La inceput a fost feng-shui, iar noi ne-am mutat lucrurile prin casa pentru a capta mai bine energiile pozitive. Apoi hygge si toti am cautat confortul in ciocolata calda, ciorapi grosi si lumina difuza. Acum este ikigai si am inceput odiseea golirii dulapurilor si a despartirii, cu multumiri, de hainele care nu ne aduc bucurie, in cautarea minimalismului. Succesul pe care Netflix il are cu serialul “Tydining Up with Mary Kondo” o confirma: vrem toti mai putine lucruri si bine organizate!
Pana la a ne schimba noi obiceiurile insa si a imbratisa minimalismul este drum lung si greu. Cam tot asa cum ar fi sa construim o autostrada pana in Danemarca. Sau pana in Asia, daca vrei, ca sansele sunt oricum aceleasi.
Orice drum incepe cu cativa pasi, iar eu iti arat in continuare care sunt primii zece.
Tendintele de mai sus provin din culturi diferite si au in comun un trai bazat pe armonie si valori, nu pe acumulare materiala. Si nordicii, si japonezii s-au indreptat spre aceasta abordare si de nevoie: unii din lipsa de spatiu, altii de resurse. Danemarca este un Banat un pic mai mare, iar Japonia are din belsug doar roca vulcanica.
In schimb, avem noi resurse si spatiu. Dar influentati probabil de stapaniri si de popoarele care ne-au calcat pragul si tara, de-a lungul timpului, am luat-o intr-o alta directie. Avem o cultura a acumularii, la care au contribuit zecile de ani de saracie comunista si deschiderea turismului spre bazarurile turcesti, la inceputul anilor ’90. Nu stam rau nici acum: avem cea mai mare crestere din Europa in sectorul retail, incurajata de placerea romanilor de a cheltui in cele aproape 70 de mall-uri si in sutele de magazine online.
Intorsi acasa cu sacosele pline, apare problema depozitarii. Romanii insa nu au prea multe lucruri, ci au prea putin spatiu. Pusi sa aleaga intre casele americane in care poti intoarce linistit o masina si cele nordice, cu putina mobile si adesea fara perdele, oare ce ar prefera ei?
Sa-ti bazezi meseria pe pasiune, sa pui pret pe oameni in locul banilor, sa vezi bucuria in mai putin si sa te bucuri de cei ai – toate tin de o educatie a sinelui pe care noi, romanii, o avem doar pe alocuri si numai la nivel de bula. Cand opt din zece romani admit ca ii chinuie invidia, cati si-ar goli fericiti dulapurile stiind ca vecinul are mai mult?
Si atunci cum se explica interesul fata de minimalism, in crestere si la noi? Sa fie doar efectul unui produs mediatic bine marketat ori – Doamne ajuta! – cautarea unui sens mai profund al vietii?
Esti casa in care locuiesti
Spatiul in care traim arata ceea ce noi suntem, iar restructurarea lui este improprie fara a revizui valorile in baza carora s-a transformat casa intr-un depozit XXL. Degeaba organizam spatiul in casa, daca intre urechi ramane harababura. Afirmatia este valabila si in sens invers. O minte dezordonata si bulversata de ganduri si frustrari determina un spatiu aglomerat. Urmarea fireasca este tendinta nestavilita de a acumula in compensare, cautand satisfactia care lipseste.
Psihologii spun ca spatiul si mintea merg mana in mana, iar incercarea de a ordona una este imposibil de realizat fara cealalalta. Dezordinea spatiului preseaza asupra mintii dezordonate si face si mai dificila revenirea la echilibru. Grijile financiare, frustrarile generate de o societate defecta, nervii provocati de traficul intr-un oras sufocat si murdar provoaca aceeasi reactie precum viata intr-o casa in care n-ai loc suficient.
Organizarea spatiului reduce disconfortul, apasarea si saturatia resimtite constant, intr-o casa dezordonata si aglomerata. Punand ordine in lucruri, cream spatiu liber pentru locuit, dar si pentru planuri, optiuni si prioritati mai clare. Aruncand obiecte inutile, scapam de sarcini care ne apasa si de alegeri pe care ar trebui sa le facem desi nu vrem.
Pe scurt, ne facem viata mai usoara si asta cautam de fapt noi, romanii. O evadare din cotidianul care nu ne multumeste pe noi, aceia care nu am evadat inca din tara in care oameni fara minte au construit case mari, pe care nu le pot incalzi.
