Despre downshifting: cine se muta la sat si de ce ▶️

Un roman din zece se gandeste sa se mute la sat. Trei din zece romani stiu pe cineva care a facut deja asta si care, in majoritatea covarsitoare a cazurilor se declara multumit de alegerea facuta. Cei care isi doresc relocarea sunt atrasi mai ales de stresul si poluarea reduse si sunt persoane adulte in principal, de peste 40 de ani. Aceste concluzii deriva din primul studiu despre downshifting in Romania, fiind realizat la initiativa Policolor Romania si legat de campania „De la inceput cu SPOR”, al carei ambasador sunt si despre care ti-am povestit de cateva ori, de-a lungul ultimelor luni.

Downshifting – din nou in trend, odata cu munca de acasa

Fenomenul de downshifting nu este nou, dar a fost accentuat de circumstantele pandemiei si de necesitatea de a lucra de acasa. ” Faptul ca Romania este bine acoperita de catre companiile care ofera utilitati de comunicare (telecom), inclusiv in zonele care practica turismul rural sau cele rurale apropiate de marile orase a contribuit, de asemenea, la extinderea acestui fenomen”, explica Dan Petre,  doctor in sociologie si specialist in stiintele comunicarii, conferentiar universitar la SNSPA si managing partner D&D Research.

Cine si de ce pleaca

14% dintre participantii la studiu sunt decisi sa faca pasul catre downshifting, in vreme ce alti 19% cred ca este mai degraba posibil. Motivatiile schimbarii sunt „liniste/mai putin stres”(45%), aerul curat si viata mai aproape de natura(26%), spatiu (11%). In acelasi timp, ei vad drept obstacole in calea mutarii necesitatea schimbarii locului de munca (44%), costurile relocarii si bani insuficienti (36%), adaptarea la conditiile rurale (3%).

39% dintre romanii participanti la studiu cunosc pe cineva care a facut downshifting si care, in 88% din cazuri, se declara cel putin multumiti de decizia mutarii. Ponderea atat de mare se explica prin faptul ca multi iau in calcul zonele rurale din apropierea marilor orase, care le-ar asigura in continuare oarece acces la avantajele unui oras.

Dealtfel, 67% ar prefera ca aceasta mutare sa se faca in proximitatea unui oras mare, in timp ce 44% ar prefera o comuna,  iar alti 34% ar prefera mutarea la sat. In acelasi timp, 46% din participanti ar prefera sa se mute intr-o casa veche, dar renovata.

Altii vor sa ramana la oras

21% dintre romani resping complet ideea de downshifting  – pentru ca nu se vad departe de confortul vietii la oras si percep existenta unui cost crescut pentru un astfel de stil de viata.  Cei mai multi participanti considera drept posibile motivatii: linistea (21%), aer & natura (19%), nivel de trai mai bun la tara (10%) timp in care barierele lor au urmatorul clasament costuri mari de relocare (40%), avantajele vietii la oras (22%), familia (15%)- copii sau parinti angrenati in sisteme institutionale.

Exista romani care resping total ideea din motive rationale. Sondajul mai arata ca barierele percepute pentru relocare lipsa infrastructurii (apa, gaze, servicii medicale) de la oras. Pentru ei ideal ar fi gasirea unei locatii bune care sa fie „la tara”, dar aproape de oras, unul din primele trei bariere fiind iesirile in oras.

Cine se muta de la oras la sat

downshifting

Contrar impresiei generale din ultimii doi ani, nu tinerii sunt cei mai tentati de mutarea la tara, caci numai 6% sunt persoane pana in 40 de ani. Cei mai interesati de downshifting sunt persoanele adulte, chiar mai in varsta: 23% au intre 40 si 50 de ani, iar 38% intre 50 si 60 de ani. Exista si un orizont de timp pentru relocare, raportat la diferite obeictive personale: la iesirea la pensie – 16%, cand vor creste copiii – 17%, cand va aparea casa potrivita – 6%, cand va fi gata casa – 6%, cand vor fi suficienti bani – 5%. . Cat priveste veniturile, persoanele intervievate (36%) declarau venituri intre 5.500-7.000 de lei, (23%) intre 2.500 si 4.000 de lei, (23%) peste 7.000 de lei, (5%) intre 1.500-4.000 de lei.

Cei care planuiesc sa faca mutarea si-ar dori sa faca agricultura/ mica productie locala/ fermier- 36%, munca la distanta- 36%, proiect adaptat la noua comunitate tip antreprenoriat local – 28%.

Despre studiu

Studiul a fost derulat de D&D Research, pentru SPOR, brandul Policolor, in perioada 12.04.2022-29.04.2022, prin metoda CATI. Esantionul total a fost de 855 de persoane, reprezentativ pentru mediul urban si orase peste 200.000 locuitori. Marja de eroare este de 3,4%

De la inceput cu SPOR: trei povesti ale mutarii de la oras la sat

Mai stiti concursul dedicat celor care s-au mutat de la oras la sat? Alaturi de Policolor Romania si SPOR vopsea, am cautat povestile neo-ruralilor din Romania, ca sa premiem cele mai frumoase proiecte luate de la inceput. Am cautat povesti despre case, curti si acareturi, despre mobila care a renascut in mainile lor, despre usi vechi care s-au deschis sa primeasca familii noi. Intr-un final, trei povesti ale relocarii s-au transformat in clipuri inspirationale pentru toti aceia care s-au gandit macar o data ca viata la sat e mai frumoasa decat la oras. Iar alti participanti la campanie au primit, din partea Policolor, vouchere care sa le sustina efortul de a-si construi lumea lor noua, departe de oras.

O noua viata in natura, printre cai

„Unde te vezi peste cinci ani?” La tara, cu foc in soba, cu ea lucrand in gradina si grijind de copii si cu el calare pe cai si pe campii. Povestea lor are ceva idilic, de roman din alte timpuri, dar traita totusi in ultimul an.

Casa din chirpici cu priveliste superba

Alexandra si sotul ei Ahmed au refacut o casa din chirpici de pe dealurile Buzaului. Povestea lor a inceput in 2019, cand au descoperit o casa construita cu 80 de ani in urma si nelocuita o vreme, pe care au transformat-o in noul lor paradis.

De la sat la bloc si inapoi la curte

Cea mai draga dintre toate povestile imi este cea a Elenei si a portughezului Nelson, poate si pentru ca stiu cum lucreaza Elena cu sufletul pentru tot ce este acum casa lor. Pe Elena (care imi este si prietena draga) o gasiti si online, pe elensantos.ro, dar in comunitatea de Facebook Organizeaza. Economiseste. Traieste!, unde a strans deja peste 10.000 de oameni.

Descoperi si idei de proiecte diy si sfaturi de amenajare urmarindu-ma si pe alte platforme:

Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top