De cand m-am mutat la curte, dupa multi ani de stat la bloc, cea mai mare bucurie a mea este sa am un petic de pamant pe care sa il transform in bucatica mea de natura urbana. Gradinaritul e perfect pentru eliberarea stresului zilnic si mai este si gratis!
Nu iti trebuie neaparat casa pe pamant ca sa poti planta diverse, cata vreme poti creste o gradina in diferite tipuri de ghivece. Iar in gradina asta minuscula poti planta si capsuni, in cel putin doua feluri, despre care iti povestesc eu in continuare.
Bucatica mea de natura are 100 de metri patrati, dar imi ocupa mult timp, mai ales primavara, iar anul acesta am avut de lucru mai bine de doua saptamani pentru o amenajare despre care iti voi povesti in curand. Cresc acolo plante aromatice, capsuni, mure, zmeura, uneori rosii si ardei iuti si permanent plus doi nuci, un cires, un corcodus, un piersic si un molid. Plus trandafiri, Mana Maicii Domnului, clematite, cinci feluri de flori de primavara, ienupar, patru feluri de crini si iedera, vreo trei soiuri, ca sa nu mai spun de muscate.
Pentru ca se intind necontrolat, dar si ca sa las terenul acoperit in principal cu iarba, am pus capsunii in container. Container gardening este un termen de cautare care iti aduce, pe Google, cateva milioane de rezultate. Iar Pinterest, prietenul meu bun, ofera si el destule idei. Eu iti arat doua din ele, pe care le-am folosit de-a lungul timpului.
Capsuni intr-o teava
Nu e chiar asa de ciudat, odata ce vezi rezultatele.
Ai nevoie de o teava din plastic de tipul celor de la sistemele de canalizare si care sa aiba un diametru de cel putin 10-15 centimetri, o teava din plastic cu diametrul de cativa centimetri (cele pentru instalatiile electrice sunt bune), un ghiveci de 30-35 de centimetri adancime si pamant pentru flori. Ca scule, ai nevoie de o bormasina, un burghiu de 10 milimetri si o freza rotunda, de 7-10 centimetri. Uite si pasii, mai jos:
Ca sa fie mai clar rezultatul, uite inca doua imagini:
Mai am acest suport inca si planuiesc sa il folosesc la altceva, anul acesta.
Capsuni in burlan
Anul acesta, am improvizat un ghiveci pentru capsuni dintr-un burlan de plastic, caruia i-am facut un vas masca din lemn, de fapt un ghiveci din lemn care mascheaza recipientul in care se afla plantele. Este lat cat o scandura si este usor de gasit un loc pentru el: pe un pervaz, pe marginea balconului, pe o treapta ori de-a lungul unui perete exterior.
Am avut prin curte si prin casa aproape toate materialele (de unde si ideea de a le folosi pentru acest proiect), cu exceptia scandurilor, pentru care aveam nevoie si de taieturi pe dimensiuni precise.
Iti place ce citesti? Aboneaza-te pentru a afla primul tot ce public!
[mc4wp_form id=”604″]
Hai sa iti spun ce am folosit eu si tine minte ca toate scandurile de mai jos sunt de 1,8 cm grosime:
- un burlan din plastic de 1,9 metri lungime si 12 centimetri latime
- doua capace de burlan
- doua scanduri 10 cm x 2m pentru lateralele lungi ale ghiveciului
- doua scanduri 8 cm x 2 m pentru partea de jos (ori una 10 cm x 2m si alta 6 cm x 2m)
- doua scanduri de 12,4 cm x 8 cm pentru lateralele scurte
- suruburi de 1,5 cm si cuie subtiri, de 5 cm lungime, pentru lemn
- 4-5 placi de imbinare, cum ar fi astea (eu am avut mai mari, ramase de la un alt proiect)
- 6 vincluri zincate / coltare mici (erau ramase si ele de la alt proiect, dar le poti cumpara pe astea) – optional
- 12-14 fire de capsuni
- bormasina cu burghiu de 8 mm
- ciocan
Mai intai, gaureste burlanul folosind bormasina si burghiul, ca sa existe gauri de scurgere pentru apa adunata cand uzi capsunii. Pune capacele la cele doua capete ale burlanului si planteaza capsunii in burlan.
Hai sa facem ghiveciul acum! Am cumparat de la Hornbach scandura si am si taiat-o acolo pe dimensiunile dorite. Trebuie sa te gandesti de la inceput cum montezi totul, pentru ca sa iei in calcul si grosimea scandurii, inainte de taia lateralele ghiveciului (care este de fapt o cutie dreptunghiulara).
Incepe prin a fixa scandurile pentru partea de jos a ghiveciului: cele doua care, impreuna, compun o bucata lata de 16 centimetri. Este cu 4 centimetri mai lata decat burlanul, ca sa o poti manevra usor in ghiveci. Prinzi scandura una de alta cu ajutorul placilor de imbinare puse din 45 in 45 de centimetri si cu suruburi de 1,5 cm.
Apoi se prind lateralele, fie numai prin cuie, fie folosind si coltare pentru intarire, asa cum am facut eu. Poti folosi suruburi, dar ai grija ca lemnul sa nu crape cand le fixezi. De aceea, am ales pentru imbinare cuiele lungi si subtiri, care se strecoara mai bine prin fibra si nu ii provoaca spargerea. Iar dupa etapa asta, evident ca este nevoie si de un control al calitatii…
Si zic sa fac si o proba, care aduce momentul de „la naiba!” al proiectului… Desi masurasem burlanul inainte de a pleca de acasa, ghiveciul din scandura s-a dovedit a fi mai scurt cu o palma. De lungit burlanul era exclus, asa ca am decis sa tai burlanul. Asa am constatat ca este usor de sectionat cu un bomfaier, singura dificultate fiind ca era plin cu plante si cu pamant.
In final, am terminat montajul, am trecut la vopsit, cu un lac 3 in 1 de la Kober, de care sunt foarte multumita si pe care il vei mai vedea curand, in alte doua proiecte. L-am mai folosit si cand am reconditionat masa si scaunele de la Ikea despre care ti-am povestit in articolul de AICI, iar culoarea pe care am ales-o este palisandru si in realitate arata la fel de grozav precum in poze. L-am dat in doua straturi si uite cum arata dupa primul:
In final, dupa ce s-a uscat bine si al doilea strat, am mutat cu totul si de tot burlanul in ghiveci si i-am gasit un loc potrivit in curte.
Au trecut primele flori la capsunii mei, astept acum sa vina soarele si sa grabeasca dezvoltarea recoltei. Pana atunci, va creste si iarba, iar eu voi putea sa iti povestesc cum s-a incheiat un alt proiect major de primavara asta.
Tu ce ai de gand sa plantezi, anula cesta? Spune-mi parerea ta comentand mai jos.
Eu am folosit cu succes cutii de iaurt sau smântâna de 900gr, agățate la înălțime.
Buna si solutia asta! 🙂