Daca te intrebi cat de simplu este sa folosesti cimentul pentru proiecte micute de bricolaj, atunci articolul acesta este pentru tine. Cam toate clipurile de bricolaj pe care le vezi lasa impresia ca este o joaca de copii, dar m-am tot intrebat daca este intr-adevar asa.
Cum sa aflu altfel decat printr-un proiect propriu? Uite asa am ajuns sa fac un ghiveci din ciment si sa descopar singura lucrurile acelea neplacute pe care nu ti le prea spune nimeni cand posteaza proiecte dragute pe net.
Ce iti trebuie
In principal, ai nevoie de ciment si apa in cantitati egale si doua recipiente din plastic. Pentru fiecare dintre acestea am de spus cate ceva insa, asa ca sa o luam de la capat. Sa mai ai la indemana o lingura mare ori un bat pentru amestecarea cimentului, cateva pietre, o foarfeca, un pic de ulei, o bucata de smirghel si, optional, vopsea.
Cimentul pe care l-am folosit eu este Romcim Ultra 3R si nu a fost cumparat special pentru asta, ci s-a intamplat sa am un sac de 40 de kilograme inceput pe undeva. De obicei, cimentul se foloseste pentru a face beton si se amesteca cu nisip si apoi cu apa, dar pentru proiectul acesta ne trebuie doar ciment si apa.
Cat de mult ciment? In jur de un kilogram, pentru proiectul acesta. Si cam un litru de apa. spune „cam”si „”in jur de”pentru ca am plecat de la cantitatile si proportiile gasite intr-un video si care s-au dovedit a fi nepotrivite, asa ca a trebuit sa le adaptez.
Am folosit un bidon din plastic de 5 litri, ramas de la apa plata, pe care l-am taiat la doua treimi de baza. Ce trebuie sa stii este ca forma bidoului va fi reprodusa pe ghiveci in cele mai mici amanunte, asa ca evita bidoanele care au scris in relief ori care sunt strambe ori au colturi zdrobite. Am invatat lectia asta cat am slefuit zece minute lateralele, ca sa scot AQUA de pe ghiveci…
Pentru interior, iti trebuie un recipient mai mic si nu foarte moale, dar suficient de flexibil incat sa il poti scoate din cimentul intarit. Daca ai un bidon de 5 litri pentru ciment, foloseste pentru interior o cutie ramasa de la smantana, de exemplu.
Cum faci
Pai este destul de simplu: pui apa in bidon si torni deasupra ciment. Sfatul meu este sa incepi cu apa si apoi sa pui cimentul si sa adaugi treptat si dintr-una, si din alta, altfel iti va fi greu sa le omogenizezi. Nu te gandi ca este ca la cozonac, pentru ca lucrezi cu ciment, nu cu faina si ti se va parea ca s-a intarit deja inainte sa ajungi cu el la forma finala.
Am pornit cu niste cantitati, asa cum am vazut intr-un clipt, insa mi-am dat seama ca sunt si prea mici, si necorelate, asa ca am adaugat din ochi apa si ciment pana mi s-a parut ca am ajuns la cantitatea de care aveam nevoie. Pe de alta parte, nu am fost sigura ce fel de ciment trebuie folosit si nici daca ceea ce vad in clipurile de pe Facebook este facut cu materiale care se gasesc in Romania.
Revenind la compozitia pe care o fac, de unde stii ca este gata? Cand obtii o pasta omogena si mai groasa ca o smantana, pe care o poti amesteca. Am urmarit sa nu fie bobite de ciment nedesfacute si nici sa nu ramana multe bule de aer in compozitie desi am amestecat zdravan in bidon. Am mers mai mult pe intuitie si pe ideea ca, fiind prima oara cand lucrez cu ciment, este ok daca gresesc. De fapt, ma gandeam ca este mult mai probabil sa gresesc, odata ce am deviat de la ce vazusem in video.
Ok, acum, ca ai pasta gata, trebuie sa faci loc pentru golul din interiorul ghiveciului. Cutia de la smantana va face asta, iar pentru ca cimentul sa nu se lipeasca de ea si sa fie usor de scos, o ungi cu ulei ori cu vaselina. O asezi in bidonul cu ciment si pui in ea pietrele ori alta greutate.
Tine minte ca recipientul pe care il pui in interior nu trebuie sa fie prea greu, pentru ca altfel se va lasa prea mult, iar ghiveciul rezultat va avea un fund prea subtire. Alege o cutie cu cel putin doua-trei degete mai scurta pentru interior si, daca nu stii sigur cata greutate sa pui in ea, foloseste alta metoda de a o tine fixata in ciment: acopera bidoul cu o scandura cu o greutate pe ea, care sa nu-i dea voie sa se ridice.
Le lasi acolo de pe o zi pe alta, sa se usuce bine, in aer liber, dar nu la soare. Vezi ca bidonul va fi foarte greu si fierbinte, din cauza reactiilor chimice care au loc intre apa si ciment. Cand inceteaza caldura, poti spune ca este uscat. Atunci poti incerca sa desprinzi cutia din interior, care iese destul de repede daca nu o fortezi.
Ca sa eliberezi cimentul, va trebui sa tai bidonul. Nu am incercat sa il desprind altfel, pentru ca nu l-am dat cu ulei si nici nu as fi reusit cata vreme suprafata bidoului nu este complet plana, ca sa alunece asa cum s-a intamplat cu recipientul din interior.
