Despre un balcon mic si gol. Decoratiuni si solutii

Se intampla cateodata sa gasesti oameni minunati pe neasteptate, in situatii care te astepti sa fie stresante. La fel, un spatiu care aparent nu ofera nimic poate deveni un colt de paradis. Asa se intampla, in Ploiesti, cu un balcon mic si cu proprietara lui, pe care am ajutat-o sa il decoreze.

Iti povestesc cum a fost si ce solutii am propus, pentru a transforma, in cativa pasi, un balcon aproape nefolosit intr-un spatiu in care sa te simti bine. Poate aceste solutii te vor inspira si pe tine!

Cum am ajuns la Ploiesti

A fost pentru prima oara cand am oferit, intr-un concurs pe Gabi Ralea DIY & Decor, si consultanta, nu doar premii oferite de sponsori. In cazul de fata, cu ocazia deschiderii celor doua magazine din Ploiesti, KiK a oferit un voucher de cumparaturi in valoare de 500 de lei, pentru a fi consumat in magazinele din Poiesti. Contributia mea la acest premiu a fost asistenta asigurata castigatorului in cumpararea celor mai potrivite decoratiuni pentru balcon si terasa si apoi integrarea lor in spatiul respectiv.

Am plecat la Ploiesti sa ajut castigatorul voucherului sa aleaga decoratiunile potrivite si sa isi decoreze apoi balconul. Fusese o zi obositoare, cu un eveniment la care am mers, de dimineata, apoi un drum pana acasa intr-un suflet, pentru o urgenta care, de fapt, nu era urgenta. Cand m-am urcat in masina – mai exact intr-un cocon in care erau initial 50 de grade – ma simteam la fel de proaspata si de inspirata precum o rosie uitata la soare din mai si pana in iulie.

Ei bine, am intalnit-o acolo pe Gabriela Damian – un om cu o poveste, care mi-a incarcat bateriile si am gasit cu placere solutii pentru a face mai aratos un balcon gol. Am sporovait la cumparaturi, in KiK Ploiesti, ne-am inteles grozav in alegerea decoratiunilor (a consumat acum doar o parte din bani) si apoi in aranjarea lor in balcon.

Un balcon mic si gol

Balconul de aranjat are doar un metru latime si aproape patru lungime si nu este mobilat, singurele obiecte din el fiind doua scaune din plastic. Fiind orientat spre vest, fara niciun fel de inchidere (nici macar pe lateral) si fara alte cladiri care sa obtureze accesul la lumina, este total expus soarelui si vantului. Partea buna este ca blocul este nou, astfel ca tencuiala – de culoare verde – este impecabila. Peretele dinspre casa este imbracat in caramida aparenta, pe jos este montata gresie caramizie, iar tocurile de la fereastra si usa sunt maro.

Imaginile de mai sus au ajuns si la mine, inainte de a pleca spre Ploiesti, iar pe baza lor am cautat solutii de decorare. Am pornit practic de la zero, ceea ce mi-a oferit libertate: am ales un stil apropiat de romantic, cu metal alb antichizat, accesorii ivoar (care contiua gama cromatica din casa) si linii rotunde, gandindu-ma la o mica gradina interioara, din sudul Frantei. Pe de alta parte insa, latimea redusa a balconului a restrans mult posibilitatile de alegere a mobilierului, fiind de preferat o solutie customizata, la care proprietara a decis sa apeleze ulterior.

Pentru moment, am ales sa pastram scaunele din plastic si sa aducem decoratiunile care sa se potriveasca in schema cromatica existenta. Pentru ca exista deja doua culori puternice, am ales decoratiuni in alb si ivoar ca sa aduca echilibru si sa devina un spatiu negativ, care sa odihneasca ochii. Exceptia au reprezentat-o pernele pentru scaunele din balcon, pe care le-am luat intr-o culoare inchisa din motive practice, dupa ce primul impuls a fost sa ma orientez catre ivoar.

In privinta plantelor, era nevoie de ceva foarte rezistent, unul din motive fiind acela ca balconul este foarte expus. Caramida roscata se asociaza bine cu catusii, astfel ca am luat unul pentru balcon, dar si o feriga mica si un vas cu o planta suculenta. Alte plante vor aparea dupa ce vor fi instalate laterale, care sa fereasca balconul de vant si sa asigure un suport pentru vegetatie.

