DIY: cum faci o hranitoare pentru pasari salbatice ▶️

Desi este iarna si pasarile calatoare au plecat de mult, stim toti ca sunt inca zburatoare salbatice care fac ce pot sa supravietuiasca iernii. Nici iarna nu mai este ce-a fost, dar cand vine un val de frig si zapada, nu strica sa le ajutam cu o mana de mancare. Iar pentru asta avem nevoie de o hranitoare, pe care o putem face singuri, in cateva minute.

Materialele necesare

Acesta este un proiect de reciclare, pentru ca se bazeaza pe un material pe care altfel l-am arunca: un bidon din plastic ramas de la lapte ori de la alte lichide alimentare. Prefer un astfel de recipient din plastic alimentar in locul unuia de la detergent, care are alta compozitie chimica si care este lasa particulele de plastic sa treaca in hrana.

Mai ai nevoie de un bat de frigaruie si de o bucata de sfoara, iar ca unelte iti trebuie un marker, un cutter si o foarfeca.

Cum faci hranitoarea

Este extrem de simplu: decupezi ferestre pe doua laturi opuse ale bidonului, la 2-3 cm distanta de baza, apoi strapungi bidonul cu batul din lemn, la nivelul de jos al ferestrelor. In bidon pui apoi semintele. Astfel, pasarile vor avea o deschidere pe care sa intre in bidon si sa ciuguleasca in timp ce stau pe bat. Cand decupezi ferestrele, poti lasa eventual latura de sus netaiata si sa o ridici precum un paravan.

Poti vedea exact pasii in clipul video de mai jos.

In final agati hranitoarea de creanga unui copac si o lasi in voia pasarilor salbatice.

Ce fel de seminte poti da pasarilor salbatice

Recunosc ca nu stiam ce fel de seminte trebuie sa le dau pasarilor, dar auzisem ca sunt ceva controverse legate de ideea de a le da firmituri de paine ori de cozonac.

Asa ca am cautat pe sfantul Google si am aflat ca cele toxice sunt semintele de fructe precum cirese, visine, mere, pere, piersici, caise, nectarine ori prune, din cauza continutul de cianuri care pot fi letale pentru micile zburatoare. Nici painea si produsele de panificatie nu sunt bune pentru pasari, mai ales iarna, intrucat nu sunt metabolizate de organismul lor si nu aduc aport de calorii care sa le ajute sa se incalzeasca si sa reziste frigului.

In schimb, sunt potrivite semintele de in, mac, chia, quinoa, floarea soarelui, dovleac, dar si alunele. De aceea, amestecul meu a fost unul din seminte de pin, quinoua, chia si mac.

Daca ti-a placut proiectul, distribuie-l in social media si trimite-l prietenilor pasionati de bricolaj!


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top