De ce vreau o chiuveta din compozit in bucatarie

Le-am vazut la targul de mobila BIFE, in toamna anului trecut, iar de atunci am ramas cu gandul la ele – chiuvetele colorate pentru bucatarie. Am tot cautat informatii pe tema asta, iar acum am mai multe argumente pentru care cred ca o chiuveta de compozit in bucatarie ar fi o alegere buna.

Am o problema majora insa: mi-e tare greu sa ma decid asupra culorii, mai ales ca mai am ceva de modificat in bucatarie. Iar faptul ca sunt zeci de culori pentru fiecare finisaj nu mi-e de folos in luarea unei decizii.

Probabil este greu de spus care sunt cele mai bune chiuvete pentru bucatarie, pentru ca suntem diferiti si avem obiceiuri si preferinte diferite. Dar ajuta sa stii ce pareri au altii si pe baza caror argumente si-au format aceste pareri.

Am renuntat la ideea unei chiuvete cu scurgator de cand m-am mutat in casa mea noua, pentru ca am masina de spalat vase (una din cele doua decizii super foarte extra destepte legate de casa, a doua fiind incalzirea prin pardoseala). Asa ca mi-am cumparat o chiuveta din inox, rotunda si fara scurgator. Cum reamenajarea bucatariei este un drum fara sfarsit, dupa ce am vopsit mobila, vreau sa schimb si blatul, si chiuveta. Mai ales ca mi-a ramas gandul la chiuvetele colorate pe care le-am vazut la BIFE, la standul celor de la FAT-BG.

Dincolo de aspectele care tin de estetica, sunt insa altele functionale pentru care sper sa gasesc rezolvare odata cu trecerea la o chiuveta din compozit. Chiuveta anterioara, pe care o am de 10 ani, si-a facut treaba treaba cu prisosinta si am fost multumita de ea, insa acum parca vreau mai mult stiind ca exista si mai mult de atat pe piata. Ma astept ca noua chiuveta sa ma tina macar alti 10 ani, aceasta fiind si perioada de garantie pe care o ofera distribuitorul.

Ce este compozitul si la ce foloseste el?

Compozitul este un material compact de constructie, compus dintr-o pulbere de piatra naturala si o rasina care are rol de liant si care face posibila modelarea in diferite forme si colorarea in diferite culori. Asa se face ca, pe baza celor 80 de finisaje si culori disponibile in gama de chiuvete de la FAT-BG, poti ajunge la peste 2.500 de combinatii. Ma-ntelegi acum de ce spun ca mi-e greu sa aleg una pentru bucataria mea, da?

Suprafata rezultata este lucioasa, astfel ca nu adera cu usurinta calcarul si nici murdaria. Din ce am aflat, acest tip de suprafata nu permite nici acumularea bacteriilor (de tip Ecoli, de exemplu), fiind sigura din punct de vedere sanitar datorita stratului lucios si a ionilor de argint din compozitie. Este si chimico-rezistenta, adica nu se pateaza la contactul cu substante de curatat si la caldura uscata de peste 180 sau 280 de grade.

Am acum o chiuveta din inox texturat, a carei curatare mi-a ridicat mereu probleme. Textura neunifoma este de ajutor pentru ca se zgarie mai greu decat cea patinata, insa este un chin sa o mentin curata din cauza depunerilor de calcar si murdarie in crevase, dar si a faptului ca unele substante de curatat interactioneaza negativ cu inoxul si il pateaza. Sigur ca exista substante care curata, in cele din urma, dar prefer sa imi usurez munca in loc sa consum efortul si timpul pe care le-as putea folosi mult mai placut, stand cu familia ori mesterind ceva.

Ce am mai aflat este ca nu se decoloreaza in timp si ca este rezistent la socuri la la zgarieturi. Un lucru bun, daca ma gandesc cata grija am cu tot ce pun in chiuveta pentru ca mi se pare mereu ca raman pete si zgarieturi.

Cat de adanca este chiuveta ta?

O alta problema pentru care caut rezolvare tine de adancimea chiuvetei. Stim toti cat este de ne placut sa nu poti spala un vas voluminos si sa te plimbi cu el de la bucatarie la baie, ca sa il poti spala. Si nu toate tipurile de vase si tavi pot si trebuie puse in masina de spalata vase.

Incercand sa rezolv aceasta problema, am cumparat o baterie mai inalta, numai ca a aparut alta problema: chiuveta nefiind suficient de adanca, toti stropii sar pe margine in timpul spalarii pentru ca jetul de apa intalneste vasul undeva aproape de marginea chiuvetei.

Ce pot sa fac acum este sa reduc presiunea apei astfel incat sa nu mai sara atat de multa in parti. Asta insa creste timpul de spalare si cantitatea de apa folosita, ceea ce eu vreau sa evit, plus ca ma enerveaza la culme sa butonez la baterie pana gasesc presiunea potrivita.

