Se vorbeste foarte mult, mai ales primavara si inainte de Paste, despre donarea de haine catre organizatii care le distribuie apoi nevoiasilor. Astfel de initative apar frecvent si ti-am vorbit si eu despre unele asemanatoare.
De ce doneaza oamenii si, mai ales, ce si cum inteleg sa doneze este o discutie pe care trebuie sa o purtam oricand, nu doar de sarbatori si insist asupra ei, pentru ca implica responsabilitate de la un capat la altul.
De aceea, iti explic in articol cand trebuie sa donezi hainele, cum le triezi si cum le trimiti, ca sa fie intr-adevar o bucurie pentru cine le primeste.
De ce donator responsabil?
Industria textila este al doilea poluator al lumii, la care fiecare dintre noi contribuie cand arunca o haina sau cumpara alta care nu-i vine perfect. In plus, mai bine de trei sferturi din hainele utilizate la nivel mondial nu sunt reciclate, desi ar putea fi reintroduse usor in circuitul materiilor prime.
De aceea, responsabilitatea trebuie sa apara pe tot lantul utilizarii unei haine, de la achizitie si pana la incheierea ciclului ei de viata. Noi influentam toate etapele, de unde si obligatia de a actiona responsabil.
- Cumpara responsabil. Hainele imperfecte devin rapid balast in sifonier si ajung sa fie aruncate, asa ca fac apel la responsabilitate legata de noile achizitii. Cumpara doar daca iti vine perfect, nu ai deja una la fel si daca se justifica investitia. Calculeaza costul pe purtare impartind pretul hainei la numarul de purtari, apoi compara valoarea hainelor tale, ca sa vezi care isi merita banii si care nu.
- Pentru o haina cumparata, renunta la una purtata din dulap. Daca ai prea multe haine, nu vei avea timp sa le porti daca nu ai o viata sociala activa. Numara-ti hainele din sifonier si calculeaza de cate ori iesi intr-un sezon, ca sa vezi cate folosesti efectiv.
- Poarta hainele alternativ, pentru a evita uzura lor. Impune-ti sa porti tot ce ai in sifonier intr-un sezon, iar pentru asta ajuta-te de un truc simplu pe care ti-l arat aici.
- Poarta hainele cu grija. Urmareste sa le prelungesti viata, spalandu-le in conditii adecvate tipului de tesatura si culoarii. Foloseste acest balsam de rufe facut in casa, pentru mentinerea culorii lor. Protejeaza-le purtandu-le doar in conditiile pentru care le-ai cumparat: cele de oras in oras, cele sportive la antrenamente. Purtandu-le bine amani momentul in care le inlocuiesti.
- Cauta solutii de salvare a hainelor. Evalueaza hainele care se deterioreaza, inainte de a scapa de ele. Unele pot fi salvate prin mici artificii de croitorie ori transformate in alte piese de garderoba. Cand sunt evident uzate, le poti purta prin casa, ca apoi sa le sacrifici in timpul unor activitati care murdaresc rau (vopsit, zugravit).
- Nu arunca, ci doneaza si recicleaza! Hainele bune si foarte bune pot fi donate, iar cele pe care nimeni nu le-ar purta pot fi reciclate. Fie le folosesti in proiecte de bricolaj, fie le dai magazinelor care primesc textile pentru reciclare. Despre aceste variante vei citi mai jos, in articol.
Ce si cum pastrezi si ce scoti din garderoba
Pastreaza doar hainele care iti vin bine, nu sunt degradate, au croieli care te avantajeaza si culori in care iti sta bine. Practic, pastrezi ceea ce se inscrie in stilul si in culorile care te reprezinta, in dimensiuni care iti avantajeaza corpul. Este important sa stii care sunt culorile care ti se potrivesc, in raport de culoarea ochilor, a parului si de tonul pielii, iar asta afli facand un test precum cel de AICI. Alege cateva culori pentru garderoba ta si urmeaza-le, in stilul care iti place. Daca te ajuta, foloseste principiile de design urmate la crearea unui moodboard pentru a-ti construi un stil vestimentar propriu.