Nu cred ca avem noi, romanii, structura si cultura de a trai minimalist, dar cautam cea mai larga alee sa circulam prin labirintul in care traim. Nu-i vorba despre destinatie, cat despre drumul care trebuie parcurs.
10 pasi pentru o casa si o viata mai simple
Cel mai dificil este sa pornesti debarasarea de lucruri inutile si sa le indepartezi fara regret. Odata ce ai decis sa mergi mai departe,vei simti nevoia de a extinde operatiunea si in alte domenii si sa iti triezi prietenii si prioritatile in viata. Cum asta incepe cu organizarea casei, iata zece pasi pe care sa ii urmezi pentru simplificarea modului care locuiesti.
1. Fa-ti un plan realist de bataie
Planifica etapele in care vei ordona casa si timpul pe care il aloci operatiunii, tinand cont de restul activitatilor pe care le ai. Hotaraste in ce ordine umbli prin camere si prin dulapuri si tine-te de plan. Stabileste termene realiste si obiective treptate, cum ar fi sa termini cu dormitorul cu bucataria pana la finalul saptamanii, ca apoi sa intri in dressingul de pe hol. Stabileste totul raportat la programul pe care il ai, ca sa poti urma planul, altfel incalcarea lui te va demotiva si vei renunta curand la el.
2. Incepe cu ce-i mai usor si pregateste-te pentru un drum lung
Aglomeratia apare mai ales unde stochezi facturi, pantofi, unelte – adica obiecte de mici dimensiuni ori de acelasi fel. Incepe cu o astfel de zona si nu te opri pana nu ai lasat doar ceea ce trebuie cu adevarat. Micile victorii sunt importante pentru ca iti dau putere sa lupti cu cel mai puternic inamic al tau, iar acela esti chiar tu.
Ca sa debarasezi de lucruri inutile, trebuie sa vezi prioritatile in casa si in viata. Asta cere timp – o luna, doua, sase, de tine depinde. Acorda-ti timp si nu te mira daca revii asupra zonelor pe care le credeai curatate. Pe masura ce avansezi, te desprinzi mai usor de lucruri si pastrezi mai putine. Este ca si cum ai merge intr-o calatorie spre tine: dai la o parte ce nu-i important ca sa ajungi la esenta. Nu exagera cu revenirea si intoarce-te sa o iei de la capat doar dupa ce facut un tur complet al casei.
3. Scoate tot, pastreaza doar ce-ti trebuie, in raport de nevoi
In loc sa culegi dintr-un dulap lucrurile inutile, fa invers: scoate tot, analizeaza obiect cu obiect si alegi ce ramane, in raport de nevoi. Dimensioneaza-ti necesarul de lucruri pornind de la activitatile pe care le derulezi in mod normal. Aloca spatiul in corelare cu obiceiurile pe care le ai, nu cu ce ai fost acum doi sau trei ani. Pe scurt, renunta la undite daca nu mai mergi la pescuit, vinde schiurile daca nu mai poti schia. Lasa trecutul in urma, ca sa ai loc pentru viitor.
4. Identifica dublurile si grupeaza pe categorii
In orice casa exista duplicate, de la haine si pana la vase de bucatarie. Unele sunt necesare (farfurii, pahare, ciorapi), altele nu au niciun sens. Nu ai 5 perechi de blugi cu model identic si 10 tricouri negre cu maneci lungi, ci o singura pereche, un singur tricou si o multime de rezerve. Pastreaza una si renunta la restul ori le scoti din circulatie pana mai tarziu, cand le reintroduci una cate una, daca sunt un model care nu se demodeaza.
Grupand lucrurile din aceeasi categorie, pe masura ce le descoperi prin casa, simplifici cautarea lor pe viitor. Aloca un spatiu clar pentru fiecare categorie si aduna-le acolo pe cele care raman, in urma trierii. Ordinea in lucruri va aduce ordine in ganduri.
