Statul la curte este o provocare continua si un proiect care nu se incheie niciodata. In fiecare anotim, ai ceva de facut, ceva de reparat ori de imbunatatit ca sa pastrezi totul in stare buna.
Scarile sunt parte din acest proiect, daca ai diferenta de nivel intre casa si curte. Noi le-am placat cu gresie si, pentru a le proteja, le-am imbracat marginea intr-o protectie metalica. La cativa ani dupa acest proiect, pot confirma ca decizia a fost una foarte buna.
Iata si pasii pe care i-am urmat, daca vrei sa faci si tu acelasi lucru.
Mai intai, sa stii ca am revenit la acest proiect vechi in urma unei intrebari pe care am primit-o de la o cititoare, care se plangea ca, la iesire din casa ei spre curte, muchiile treptelor se ciobesc usor. M-a intrebat daca am o solutie si asa am cautat acest proiect si-l scot acum la iveala.
Despre materiale
coltarele metalice pe care le-am folosit eu se gasesc usor in toate magazinele mari de bricolaj. Pentru a le lipi, am folosit un silicon special de la Ceresit, pe care il iei tot din magazine ori il poti comanda aici. Silicon gasesti alb si negru, dar iti recomand sa il folosesti pe cel transparent, care se potriveste la toate culorile de gresie. Teoretic, siliconul nu ramane la vedere, dar iti va fi mai usor sa rezolvi urmele daca este transparent.
Ca scule, iti sunt de folos un fierastrau, un cutter, un creion si o ruleta. In plus, iti sunt de folos o carpa si putin alcool tehnic, dar si o rola cu scoci de hartie. Ti-ar mai fi de folos o bucatica de smirghel, ca sa nivelezi capetele baghetei dupa ce o tai.
Cum aplici protectia
Primul lucru de facut si foarte important pentru ca protectia sa reziste este sa cureti foarte bine gresia, inlaturand praful si toate urmele de mizerie, dar si de grasime. Dupa ce ai curatat, sterge zona cu alcool tehnic si la fel este bine sa faci cu bagheta metalica pe care o vei aplica.
Masoara marginea trepeti, acolo unde vine montata protectia, apoi taie coltarul cu un fierastrau fix pe dimensiune. Capetele le slefuiesti usor cu smirghel, ca sa te asiguri ca nu agata ori ranesc daca te lovesti vreodata de ele. Aplici apoi siliconul pe interiorul coltarului, dar nu in exces, ci atat cat sa acopere interiorul coltarului, pe fiecare din cele doua laturi.
Pune coltarul pe muchie si apasa usor, ca sa il fixezi. Nu este o problema daca iese siliconul de sub margine, este important ca cele doua suprafete sa faca priza, adica sa se lipeasca total una de alta.
Acum trebuie sa lasi sa se usuce siliconul inainte de a trece la pasul urmator. Ca sa nu se miste coltarele lipite, iti recomand sa le prinzi temporar cu scoci de hartie si sa calcu cu grija pe trepte, ca sa nu le deranjezi.
Cand s-a uscat siliconul, poti indeparta cu usurinta taind-o cu un cutter. Daca au ramas alte urme, le poti sterge cu alcool tehnic / solvent de uz tehnic.
La cativa ani de la instalarea acestei protectii, pot spune ca ea este foarte utila. Muchiile sunt protejate, iar in cazul in care scapi ceva pe scari gresia nu se va sparge. Totodata, muchia metalica are rol antiderapant, functionand ca un opritor la marginea treptei.
Acesta este genul de proiect care nu-ti ia ochii, dar este foarte util cand te lovesti de o problema punctuala, asa cum a patit cititoarea mea. Iata insa ca exista solutii accesibile oricui si care, cu un pic de indemanare, pot rezolva problema.
Spor in proiecte iti doresc si nu uita: poti descoperi si alte informatii si proiecte inedite urmarindu-ma pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY & Decor, pe Instagram si mai ales pe YouTube, unde postez saptamanal materiale video noi.
* Acest articol contine si linkuri de afiliat, ceea ce inseamna ca primesc un mic comision, in cazul unor vanzari venit prin aceste linkuri. Aceasta nu influenteaza insa nici pretul de vanzare si nici recomandarile facute.