De ce sa mergi la ateliere creative si unde

Fa ceea ce iti place si nu va trebui sa mai muncesti o zi in viata ta. Am tot auzit asta din partea acelora care si-au transformat pasiunea in afacere.

Cand insa pasiunea ta e doar hobby, o hranesti din cand in cand, dupa cum iti permit timpul si bugetul. Cum? Mergand la in atelier creativ, de exemplu. 

9 motive sa alegi un atelier ori curs de vara

Vara sunt mereu organizate mai multe targuri, evenimente stradale si, in general, evenimente in aer liber. Practic, in fiecare weekend gasesti ceva de facut, mai ales in Bucuresti. Nu ma refer doar la festivalurile culinare ori de mestesuguri, ci si la atelierele de creatie, cursurile de vara pe care le gasesti suro, in aproape orice domeniu. 

Eu am gasit noua motive sa participi la astfel de evenimente si le trec mai jos, poate te vor pune pe ganduri si vei decide sa iti urmezi pasiunea cautand atelierul potrivit pentru tine. 

1. Acel timp este doar al tau – departe de familie si griji

Am citit de curand un articol despre un caine care aparea frecvent in curtea cuiva doar ca sa traga un pui de somn. Contrariat, omul i-a cautat stapanii si a aflat ca acestia au sase copii si ca patrupedul fugea de casa doar ca sa se odihneasca in liniste undeva. 

Mamele stiu ce spun, mai ales ele au aceasta problema. Cateva ore dintr-o zi petrecute fara zarva familiei sunt binefacatoare, din cand in cand. Iti golesti mintea de toate grijile si te gandesti la acele lucruri care iti fac cu adevarat placere. Este si mai bine daca iti poti inchide telefonul mobil, ca sa te bucuri cu adevarat de libertate.

2. Gasesti un raspuns creativ la probleme concrete

Cand intri in contact cu tehnici noi din diferite domenii, primul lucru pe care il faci este sa le asociezi cu lucruri care iti sunt deja cunoscute.

De exemplu, daca ti se vorbeste despre ergonomie, te vei gandi la cat de usor ajungi cu sacosa de la usa la frigider, la tine acasa si iti dai seama ca ceva trebuie schimbat. Iar o tehnica de linogravura te poate conduce la o idee geniala prin care sa salvezi o bluza scumpa, pe care ai patat-o cu suc de fructe.

Sau poate gasesti raspuns la dilemele pe care le aveai legate de cum sa rearanjezi mobila prin casa. Da, este tot in folosul casei, dar recunoaste ca o faci mai ales pentru ca iti doresti o schimbare, iar mutatul mobilei este cea mai accesibila dintre ele.

3. Mentii echilibrul personal

Daca ai citit „Musai list” a lui Octavian Pantis, atunci s-ar putea sa stii ca fericirea unui om este influentata in mare masura de modul in care tine in echilibru cateva aspecte nelipsite din viata oricui: familie, serviciu (ori cum s-o numi activitatea aducatoare de venit), viata sociala, probleme casnice si administrative, relatiile cu prietenii sau timpul alocat pentru propria persoana. 

Atelierele acestea ajuta la echilibru prin faptul ca inseamna timp pentru tine, doar pentru tine. Nu rata ocazia!

4. Investesti in dezvoltarea ta personala

Asta vine in continuarea a ceea ce am spus mai sus: timpul petrecut pentru tine inseamna, de fapt, o oportunitate de a evolua intr-o directie pe care ti-ai dorit-o poate intotdeauna si care – cine stie – te poate conduce spre o schimbare majora in viata profesionala.

Eu mi-am dorit de mica sa fiu designer, dar ai mei m-au impins spre ceva din care sa pot trai. Dupa 20 de ani in care mi-am iubit profesia si am facut-o cu pasiune, imi dau seama totusi ca ea nu mi-a dat niciodata starea pe care o am cand pictez acuarela…

5. Iti descoperi un talent ascuns

Am intalnit, la unul dintre cursurile mele, o persoana trimisa acolo de prieteni, care i-au facut cadou biletul de participare la curs.

Omul nu construise niciodata nimic si nu stia de ce este in stare. A intrat in joc si, la finalul celor doua zile de atelier, din mainile lui iesisera din decoratiuni din materiale reciclabile care l-au uimit si pe el. A plecat acasa cu un zambet larg pe fata si cu un sentiment de multumire cum rar mi-a fost dat sa vad si cu o lista de scule pe care sa si le cumpere pentru propriile proiecte.

O astfel de intamplare este un mare pas inainte spre cresterea increderii in propria persoana. Totul este sa intri in joc si sa las acasa ideea ca nu poti, nu stii ori nu esti in stare de lucruri pe care nu le-ai mai incercat inainte. 

Am fost la un atelier de acuarela si am pictat pentru prima oara in mod serios in acest fel, dupa multa vreme in care m-am jucat cu pensulele asa cum o fac copiii la ora de desen. Iata ce a iesit:

Nu stiu daca acesta este talentul meu ascuns, dar stiu ca am fost si eu surprinsa de ce am putut realiza. 

6. Intalnesti oameni grozavi

Treaba asta este valabila mereu. Ca trainer care tine cursuri de vreo zece ani, iti spun ca in fiecare grupa apare, de obicei, un posac care nu are chef de nimic si care a venit doar pentru ca l-a trimis seful sa se mai culturalizeze nitel.