Ia in calcul variatiile de greutate si de masuri. Personal, nu cred in cutia cu haine „pentru atunci cand o sa slabesc”. Poate sunt eu pesimista, dar rareori am vazut femei care sa slabeasca doar pentru ca au o rochie in care vor neaparat sa incapa. In schimb, cred in cutia „s-ar putea sa ma ingras desi nu vreau asta”. Odata cu varsta, mai luam in greutate, asa ca iti recomand sa tii pe-aproape hainele un pic largute, ca nu stii cum mai cresti si tu. Doar zic, nu e obligatoriu…
Pastreaza dublurile de calitate, pentru a-ti alimenta garderoba in timp. Hainele de calitate nu se demodeaza. In plus, instinctiv alegem cam aceleasi haine sau dubluri, cum spuneam mai sus, pentru care avem preferinte clare si pe care ni le pastram in timp.
Pastreaza hainele de foarte buna calitate care iti vin, dar nu ai reusit sa le porti. Unele dintre noi isi schimba stilul in timp, altele isi schimba dimensiunile. Daca pastrezi piese de calitate, ai surpriza sa le descoperi peste ani si sa te bucuri ca un copil cand ele iti vin perfect. Eu am descoperit ce vezi mai sus in cutiile cu haine pentru donat si m-am simtit ca si cum as fi fost la cumparaturi. Doar ca nu am platit un leu pentru ele, pentru ca erau deja ale mele, dar uitasem.
Nu arunca hainele vechi la gunoi. Si daca sunt prea uzate pentru a fi purtate, hainele tot mai au o sansa. Le poti folosi fie ca haine de lucru pe care le sacrifici in situatii in care te murdaresti rau (vopsit, zugravit), le folosesti ca materie prima in proiecte de bricolaj (uite aici ce poti face din pulovere si aici un proiect cu blugi) sau le donezi magazinelor care strang textile pentru a le recicla. H&M are un program global de colectare (detalii aici), in care primesti un voucher de 5 lei pentru fiecare sacosa adusa. Un program similar, dar fara vouchere, are si Zara (detalii aici), unde poti lasa hainele vechi in containerele speciale din magazine.
Arunca totusi textilele degradate prin patare accentuata cu diferite substante. Vopseaua, uleiurile, lavabila ori fluidele umane lasa urme, iar unele nu vor putea fi scoase nici prin igienizare. Nu sunt de donat, iar cele patate cu fluide umane nu sunt nici de reciclat.
Ce alegi cum donezi si cui
Primul si cel mai important principiu al donarii este sa te gandesti la cei care vor primi lucrurile tale si daruiesti doar ceea ce este in stare buna si foarte buna, spalat si eventual calcat. Coase nasturele lipsa si maneca descusuta. Pe scurt, doneaza celor nevoiasi doar hainele pe care tie nu ti-ar fi rusine sa le porti. Chiar daca ele vor fi igienizate de catre organizatorii campaniilor de colectare, este o dovada de respect fata de tine, in primul rand, sa nu duci hainele asa cum arata dupa ce le-ai dezbracat. Nu dona ceea ce, in mod normal, ai arunca.
Trimite incaltaminte curata, cu flecuri intacte si sireturi in stare buna. Fa mici reparatii, daca este nevoie, pentru ca este un efort mic raportat la valoarea incaltamintei, pe ansamblu.
Inaine de a dona hainele scoase din sifonier, alege ceea ce ai putea purta tu, mai tarziu – dubluri de calitate, haine mai largute sau elegante purtate rar. Depoziteaza-le undeva si scrie pe cutie ce contine. Practic, iti donezi haine tie, celei din viitor. Este o investitie si o surpriza pentru mai tarziu.
Sorteaza hainele pe categorii de sex si de varsta, astfel va fi mai usor celor care le dau nevoiasilor sa le imparta cui trebuie. In cazul in care donezi incaltaminte, pune fiecare pereche separat si scrie pe fiecare pachet numarul si daca sunt pentru femeie, barbat ori copil. In cazul hainelor, trece masura si daca sunt pentru barbat, femeie ori copil. Chiar daca pachetele sunt desfacute pentru igienizare, vor fi usor de impartit pe categorii.
