Cum vopsesti cu succes obiecte din plastic

Cat de ieftina este o rama de tablou? De ce sa refolosesti una care nu-ti mai place din cauza culorii cand costa atat de putin? De ce sa refaci cand poti sa cumperi alta pe nimic?

Intrebarea asta apare legat de orice proiect de bricolaj. Primul meu raspuns va fi mereu acelasi: trebuie sa folosim cu cap resursele, altfel planeta nu ne mai suporta mult. Intr-un cuvant, ca sa traim sustenabil. In al doilea rand, aveam nevoie de o anume culoare, pe care nu am gasit-o in comert.

A fost si un test: daca a prins vopseaua pe acea rama lucioasa din plastic, atunci va prinde si pe alte obiecte din acelasi material.

Citeste sa vezi care a fost rezultatul!

Despre materiale

In acest proiect de vopsire a doua rame de tablou, importante sunt materialele si mai ales vopseaua – Annie Sloan Chalk Paint, pentru ca este singura care am descoperit ca adera pe toate suprafetele pe care am testat-o. Gasesti la Rouge Boutique Decor toate nuantele, daca nu stii de unde sa cumperi vopseaua aceasta.

Cat priveste culorile, pentru una din rame, am ales Olive, iar pentru a doua am ales doua nuante, pentru a le suprapune si a crea un efect – Country Grey si Original.

Iti mai trebuie pensula, alcool tehnic si o carpa ca sa stergi obiectul inainte de vopsire, un buretel pentru vopsit, ceara Annie Sloan si o carpa din bumbac pentru lustruire.

Cum faci

Este important ca suprafata de vopsit sa fie perfect curata si degresata, pentru ca altfel apare o problema de aderenta. De aceea, trebuie sa cureti bine obiectul si sa il stergi cu alcool tehnic. Poti fi fara grija, aceasta substanta nu ataca plasticul.

Aplica primul strat de vopsea – al meu a fost de culoare Olive – usor si cu atentie, fara sa dai de mai multe ori in acelasi loc decat daca au ramas portiuni neacoperite de vopsea.

Vopseaua se intinde usor, mai ales daca o aplici cu o rola cu burete, dar poti folosi si pensula pentru asta. Este suficient de groasa incat sa acopere culoarea intiala, fie ca este rosu ori negru.

Vopseaua pe baza de apa se usuca usor si de aceea uneori ai nevoie se adaugi apa. Fa-o cu atentie insa, prin pulverizare asa cum ti-am explicat in articolul de aici, pentru ca un continut prea mare de apa in stratul al doilea va dilua si primul strat aplicat, indiferent de vopseaua pe care o folosesti. Asteapta sa se usuce perfect inainte de a trece la al doilea strat. Pentru rama rosie, au fost doua straturi de vopsea verde.

Sau, daca vrei un efect antichizat (ori distressed), al doilea strat il aplici cu un burete, prin tamponare si intr-o culoare diferita. Am aplicat astfel pe rama neagra, devenita grej cu accente de alb antic.

Cand si al doilea strat s-a uscat, poti aplica ceara pentru sigilare. O intinzi precum o crema de maini, stergi surplusul cu o carpa, iar dupa o asteptare de cel putin cateva minute de la aplicare o lustruiesti.

Am doua astfel de rame vopsite. Sunt multumita si chiar nu consider ca am facut un efort prea mare vopsindu-le. Am doua rame personalizate, pentru doua lucrari cat se poate de personale. Una este o floare fantastica pe care am desenat-o in tus negru, rosu si verde…

… iar a doua este chiar imaginea de pe coperta celei de-a doua carti publicate de mine in Statele Unite, „The Continuous Colorama”.

Sunt ceea ce aveam nevoie in casa mea, astfel ca sunt multumita.

Ti-a placut articolul? Aboneaza-te pentru mai multe astfel de idei!

[mc4wp_form id=”604″]

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top