Cum sa faci ghivece din prosoape si ciment

Cimentul este un material versatil, desi este aparent dificil de combinat si manevrat in afara unui santier. Din ciment poti face totusi o multime de proiecte pentru casa, mai ales daca folosesti materiale aditionale, precum textilele.

Probabil ai vazut ghivecele cu forme neregulate, facute din prosoape inmuiate in ciment si lasate la uscat. Vei vedea cum, folosind acelasi principiu, sa construiesti si cutii pe care sa le folosesti apoi pentru depozitare ori drept ghivece pentru flori. 

Ce materiale iti trebuie

Pentru acest proiect, ai nevoie de urmatoarele:

  • unul sau doua prosoape vechi si cu textura uniforma (cauta-le pe cele groase si cu fir plin; le gasesti la second hand pentru cativa lei),
  • un kilogram de ciment,
  • 2 litri de apa,
  • spatula ori lingura din metal pentru amestec,
  • lighean vechi sau alt vas pentru amestecat cimentul,
  • manusi din plastic si carpa pentru sters mainile,
  • foarfeca, ac si ata,
  • vopsea pe baza de apa (eu am folosit alb si bej),
  • un bidon din plastic de 5 litri sau o sticla patrata din plastic, ca suport pentru uscare,
  • optional: folie din plastic.

Cum faci

Decupeaza intai marginile prosoapelor, ca sa arate mai bine dupa asamblare. Din bucatile obtinute, croieste un patrat si apoi un dreptunghi a carui lungime sa fie egala cu perimetrul patratului. Patratul va fi fundul cutiei, iar dreptunghiul lateralele ei. Trebuie acum sa cosi una de alta laturile mici ale dreptunghiului. Tubul creat il prinzi de marginile patratului, cosand usor pe margine. Ai obtinut astfel o cutie din prosop.

Daca iti este greu sa calculezi lungimile necesare, foloseste un bidon de plastic pe care sa infasori prosopul ca sa croiesti cutia.  Daca faci asta, poti folosi mai tarziu bidonul ca suport cand usuci cutia din ciment. Vei vedea imediat cum.

Eu am cusut doua astfel de cutii – una un pic mai mare decat o sticla de apa Carpatina de 2 litri si alta de marimea unui bidon de 5 litri de apa. Pe ambele le-am croit pe masura acestor recipiente, dar putin mai largi, ca sa le pot manevra usor dupa uscare.

Urmeaza imbibarea cu ciment. Pentru ca lucram cu o tesatura absorbanta, iti recomand sa inmoi prosopul in apa curata mai intai, ca sa fie deja ud si sa nu iti traga toata apa din ciment, pentru ca altfel iti va fi greu sa lucrezi. Asadar, scufunda prosopul cusut in apa si apoi stoarce-l. Trebuie sa fie ud, dar sa nu curga apa din el.

Faci amestecul de ciment si apa in proportie de 1:1 in prima faza si amesteci ca sa obtii o pasta uniforma. Poti adauga putina apa daca ceea ce ai obtinut se manevreaza greu – trebuie sa fie ceva de consistenta smantanii. Cand ai ajuns la o substanta consistenta si fara bobite de ciment, inmoi  prosopul si il intorci pe toate partile, ca sa absoarba pasta de ciment.

Vei vedea ca ajuta faptul ca materialul textil a fost udat inainte, pentru ca cimentul va adera relativ usor. Intorci prosopul ca sa fie imbibat de ciment pe toate partile si sa nu mai ramana zone neacoperite ori doar ude. Il scoti si il pui la uscat fie pe fundul bidonului de apa, fie pe un alt suport care tine intins fundul cutiei. Daca vrei sa protejezi recipientul folosit drept suport, imbraca-l in folia de plastic ori aplica-i un strat de vaselina.

Si inca un pont: daca vrei sa obtii un aspect mai interesant, indoaie partea de sus a cutiei inainte de a lasa la uscat, ca sa creezi o manseta, asa cum vezi in imaginile de mai sus.

Uscarea e bine sa dureze cel putin 24 de ore, in functie de conditiile de mediu – trebuie o zona fara umezeala si cu ventilatie sau vant. Vei vedea ca dupa ce scoti recipientele pe care ai lasat cutiile la uscat, va mai fi nevoie de o perioada de uscare desi cimentul pare sa fie intarit.  Este bine sa fie uscat complet, ca sa nu te trezesti ca se dezintegreaza, mai ales ca se afla pe un suport flexibil, respectiv material textil. Cand prosopul a fost imbibat bine in ciment, cutia obtinuta nu este flexibila, ci tare, dura si destul de grea.

Acesta este momentul in care poti trece la vopsit – iti recomand o culoare de baza peste care sa aplici cu buretele o a doua, pentru un efect antichizat.

In final, daca ai urmat corect pasii, obtii ceva asemanator cutiilor pe care le vezi in aceste imagini.

Ai alte idei pentru acest proiect? Spune-mi parerea ta intr-un comentariu. Iar daca ti-a placut articolul, distribuie-l prietenilor si in social media!

1 thought on “Cum sa faci ghivece din prosoape si ciment”

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top