Daca esti bucurestean, nu trebuie sa-ti spuna nimeni ca orasul este poluat: simti singur in plamani si in praful din casa. Cat est de poluat insa si cum se cuantifica asta?
Poti vedea in timp real nivelul de poluare, printr-o platforma online realizata printr-un proiect finantat de Ikea – www.aerlive.ro. Platforma este in teste inca, asa ca luati-o usor. 🙂
Platforma este in varianta beta si functioneaza incepand din 12 decembrie, masurand calitatea aerului prin intermediul a zece senzori amplasati in puncte esentiale ale orasului – Piata Sudului, Universitate, Piata Romana, Timpuri Noi, Iuliu Maniu, Mosilor, Mihalache, Baneasa Nord, Libertatii si 13 Septembrie. Autorii isi propun pentru 2020 sa ajunga la cel putin 50 de senzori integrati.
“Peste 25.000 de romani mor anual prematur din cauza poluarii aerului, iar majoritatea acestora sunt din Bucuresti, conform Agentiei Europene a Mediului. Poluarea este responsabila pentru o treime din cazurile de cancer la plamani, iar copiii sunt cei mai afectati. Expunerea la particulele toxice generate de traficul auto afecteaza inima, plamanii si creierul copiilor, ducand la astm, alergii si functionare cerebrala redusa”, spune Stefan Voinea, expert de la Observatorul Roman de Sanatate.
In urma masuratorilor realizate in perioada 13 August – 3 Decembrie, concentratia medie zilnica de PM10 a depasit limitele zilnice europene impuse cu privire la calitatea aerului de 40 ori, cumulat, la toate statiile de monitorizare. Cele mai multe depasiri – 11 zile – au fost inregistrate la statia Calea Mosilor, iar cea mai mare depasire a limitei a fost inregistrata la statia Piata Sudului, unde a fost masurata o valoare a PM10 de 123 ug/m3 (mai mult de dublul limitei europene, de 50 µg/m3).
Datele obtinute de la cei zece senzori sunt transpuse intr-un Indicator de Calitatea Aerului (ICA), desemnat de statia care inregistreaza cele mai mari depasiri, la nivelul orasului. ICA poate avea o valoare cuprinsa intre 0 si >100 si, folosind scara de culori, arata de la un grad scazut de poluare, pana la pragurile de alerta.
In perioada urmatoare, ICA va fi format din masuratorile inregistrate pentru pulberile in suspensie PM 2.5 si PM10, iar dupa o perioada de testare va incorpora si datele pentru gaze masurate: monoxid de carbon CO, dioxid de azot NO2 si dioxid de sulf SO2.
„Bucurestiul nu are o retea functionala de masurare a calitatii aerului gestionata de catre Agentia de Protectia Mediului, asa cum ar trebui sa aiba. Cele 8 statii amplasate in Bucuresti si Ilfov masoara selectiv si indoielnic calitatea aerului, motiv pentru care Romania a fost chemata la Curtea Europeana de Justitie de catre Comisia Europeana. Prin urmare, ne-am hotarat sa sustinem noi, organizatiile partenere, o platforma de senzori de masurare a calitatii aerului, sa furnizam informatiile catre cetateni si sa implicam apoi cetatenii in acest proces. Credem ca acest demers trebuie sa vina in completarea si nu in inlocuirea retelei oficiale si ne propunem sa si trezim autoritatile cu ocazia asta, la realitatea bucuresteana, unde suntem sufocati de poluare”, spune Oana Neneciu, Director Executiv Ecopolis.
Platforma este parte a unui proiect derulat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si Fundatia ETA2U, alaturi de organizatiile partenere: OPTAR, 2Celsius si Observatorul Roman de Sanatate. Proiectul este sustinut prin Fondul IKEA pentru Mediul Urban, finantat de IKEA Romania si gestionat de Fundatia Comunitara Bucuresti.
Vrei sa te implici in masurarea aerului in Bucuresti?
Prin intermediul platformei online echipa proiectului va distribui incepand cu luna februarie 2020 senzori individuali de masurare a PM-urilor catre cetatenii care doresc sa adopte un senzor, sa-l monteze si sa-l mentina in functiune pe o perioada de cel putin 18 luni. Datele furnizate de senzori vor fi preluate de platforma aerlive.ro in timp real. Metodologia de preluare a unuia dintre senzori va fi disponibila in curand, pe site.
Senzorii utilizati in cadrul aerlive.ro se numesc uRADMonitor Industrial, au un design compact si capabilitatea de a transmite date, in timp real, la distante mari de pana la 8 km in mediul urban. Statiile sunt produse de compania timisoreana Magnasci si sunt instalate in peste 1500 locatii in toata lumea. Datele inregistrate pot fi vizualizate sub forma de medii orare si zilnice.
Platforma se gaseste online, in varianta beta, pana la 1 Martie 2020, timp in care echipa proiectului va continua sa deruleze teste si va strange sugestii de la utilizatori pentru imbunatatirea calitatii serviciului.
Alternative pentru masurarea poluarii in Capitala
Exista si alte instrumente de masurare a aerului din Bucuresti, cum ar fi airly.eu.
De asemenea, cotidianul american New York Times ofera un instrument online prin care iti poti da seama cat este de poluat aerul din orasul tau, in comparatie cu alte orase din lume. Il gasesti accesand linkul de AICI.
Un alt instrument online care iti arata calitatea aerului in lume gasesti AICI.