La atelierele de weekend, insa, rareori intalnesti oameni care nu-si doresc sa fie acolo. Ei vin pentru doresc sa invete ceva nou ori sa dezvolte ceva ce stiu deja, astfel ca sunt deschisi spre relationare, experimente si distractie. Oamenii cu pasiuni comune leaga usor prietenii si este pacat sa nu iti faci prieteni noi, care sa aiba aceleasi valori ca tine. 

Cum ar fi, de exemplu, Andreea de la Verdisme, cu care am impartit masa la acelasi atelier de acuarela. Arunca un ochi pe blogul ei, asa explozie de verde si de optimism este rar de gasit. 

Sau pe Andreea si Cristina, gemenele supersimpatice de la COLAJ Architectura & Design, pe care le gasesti AICI

7. Afli noutati din diferite domenii 

Multi dintre cei care organizeaza ateliere si cursuri au parteneriate cu diversi furnizori, care profita de ocazie si prezinta cursantilor diferite produse.

Astfel am aflat, la un curs de design interior, despre optiunile de depozitare pentru bucatarie pe care le ofera cei de la Bloom, iar informatia chiar imi este de folos, pentru ca am de gand sa renovez bucataria. 

8. Descoperi oportunitari de afaceri

Nu in ultimul rand, poti intalni oameni care sa lucreze in acelasi domeniu sau care sa fie interesati de ceea ce tu faci in afara pasiunii tale. Sau care pot fi interesati de pasiunea ta si apare astfel ocazia de a monetiza ceea ce, pentru tine, a fost doar un hobby.

Uite, decizia de a trece la fapte si a organiza primele mele ateliere de bricolaj a venit dupa un astfel de curs, unde am intalnit oameni interesati sa afle de la mine cum pot dezvolta diferite proiecte de tip DIY. Stai pe-aproape, iti spun imediat mai multe!

9. Imaginatia iti este stimulata

Cei care organizeaza astfel de ateliere o fac de obicei in locul in care ei creeaza, astfel ca ai acces la lucruri minunate, care te inspira sa creezi si tu. Spune tu ca, daca iti place ilustratia, nu te apuca un chef nebun sa desenezi dupa ce petreci cateva ore intr-un asa cadru:

Unde sa mergi in weekend

Daca ai inclinatii artistice, recomandarea mea principala este sa alegi atelierele de organizate de Irina Neacsu – designer si artist plastic, atat in Bucuresti, cat si in alte locatii din tara, pe o multime de subiecte: pictura in acuarela si ulei, design interior, ilustratie sau desen. toate imaginile pe care le-ai vazut pana acum in acest articol sunt de la atelierele organizate de ea si la care eu am participat cu mare bucurie.

Irina este un artist desavarsit si iti transmite din pasiunea ei cand iti vorbeste despre tehnicile de pictura in acuarela ori principiile de ergonomie. Este o persoana blanda si calma, care stie sa te motiveze sa dai ce ai mai bun in tine, in cele cateva ore petrecute impreuna.

Am fost la atelierele ei de acuarela si design si crede-ma ca merita sa petreci acolo un weekend. Eu astfel am ajuns la cele noua puncte despre care ti-am spus mai sus.

Mai poti merge si la Fundatia Calea Victoriei, care organizeaza ateliere si cursuri si pe alte teme, despre care poti citi AICI.

Alte ateliere creative interesante am vazut ca se organizeaza La 9spe, un atelier de creatie situati la numarul 19 (de unde si numele), pe o strada din centrul Bucurestiului. As fi vrut sa ajung la workshopul de creare de patternuri, tinut de Otilia Cadar, daca as fi putut.

Sau poti alege atelierele de creatie de la Deco Craft, unde poti afla despre tehnica servetelului sau despre modelaj ori origami!

Si ceva despre costuri

Te intrebi probabil cat costa o astfel de escapada. Hai sa iti spun ce stiu eu. Sunt ateliere la care poti participa fie gratuit, fie cu o taxa de pana in 50 de lei, in cadrul targurilor care se desfasoara aproape saptamanal in Bucuresti, cel putin.

La targurile de handmade sigur gasesti astfel de evenimente, iar un exemplu simpatic este Dream Catcher – atelierul de prins vise, de la editia Bounty Fair din 8 iulie, despre care a povestit Verdisme aici. Daca te intereseaza, urmatoarea editie a Bounty Fair va fi in 23-24 septembrie, iar amanunte poti afla de pe pagina lor de Facebook.

Atelierele organizate separat de evenimente costa putin mai mult – de la 80 de lei la 300 de lei, pentru durate de la jumatate de zi si pana la doua zile, iar in tarif sunt incluse materialele, cafeaua, ceaiul si o gustare si, uneori, un mic dar.

Te intrebi daca merita? Nu ai de unde sti pana nu mergi. Este o loterie si un drum de strabatut. Vezi in final care este castigul, dar pana sa ajungi acolo joci si te bucuri de ce se intampla pe parcurs.

Iti place ce ai citit? Alatura-te celor cateva sute de abonati care primesc saptamanal prin email astfel de articole!

[mc4wp_form id=”604″]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top