Ai si tu probabil borcane goale care iti ocupa spatiul prin camara, asa cum ai poate si multe maruntisuri pe care nu stii cum si unde sa la depozitezi.
Iti propun eu o solutie care iti rezolva ambele probleme – un proiect de bricolaj care iti ia 20 de minute si prin care creezi recipiente decorative pe care le poti expune fara jena oriunde.
Partea buna este ca rezultatul este reversibil, in sensul ca poti readuce borcanele la utilizarea intiala – si sa le umpli cu muraturi, de exemplu – atunci cand ai nevoie de ele. Cu o mica schimbare, desigur, despre care iti spun mai jos.
Ce iti trebuie
Evident – borcanele, dar alege-le pe cele cu capac filetabil. Borcanele pot avea dimensiuni diferite si forme cat mai variate. Cel mai important este sa nu aiba urme de etichete si sa fie foarte curate.
Pentru deocrare, sunt mai multe solutii.
De exemplu, folosesti butoni pentru mobila si de suruburi cat mai scurte pentru ele. Suruburile lor obisnuite sunt proiectate sa le fixeze pe mobila de 2-3 centimetri grosime, deci vor fi prea lungi pentru un simplu capac. Adica iti trebuie suruburi care sa se infileteze integral in buton.
Mai ai nevoie de spray cu vopsea. Iti recomand sprayurile de la Champion (pe care le-am folosit AICI) sau cele de la Maston (vezi cum arata in proiectul de AICI). Ori poti folosi vopsea acrilica si un burete, ca sa vopsesti capacele fara riscul de a stropi in jur. Eu am folosit vopsea Maimeri aurie.
Indiferent cum vopsesti, sa ai pe-aproape un pic de alcool tehnic, ca sa stergi capacele inainte de a le vopsi, un ciocan si un surub mai mare sau mai bine un cui, cu ajutorul carora vei gauri capacele.
Daca alegi sa vopsesti cu sprayul, ca sa nu stropesti peste tot in jur, iti recomand sa folosesti o cutie de pantofi si cateva ziare pentru vopsit, asa cum vei vedea mai jos. Sa ai si o pereche de manusi din plastic, ca sa nu te murdaresti.
Mai poti folosi pentru decorare bucati de dantela suficient de lungi sa infasori borcanele in ele si margele in loc de maner. In acest caz, vei avea nevoie si de o sarma pentru a insira margelele.
Cum faci
Sterge capacele si butonii pentru mobila cu alcool tehnic, ca sa ii pregatesti pentru vopsire. Foloseste ciocanul si cuiul ca sa gauresti capacele exact in mijlocul lor, acela fiind locul in care, mai tarziu, montezi manerul, fie el buton de mobila ori sir de margele.
Odata facute gaurile, urmeaza vopsirea. Capacele si manerele trebuie acoperite cu vopsea peste tot, de aceea pulverizeaza vopsea mai intai pe lateralul capacelor si pe partea inferioara a butonilor. Aici vei vedea cat iti sunt de folos manusile, pentru ca va trebui sa tii in mana aceste obiecte in timp ce le vopsesti. Apoi le asezi in cutie, cu fata in sus si pulverizezi vopseaua deasupra lor.
Eu am ales vopsea metalizata – aurie si cupru, dar evident ca alegerea culorii este o chestiune personala. Dar nu arata bine si aurii?
Arata bine, sigur ca da… Despre capac vorbeam, evident…
Lasand gluma deoparte, sa stii ca urmatoarea etapa este montarea manerului. Este simplu: fixezi butonul pe capac si il prinzi cu surubul.
Operatiunea asta poate fi facuta si inainte de vopsire in cazul in care manerul si capacul au aceeasi culoare. Dar, dupa cum vezi, eu am folosit culori diferite, astfel ca a trebuit sa le vopsesc intai si apoi sa le prin una de alta.
Daca alegi sa pui maner din margele, sa stii ca il poti monta doar dupa ce ai vopsit capacul. Faci un sirag de margele de cca 10 cm, il indoi ca pe un inel si strecori capetele prin gaura din mijlocul capacului. Pe dosul capacului, rasucesti sarma si blochesi capetele trecandu-le printr-o margica.
Cat priveste corpul borcanului, il poti decora cu dantela lata, pe care o lipesti cu ajutorul pistolului cu silicon cald.
Uite rezultatul final
Borcanele mele vor adaposti o multime de margele pe care le am din bijuteriile vechi pe care nu le arunc, ci le dezmembrez pentru alte proiecte.
Imi este mai usor sa le pastrez impartind margelele pe culori, mai ales ca, in astfel de borcane, se transforma in obiecte de decor si le pot tine inclusiv in biblioteca, la vedere. Singura problema va fi ca numarul borcanelor va creste si nu stiu pe cate rafturi va trebui sa le impart.
Iar daca nu ai margele de ascuns in vreun astfel de borcan, poti depozita si alte maruntisuri, precum accesorii pentru croitorie, de exemplu.
Cred ca am facut o treaba foarte buna cu borcanele astea, iar rezultatul e mai simpatic decat am anticipat. In plus, daca ai nevoie de borcane, le poti readuce la functia initiala, daca vei cumpara capace noi. Nu te gandi ca nu le poti folosi daca ai tinut in ele si altceva decat muraturi: odata spalate bine si sterilizate, nu ai nicio problema cu ele. Crede-ma, pun muraturi!
Asa-i ca este un proiect simplu si cu rezultate grozave? Uite pasii si in video, in proiectul filmat pentru rubrica saptamana „Lectia de bricolaj” de la Prima TV.
Spor in toate proiectele iti doresc si multa inspiratie!
Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi de amenajare urmarindu-ma atat vineri dimineata, la “Lectia de bricolaj” de la Prima TV, cat si pe alte platforme:
- pagina de Facebook Gabi Ralea DIY | Decor | Living
- grupul de Facebook Gabi Ralea DIY & Living
- YouTube
Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!