Ce urasc cel mai mult din orice renovare este praful ramas dupa slefuirea peretilor. De asta am si aman renovarea a jumatate din casa: nu am o varianta suportabila care sa scurteze chinul repararii crapaturilor din pereti si a slefuirii. Solutia am am testat-o recent pe o suprafata mica. Am rezolvat rapid problema crapaturilor si am renovat o fasie de perete rapid, usor si, mai ales, fara praf. Salvarea tapet din fibra de sticla Vitrulan, un produs revolutionar care iti reduce si timpul, si cheltuielile cu renovarea si, mai ales, te scapa de cosmarul prafului omniprezent dupa zugravit. Vezi mai jos cum se aplica tapetul din fibra de sticla Vitrulan si cateva pareri despre acest tapet, ca sa poti alege in cunostinta de cauza tipul care ti se potriveste.
Tapet din fibra de sticla Vitrulan: ce este?
Vitrulan este un brand german cu o istorie de 125 de ani in industria sticlariei. De o suta de ani produce izoliatie termica si s-a lansat apoi si in productia de tapet din fibra de sticla.
Tapetul din fibra de sticla Vitrulan – adus in Romania de Axelen – este un tapet special, proiectat sa fie folosit atat ca baza pentru vopseaua lavabila de interior sau pentru alt tapet, dar si de sine statator, urmand sa dea aspectul final peretelui. Poate fi aplicat pe pereti sau si pe tavan si este compatibil cu o multime de suprafete: ghips, tapet din fibra de sticla, rigips, placi OSB, aglomerate sau fibrolemnoase, lemn, suprafete din otel, fiind utilizat atat in spitale, clinici, birouri sau hoteluri, cat si in spatiile rezidentiale.
Pe langa faptul ca poate fi aplicat pe multe tipuri de materiale, acest tapet niveleaza suprafata si acopera crapaturile de cativa milimetri, fara sa fie nevoie de reparatii inainte. Faptul ca are o structura flexibila ii permite sa se flexeze in timp fara sa se rupa, astfel ca este mult mai putin probabil sa apara alte crapaturi la vedere prea curand. Mai mult, pentru anumite modele nici nu trebuie sa cumperi adeziv separat, dar despre asta iti povestesc putin mai jos in articol.
Conform specificatiilor, este antimicrobian, nu se dilata si nu se contracta, pastrand astfel suprafata fara crapaturi, iar structura poroasa permite peretelui sa respire, ceea ce previne aparitia mucegaiului. Indeplineste normele europene de rezistenta la incendii, iar in cazul arderii nu degaja substante toxice, ceea ce este iarasi un avantaj.
Ce am testat eu
Gasesti la Axelen o multime de modele de tapet din fibra de sicla Vitrulan, dar eu iti recomand sa te orientezi spre unul care are si adeziv incorporat, asa cum este cel pe care l-am testat eu – Systexx Fleece V22.
Modelul acesta de tapet are adeziv incorporat, precum si un strat de vopsea alba ca baza, astfel ca aplicarea lui devine foarte usoara, iar renovarea dureaza mult mai putin. Practic, nu trebuie sa aplici tu adezivul si nici stratul alb de lavabila, ca baza, ci poti trece direct la zugravirea peretilor in culoarea dorita, dupa ce ai imbracat peretii in acest tapet.
Tapetul folosit de mine are o textura foarte asemanatoare cu cea a peretelui zugravit, acesta fiind motivul pentru care l-am ales. Ca de fiecare data cand imi doresc un produs de finisare, fac intai un test, asa ca am urmarit sa vad cum se comporta intr-o zona vizibila, dar fara sa aduc o diferenta fata de aspectul actual al peretilor.
Tapetul acesta se gaseste in role de 30 m si cu latimea de 1 metru, iar pentru ca nu are un model repetitiv, il poti fixa pe perete cu pierderi minime. Spre comparatie, un tapet cu imprimeu necesita corelarea modelului la imbinarea fasiilor pe perete, ceea ce duce inevitabil la pierderi de material.
Cum aplici tapet din fibra de sticla Vitrulan
Avand in vedere ca am ales un tapet cu adeziv si vopsea incluse, am mai avut nevoie doar sa inmoi cu apa fasia, inainte de a o aplica pe perete, astfel incat adezivul sa fie activat si sa faca priza pe suprafata. Iti mai sunt de folos o spatula din plastic ori cauciuc si o carpa alba curata, dar si un cutter, pentru imbinari si pentru decuparea fasiilor pe masura spatiului pe care vrei sa il acoperi.
Poti inmuia adezivul fie bagand fasia taiata de tapet in cada cu apa pentru 1-2 minute, fie intinzand-o pe jos si udand-o pe dos cu o pensula lata ori cu o bidinea. Eu am ales a doua varianta, fiind vorba despre o fasie de test cu dimensiuni aproximative de 1,40 m x 0,35 m.
