Cum sa faci vopsea DIY cu textura ▶️

Cate decoratiuni care nu-ti plac adunam de-a lungul timpului intr-o casa? Multe, te asigur. Daca vrei sa scapi de ele, incearca intai o varianta usoara de reconditionare a lor, vopsindu-le cu o vopsea texturata pe care o faci singur acasa.

Eu am facut intai un test cu o piesa, pornind de la exemplele pe care le-am vazut pe site-urile de specialitate din SUA. Rezultatul mi-a placut si am continuat si cu alte decoratiuni, al caror aspect final nu mai are nicio legatura cu aparenta odioasa de la inceput.

Uite despre ce este vorba!

Materialele

Din multimea de decoratiuni odioase si vechi, am ales pentru inceput un mar din sticla cu sclipici, in stilul bibeloului peste pe care unii il tineau pe televizor candva. In plus, am folosit vopsea acrilica albastra, neagra si aurie de la Maimeri (foarte mult imi place acest brand) si un plic de bicarbonat de sodiu, din care am folosit cam o lingurita.

Sa ai la indemana un recipient in care sa faci amestecul de care ai nevoie pentru vopsit si cateva pensule. Un capac de la un tub de vopsaea spray ori de la spuma de ras ar trebui sa iti ajunga pentru cateva decoratiuni de marime medie, daca folosesti vopsele acrilice de calitate.

Cum faci vopsea texturata

Mai intai, degresezi si cureti obiectele de vopsit cu alcool tehnic, ca sa adere bine vopseaua. Amestecul il faci simplu: pui cam o lingura de vopsea in recipient si adaugu putin cate putin bicarbonat, pana ajunge la consistenta pe care o are smantana. Vopseaua trebuie sa fie texturata, dar nu sfaramicioasa. Vei vedea ca devine foarte opaca, asa ca si un strat ti-ar fi de ajuns sa vopsesti bine o vaza.

vopseaua poate parea ciudata in momenul in care o intinzi, dar vei vedea ca acopera bine. Atunci cand se usuca, formeaza un strat dur si neregulat, ca si cum ar fi vase din argila ori ciment. In functie de cat bicarbonat pui,asperitatile pot fi mai pronuntate sau nu, iar diferentele le vezi in imaginea de mai jos. Vaza mica din stanga a fost vopsita cu vopsea diy cu o cantitate mai mare de bicarbonat, in timp ce restul aveau mai putin. Am facut teste sa vad care este proportia potrivita si cred ca acelasi lucru trebuie sa il faci si tu, pentru ca va conta ce tip de vopsea folosesti ca baza si cum absoarbe ea bicarbonatul.

Poti pastra vasele exact cu acest aspect ori poti folosi tehnici diferite pentru a le decora in continuare. De exemplu, vaza mica din stanga a primit inca un strat de vopsea neagra, aplicat prin tamponare cu un servetel. Pentru a doua vaza din stanga am aplicat un procedeu diferit: am stropit cu vopsea alba diluata (te poti opri aici, daca vrei un look modern) si apoi am tamponat cu o carpa, ca sa intins neregulat vopseaua.

Marul si ultima vaza au ramas cum sunt.

Pornind de la acest procedeu, poti face dierite combinatii si sa supraui culori si texturi diferite, obtinute pe baza amestecului cu bicarbonat. In SUA, este o adevarata nebunie cu acet tip de vopsea, denumita de ei „DIY chalk paint”. De exemplu, daca vei folosi ca baza vopsea maro sau gri, rezultatul va fi un aspect care imita perfect argila ori betonul. Bazeaza-te pe imaginatie, combina si testeaza pana iese ceea ce iti doresti!

Uite intreg procesul in clipul video de mai jos, de la minutul 12 incolo, dar te sfatuiesc sa urmaresti si celelalte 4 proiecte diy incluse in clip.

Sper ca proiectul acesta sa te inspire si pe tine. Daca este asa, te rog distribuie acest articol in social media si prietenilor pasionati de bricolaj.

Spor in proiecte iti doresc si nu uita: poti descoperi si alte informatii si proiecte inedite urmarindu-ma pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY & Decor si pe Instagram, dar si pe YouTube, unde postez saptamanal proiecte si sfaturi video.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top