Casa de langa lac. Sau unde as vrea sa fug cand fug

Incredibil cat de mult se poate schimba o locuinta daca ai curaj sa apelezi la culoare cand amenajezi. Citeste articolul ca sa te convingi!

Am doua motive sa scriu despre casa aceasta si niciunul nu este obiectiv. In primul rand, mi-e dor de mare desi a trecut abia o luna de cand m-am intors de pe plaja de la Mediterana. Apoi, imi doresc si eu o casa langa lac. Aproape orice lac si orice casa, pentru ca as avea eu grija sa o modific, asa cum a facut si Tanya cu locuinta ei, situata pe malul canadian al Lacului Superior.

Lasand sensibilitatile deoparte, casa asta e de tinut minte pentru ca are in ea culoare unde si cat trebuie. In plus, iti arat cat de mare este transformarea, asa cum o poti vedea si pe blogul Tanyei – Dans le Lakehouse. Iti vei dori si tu o casa langa lac, ca sa ai si tu unde sa fugi.

Tanya a cumparat o casa rustica, cu piatra si mult lemn si amenajari specifice anilor ’90. Holul a fost transformat intr-un loc primitor. usile fiind vopsite in alb pentru un plus de lumina. Usa de la intrare a fost colorata in turcoaz. Ti se pare prea intensa culoarea si crezi ca nu e potrivita pentru acest loc? Asteapta sa vezi ce urmeaza!

Vezi mai jos amenajarea initiala. Livingul are un perete vitrat, dar lumina nu parea sa puna in valoare spatiul, aglomerat prin amalgamul de culori si prin amenajarea demodata. Fotoliile si canapeaua sunt prea departate unele de altele, elementele nu se leaga intre ele, astfel ca zona este lipsita de intimitate si confort.

Nu lipseste semineul – element regasit in foarte multe dintre locuintele nord-americane, iar peretele care il inconjoara parea masiv si neprietenos. Mare pacat, pentru ca spatiul este generos, fiind suficient loc si pentru luat masa.

Tanya a amenajat aceasta casa in stil modern, iar aspectul de lemn natural a fost inlocuit de alb, turcoaz si culori pastelate. Peretii au fost vopsiti in alb, iar peretele cu semineu in negru, ceea ce transforma zona in punctul focal al camerei. Ce spui despre canapeaua alba si despre accentele de culoare – pernele si tablourile abstracte?

Zona de sedere a fost restransa, fotoliile masive si canapeaua din piele fiind inlocuite cu o canapea coltar si o piesa vintage – un scaun Mingo, element clasic creat de designerul suedez Yngve Ekstrom. Coltarul delimiteaza zona de restul casei, amplificand sentimentul de intimitate.

(Am sesizat o pasiune a Tanyei pentru piese clasice – si in fata casei, si in bucatarie, poti vedea scaune din fibra de sticla Eames, reprezentative pentru designul de la mijlocul secolului XX.)

Fiecare detaliu este la locul lui in aceasta poveste si aduce – albul si negrul sunt in balans cu nuantele marine de albastru si verde, liniile drepte si pline ale canapelei cu picioarele subtiri ale fotoliului si masutelor aditionale sau cu ramele tablourilor.

Remarcabila este insa transformarea prin care a trecut bucataria. Imbracata initial in mobilier din lemn, zona a fost complet modificata.

Tanya a renuntat la dulapurile masive si a ales in loc rafturi deschise, a schimbat culoarea dulapurilor de baza, alegand turcoaz. Aceasta este tema intregii case de fapt si pare logic sa fie asa daca te gandesti ca este o casa langa lac, unde apa este albastru-turcoaz.

Ulterior, a vopsit si pardoseala in gri antracit, desi aceasta era plastica, fiind acoperita cu linoleum. Daca iti inchipui ca nu exista la noi solutii pentru un astfel de design te contrazic si iti recomand sa citesti articolul pe care l-am scris despre Cum poti vopsi pardoseala intr-o mie de culori.

Hai sa facem o scurta plimbare si prin celelalte incaperi. Gasesti in baie aceeasi paleta de culori – alb, gri, negru si, inevitabil, turcoaz, in locul lemnului si a culorilor de piersica la moda in designul interior in anii ’90.

A doua baie este mai mica si a fost amenajata in acelasi stil modern, renuntandu-se la lemn masiv si la culori calde. Daca te uiti cu atentie, au fost pastrate oglinda si mobilierul, schimbarea venind din vopseaua aplicata pe pereti si pe masca de chiuveta. Sunt convinsa ca si faianta este aceeasi, doar culoarea i-a fost schimbata prin vopsire.

Hai sa vezi si camera amenajata drept birou, unde mai apar galbenul si o nuanta deschisa de rosu purpuriu, pe langa deja obisnuitul turcoaz:

Dormitorul este un pic aparte, pentru ca aici nu mai gasesti turcoazul, dar descoperi in schimb un verde crud, reconfortant cel putin pentru mine. Dar sa-ti arat de la ce a pornit Tanya in amenajarea dormitorului matrimonial.

A fost pastrat parchetul, iar peretii vopsiti in alb. Mobilierul vechi a disparut, iar in perete a fost amenajat un dressing.

Hai sa iti arat mai de aproape dressingul, cu peretii lui interiori colorati in portocaliu.

Mai multe imagini din aceasta casa si detalii despre etapele prin care a trecut gasesti pe site-ul Tanyei. Casa ei trece printr-un proces continuu, astfel ca permanent ceva este in lucru, pentru a o face mai pe placul celor care locuiesc in ea.

Ce vreau sa retii de aici insa este ca uneori un strat de vopsea este suficient ca sa schimbi in totalitate felul in care arata o incapere. Iar daca ai curaj sa apelezi la culoare, rezultatul poate fi senzational.

Distribuie acest articol, daca ti-a placut!

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like