Despre materiale

Din variantele de vopsea de pe piata, eu am ales Annie Sloan pentru ca se poate aplica fara slefuire si are o rezistenta forte buna pe PAL, asa cum am povestit si in articolul de aici. O cumpar de regula de la Rouge Boutique Decor din Brasov, la fel ca toate celelalte materiale pentru acest proiect.

Fiind o vopsea cretata, este nevoie de sigilare fie cu lac, fie cu ceara. Personal, mi se pare mai usor de utilizat lacul, mai ales pentru zonele intens folosite precum tablia unei mese. aici am folosit lacul Cedria, iar imaginile cu lamai de la final sunt transferuri decorative IOD, pe care le gasesti la acelasi magazin din Brasov (poti cumpara totul online).

Ca accesorii pentru vopsit, iti trebuie doua pensule, o carpa curata alba, iar pentru pregatirea suprafetei smirghel cu granulatia de 180 si alcool tehnic pentru curatare.

Pregatirea

Nu am vrut sa slefuiesc (nu-mi place deloc operatiunea) si nici nu era nevoie pentru aceasta vopsea. Masa era insa patata si avea urme care riscau sa se exfolieze mai tarziu, asa ca am slefuit cat sa indepartez ce era in plus si sa nivelez suprafata. A fost mai mult o matuire a suprafetei, operatiune care rupe pelicula din plastic pe care PAL-ul o are si ajuta vopseaua sa se fixeze mai bine. Smirghelul pe care il folosesc de regula pentru a face asta are granulatie 180 – nici prea dur si nici prea fin. Iti recomand sa cauti insa smirghel pe suport textil, nu hartie, pentru ca este mia rezistent si il poti spala si refolosi apoi.

Praful rezultat se indeparteaza cu o pensula sau cu aspiratorul, pentru ca asa iese mai bine din micile canale pe care smirghelul le creeaza. Nu incerca sa faci asta cu o carpa umeda, pentru ca vei dizolva praful si il vei fixa pe suprafata, in loc sa scapi de el. Dupa ce ai scapat de praf, poti sterge suprafata, iar in final stergi cu alcool tehnic, ca sa indepartezi toate urmele de praf ori grasimi.

Vopsitul

Vopseaua asta acopera excelent, astfel ca mi-au fost suficiente doua straturi desi am trecut de la negru la o culoare deschisa. In general, trecerea de la negru la alb este greu de facut in doua straturi, pentru ca negrul – desi este acoperit – „trece” prin culoare si face vopseaua sa para intunecata. Secretul este sa dai intai un strat gri sau bej si apoi alb, ca trecerea sa fie treptata si sa reduci „umbra” neagra a aspectului initial. Aici, culoarea finala fiind gri, nu a fost nevoie de strat intermediar.

Am fixat centrul si am creat un cerc alb, ca sa aplic apoi un model pe masa. Daca te intrebi cum am reusit sa fac cercul atat de bine, sa stii ca exista un raspuns simplu: creezi un compas dintr-un creion si o sfoara. Un capat al sforii vine in centrul mesei, la celalalt este legat creionul, pe care il rotesti pana desenezi un cerc.

Iar ca sa gasesc centrul a fost iarasi destul de simplu: am marcat o linie pe tablie, de la un picior la altul, apoi am impartit-o in doua: jumatatea ei este centrul acestui cerc.

Inainte de a trece la decorarea in mod ales de mine, vopseaua trebuie sigilata, ca orice vopsea de tip creta. Se poate sigila cu lac sau cu ceara, dar eu prefer lacul, pentru ca este mai usor de aplicat si rezista mai bine intr-o zona folosita atat de intens precum tablia unei mese. Aici am folosit lac poliuretanic Cedria, de la acelasi distribuitor Annie Sloan din Brasov.

Decorarea

Transferurile IOD sunt preferatele mele cand vine vorba despre decorare, pentru ca sunt foarte usor de aplicat si se vad excelent chiar si atunci cand sunt aplicate pe mobila inchisa la culoare, chiar neagra.

Sunt un fel de abtibilduri care se aplica pe suprafete tari si finisate (lemn, PAL, plastic, sticla) si care se protejeaza la final cu lac sau ceara, ca si vopseaua de tip chalk paint. Cel pe care il vezi mai jos se numeste Lemon Drops si contine opt planse cu transferuri din care poti decupa si folosi cum iti place.

Tehnica de aplicare este simpla: se desprinde protectia alba de pe spate si se aplica transferul pe mobila, cu folia de plastic in sus. Cu spatula existanta in fiecare set de transferuri, se apasa pe transfer pana se transfera imaginea pe suprafata respectiva, apoi se lustruieste cu o carpa alba din bumbac, ca sa iasa toate bulele de aer de sub ea, daca sunt. La final, se sigileaza cu un strat de lac sau cu ceara.

Toti pasii proiectului ii poti vedea si la „Lectia de bricolaj”, adica in clipul video de mai jos:

Rezultatul este cel pe care il vezi mai jos: o masa noua pentru atelierul meu!

Spor in proiecte iti doresc si nu uita: poti vedea AICI si alte proiecte DIY la „Lectia de bricolaj”, din emisiunea „FOCUS la prima ora” de la Prima TV.


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi de amenajare urmarindu-ma atat vineri dimineata, la “Lectia de bricolaj” de la Prima TV, cat si pe alte platforme:

Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!

5 thoughts on “#LectiaDeBricolaj: cum reconditionezi o masa din PAL ▶️”

  1. Buna ziua,
    Vopseaua se poate aplica si pe sticla?
    Aveti un proiect video in acest sens?

  2. Oh doamne, Gabi! A iesit genial proiectul tau!
    Te urmaresc de ceva timp insa acum este prima oara cand indraznesc sa iti si transmit aprecierile mele.
    Este geniala masa!
    Ps: iti multumim pentru toate informatiile aduse, iar personal esti o inspiratie!

    1. Multumesc mult, asa ma motiveaza mesajele de acest fel, de n-ai idee! 🙂 Multumesc si sper sa pot sa fiu cat mai mult aici si sa vin cu inspiratie!

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top