Imprimeul DIY. Sau cum salvezi o cuvertura cu defect

Dintre toate proiectele pe care le mesteresc, cele care implica vopsea si textil imi sunt cele mai dragi, iar acesta este unul dintre ele. Il poti replica si tu in acelasi mod sau in altele, ideea este sa folosesti sablonul si vopseaua ca sa creezi un model, prin care acoperi un defect al obiectului. Eu am salvat astfel o cuvertura mare, alba, din bumbac, care imi este foarte draga si care se patase.

Materialele sunt usor de gasit, iar indemanare iti trebuie cat sa nu versi sticla de vopsea pe material. Altfel spus, un pic de atentie si dezvolti usor si tu acest proiect.

Ce materiale iti trebuie

Tii minte ca ti-am povestit despre cum vopsesti cu sablon? Tehnica este asemanatoare, doar ca vopseaua este speciala, iar suportul este material textil. Sabloanele, cariocile pentru textil si vopseaua le gasesti la magazinele creative. Daca insa nu te multumeste ce gasesti in comert, atunci iti poti construi propriul sablon, decupand dintr-o coperta de plastic ca sa obtii forma dorita.

Sa ai la indemana buretei pentru vopsit si o paleta de pictor ori o farfurie din plastic, ca sa poti doza culoarea pentru vopsit. Daca lucrezi direct din recipientul cu vopsea, culoarea va curge si va strica finetea imprimeului.

Ai nevoie si de cateva ace cu gamalie (pentru fixarea sablonului cand lucrezi) si de un fier de calcat, pentru finisarea imprimeului.

Cum creezi imprimeul

Calca zona in care vei aplica sablonul, ca materialul sa nu aiba cute care sa strice modelul. Asezi sablonul in pozitia dorita si il fixezi ci ace de gamalie, ca sa nu se miste in timpul vopsirii. Ti-e mai simplu sa faci asta daca materialul sta intins pe o suprafata moale, dar ferma, cum ar fi o scandura pentru calcat.

Odata ce ai fixat sablonul, poti trece la vopsit. Toarna vopsea pe paleta ori pe farfurie (cam o lingurita), ca sa ai la indemana cat lucrezi. Iei vopsea pe burete si o uniformizezi rotind usor buretele pe paleta.  Previi astfel situatia in care vopseaua se scurge pe sub sablon pentru ca este buretele prea imbibat.

Nu forta buretele si nu misca sablonul cat lucrezi. Daca trebuie sa schimbi culoarea, foloseste un alt buretel, iar pe primul pune-l intr-o punga sau intr-o manusa din plastic, sa nu se usuce pana la imprimi urmatoarea floare. Vopselele acestea sunt pe baza de apa, astfel ca se usuca repede si iti pot strica instrumentele de vopsit, daca nu le cureti imediat. Desprinde usurel sablonul si curata-l inainte de a-l folosi daca are surplus de vopsea, ca sa nu murdaresti materialul.

Cand ai terminat o floare, treci la urmatoarea si apoi la o alta, urmarind sa le dispui uniform pe material. Foloseste cariocile pentru textil, ca sa adaugi mici detalii, cum ar fi stamine ori ori altceva. Cand s-au uscat vopseaua si desenele cu carioca, foloseste fierul de calcat pentru a fixa culoarea. Calca la temperatura pentru bumbac, acoperind cu o carpa modelul ori intoarce materialul pe dos pentru a-l calca.

Vopseaua se usuca in totalitate cam in doua saptamani de obicei, timp in care evita sa speli obiectul. Dupa aceasta perioada, poti spala de preferat la temperatura sub 40 de grade.

Florile de pe cuvertura mea nu sunt perfecte, frunzele nici atat. Nu sunt dispuse tocmai uniform, ci am fugarit mai intai petele pe care trebuia sa le acopar. Si totusi, ramane cuvertura mea preferata, cu modelul meu preferat – un ciuline roz pe care nu ai sa il gasesti probabil in natura.

Tu ai vreun obiect pe care sa ai nevoie sa-l reconditionezi asa?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top