Chiuveta mea are o adancime de 18 cm, cu 1-2 cm mai mult decat au cele mai multe chiuvete de pe piata, diferenta pe care o simt la aceasta chiuveta comparativ cu cea avuta inainte. Chiuvetele din compozit de la FAT-BG au o adancime de 21 cm, iar cei 3 cm in plus sunt convinsa ca fac o diferenta si mai mare. Si probabil m-as orienta si spre o chiuveta patrata, asa cum este cea de mai jos, care este una din preferatele mele (o gasesti aici daca te intereseaza si pe tine.)

Tu ce culoare ai alege?

Probabil ca toate chiuvetele au si dezavantaje, asa cum este orice lucru in viata, ca doar nu-i nimic doar lapte si miere.

Pentru unii ar putea fi greutatea acestor chiuvete (cea de mai sus are 13,5 kg), insa eu cred ca acesta este un lucru bun, pentru ca va fi mult mai stabila decat alte variante pe care le amplasezi pe blat. La aceasta greutate, este clar ca nu mai este necesar vreun alt sistem de prindere.

Revenind la culori si forme, pot sa iti spun ca exista diferite configuratii – cu o singura cuva (rotunda sau patrata), cu o singura cuva si scurgator sau cu doua cuve, ambele in aceeasi marime sau in marimi diferite (exemplul de mai jos il gasesti aici).

Exista si doua stiluri diferite – unul cu forme mai rotunjite (potrivit in bucatariile clasice, romantice ori traditionale) si altul in linii drepte (adecvat bucatariilor moderne ori minimaliste).

Cel mai mare castig pe care il aduce insa gama aceasta este varietatea de combinatii date de forma si culoare. Exista gama Marmura compozit (cu finisaj intr-o singura culoare), Granixit (finisaj 100% granit cu pietricele de diferite culori care creeaza un efect vizual) si Fatgranit (gama mata, cu 80% granit si rasini poliesterice).

Eu tind sa ma indrept tot spre culori neutre, dar exista si variante foarte colorate. Chiuveta portocalie de mai jos este un exemplu (o gasesti aici, pentru detalii).

Cum bucataria mea este alba, in combinatie cu gresie si faianta bej, ma pot orienta spre o multime de culori, ceea ce face alegerea foarte dificila.

Tu ce ai alege, in acest caz?

17 thoughts on “De ce vreau o chiuveta din compozit in bucatarie”

  1. Buna,

    O sa-mi schimb si eu chiuvetele si in afara de FAT, mai am de ales si de la alti 2 producatori majori (si mult mai cunoscuti in vest) si de buna calitate: Franke si Schock. La FAT am vazut ca cele din fatgranite sunt cele mai scumpe (acolo unde sunt disponibile, conform cu forma chiuvetei si dimensiuni), ele avand si o garantie de 10 ani – din pacate materialul e mat (eu as dori un bej capuccino deschis) si asta presupune si pete care se formeaza usor si se curata groaznic de greu – am o cunostinta apropiata care si-a luat un FAT de fatgranite si isi blestema zilele curatand-o. Personal, clar nu mi-as cumpara marmura compozit (ma da inapoi pretul mai ieftin, ceea ce inseamna o reducere la calitatea materialului), as alege insa granixit, materialul de „mijloc” sa-i zic asa – aici ma da inapoi faptul ca fiind lucios se zgarie mult mai usor decat un fatgranit (material mat). Practic am de ales intre granixit (incomparabil mai usor de curatat, dar si de zgariat) si fatgranit (mult mai rezistent, dar greu de curatat, si, repet, din experienta unei cunostinte apropiate care chiar de la FAT a luat chiuveta). Plangeri similare exista pe net si cu privire la producatorii majori Franke si Schock, producatori incomparabil mai mari ca FAT, la nivel mondial. Date fiind acestea, tu ce m-ai sfatui ? Multumesc frumos

    1. Eu am chiuveta FAT din granixit intr-una din nuantele de bej si sunt multumita de ce alegere am facut. Granixitul nu este la fel de lucios precum marmura compozita si are si textura aceea stil sare si piper, ceea ce ajuta foarte mult la intretinere. Mai exact, nu se vad nici mici zgarieturi daca apar (eu am o mica ciobitura dupa ce am scapat o ditamai oala in margine, dar nu o vezi decat daca stii ca e acolo si te uiti piezis) si are o rezistenta mult mai mare la pete decat fatgranitul. Am varsat in chiuveta tot felul de chestii, de la suc de sfecla si de mure si pana la vopsea de oua si vopsea pe baza de apa. Nu s-a patat cu nimic nici cand au mai ramas vase in chiuveta. Singura chestie care a lasat o umbra au fot niste coji de ceapa rosie pe care le-au lasat baietii in chiuveta peste noapte. Se curata foarte usor (in conditii normale de utilizare, nu vorbim despre mizerii lasate in chiuveta peste noapte), nu este lucioasa si este si intr-o multime de culori.
      De asta am si ales granixit pentru toate bucatariile pe care le-am amenajat si asta voi alege in continuare. Las aici exemple: https://www.instagram.com/reel/C3XqW4QN6Gk/
      Asadar, pe scurt, eu aleg granixit si asta si recomand mai departe. 🙂

  2. Cu părere de rău trebuie sa va împărtășesc și eu o totala dezamăgire în legătură cu chiuveta mea din compozit de culoare neagra.Este instalata de 1 an și jumătate și spre marea mea dezamagire toată este decolorata și pătată. Aștept informații în legătură cu alt fel de chiuveta de bucătărie care sa reziste mai mult și sa aibă o calitate mai bună. Menționez ca este marca Kring!