Inca o precizare importanta aici: daca ai pe jos parchet, protejeaza-l cu o folie din plastic inainte de a intinde tapetul pentru udat, ca sa il feresti de apa si de adezivul topit. Ce vezi in urmatoarele doua imagini este gresia mea din sufragerie, care a rezistat fara protectie operatiunii, dar nu recomand sa faci acelasi lucru daca ai parchet.
Intorci tapetul cu dosul in sus (dosul este mai lucios si are marcaje) si aplici apa cu pensula, eventual de mai multe ori, pana vezi ca adezivul se topeste si devine vascos, gelatinos. Atunci iei fasia si o asezi pe perete, apoi presezi usor intr-un singur sens, ca sa faca priza si sa nu prinda bule de aer sub ea ori sa se strambe. Nu este nevoie sa apesi, vei vedea ca se lipeste de la sine si ca doar trebuie sa ghidezi foaia incotro sa se intinda.
Iti este de folos aici o spatula sau o carpa curata. Noi am folosit o spatula cu margine din silicon pentru a presa tapetul pe perete si a ne asigura ca face priza peste tot. Nu trebuie sa apesi prea tare insa ori sa il intinzi, ci doar sa presezi ca sa te asiguri ca s-a lipit peste tot.
Nestiind sigur cum se comporta acest tapet cand este ud, am lasat o rezerva de 1 – 2 cm pe parti, pe care am taiat-o cand tapetul s-a uscat. A fost foarte usor de facut asta cu un cutter ascutit, urmand linia peretelui.
Vezi mai sus cum arata imbinarea intre un perete cu tapet (cel din dreapta) si unul fara si la fel va arata si daca faci imbinarea intre foi la marginea peretelui. In acest caz, duci una din foi cu un centimetru dincolo de muchie si apoi suprapui foaia taiata fix cum am asezat-o noi. Tapetul acopera denivelarile de 1-2 milimetri si nu se va vedea vreo diferenta de nivel. Daca este bine lipit tapetul si apoi vopsit, chiar arata foarte bine. Si tine minte ca nu suntem profesionisti, iar aceasta a fost prima aplicare!
Inainte de a aplica lavabilul, lasa tapetul sa se usuce de pe o zi pe alta. Vei vedea ca suprafata devine tare, cu o structura asemanatoare tencuielii, pe care o poti vopsi fara grija. In functie de modelul de tapet din fibra de sticla ales, poti vopsi peretele ori il poti lasa asa, fiind usor de intretinut si curatat, cu o carpa umeda. Noi l-am sters putin inainte de vopsire, pentru ca ramasese o urma neagra aparuta cine stie cand, in timpul aplicarii.
Asa cum spuneam, modelul pe care eu l-am ales are si un strat de vopsea alba in compozitie, asa ca acopera integral peretele si asigura o baza alba pentru culoare, pe care o poti da intr-un singur strat daca este una deschisa. Asta inseamna o economie de 50% la culoare, rezultata din faptul ca aplici un singur strat in loc de doua.
Si iata si cum arata in final acelasi perete. In primele doua imagini, se vede clar crapatura orizontala, pe care am reparat-o candva si a reaparut. In ultima imagine, vezi cum arata peretele acum, cu tot cu muchia unde se imbina zona cu tapet cu cea fara tapet. Peretele din dreapta muchiei este imbracat in tapet si vopsit, cel din stanga este doar cu tencuiala. Desi in poze nu se vede la fel de bine, intre cele doua nu exista nicio diferenta de nuanta ori de textura, diferenta fiind mai mult in mintea mea, la nivel de rezistenta pe termen lung.
Merita sau nu tapetul din fibra de sticla?
Daca esti in cautare de pareri despre tapetul din fibra de sticla Vitrulan, eu iti spun pe scurt atat: merita. Ca sa detaliez, gandeste-te, de exemplu, ca economisesti cheltuiala cu chituirea si slefuirea zonelor reparate, lucrarea dureaza mai putin si scapi si de praf. Iar daca alegi un model cu adeziv si vopsea incorporate, reduci si costul cu lipirea tapetului si cu aplicarea stratului alb de baza.
Dar hai mai bine sa facem un calcul, pornind de la o intrebare simpla: „cat costa sa zugravesti?”. Am cautat sa vad care sunt costurile cu renovarea percepute de o echipa de meseriasi si am aflat (de aici) ca gletuirea costa cca 21 lei / mp, iar zugravitul cu alb 6 lei / mp, iar cu lavabila colorata in jur de 12 lei / mp, intr-un singur strat. Asta inseamna ca cea mai simpla renovare costa cca 27 lei / mp daca vrei doar alb si cca 39 lei / mp daca vrei culoare (stratul alb trebuie inclus oricum). Aplicarea tapetului cu adeziv clasic costa intre 14 si 22 lei / mp, iar vopsirea decorativa a peretilor cca 40 lei / mp.
