Home Timp liberArtă și muzee Despre Homo vandalus

Despre Homo vandalus

22/08/2012
Nu îl găsiți în cărțile de istorie, iar cele de biologie și anatomie îl ignoră cu grație. Și totuși, trăiește de ani buni printre noi.
Nu are mai multe mâini decât restul oamenilor decât atunci când trebuie să ia ce nu i se cuvine ori să distrugă. Tot doi ochi are, dar nu vede aceleași lucruri. Unde tu găsești o hartă a transportului în comun, el vede tabla perfectă pentru o înjurătură agramată, că doar e ”băiat de băiat”. O pajiște în marginea pădurii nu-i loc de joacă pentru copii, ci lada de gunoi după un grătar cu „pretenarii”. Banca de pe malul lacului e fix ce trebuie pentru pus picioarele și un morman de coji de semințe. Iar primul loc din parcarea de la supermarket – cel cu însemnul pentru persoane cu handicap – este întotdeauna al lui. Oare își dă seama că, într-adevăr, așa e?
În general, aude însă nu ascultă. Nici nu ar avea de ce: este un izvor nesecat de înțelepciune și experiență, trecute prin focul examenelor de capacitate și bac picate și al nopților în care a dezbătut și trăit intens, în fața blocului, probleme existențiale enunțate de Florin Salam, Adi Minune și alți clasici în viață.
Nu fuge de responsabilități, cum s-ar crede: când promite răzbunare, nimic nu-l întoarce din drum, ”să moară mama dacă nu”. Și nici timid nu este: nu-i chiar ușor pentru oricine să ocupe relaxat două locuri în autobuz, lângă o gravidă cu un copil în brațe. Părerile, câte le are, se cuantifică în final tot în bani, gagici și în decibelii din motor.
Nu l-ați recunoscut? Cum așa? Este ”Homo vandalus”, iar ultima lui opera este reconfigurarea girafei care a păzit liniștită parcul din fața Muzeului Antipa. Se vede treaba că pe girafă nu a mai avut cine să o păzească…
Dar în tot răul e și un bine, până la urmă. Mulți inimoși s-au oferit să contribuie la restaurarea girafei. Iar Muzeul poate spera nu doar să refacă girafa, ci să și populeze parcul cu alte animale din savană. Și cu un dinozaur chiar.
Cât despre ”Homo vandalus” al nostru… cred că ar prinde bine și un astfel de exponat, până la urmă. Ar trebui expus împăiat și bine îmbălsămat, spre recunoaștere publică și viitoare prevenire a oricărui contact cu asemenea specimen rătăcit în umanitate. Acolo printre animale, lipsit de obligația respectării convențiilor sociale, ar fi în elementul lui.
UPDATE1: Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa a făcut public contul în care se pot face donaţii pentru restaurarea girafei:
COD IBAN: RO22TREZ7015009XXX000282
DESCHIS LA TREZORERIA STATULUI SECTOR 1
Cred că amplasarea unei noi girafe este acum doar o chestiune de timp.

UPDATE2: Copilul meu a promis o mamă de bătaie și o pedeapsă la colț oamenilor răi care au distrus girafa, deși știe (sau poate pentru că știe) că nu-i va prinde niciodată. Spre bucuria lui și a altor copii, Muzeul Antipa a anunțat deja că va amplasa un alt animal acolo, un dinozaur. Acum așteptăm. 

Citeste si...

2 comments

ophelia1983 23/08/2012 - 16:52

haha, rasu-plansu! homo vandalus, cel putin in Romania, este deja specia dominanta!

Reply
Gabi 23/08/2012 - 17:40

A ajuns specie dominanta pentru ca noi i-am permis. Poate ar trebui sa instauram dictatura oamenilor buni…

Reply

Tu ce crezi? Comenteaza!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
UA-32905858-1