Proiect DIY: clopotei de vant

Iarna e cea mai buna perioada pentru proiecte DIY: ai destul timp de petrecut in casa si trebuie sa dai ceva de facut copiilor ca sa nu se plictiseasca.

Clopoteii de vant (sau fluiere de vant) sunt foarte usor de facut si nu ai nevoie de materiale sofisticate. Practic, ii poti construi din aproape orice, daca esti suficient de inventiv: cutii de conserve, margele, decoratiuni de iarna, chei vechi, monede, scoici sau pietre si chiar bucatele de lemn.

Dar tine minte ca acesti clopotei vor face zgomot doar daca imbini in mod destept materialele, astfel incat sa se loveasca intre ele si sa produca sunete cat mai variate.

Noi ne distram des cu astfel de proiecte. Am refolosit bijuterii stricate (stia copilul de ce imi rupe margelele), cativa clopotei si doua cutii de conserve, cu dimensiuni diferite. Am mai avut nevoie de sfoara, guta si spray cu vopsea argintie, pentru aspect. Am facut din astea doi clopotei de care suntem foarte mandri. Dar sa luam lucrurile pe rand.

Clopotelul fancy

Pentru primul, am adunat un sirag de margele galbene rupt, cateva pietricele gaurite, o cheie veche si alte resturi de decoratiuni gasite prin cutia-mercerie. Am mai folosit sfoara, guta si o bucatica de sfoara, pentru agatoare.

wind1Pe scurt, am impartit margelele in 5-6 gramajoare si am facut din fiecare cate un sirag, blocat la un capat cu cate o margica. Cum? Iei o bucata de guta de 50-60 de centimetri si pui pe ea o margica. Indoi guta in jumatate astfel incat margica sa ramana in mijloc, iar cele doua capete ale gutei le folosesti impreuna, ca si cum ar fi un singur fir, ca sa insiri mai departe celelalte margele.

Dupa ce ai facut asta cu toate gramajoarele de margele, le legi pe toate de bucatica de lemn, la distante egale. Apoi infasori sfoara pe bucata de lemn, de la un capat la altul, ca sa acoperi lemnul si sa prinzi sub sfoara capetele de guta de la siragurile de margele agatate.

Si acum sa vedem ce a iesit! Un clopotel care nu face mult zgomot, dar arata grozav agatat in marul din curte.

clopotei-de-vant

Clopotelul zgomotos

Al doilea clopotel este unul cu adevarat zgomotos, caci este facut din piese metalice. Am folosit doua cutii de conserve cu marimi diferite (traiasca Bonduelle, pentru cutiile frumoase pe care le folosesc), clopotei metalici chinezesti (usor de gasit in aproape orice magazin cu chinezarii) si cateva margele, pentru aspect. Plus nelipsita guta si spray argintiu.

wind3

De data asta, este putin mai complicat. Mai intai, trebuie vopsite toate piesele carora vreti sa le schimbati culoare. Am folosit un spray metalic argintiu (gasiti AICI mai multe despre cum alegeti vopseaua spray) si am lasat totul sa se usuce. Apoi am perforat fundul cutiei mici in cinci locuri – patru pentru a fixa doar clopotei, iar a cincea gaura este si pentru prinderea de cutia mare, care va veni pe exterior.

Genul acesta de clopotel de vant se construieste in stil pendul. Am agatat clopoteii cu guta, am tras firele de guta de jos in sus prin cutia mica, spre exterior si le-am strans pe toate intr-un singur nod.

Prin gaura din mijloc am tras un fir mai gros – un siret subtire, cu margica la mijloc (asa cum v-am povestit mai sus), ca sa prind prima cutie, careia i-am pus drept opritor o bucatica de lemn.

wind55

Pentru ca era nevoie de un distantier ca a doua cutie sa stea ceva mai sus, am ”insirat” pe siret o bucata dintr-un pix vechi. Apoi am scos firul prin gaura facuta in fundul celei de-a doua cutii si i-am facut la capat o agatatoare.

Voila!

wind4

Imi place clinchetul metalic pe care clopoteii il scot cand bate vantul. Singura problema ar fi aceea ca, din cand in cand, firele se mai incurca si trebuie descalcite.

wind5Este foarte posibil sa imi umplu curtea cu astfel de fluiere / clopotei. Ma asteapta o cutie intreaga de bijuterii de sacrificat. Cat despre cutiile de la conserve, si pentru ele am un plan despre care puteti citi AICI

This project has been featured on Hometalk.com. CLICK HERE for the English version.

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top