Am gasit si doua decoratiuni pentru agatat care s-au integrat foarte bine, dar si trei instalatii luminoase pe care proprietara si le dorea pentru iluminat ambiental, in balcon. Daca ar fi fost mai putin praf in zona, am fi ales si un covoras ingust, textil, din cele pe care le-am gasit la KiK si care se integrau perfect din punct de vedere al stilului si culorii.

Exista insa planuri de viitor pentru acest balcon, asa ca va rog sa vi-l inchipuiti cu spaliere laterale din lemn (precum cel de mai jos, dar montate pe o structura din metal). Iar pe spaliere sa urce iedera canadiana, care sa filtreze soarele in miezul zilei, sa fereasca de vant si sa faca zona mai primitoare.

In capatul indepartat de usa, o bancuta facuta pe masura poate fi loc de stat si de depozitare pentru accesoriile textile, pe vreme rea. In loc de masa, poate fi instalata sub fereastra o tablie rabatabila, pe care sa o ridice la nevoie. Balustrada balconului este inalta si suficient de lata pentru a fi utilizata ocazional drept masa de tip bar, in cazul in care prietenii fiicei vin seara in vizita. Poate chiar sa fie imbracata balustrada in lemn lacuit, pentru a o extinde cu cativa centimetri si a monta suporturi pentru jardiniere, din loc in loc.

Acestea sunt planuri deocamdata. Pentru moment insa, decoratiunile de la KiK inveselesc acest balcon si-l transforma intr-un loc mult mai placut, pentru cafeaua de dimineata. Sa mai spun ca am zburat apoi spre casa fara sa mai simt oboseala? 

Trucuri pentru amenajarea balconului mic

Multe apartamente au balcoane foarte mici, care nu permit prea multe in privinta amenajarii, dar acesta nu e un motiv sa transformi zona intr-o debara si sa renunti la relaxare. Pentru a salva spatiul, ai la dispozitie cateva solutii:

  • Foloseste mobilier multifunctional – cutiile din lemn sunt bune atat pentru depozitat, cat si pentru stat, astfel ca impusti doi iepuri deodata. Monteaza-i picioare metalice de 10-15 cm, pentru a o proteja de apa, atunci cand ploua ori cand speli balconul.
  • Foloseste mobilier rabatabil – Fie ca ai scaune pliante, fie ca instalezi masa pe perete si o rabatezi, salvezi spatiu atunci cand mobilierul nu este folosit. Daca nu poti monta masa direct pe perete, alege un set de masuta si scaune de tip bistro, care au de obicei dimensiuni destul de reduse (50-60 cm latime) pentru a incapea in spatii mici.
  • Foloseste balustrada balconului pentru a improviza o masa – Poti imbraca balustrada in lemn si sa o prelungesti cu cativa centimetri, pentru a improviza o masa de tip bar.
  • Depoziteaza la inaltime – Foloseste spatiul apropiat de tavan pentru depozitare, instaland rafturi pe care sa pastrezi, in cutii, obiecte pe care nu le folosesti foarte des. Poti aseza pe aceste rafturi si plante curgatoare.
  • Foloseste un uscator de rufe care se ridica – Exista sisteme de uscare a rufelor care se coboara si se ridica atunci cand ai nevoie, cu ajutorul unor parghii, in rest fiind ridicate cat mai sus, aproape de tavan. Astfel iti ramane un spatiu in care sa te misti ori sa stai si atunci cand usuci rufe.
  • Alege plante curgatoare sau columnale – Un balcon fara vegetatie pare gol, dar plantele care au coroana bogata iti ocupa mult spatiu. Orienteaza-te spre plante curgatoare, pe care sa le poti plasa pe perete, in suporturi speciale. In cazul celor columnale, evita cactusii cu tepi mari, pentru ca vei ajunge sa te ranesti in ei.

Tu ce dileme ai in amenajarea balconului? Lasa intrebarea ta intr-un comentariu si gasim impreuna solutii.

Iar daca ti-a placut acest articol, transmite-l si altora si distribuie-l in social media!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top