Doneaza catre charity shop hainele elegante, pantofii cu toc inalt si piesele de firma. Acolo ele vor fi vandute in regim second hand si banii se duc pe actiuni caritabile. Suma castigata astfel ar putea fi destul de mare, iar ajutorul pentru cei in nevoie mai consistent decat daca aceste haine ar ajunge la ei, pentru ca nu ar fi tipul de imbracaminte de folosit in mod curent. Cand donezi la charity shop, nu-i nevoie sa le impachetezi separat, pentru ca ele vor fi oricum triate, calcate si eventual expuse pe umeras, dupa igienizare.
Plateste un curier sa duca donatiile, daca tu nu poti. Multi oameni considera ca fac destul dand gratis obiectele de care vor sa scape, astfel ca este in sarcina celor nevoiasi sa vina sa preia donatiile. Nu cred in aceasta abordare, ci dimpotriva, cred ca beneficiul nostru, al celor care dam, este ca eliberam un spatiu. Donatia trebuie sa aiba drept scop si binele celuilalt, asa ca fa efortul de a plati un curier pentru transportul pachetelor pe care le donezi. Daca vrei sa tii sub control cheltuielile, doneaza in aceeasi localitate si ambaleaza donatiile in pachete cat mai compacte.
Doneaza in tot timpul anului, nu doar de sarbatori. Este adevarat ca in preajma sarbatorilor suntem noi mai darnici, dar ar trebui sa fim buni tot timpul, nu doar in perioadele de post.
Doneaza si carti, jucarii, rechizite, mobila, electrocasnice sau alimente. Oamenii au nevoie de multe lucruri, nu doar de haine, iar donatia care ajuta intr-adevar este cea care aduce omului nevoias ce ii trebuie, nu care te scapa pe tine de ce n-ai nevoie.
Intereseaza-te unde ajung donatiile tale, daca vrei, dar ai incredere ca cei care le strang isi fac treaba. Toate intreprinderile caritabile se bazeaza pe incredere si pe ideea ca faci un bine pentru ca cineva are o nevoie, nu pentru o multumire ori recompensa ulterioara. Stiu ca ne este greu uneori sa facem acte anonime de caritate si sa dam din bunatate, nu urmarind un beneficiu. Dar lasa de la tine: exista un echilibru intre ce dai si ce primesti in viata si nicio fapta buna nu va fi uitata. …Era sa spun nepedepsita, Doamne iarta-ma! :))
Cum am sortat eu
Ca sa lasam loc si de practica, nu doar de teorie, uite cum am triat eu hainele din cutiile pe care le-am adunat in timp, in mansarda, in ideea de a le sorta si imparti eficient si responsabil. Am impartit totul in trei categorii mari – pentru donat, pentru aruncat si incerte, respectiv haine pe care vreau sa le port ori sa le imbunatatesc. Cele din cutia pentru donat vor fi duse la un charity shop – magazinul unde sunt vandute in regim second hand, iar banii sunt folositi pentru cauze sociale.
Unde donezi
In Bucuresti, exista mai multe magazine de tip charity shop, dar si organizatii umanitare care colecteaza haine sau alte obiecte, pentru diferite grupuri sociale defavorizate.
Unul dintre aceste magazine este La Taica Lazar si este sustinut prin implicarea Asociatiei de Medicina pentru Sanatate Publica. Poti aduce aici haine, incaltaminte, carti si decoratiuni, pe care ei fie le vand in magazin, fie le doneaza celor in nevoie. Poti sa si cumperi de acolo, cand ajungi cu donatiile, alegand din obiectele aduse de altii.
Crucea Rosie strange haine si incaltaminte in tot timpul anului, in principal prin asociere cu diferiti parteneri, care asigura igienizarea articolelor si spatiul necesar colectarii. La momentul publicarii acestui articol, era in derulare editia a doua a The Empty Shop, in complexul comercial Promenada. Se primesc insa permanent donatii de haine in magazinele Zara si Bershka (uite conditiile aici), iar la H&M poti face acelasi lucru in limita a trei sacose si primest cate un voucher de 5 lei pentru fiecare sacosa.