5. Elimina ce nu ai folosit, ce s-a uzat ori s-a stricat iremediabil
De-a lungul unui an, se presupune ca folosesti tot ce ai in casa, de la toate tipurile de haine si pana la decoratiuni de Craciun sau de Paste si bidoane pentru muraturi. Aglomeratia apare adesea in lucrurile folosite ocazional ori sezonier – obiecte pentru plaja, hainele foarte groase de iarna, hainele de doliu (da, suna sinistru, dar toti trecem prin asta, la un moment dat). Intra aici si cele in care s-a investit mult si inutil – unelte complicate pe care nu le folosesti, haine de ocazie purtate o singura data.
Daca nu ai mutat de pe raft obiectul mai bine de un an, atunci nu-ti trebuie si nu ii vei simti lipsa. Vinde-l sau doneaza-l cuiva care are nevoie de el. OLX.ro si targurile de tip Yard Sale sunt o varianta. Hainele in stare buna pot fi donate in cadrul actiunilor caritabile. Textilele in orice stare pot fi reciclate in reteaua magazinelor H&M, care ofera un bon valoric pentru fiecare sacosa.
Jucariile raman nefolosite primele, cand copilul creste. Hainele nu se mai poarta ori raman mici sau mari. Doneaza-le daca sunt in stare buna, arunca-le daca sunt stricate iremediabil. Daca vrei sa repari ori sa reconditionezi, gandeste-te daca merita efortul, daca ai suficient timp si cunostintele necesare sa o faci.
6. Fii selectiv cu valoarea sentimentala
Toate lucrurile provoaca amintiri, dar nu le poti pastra pe toate. Alege doar ceea ce este relevant si aminteste-ti ca selectia pe care o faci sporeste de fapt valoarea amintirilor.
7. Lasa loc liber, neocupat
Judeca doar dupa utilitate si evita sa pastrezi obiecte doar pentru ca ai suficient spatiu pentru ele. Acel spatiu liber are un rost si reprezinta zona ta de libertate – pentru ganduri, pentru libertate, pentru pasiuni de care nu ai avut timp. Vei constata cu uimire, mai tarziu, cum apar activitati pentru care candva nu era loc.
8. Nu te razgandi cand arunci lucruri si scapa rapid de ele
Cand ai decis sa elimini un lucru, atunci asa sa ramana. Nu te ajuta sa intorci lucrurile din drumul lor spre cosul de gunoi ori spre sacul pentru donatii. Un obiect intors te aduce mai aproape de punctul din care ai plecat. De ce sa scapi rapid de ce ai decis sa elimini? Ca sa nu ai timp sa incalci regula lui „Nu te razgandi!”.
9. Cumpara mai putin si consuma mai putin
Consumand mai putin, iti simplifici modul in care traiesti si gandesti. Urmareste cat consumi in mod real, planifica-ti cumparaturile si ia din magazine doar atat cat iti trebuie. Nu te zgarci, dar nici nu face risipa. Cumparand mai putin, poti alege bunuri de calitate sporita si vei arunca mai putin. Fa acest experiment cu alimentele pe care le cumperi si vei vedea cum reduci risipa, dar si spatiul ocupat in casa de cumparaturi pe care poate nu le folosesti.
10. Pastreaza pe termen lung criteriile de selectie
Pentru ca dureaza, vei vedea rezultatele finale in casa ta in cateva saptamani, dupa ce iti vei fi clarificat ce ramane si ce nu. Asa cum ti-am spus, treci de cateva ori prin tot ce ai in casa pana decizi ce este necesar sa pastrezi.
Iar cand crezi ca ai terminat, iti dai seama ca acesta este abia inceputul, pentru ca practica trebuie pastrata. Trebuie sa mentii ordinea si in casa, si in prioritatile personale, ca sa nu te intorci de unde ai plecat.
Pastreaza-ti criteriile pe care le-ai aplicat debarasand: fii selectiv, pastreaza ce merita, nu te bloca in inutilitati, lasa loc pentru noi oportunitati. Este un drum greu – ca si cum ai merge spre Danemarca fara sa ai autostrada – insa si recompensa va fi pe masura. Vei descoperi un stil nou de viata si de locuit, intr-o casa in care ai spatiu pentru tine si pentru ceea are cu adevarat valoare in viata ta.
Ti-a fost de folos articolul? Distribuie-l in social media si trimite-l prietenilor care crezi ca au nevoie de un mic imbold pentru a-si pune ordine in lucruri sin in viata!
Acest articol a fost publicat, intr-o forma asemanatoare, si pe Republica.ro, unde scriu in calitate de contributor.