Orice obiect din piele naturala merita si poate fi revopsit daca ai vopseaua potrivita si rabdare sa o folosesti. Chiar si gentile colorate pot fi salvate cu o mana noua de vopsea pentru piele, pe care sa o aplici fie in totalitate, fie doar pe anumite zone ale ei, asa cum am facut eu. Vezi in continuare cum vopsesti o geanta din piele naturala, ca sa ii improspatezi aspectul si sa o porti in continuare fara probleme.
Acest articol contine linkuri de afiliat. Eu voi primi un mic comision daca vei cumpara folosindul linkul din articol, dar asta nu influenteaza pretul si nici decizia mea de a recomanda produsul respectiv.
Am vopsit diferite lucruri, de-a lungul timpului, dar pentru prima oara am refacut un obiect colorat. Geanta de mai jos are la activ multi ani de folosinta, iar la inceput a fost un verde crud superb, care s-a pierdut in timp insa. Pielea s-a ros si au aparut diferente de culoare intre bareta, lateralele buzunarelor si restul gentii. In timp ce unele zone aratau grozav inca, altele erau compromise si aveau clar nevoie de un retus, pentru a fi pastrata geanta in circulatie.
Cum cureti pielea naturala inainte de vopsire
Este important sa cureti bine geanta inainte de a o vopsi. Eu am sters-o bine cu o carpa moale si am facut asa cum fac si cu alte articole din piele, pe care le curat periodic cu demachiant sau apa micelara. Apoi, pentru a indeparta orice urma de grasime sau de altceva, am facut asa cum fac inainte de orice vopsire, respectiv am sters geanta cu o carpa inmuiata in alcool tehnic.
Am vazut apoi ca exista si solutii speciale pentru curatarea pielii naturale inainte de vopsire, dar uite ca eu nu am folosit asa ceva.
Despre culoarea vopselei pentru piele
Am vrut sa pastrez culoarea si am cautat o vopsea tot verde. Dupa ce am rascolit internetul sa vad ce au reusit cei care au cumparat diferite produse, am cumparat vopseaua ASTA. Ma asteptam ca nuanta de verde gasita sa nu fie identica si asa a si fost: vopseaua are o culoare mai inchisa, mai intensa si mai rece. Oricum imi doream sa schimb nuanta si sa vopsesc geanta putin diferit fata de cum era initial, ca sa o pot corela cu alte piese din garderoba mea.
Am ajustat culoarea in raport de ceea ce-mi trebuia mie, adaugand vopsea acrilica crem, prin care am deschis nuanta si am incalzit-o putin, apoi gri deschis, prin care am redus din intensitatea verdelui initial. Evident, culoarea trebuie testata intai, pentru ca nu vopsim nimic niciodata fara sa stim la ce ne asteptam.
Iar ca testul sa fie relevant, lasi vopseaua sa se usuce pana a doua zi, pentru ca nuanta se schimba putin in momentul odata ce vopseaua se usuca de tot. In raport de pigment, ea se poate inchide ori se poate deschide, asa ca asteapta sa vezi cum arata in final inainte de a vopsi in totalitate.
Daca iti doresti alta culoare insa, poti alege din gama de AICI.
Cum vopsesti pielea naturala
Vopseaua are, de obicei, o periuta in capac pe care sa o folosesti la vopsit. Eu am preferat insa pensulele mele, fiind mai usor sa vopsesti suprafete mari cand pensula este dreapta, nu rotunjita. In plus, ai precizie mai mare la margini, daca nu vrei sa faci toate zonele intr-o singura culoare. Poti sa mergi si pe varianta acoperirii cu scoci de hartie a zonelor pe care nu vrei sa le vopsesti, ca sa fie marginile mai precise.
Aplici vopseaua in strat subtire, ca sa nu incarci suprafata si sa crape in timp. Vei vedea ca este usor absorbita de piele si ca ramane un strat uniform. Se usuca destul de repede, motiv pentru care iti recomand sa vopsesti la o temperatura sub 30 de grade, altfel este posibil ca vopseaua sa se ingroase putin in recipient, asa cum se intampla cu orice vopsea acrilica folosota la temperaturi mari. In acest caz, adaugi 1-2 picaturi de apa in sticluta si agiti bine inainte de a vopsi mai departe.
Asa arata geanta mea dupa primul strat. Culoarea s-a schimbat putin dupa uscare, in sensul ca a fost putin mai inchisa decat la aplicare. Diferenta fata de test era data doar de impactul culorii pe o suprafata mai mare decat cea folosita pentru testare. Cum voiam o culoare o idee mai deschisa, am mai pus un pic de crem si am aplicat al doilea strat.
Daca vrei un aspect ingrijit, indiferent ce anume vopsesti, trebuie mare atentie la detalii. Vei vedea ca multe genti au marginile baretelor sigilate cu o vopsea speciala, pe care iti recomand sa nu o acoperi cu vopsea pentru ca finisajul nu va mai fi acelasi. In plus, atentie la toate elementele mici din piele pe care geanta le are si pe care trebuie sa le vopsesti fara sa murdaresti metalul. Cat este umeda, vopseaua se sterge usor de pe aceste elemente – margini si metal, asa ca ai grija sa le pastrezi curate pana la final.
Eu am pastrat bareta, fundul gentii si lateralele buzunarelor in culoarea originala, care era la fel ca fermoarul. Am vopsit corpul gentii si detaliile de la fermoare, precum si fetele buzunarelor. Am lasat sa se usuce si… voila!!
Am vazut ca exista si fixator de vopsea, care poate fi aplicat peste stratul final, ca sa protejezi vopseaua. Nu l-am folosit inca si am inteles ca nu este obligatoriu. Momentan, nu am simtit nevoia, dar voi urmari cum se comporta vopseaua in timp. Deocamdata nu s-a luat pe haine si nici nu s-a crapat. Daca insa vrei sa aplici acest fixator, pentru mai multa siguranta, il poti cumpara de AICI.
Daca ce ai vazut aici ti-a fost de folos, distribuie articolul in social media si trimite-l prietenilor care stii ca au nevoie de aceste informatii!
Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:
- pagina de Facebook Gabi Ralea DIY | Decor | Living
- grupul de Facebook Gabi Ralea DIY & Living
- YouTube