Tot in Bucuresti, se afla si magazinul social Social Xchange din Crangasi, sustinut de Primaria sectorului 6.
Copacul cu fapte bune este deja un concept destul de cunoscut si care s-a extins din Bucuresti si in alte orase. Este pornit de inimoasa „fata cu copaci la cap” Cristina Hurdubaia – o jurnalista pe care o admir de mult pentru verticalitatea sa si pentru ca poate ramane un om simplu intr-o tara nebuna. Evenimentul a pornit de la ideea de a lasa haine in copaci, iarna, pentru oamenii strazii, iar in ani s-a transformat intr-un fenoment social, in sprijinul celor nevoiasi. Poti dona doar haine noi, alimente si rechizite noi.
Asociatia Aura Ion colecteaza carti, rechizite, mobilier (dulapuri, scaune, table, flipchart-uri, mese, birouri, cuiere, etc), materiale de constructii, materiale didactice, electronice si electrocasnice noi, materiale si unelte pentru gradinarit, mobilier de gradina, mobilier pentru spatii de joaca copii, containere pentru amenajarea spatiilor sanitare sau de joaca si altele care pot fi reciclate si upcycled pentru a fi folosite de scolile din mediul rural.
Daca stii si alte locatii in care se poate dona, m-as bucura sa lasi informatiile intr-un comentariu, astfel incat sa afle si altii. Si tot pentru a-i ajuta si pe altii sa doneze responsabil, distribuie articolul in social media si trimite-l prietenilor care au lucruri de donat!
Spor in toate iti doresc si nu uita: poti descoperi si alte informatii utile urmarindu-ma pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY & Decor, pe Instagram si mai ales pe YouTube, unde postez saptamanal materiale video noi.
Bună ziua, cunoașteți vreun centru de colectare pentru deseuri textile în București?
Buna ziua! Stiu ca primeau textile si cei de la H&M, si cei de la Zara. Erau in magazinele lor containere speciale pentru asa ceva, iar la H&M dadeau si un voucher de 5 lei pentru fiecare sacosa donata. De cand cu pandemia, nu am mai fost in magazinele lor deloc si nu stiu :(…
de acum puteti dona (si cere) haine si online, iar noi le ridicam direct de la domiciliul dvs, din Timisoara si vecinatati! sau in toata tara puteti dona si prin curier, gratuit, deoarece noi platim transportul. citeste mai mult despre cat de usor este procesul de donare, si ce facem cu hainele, astfel incat sa ajunga direct la oamenii care au nevoie https://www.retvin.ro/donatii-haine-timisoara/
Ceea ce nu se stie sau se uita prea adesea este ca PRETUIREA DE SINE ESTE DIRECT PROPORTIONALA CU DARUIREA CATRE CELALALT! Sau cum bine spune o vorba din batrani: ce tie nu-ti place altuia nu face …
Cat de bine ai spus! Cat de multi sunt cei care nu-si dau seama ca, de fapt, nu se respecta de sine…
Un articol extrem de util. Personal, de multe ori am fost nevoita sa triez inca o data hainele primite de la oameni inainte de a le da mai departe catre ONG-uri pt ca am observat tendinta de a dona inclusiv obiecte vestimentare patate , rupte, deteriorate…:(
Tare as vrea sa inteleaga oamenii ca donarea nu este echivalenta cu aruncarea la gunoi. Poate si de asta unii oameni, oricat sunt de nevoiasi, nu accepta lucruri deja purtate.
Gabi, mi-a placut mult articolul tau, foarte interesant, dar mai ales educativ. Si eu am haine de care am uitat, depozitate in cutii, pungi etc. Intentionez sa le sortez si sa urmez pasii descrisi de tine. Fiindca imi place sa am grija de haine, sunt sigura ca voi dona mare parte din ele sau le voi duce la un targ yard sale.
Nico, ma bucur ca te inspira articolul. Am fost si la Yard Sale, dar este un pic mai dificil, desi castigi niste bani. Am fost si eu, am vazut ca sunt cam aceiasi oameni care merg peste tot – si clienti, si expozanti. Este cam mare bataia de cap insa, asa ca am renuntat.