Vei vedea ca ghiveciul are asperitati, pe care le indepartezi usor prin slefuire cu smirghel. Asta este o treaba care murdareste si care cere atentie, pentru ca cimentul este greu si se poate sparge – cred – daca il scapi pe jos, ca sa nu mai spun ca te poate rani o astfel de isprava. Pentru siguranta, iti recomand sa porti macar o pereche de manusi de gradina si, eventual, ochelari de protective, daca esti o persoana sensibila. Desi pare o treaba dificila, slefuitul nu este chiar asa. Cimentul este relativ moale si se indeparteaza usor asperitatile si insemnele de care vrei sa scapi, chiar daca urmele lor raman vizibile. Orice ai face cu el mai departe, spala bine ghiveciul, pentru ca praful pe care il lasa este foarte nesuferit.
Acum, ca este slefuit si curatat, il poti vopsi. Eu am folosit o vopsea pe baza de apa, insa nu este obligatoriu sa faci la fel. Poti acoperi cimentul cu un lac protector doar, ca sa nu lase urme de praf (asta se intampla chiar daca il speli foarte bine). Mai poti sa il vopsesti cu spray, asa cum ti-am povestit AICI.
Daca vrei sa ii dai o patina speciala, foloseste smirghelul ca sa slefuiesti marginile dupa vopsire. Ghiveciul tau va parea uzat si modern totodata.
De obicei, piesele din ciment se potrivesc intr-un decor modern, industrial sau intr-o casa cu design minimalist. Nu este tocmai stilul casei mele, de aceea am simtit nevoia de a-l complica putin si l-am si vopsit in alb si i-am slefuit marginile. L-am asezat pe noptiera, in dormitor, cu un pui ciufulit de aloe in el.
Ce sa mai tii minte cand lucrezi cu ciment
Iti spuneam la inceput ca un proiect de acest fel implica si lucruri pe care un clip de cateva minute nu le poate cuprinde. Hai sa vedem ce anume trebuie sa tii minte:
- Se poate sa faci multa mizerie si praf, asa ca lucreaza in aer liber, dar fereste-te de vant. Cimentul este foarte fin si se ridica usor, astfel ca il poti inhala daca se imprastie, ceea ce nu este foarte placut si nici sanatos. Din acelasi motiv, poarta manusi de protectie (fie ele de menaj, chirurgicale ori de gradina).
- Cimentul in amestec cu apa degaja caldura. Bidonul se va incinge din cauza reactiilor chimice si tine cont si de faptul ca are o greutate considerabila. In aceste conditii, nu-l pune pe o masa din lemn vopsit ori pe o suprafata din plastic, ci mai bine pe beton, gresie ori piatra.
- Lasa ghiveciul la uscat pe o suprafata perfect plana, altfel ghiveciul va parea ca este stramb, in partea superioara. Il poti indrepta prin slefuire, dar sigur vrei sa muncesti aiurea in plus?
- Fiind greu, acest ghiveci iti va zgaria usor mobila, daca nu ii inventezi niste picioruse ori amortizoare de tipul celor care se pun sub picioarele scaunelor – bucatele mici de pasla ori cauciuc pe care le gasesti cu diferite dimeniuni, in magazine.
Pana la urma, vasele din ciment nu sunt un proiect foarte greu, insa crearea lor in acest mod nu este nici cel mai simplu lucru.
Daca stii la ce sa te astepti insa, poti duce la bun sfarsit acest proiect. L-ai incerca sau ai folosi cimentul ca sa dai viata altei idei de bricolaj?
Fara nisip, nu se crapa?
Nu a crapat absolut deloc, desi il am de atunci si sta afra in plaoie si in vant. Imi place mai mult aspectul fara nisip, pentru ca este mult mai fin si mai lucios.
Am facut si eu vas de ciment dar mi s-a întamplat sa crape . Am folosit numai ciment alb si apa. Stiti cumva din ce cauza?
Cel mai probabil, a fost prea subtire compozitia. Am patit si eu asa, la un moment dat: cimentul s-a crapat in prima faza, apoi a devenit sfaramicios. Am modificat proportiile la urmatorul proiect si a iesit… beton! :))
Foarte faina ideea! Trebuie sa incerc si eu. Pana acum am incercat doar cu ciment si un tricou uzat, filmez turoriale DIY, asa ca va las clipul aici, poate va inspira: https://www.youtube.com/watch?v=Yettp4Qg-Bo
Simpatica ideea! Multumesc 🙂
La amestecat puteai folosi asta. Am văzut la meșterii mei cum fac, eu nu am încercat. Am încercat eu multe, dar asta cu amestecatul betonului, tencuielilor și altor chestii ce se obțin pe bază de prafuri încă n-am încercat. Cu toate că nu e mare lucru, văd că orice meșter știe să toarne niște beton, făcut la roabă 🙂
Am si eu o chestie din asta, pe care o montezi la bormasina. Am si bormasina si – ce crezi? – am invatat sa umblu cu ea! Doar sunt The DIY Mistress, nu? :))
Am de gand sa o folosesc pentru un proiect mai mare. Daca pui chestia asta intr-un bidon de 5 litri, din plastic, usor, trebuie sa tii bine bidonul, ca se invarte cu totul. Mi-a trecut prin minte sa o caut, dar mi-am dat seama ca nu e destul de amplu proiectul pentru ea si mi-a fost ca umplu gardurile cu ciment. Ramane pe data viitoare. 🙂
Cred, zic eu de aici de departe, că cel mai bine făceai amestecul într-o găleată, și apoi turnai exact cât aveai nevoie. În felul ăsta puteai să dai cu ulei/vaselină și vasul exterior.
Fiind primul proiect, am mers pe cantitati mici. Damage control! :)))