Marea debarasare: 10 pasi catre o casa fara lucruri inutile!

Vorbeam de curand cu cineva despre cat de greu este sa mentii ordinea intr-o casa in care traiesc oameni ocupati. Concluzia a fost ca cea mai buna solutie este sa folosim mai putin, nu sa crestem spatiul alocat pentru depozitare. Insa batalia pe care multi dintre noi o duc este sa ne despartim de obiecte fara pareri de rau.

Si totusi se poate. Sa traiesti cu mai putin, sa sortezi, sa cureti casa si sa scapi de lucrurile inutile. Americanii numesc asta „decluttering”, noi o vedem ca parte dintr-un trai sustenabil.

Oricum s-ar numi, merita sa o faci. Daca nu stii de unde sa incepi, te ghidez eu cu acest set de pasi pe care sa ii urmezi ca sa ai succes.

Abia dupa 30-40 de ani, dupa casatorie ori odata cu aparitia copiilor, realizezi ce este cu adevarat important si cat de putin iti trebuie sa fii fericit. Asa ti-e mai usor sa te desparti de pantofi (rectific: nu te desparti usor de pantofi!), haine, decoratiuni sau mobile care iti ocupa inutil spatiul.

Cand ai mai putin, trebuie sa organizezi mai putin, sa cureti si sa strangi mai putin. Faci economie de timp, bani si energie, pe care le poti canaliza spre lucrurile care te fac fericit.

Perfection is achieved not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away.

Antoine de Saint-Exupery

Uneori lucrurile se aduna in jurul tau si simti ca te sufoca desi nu iti propui sa aduni prea mult. O casa imbacsita este aglomerata cu lucruri aparent utile, dar care in esenta nu au neaparat un rol in fericirea si bunastarea familiei. Sunt lucruri folosite rar sau niciodata, achizitionate in baza unui impuls de moment ori pentru ca au fost necesare intr-o anume ocazie. La ce folosesc ele acum? La nimic, in afara de ocuparea fara rost a spatiului si transformarea lui intr-o zona obositoare din cauza aglomerarii.

Atunci e momentul sa scoti din casa ta lucrurile inutile si sa lasi spatiul liber. De unde incepi decluttering-ul?  Sunt atatea de sortat, cu utilizari si valori diferite. Hai sa vedem.

1. Fa-ti un plan de bataie

Planifica ordinea in care vei curata casa si timpul pe care il aloci pentru asta. Hotaraste in ce ordine umbli prin camere si prin dulapuri si tine-te de plan. Stabileste termene si obiective treptat, cum ar fi sa termini cu dormitorul cu bucataria pana la finalul saptamanii, ca apoi sa intri in dressingul de pe hol.

2. Incepe cu zonele usoare

Aglomeratia apare mai ales in locurile in care stochezi facturi, pantofi, unelte – adica mai multe obiecte de mici dimensiuni ori de acelasi fel. Incepe cu o astfel de zona si nu te opri pana nu ai lasat doar ceea ce trebuie cu adevarat. Un mic succes te va motiva sa mergi mai departe in acelasi ritm.

3. Identifica dublurile si redu numarul lor

Se gasesc intr-o casa, de obicei, o multime de duplicate, de la haine si pana la vase de bucatarie. Unele sunt necesare (farfuriile, paharele, ciorapii), altele nu au niciun sens. Cand ai 5 perechi de blugi cu model aproape identic, ai de fapt o singura pereche. Pastreaz-o pe aceea care iti vine cel mai bine si renunta la restul.

4. Elimina ce nu ai folosit in ultimul an

De-a lungul unui an, se presupune ca ai nevoie cam de tot ce tii intr-o casa, de la toate tipurile de haine si pana la decoratiuni de Craciun sau de Paste ori butoaie pentru muraturi. Ai trecut prin toate sezoanele si ai avut nevoie si de plapumi, si de accesorii pentru plaja. Nu ai mutat de pe raft obiectul de acum doi ani? Atunci inseamna ca nu-ti trebuie si nu ii vei simti lipsa. Scapa de el!

5. Elimina ce este uzat moral, stricat iremediabil sau defect

Jucariile raman nefolosite primele, odata ce copilul creste. Hainele nu se mai poarta ori raman mici. Sau mari (he, he, wishful thinking!). Doneaza-le daca sunt in stare buna, pentru ca este clar ca nu-ti mai sunt de folos.