    1. Compozitul este de mai multe feluri, mai exact are mai multe finisaje. Cei de la care am luat eu chiuveta au marmura compozita (care este lucioasa), granixit (ce am eu, cu un aspect stil sare si piper si ceva mai satinat) si fatgranit (mat). Ultimul finisaj, cel mat, se regaseste la toti producatorii sub diferite forme. Din cate am auzit de la cei care au cumparat de la alte branduri, pe acest tip de finisaj apar probleme, pentru ca, fiind mat, are o alta structura a suprafetei si permite aparitia petelor mai usor, mai ales pe negru.
      Fix din acest motiv am ales granixitul, care este mai lucios, iar chestia asta impiedica aparitia petelor cumva. Oricum, stilul acesta satinat combinat cu aspectul stil sare si piper m-a convins si pot sa spun ca, desi folosesc intens chiuveta asta de atunci si nu am menajat-o, nu s-a patat deloc desi este culoare deschisa.
      Am ales acelasi finisaj – granixit – in culoarea neagra pentru trei case in care am facut amenajare, iar clientii sunt foarte multumiti. Aici este unul dintre exemple: https://www.instagram.com/reel/CiSWq-bjrxQ/ De aceea, pentru orice culoare de chiuveta, as alege granixitul ca finisaj si FAT ca brand.
      Sper sa ajute recomandarea mea. 🙂

    1. Da, pentru ca au o rezistenta de pana la 150 de grade, ceea ce inseamna ca nu pot fi lasate obiecte extrem de fierbinti pe ea. Asta este temperatura, cel putin, la chiuveta pe care o am eu, nu stiu daca ceilalti producatori fac precizarea asta de la inceput.

  3. Gabi, vreau și eu FAT roșu și am ajuns la site-ul tău căutînd opinii. Mă bucur că o recomanzi, o să o comand – exact cum ți-a plăcut și ție: o cuvă, pătrată.

      1. Am ochit-o, dar nu inca. Trebuie sa cumpar si blat nou la bucatarie (pentru ca trebuie sa schimb masina de spalat vase, ca, de fapt, de acolo a plecat problema) si atunci iau si chiuveta. Ar fi ultima chestie de facut in bucatarie, ca in rest am terminat colo cu renovarea, odata ce am vopsit mobila. Am vazut la cineva insa si o are de ceva vreme si este impecabila.

  4. Chiuveta mea de compozit crem s-a facut tare urata. Avea niste depuneri pe care am incercat sa le curat cu solutie anti calcar si a rezultat o pata si mai urata. Nu stiu cat de calitativa era, pusa de fostii proprietari dar relativ recent (max 2 ani).

    1. Imi pare rau sa aflu asta. De asta conteaza mult de unde o cumperi si cine a produs-o, pentru ca nu toate produsele de pe piata sunt. Daca nu sunt folosite materiale de calitate, nu se mentine cum trebuie si se strica usor. Exista si pentru chiuvetele acestea standarde care trebuie indeplinite. De asta ii recomand pe cei de la FAT-BG, pentru ca au tot felul de verificari si certificari care atesta calitatea produselor. In plus, garantia de 10 ani e o dovada de fiabilitate a produsului, cred eu.

      1. negru cristina

        draga Gabi, nu mai promova produse prooooaste, am una de un an de zile culoare mocha luata de la staer din bz, o mare dezamagire, plina de pete, pe care te chinui sa o cureti o jumatate de ora, daca ai lasa ceva cu boia sau suc de rosii, imediat apare pata, si nu o mai scoti, NU se mai scoate, repet raman niste pete permanente, si poate sunt.la serviciu si nu spala copilul farfuria, asa ca pata va ramane, garantat, chiuveta e din plastic, altfel nu s.ar pata,.NU, stiu ca reclama e inima comertului, dar poate asa altii vor primi chiuvete de calitate, faceti lucruri de calitate si vor lua oamenii…

      2. Sigur este de la FAT? Pentru ca Staer vinde chiuvete din compozit de la mai multe branduri. Sau poate se numeste altfel culoarea, nu mocha, pentru ca FAT nu are asta in paletar.
        Nu tin cu ei, vreau doar sa ma lamuresc. Am vazut chiuvete din compozit patate (din cele cu suprafata poroasa), dar si chiuvete care se comporta excelent. Chiar de la FAT a luat cineva acum catva timp si am urmarit cum se comporta si mi s-a parut foarte ok.
        Repet, tare as vrea sa stiu daca este de la FAT, pentru ca este diferenta mare intre materialele folosite de diferitii producatori de pe piata si as vrea sa stiu exact cine trage tepe si cine nu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top