Unele proiecte mici de bricolaj pot fi privite drept antrenamente pentru proiecte mari si care, odata dezvoltate, aduc economii importante la bugetul familiei. Asa este, spre exemplu, tapitarea unui taburet, pe care o replici in cazul unei bancute ori al scaunelor de bucatarie. Cel mai important material este stofa pentru tapiterie de la Domafon – furnizor cu peste 700 de nuante si texturi pentru fotolii, canapele, scaune si perne decorative sau draperii.
Iti arat cum am schimbat fata unui taburet pentru hol, folosind una din cele mai trendy stofe pentru tapiterie – bucle-ul. Vei vedea si din cate stofe de tapiterie de la Domafon am de ales materialul pentru urmatorul proiect, care vizeaza reconditionarea coltarului din sufragerie.
Despre materiale
Pentru acest proiect, de baza sunt stofa pentru tapiterie si un aparat de capsat pentru mobila, pe care il gasesti usor in magazinele de bricolaj.
Pentru ca taburetul meu are o perna inalta, ca un paralelipiped, a trebuit sa ii fac tapiteria din doua bucati, astfel ca am avut nevoie si de masina de cusut, ca sa ii construiesc imbracamintea. Pentru picioare, am folosit un pic de bait facut in casa si apoi lac incolor, pentru ca baza era din lemn crud si avea nevoie de finisare si de protectie.
Cat priveste materialul pentru tapitare, am ales stofa buclata Baloo, intr-o nuanta de gri apropiata de cea usilor de interior si care se regaseste si in alte locuri din casa. Daca iti doresti acelasi material, poti alege de aici alte culori, pentru ca este disponibil si in nuante de bej, maro, albastru si verde sau alb.
Despre pasii de urmat in proiect
In primul rand, trebuie sa masori atent sezutul pe care vrei sa il acoperi. Daca i uns caun simplu de bucatarie este mai usor, pentru ca adaugi cativa centimetri de material (eu zic cam 10) pe fiecare latura a tabliei, ca sa poti duce tapiteria pe dedesubt si sa o fixezi.
Eu am mers pe ideea de a face un fel de husa pentru taburet, pe care sa o prind pe dedesubt. De aceea, am taiat doua bucati – una pentru sezut si alta pentru lateral – si le-am cusut una de alta, la masina.
Am indoit materialul in partea de jos si i-am facut tiv, ca sa aiba un aspect finisat si sa nu se destrame in timp. Iti recomadn sa faci acelasi lucru si la tapiteria ta, indiferent ce fel de textil folosesti. Totodata, poti folosi acest tiv ca suport pentru snur, daca vrei sa nu fixezi definitiv tapiteria cu capse, ci sa o dai jos din cand in cand, sa o speli.
Inainte de a imbraca taburetul, m-am ocupat putin si de picioare: le-am slefuit cu un smirghel cu granulatia 180, am curatat praful cu o pensula, le-am sters cu alcool tehnic si apoi le-am dat cu un bait facut de mine, din apa si un pic de vopsea acrilica maro. Pentru ca orice bait are nevoie de sigilare, am asteptat sa se usuce si apoi am dat picioarele cu doua straturi subtiri de lac incolor mat. Apoi ma tras husa peste taburet, am indoit-o pe dos si am prins-o in capse. Rezultatul este acesta:
Ce-mi place foarte mult la aceasat tesatura este ca aproape nu se vad cusaturile, asa ca imbinarea apare ca fiind facuta natural si avand continuitate. Buclele tesaturii imbraca foarte frumos taburetul si ii dau un aspect finisat desi textura este neregulata. Iar griul tesaturii imi pare sa scoata in evidenta culoarea calda pe care a capatat-o lemnul, dupa baituire.
Despre stofa pentru tapiterie de la Domafon
Pentru acest proiect, materialul a fost usor de ales, mai exact materialul a ales proiectul, pentru ca am vazut tesatura asta si am cautat ceva sa imbrac cu ea. O vazusem la bloggerii de profil din SUA si eram efectiv indragostita de textura de oita incrucisata cu ursulet pe care o are.
Daca aici a fost usor de ales, mai greu imi este sa ma decid asupra materialului potrivit pentru canapeaua coltar. Am de ales dintre cateva sute de nuante si texturi si, desi stiu ce vreau si ce se potriveste in schema coloristica din sufragerie, sunt zilnic tentata sa ma abat de la drumul drept si sa ma orientez spre vreunul dintre esantioanele de mai jos.
Sunt pentru tipuri diferite de tesaturi, de la catifea sau jacquard pana la imitatie de piele ori stofe clasice, care resping apa, nu sunt usor de ars cu tigara ori au rezistenta foarte mare la frecare si scamosare redusa. Un loc aparte ocupa, pentru mine, materialele pet friendly si pet resistant, care au spatele dublat de o pasla subtire, care nu permite ruperea cu ghearele si nici adunarea parului.
Gasesti materiale pentru tapiterie si pe site-ul lor aici, alaturi de variantele pe care eu nu ti le-am aratat si vezi acolo si preturile pentru fiecare dintre ele. Si o precizare importanta legata de pret: beneficia de o reducere de 15% pentru materialele pentru tapiterie cumparate in luna martie, daca vei lua mai mult de cinci metri liniari.
Daca esti din Timisoara ori ai drum prin zona, te sfatuiesc sa mergi la showroom-ul lor ca sa cauti ce iti trebuie, pentru ca sunt mult mai multe modele acolo. Iar daca iti refaci singur scaunele ori canapeaua, mai gasesti la Domafon si accesorii pentru tapiterie, de la picioare pentru mobila si manere si pana la cuie speciale ori picioruse din pasla.
Sper sa iti fie de folos aceste sfaturi si informatii si sa te ajute sa gasesti cele mai bune materiale pentru proiectul tau. Iar daca stii pe cineva interesat de ce am scris aici, trimite-i acest articol!
Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi de amenajare urmarindu-ma pe mai multe platforme:
- pagina de Facebook Gabi Ralea DIY | Decor | Living
- grupul de Facebook Gabi Ralea DIY & Living
- YouTube
Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!