DIY: lumanarea plutitoare antitantari

Daca as face o lista cu lucrurile enervante, tantarii ar fi in mod clar in top. Exista in comert produse impotriva lor, dar personal prefer variantele naturale si mai putin agresive la adresa pielii si a mediului. Plantele, de exemplu, care ne ofera o multime de solutii daca stim sa le folosim la adevaratul lor potential.

Cateva plante aromatice si fructe usor de gasit ne asigura cateva ore de liniste in preajma tantarilor, printr-un proiect usor si foarte bine mirositor, despre care iti povestesc mai jos.

Ce-ti trebuie

Eu iti propun o lista de ingrediente de baza, la care poti adauga ori face mici schimbari, urmarind sa alegi insa substante care sa fie eficiente impotriva micilor pradatori.

Vezi mai jos ce am folosit eu: lamaie, lime, frunze de menta si rozmarin si uleiuri esentiale de lemongrass si lamaie, pentru aromatizare puternica, astfel incat sa stea tantarii la distanta. Iti mai trebuie cateva pietre curate si cat mai aspectuoase, vase transparente in care sa incapa feliile de lamaie si lime si lumanari plutitoare, dar si de apa curata.

Gasesti lumanarile la magazinele cu decoratiuni – sunt pastile bombate din ceara ori parafina, al caror fitil nu se uda. Daca nu gasesti, poti adapta lumanarile pastila: scoti pastila de ceara din cutia metalica, o intorci cu susul in jos si sigilezi fitilul cu ceara topita, astfel incat sa nu ajunga apa la el. Totodata, trebuie sa le modifici putin forma, rotunjindu-le marginea cu un cutit, pentru ca punctul de ardere sa fie peste nivelul apei (de aceea sunt lumanarile plutitoare bombate).

Cum faci

Ai vazut mai sus feliile de lamaie si lime, astfel ca iti dai seama ca le-am taiat deja pentru proiect. Totusi, nu pe ele le introduci primele in vas, ci pietrele. Nu este obligatoriu sa pui pietre, dar ele ajuta la stabilizarea vasului si previn rasturnarea lui din greseala, fapt important mai ales cand lumanarea este aprinsa. Aici ai loc de creativitate, pentru ca poti incloui pietrele cu margele, bucati de sticla colorata sau orice altceva crezi ca arata bine in apa.

Dupa ce ai pus un strat de pietre, adaugi feliile de lamaie si lime alternativ, apoi crengutele de plante aromatice. Adaugi apa deasupra lasand cam doua degete pana la buza vasului. Pui cateva picaturi de ulei esential in apa, pentru accentuarea aromei.

Vei vedea ca, in timp, din cauza uleiului esential, frunzele care ies la suprafata si intra in contact cu uleiul se inchid la culoare. Asta nu le reduce insa proprietatile.

In final, adaugi lumanarea in apa si o aprinzi. Acum vezi cat conteaza sa nu umpli vasul cu apa de la inceput pentru ca, odata adaugata lumanarea, nivelul lichidului va creste si risti sa versi continutul, daca vrei sa muti rezultatul proiectului tau.

Aspectul final este extraordinar. Atat de bine arata, incat a meritat acest proiect sa fie filmat pentru a vedea si la TV cum a fost realizat.

Lumanarile creeaza o lumina difuza, ambientala, foarte placuta intr-un balcon sau terasa, dar chiar si in apartament. Eu am aprins lumanarile afara si le-am pastrat acolo o vreme, dar le-am luat cu mine cand am terminat treburile prin curte si am venit in casa.

Daca vrei o completare la acest proiect, iti recomand sa pastrezi uleiul esential de lemongrass si sa il combini cu o crema de cor, ulei de cocos sau un ulei sau lotiune de corp fara miros. Vei obtine o lotiune antitantari foarte eficienta, a carei reteta completa o gasesti in articolul meu de AICI.

Ti-a placut proiectul? Spune si altora despre el! Distribuie articolul in social media si trimite-l si prietenilor care crezi ca au nevoie de aceasta informatie!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top