Daca vrei sa repari ori sa reconditionezi, pastreaza obiectul, dar fa-ti un loc separat pentru asa ceva. Gandeste-te cate resurse inseamna reparatia si daca merita efortul. Sa consumi inteligent resursele inseamna sa salvezi lucruri de la distrugere, dar si sa fii realist cand faci eforturi pentru salvarea lor. De unde si punctul urmator…

6. Fii realist legat de ce poti reconditiona / repara / bricola

Chiar daca esti pasionat de bricolaj, gandeste-te in ce masura ai timp si resurse pentru a reconditiona sau repara obiectele care nu mai functioneaza. Cat loc ai la dispozitie pentru materiale de bricolaj? Ocupa-l pe acela si doar atat! (Recunosc ca eu mai lucrez inca la asta.)

7. Fii selectiv cu valoarea sentimentala

Toate lucrurile provoaca amintiri, dar nu le poti pastra pe toate. Alege doar ceea ce este relevant si aminteste-ti ca selectia pe care o faci sporeste de fapt valoarea amintirilor.

Am problema asta cand trebuie sa selectez din lucrurile copilului. Am pastrat prima jucarie, primele hainute, dar imi este clar ca nu pot pastra tot. Mi-a fost greu sa arunc din primele caiete si mai ales sa aleg desenele pe care sa le pastrez. Dar cu cat trece timpul imi dau seama ca vor fi din ce in ce mai multe si ca trebuie sa fiu din ce in ce mai selectiva.

8. Nu te razgandi cand arunci lucruri si scapa rapid de ele

Cand ai decis sa elimini un lucru, atunci asa sa ramana. Nu te ajuta cu nimic sa intorci lucrurile din drumul lor spre cosul de gunoi ori spre sacul pentru donatii. Un obiect intors te aduce mai aproape de punctul din care ai plecat si nu asta vrei, nu?

De ce sa scapi rapid de ce ai decis sa elimini? Ca sa nu ai timp sa incalci regula lui „Nu te razgandi!”.

9. Pregateste-te pentru o operatiune de durata si in etape

Consumand mai putin, iti simplifici modul in care traiesti si gandesti. Ca sa elimini ceea ce nu-ti trebuie, trebuie sa iti dai seama ce este prioritar, atat in casa, cat si in viata. Asta cere timp – o luna, doua, sase ori mai mult.

Acorda-ti timp si nu te mira daca revii asupra zonelor pe care le credeai curatate. Vei vedea ca, pe masura ce avansezi, cedezi mai usor si pastrezi mai putine. Este ca si cum ai merge intr-o calatorie spre tine: dai la o parte ce nu-i important ca sa ajungi la esenta. Nu exagera insa cu revenirea si intoarce-te sa o iei de la capat doar dupa ce ai facut un tur complet al casei.

10. Nu renunta pana nu iti atingi scopul

Pentru ca dureaza, vei vedea rezultatele finale in casa ta in cateva luni, dupa ce iti vei fi clarificat ce ramane si ce nu. Asa cum ti-am spus, treci de cateva ori prin tot ce ai in casa pana decizi ce este necesar sa pastrezi.

Iar cand crezi ca ai terminat, iti dai seama ca acesta este abia inceputul, pentru ca trebuie totul pastrat. Trebuie sa mentii ordinea si in casa, si in prioritatile personale.

Si abia aici incepe provocarea. Tu cum te descurci?

Spune-mi parerea ta aici sau pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY & Decor. Iar daca articolul ti-a fost de folos, distribuie-l ca sa iti inspiri prietenii sa urmeze acesti pasi!

2 thoughts on “Marea debarasare: 10 pasi catre o casa fara lucruri inutile!”

  1. Maria Skovran

    Da, am ajuns sa Ma sufoc:Haine, pantofi, obiecte casnice, decor,facturi,,,
    Voi Incepe curand,sper!!! Mi e greu sa ma despart, dar si imposibil sa mai rezist!
    Voi cumpara saci, cutii de carton si voi incepe cu rabdare si fara mila-;)))
    Multumesc de strategiile recomandate,,,revin!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top