Toate costurile mentionate mai sus includ manopera si materialele si reprezinta o aproximare. Sa ai in vedere si faptul ca niciun meserias nu ia o lucrare unde trebuie doar sa varuiasca peretii ori doar sa chituiasca, deci nu poti sa reduci cheltuielile aici. Si sa mai ai in vedere durata lucrarilor (conditionate de regula de temperaturile exterioare) si mizeria facuta din cauza reparatiilor cu chit si a slefuirii peretilor.
Daca aplici singur tapetul din fibra de sticla cu adeziv si vopsea incorporate, poti economisi peste 30% din costul zugravelii clasice facute de meseriasi.
Spre comparatie, tapetul din fibra de sticla cu adeziv si vopsea alba incluse costa de la 19,90 lei / mp in sus, in functie de textura aleasa, fara adeziv fiind si de doua ori mai ieftin. Daca alegi acelasi model ca si mine si il montezi singur, inlocuiesti gletuirea, slefuirea si primul strat de lavabil cu o singura operatiune, respectiv aplicarea tapetului. Astfel, eu am platit 22,60 lei / mp fata de 33 lei / mp pentru meseriasi, iar reducerea de cost fiind de 22%. Economia este si mai mare daca includem varul colorat si il aplici singur, platesti doar materialele, adica de la 3-4 lei / mp in sus, in raport de tipul de lavabila aleasa, rezultand un cost de cca 26 lei / mp pentru ce faci singur fata de 39 lei / mp lucrarea meseriasilor.
Later edit: Aceste preturi sunt cele valabile la momentul aparitiei acestui articol (octombrie 2021), insa majorarile ulterioare nu influenteaza esential calculul de rentabilitate facut mai sus, pentru ca nu doar preturile materialelor cresc, ci si al manoperei.
Este evident astfel ca zugravitul devine un proiect mult mai accesibil, pentru ca cere efort si experienta mai putine, dureaza mai putin si are un cost mai mic. Avand in vedere reducerea considerabila de costuri, te poti orienta spre diverse modele de tapet din fibra de sticla, pe care le vezi si in showroom-urile Axelen.
Dealtfel, in showroom poti afla mai multe despre acest produs si despre variantele lui (inclusiv despre cel magnetic), dar si despre alte tipuri de tapet pe care Axelen le vinde. Eu iti recomand sa te documentezi in continuare cu privire la aceasta varianta de renovare, fie ca o aplici in toata casa ori doar partial, ca sa iei cea mai buna decizie, in cunostinta de cauza.
Daca ti-a fost de folos acest articol, distribuie-l in social media si trimite-l si prietenilor pasionati de design interior.
Spor in proiecte iti doresc si nu uita: poti descoperi si alte informatii si proiecte inedite urmarindu-ma pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY & Decor, pe Instagram si mai ales pe YouTube, unde postez saptamanal materiale video noi.
Super! Sigur voi incerca, pentru ca, de doi ani caut meseriasi si nu gasesc doar pentru un hol.Multumesc Gabi Ralea.
Mult spor! chiar merita efortul!
Tapetul mentionat costa 27 lei/mp, nu 22!
Oare se poate pune peste vopselele de ulei de la scarile de bloc?
Au avut niste schimbari de pret fix cand lucram eu la articol, dar nu stiam sa fi modificat si produsul acela. Multumesc pentru actualizare, voi verifica si calculul, desi ramane clar rentabil.
Ei spun ca prinde cam pe orice suprafata dreapta daca este curata. Eu vreau sa testez sa vad cum adera si cum rezista. Daca adezivul face priza (pentru asta trebuie clar degresat), nu vad de ce nu ar tine.
Ca vorbeam mai devreme de majorari de pret: tocmai am vazut o discutie legata de noile tarife pentru zugravit + pus gresie, faianta ori tapet si nimic nu mai este sub 40 lei / mp. Cred ca nu are niciun sens sa mai refac vreun calcul, varainta asta tot ramane rentabila. Ideea generala era ca meseriasii iau, ca tarif pentru manopera, tot atat cat dai pe materiale, deci clar te duce reducerea de pret la 50& daca iti faci singur asa ceva. Ce nu pricep este cum pot sa ceara mai mult pentru o gresie ori faianta mai scumpa, daca aplicarea se face la fel…
Foarte interesant. Cred ca este cel mai practic renovat intr-o casa cu copii mici care sunt…mari artisti pe pereti.
Da, pentru ca este usor de intretinut 🙂
Și eu zic ca merita tapetul acesta.